dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:412/571)

Ejjeh- arabskie placuszki pietruszkowe z cukinią 213

pomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii. Są niesamowicie delikatne i przepyszne! Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii. Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt! Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;) Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana(...)czosnkiem, jajami, mąką i przyprawami. 5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. 6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami. 7. Podawaj gorące z dipem. Dip: 1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Polędwica wieprzowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą 190

Pytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję,   że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się(...)kiedy tylko odparowała.   Po upieczeniu, po chwili odwinęłam folię i wyjęłam polędwicę. Pokroiłam w plastry i podałam na półmisku. Taka polędwica doskonale smakuje na elegancki obiad, podana na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdzi się podana na zimno. Ale wówczas po wyjęciu z piekarnika i po wystudzeniu, nie należy wyjmować jej z folii. Najlepiej włożyć ją do lodówki

Kuchnia u Krysi
Kukurydza po meksykańsku – Elote. Pieczenie kukurydzy 250

Proszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z

Karo in the Kitchen
rolowany szczupak w cytrynowej galarecie 197

szczupak w galarecie Danie to jest prawdziwą ozdobą każdej biesiady, warto wiec poświęcić nieco czasu i przygotować potrawę która oczaruje wszystkich niecodziennym wyglądem i smakiem. składniki  szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki(...)natką pietruszki, zwinięte w roladki i spięte wykałaczkami. Szczupaka gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru i studzimy. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy  i studzimy. Przestudzone roladki ze szczupaka kroimy na plastry trzy centymetrowej grubości. Na dno  półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy

Miód i pieprz
Kalafior w sosie serowym pod chrupiaca pierzynka 191

tylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu.  Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było.  Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend".  Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne(...)mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy resztą sera i doprawiamy solą i pieprzem Pieczemy ok 20-25 minut. Wierz powinien być rumiany i chrupiący. Podajemy na gorąco

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia w marynacie koperkowo-czosnkowej 243

dzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym(...)jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) . Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia

Ogrodnik w podróży
Domowe pierogi jagodowe 216

I w końcu i na moich straganach pojawiły się upragnione jagody. Od jakiegoś czasu marzył mi się sezonowy obiad - domowe pierogi jagodowe. Dlatego, gdy tylko zobaczyłam

Słodkie okruszki
Dżem truskawkowy na dwa sposoby - szybki i tradycyjny "babciny" 129

Sezon na truskawki niestety bardzo szybko mija, dlatego staram się go w pełni wykorzystać i tworzyć z nim jak najwięcej przepysznych dań. Ale żeby zachować truskawkowy smak na dłużej robię domowe przetwory. Dziś zapraszam Was na przepis na domowy dżem truskawkowy. Dżem truskawkowy możemy wykonać w sposób szybki przy pomocy dostępnych w obecnych czasach praktycznie w każdym sklepie cukrów(...)garnku wraz z całym opakowaniem cukru żelującego. Całość zagotowujemy, ciągle mieszając. Od momentu zagotowania zmniejszamy ogień i mieszamy jeszcze około 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia, mieszamy jeszcze chwilę. Gorącym dżemem napełniamy przygotowane słoiczki. Słoiki wekujemy lub po prostu odwracamy do góry dnem, aby "złapały" Szybko i prosto.  Smacznego

Słodkie okruszki
Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 208

Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w

Mama Gotuje
Pstrąg marynowany 183

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły(...)następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam w ten sam sposób

Gosia gotuje
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 192

Dawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 196

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200

Mix smaku
Królik w śmietanie 235

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Mięsko na kanapki 270

Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny

Moje domowe kucharzenie
Boczek z szynkowaru 175

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem

Moje domowe kucharzenie
Ciasto wiśniowy kokosowiec z makaronem 282

ciastem można skraść serce niejednej osobie ;) Lekki, kakaowy biszkopt, wspaniale kokosowa masa z dodatkiem makaronu (!) i galaretka z kawałkami owoców. Całość smakuje wspaniale. Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt(...)dodawać ostudzony budyń. Do masy dodać makaron, wódkę oraz wiórki kokosowe. Rozsmarować na wystudzonym biszkopcie, schłodzić w lodówce. Masa wiśniowa: 300 g wiśni 2 galaretki wiśniowe Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić. Do tężejącej galaretki dodać owoce, odłożyć do stężenia. Tężejącą galaretkę wyłożyć na masę kokosową, schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 185

pasztet z fasoli  Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej(...)grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty. Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i  podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 234

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)większość owoców się rozpadnie. Często mieszaj. Jeśli chcesz, by w musie były kawałki jabłek, duś tylko kilkanaście minut. Odstaw i ostudź. Miód dodaj do jeszcze ciepłego, ale nie do gorącego, musu. Możesz dodać więcej, jeśli wolisz bardziej słodkie

Anioszek w kuchni
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 179

skończyłam szkołę i jedynym zadaniem na najbliższe tygodnie będzie szukanie praktyk. Miałam zamiar się trochę polenić, poszaleć w kuchni, skorzystać z cudownej pogody (lato bowiem zawitało również do Danii), poczytać... W ogóle zrobić mnóstwo rzeczy, na które ostatnio brakowało mi czasu. Okazuje się jednak, że całe moje otoczenie wzięło sobie do serca moje słowa, i jestem zawalona terminami. Nie przeczę(...)podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku.  Zacznę od przepisu na muffinki z rabarbarem - proste i szybkie, w kuchni nawet nie zdąży się zrobić gorąco. Poza tym idealnie nadadzą się na piknik czy przekąskę w trakcie spaceru, a tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 158

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego(...)obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!!  Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci

Pasje Jolki
Samotność, dzieci i ślimaki. 178

domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności.  MAŚLANE BUŁECZKI - ŚLIMAKI /na 10 sztuk/  1 szklanka letniego mleka  2 łyżki roztopionego masła(...)minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, nie mówiąc już o ich zjadaniu. Zachęcam Was gorąco - zwijajcie ślimaczki i zajadajcie się nimi łapczywie jak dzieci. Smacznego!   * przepis w całości cytuję za Dorotus

KUCHARNIA
Pieczeń wołowa 188

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku(...)aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny  ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 196

zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby rady się ode mnie opędzić nawet, jakby próbowała... Później zajrzałam na bloga  Crummblle , która zainspirowała mnie swoimi zdjęciami - pomyślałam, że lawenda sprawdzi się tutaj dobrze nie tyko jako ozdoba(...)garnka. Laskę wanilii przeciąć na pół, dodać do garnka wyskrobane ziarenka i strąk. Wlać wodę. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok, następnie gotować przez 10 minut pod przykryciem. Odcedzić sok, gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując. Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze