dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:412/571)

Zielony mech 202

szklanki mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z 1 cytryny - 2 łyżki soku z cytryny - esencja cytrynowa Składniki na krem: - 300ml schłodzonejśmietanki kremówki (min. 30% dałam double carem) - 250g serka mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - sok z ½ limonki Dodatkowo: - dżem jagodowy - owoce do ozdoby (owoce granatu, borówka, porzeczka…) Szpinak rozmrażamy i odciskamy na gęstym sitku. Ponieważ(...)Ciasto zachwyca swoim wyglądem. Dodatek dżemu jagodowego, cytryny i limonki nadaje mu lekki , orzeźwiający aromat. Ten dodatek to coś dla tych, co nie lubią szpinaku – ciasto ma smak cytrynowy. Gorąco polecam, na święta … i nie tylko. Smacznego. Organizatorką wydarzenia na FB Zielono mi! 7 jest Małgosia i jej Trochę inna cukiernia . Wydrukuj przepis The post Zielony mech appeared first

mojewypiekiinietylko
PIEROGI Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWO-ORZECHOWYM (NUTELLĄ) czyli... radość na talerzu. 208

nutella . Fakt - ta dieta do najzdrowszych nie należy, ani do zbytnio odchudzonych, ale, jeśli miałybyśmy podać jadłospis, do diety uszczęśliwiającej, to pierogi z bananami i kremem czekoladowo-orzechowym byłyby daniem głównym. Coś pysznego i mało skomplikowanego, więc... CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO: - pół kg mąki (najlepsza będzie Tortowa z Roztocza), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, WYKONANIE CIASTA: Mieszamy wodę(...)papilocie z folii aluminiowej w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół, termoobieg). Wtedy nie tworzy się "skorupa". Pierogi z bananami są genialne, chyba głównie ze względu na płynną, gorącą, wyciekającą czekoladę, która idealnie łączy się z tym rodzajem owoców. W połączeniu z delikatnym, aksamitnym ciastem tworzą poezję. Ważne jest jednak, by ciasto nie było grube i "niedopieszczone", bo zniszczy

Wypisz Wymaluj
Tartaletki z białą kiełbasą 142

Propozycja doskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna(...)niej ułożyć kilka plasterków białej kiełbasy (powinny na siebie zachodzić) i polać 2-3 łyżkami śmietanowo-serowego sosu. Zapiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco, każdą porcję ozdobić gałązką świeżego tymianku. Smacznego

MyCookBook.pl
Bułki śniadaniowe II 119

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)każdą z bułek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy, znów smarujemy roztworem solnym i pieczemy kolejne 10 minut. Studzimy, bo podobno gorące pieczywo źle działa na brzuszek, a potem ochoczo zjadamy :) Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój

Marder&Marder Manufacture
Wyśmienite pierożki w góralskim stylu. 164

karpackim TUTAJ . Dzięki niej powstały nasze dzisiejsze pierożki. Natchnęła nas do zrobienia na jej bazie farszu, który oczywiście musieliśmy przerobić na pierogi jako starzy "pierogarze" :) Góralska kuchnia to proste dania z ciekawymi smakami. Oczywiście z reguły tłusta z dużą ilością mięsa, ale to twardzi ludzie ciężko pracujący, więc też i kuchnię musieli mieć treściwą. W dawnych czasach mieli(...)bogactwa warzyw. W górach gdzie klimat trudny i ciężki pomidorów nie sadzili :) Stąd też i taka kuchnia. Nie oznacza to jednak, że nie można wyciągnąć z ich menu ciekawych dań i pomysłów na nowe, bazujące na ich przepisach, fajne potrawy. Jako, że nasza propozycja jest dość pracochłonna nie będziemy się rozpisywać na temat piękna gór i gwary góralskiej

vegetanie
Suflet czekoladowy i warsztaty Śniadanie Mistrzów 196

dressingu opartym na oliwie szczypiorkowej. Oliwa nadała sałatce nie tylko fajny, zielony kolor, ale przede wszystkim charakterystyczny posmak. Razem ze słodkim puree i klasyczną rybą z cierpkim sosem danie było kompletne. Wszystko ze sobą grało. Zupa krem z zielonego groszku - do tego ptysie, mascarpone i... miętowy puder Przemek z którym gotowałam mimo młodego wieku ma bardzo dużą wiedzę - mogłam(...)cukru. Gdy się zagotuje dodajemy masę z mąki i energicznie mieszamy. Gotujemy, ciągle mieszając ok. 2 minuty. Grudki powinny się rozpuścić. Zdejmujemy z ognia i dodajemy do gorącej masy czekoladę połamaną na małe części. Mieszamy, aż czekolada rozpuści się i chwilę studzimy. Dodajemy żółtka i ponownie mieszamy. Białka lekko ubijamy. Dodajemy pozostałe 25 g cukru i ubijamy na sztywno. Pianę

Poezja smaku
Faszerowana dynia 258

River Cottage . Odrobinę go zmodyfikowałam, dałam więcej czosnku, zmniejszyłam ilość sera pleśniowego a dodałam  jeszcze mozzarellę, której nie było w przepisie.  Dynia upiekła się znakomicie, jest to danie mało kłopotliwe a bardzo efektowne. Następnym razem zrezygnuję jednak z sera pleśniowego i zastąpię go np serem kozim, gdyż ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli(...)delikatnie, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać paroma orzechami i resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 minut. Podawać gorące. Smacznego

Stare Gary
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 297

wspomnienie ciekła ślinka ;) W końcu, za namową mojego P. upiekłam je kolejny raz i... Nie zawiodłam się nic a nic :D Zmniejszyłam jedynie ilość cukru i masła, bo początkowo dałam ciut za dużo. Nauczyłam się też kilku ważnych rzeczy i teraz, odrobinę mądrzejsza o własne doświadczenia, mogę je wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo(...)szklanki mleka z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie roztrzepujemy obie mąki i żółtko. Można sobie pomóc blenderem, wtedy mamy pewność, że nie pozostaną grudki. Kiedy mleko będzie bardzo gorące (dosłownie na chwilę przed jego zagotowaniem), cienką strużką wlewamy mleko z mąką i żółtkiem. Od razu energicznie mieszamy. Ja często wlewam tę mieszankę przez sitko, ponieważ mój blender niestety się popsuł

Ratunku obiad
W drodze do Azji... MAKARON Z KREWETKAMI (...) I SEZAMEM 227

całego świata. Nieznane mi dotąd kulinarne tendencje stały się dla mnie inspiracją i motywacją do tworzenia dań. Każde zadanie, któremu przydzielono inny obszar kuli ziemskiej umożliwiło mi zapoznanie się z produktami, sposobami przyrządzania, charakterystycznymi pozycjami w menu, gdyż bez podstawowej wiedzy o danej kuchni nie można nic przyrządzić tak, aby pasowało idealnie, a zarazem świetnie smakowało. Co najważniejsze, nigdy(...)czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam.  Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem i podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Pampuchy / knedle drożdżowe ze śliwkami 186

Z cyklu smaki z dzieciństwa : )  cd. Od zawsze w moim domu mówiło się na te wspaniałe kluseczki knedle jednak ostatnio dowiedziałam się że

Pychotkaaa
Zapiekane ziemniaki z niespodzianką 138

Zapiekane ziemniaki z niespodzianką, czyli ziemniaki z serem, szynką i bekonem. Przepis ciekawy na pyszny i syty obiad. Najlepiej smakują ze śmietaną lub z sosem czosnkowym

Smaczne Potrawy
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 194

    Kluski: · ziemniaki 1 kg · żółtka 1 szt · sól 1 łyżeczka · mąka pszenna · mąka ziemniaczana Sos: · mięso wieprzowe 1/2 kg · cebula 1 szt · olej 2

Camilla w kuchni
Azjatycka zupa z dynią, rzepą i tofu 205

staje się wręcz jedwabiście delikatna. Przepis opracowałam sama, bazując na paście miso i bulionie drobiowym. Warzywa dodać można dowolne, jednak dynia i tofu współgrają według mnie znakomicie w tym daniu, a rzepa jest wręcz niezbędna, gdyż jest fajnym akcentem w jego delikatności. Posmakuje z pewnością nawet wrogom kuchni azjatyckiej (a są tacy...? :D). P.S. Wybaczcie mi proszę(...)Dodać sok z limonki lub ocet ryżowy i tofu; zupę zdjąć z ognia, przykryć i potrzymać tak ok. 2 minuty. 4. Makaron i rzepę rozłożyć do dużych misek, zalać gorącą zupą z warzywami, udekorować zieleniną i krążkami świeżej chili. Wcinać

Kuchnia Prezydentowej
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 206

Udziec indyczy. Bardzo smaczne, zdrowe, soczyste, rozpływające się w ustach mięsko. Udziec przygotowałam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, z użyciem minimalnej ilości tłuszczu, a i tak

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka makaronowa z klopsikami 306

Zapiekanka powstała specjalnie dla córeczki która lubi makarony a jeszcze bardziej takie mięsne kuleczki. Tym razem zamiast mięsko w sosie podawać z makaronem lub ryżem zapiekłam

Monia miesza i gotuje
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 182

warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę, tak jak jest to chyba w większości domach. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam czas w kuchni. Nie próbowałam nigdy tak przyrządzonych krokietów i na chwilę obecną nie mam zamiaru, ponieważ te "moje" sprawdzają się(...)Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku, a olej sprawdził się do przyswojenia niektórych witamin :) Przejdźmy może w końcu do przepisu :) Składniki na naleśniki: - 200 - 220 g mąki pszennej/ pszennej razowe/ żytniej

Zdrowie na języku :P
Zapiekanka spagetti 399

składniki * 1/2 paczki makaronu spagetti * 40 dag siekanego mięsa wieprzowego (może być mielone) * 25 dag pieczarek * natka pietruszki * 20 dag żółtego sera * sól, pieprz ** 1 mała

Mix smaku
Kaczka w pomarańczach 198

Jakoś dużo łatwiej mi idzie z eksperymentowaniem w przygotowaniu wytrawnych potraw niż z eksperymentowaniem w przygotowywaniu ciast. Zresztą gdzie znajdę chętnych do próbowania moich słodkich wynalazków

UgotujmyTo.pl
PARÓWKOWE KOTLETY Z PIECZARKAMI 166

Uwielbiam wymyślać ” coś z niczego”! Najlepsze pomysły zwykle przychodzą do głowy wtedy , kiedy to lodówka świeci pustkami , a głód doskwiera. Tak było właśnie tym

Ostra na Słodko
Zupa warzywna (jarzynowa) 171

miło słyszeć taki słowa Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak często je przygotowuję. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt oczywiste(...)rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną

Słodkie okruszki
Sycący koktajl malinowy z kaszką kukurydzianą i płatkami owsianymi 253

coś zjeść. Mi smakowało bardzo, chociaż po zjedzeniu prawie dwóch szklanek miałam dość. Bardzo syte, dostatecznie słodkie dzięki bananowi i rodzynkom, a do tego zdrowe. Zamiast kefiru można dać mleko, kefir będzie nieco rzadszy i trochę inny w smaku. Szczerze mówiąc, nie pamiętam, czy robiłam kiedykolwiek koktajl na mleku. W domu zawsze do tego celu był kefir i ten smak(...)ugotowałam tak, jak opisałam w punktach 1-2. Do malaksera wrzuć kawałki jabłka i obranego banana. Skrop sokiem z cytryny, Dodaj płatki owsiane i zmiksuj prawie do gładkości. Dodaj gorącą malinową kaszkę. Zmiksuj wszystko do gładkości. Wlej kefir w odpowiedniej ilości i wymieszaj łyżką lub zmiksuj. Przelej do szklanek i udekoruj kleksami kefiru. Najlepsze od razu po przygotowaniu. Smacznego

Anioszek w kuchni
Blog Roku 2015 i Truskawki w galaretce wg Aleex 159

etap głosowania, więc wszystko zależy od Was. Jeśli lubicie mój blog, korzystacie z moich przepisów i dobrze się czujecie w mojej kuchni z jej klimatem i serwowanymi przeze mnie daniami – proszę o oddanie głosu. Wystarczy wysłać sms pod numer : 7124 w treści wpisując: A11234 (A jeden jeden dwa trzy cztery) Z jednego telefonu można wysłać tylko jednego smsa. Koszt(...)Galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzątku. Dodać cukier waniliowy i, ewentualnie, cukier biały – do smaku. 2. Do miski (lub mniejszych szklaneczek/miseczek) włożyć zamrożone truskawki. Zalać owoce bardzo gorącą galaretką, która szybciutko stężeje. Dzięki mrożonym owocom tężenie galaretki zajmie dosłownie kilka minut. 3. Ubić śmietanę z cukrem pudrem. Kleksem śmietany ozdobić deser. Uwaga: w podobny sposób można przygotować inne mrożone

W mojej kuchni
Brownie na wypasie 165

dodajemy waniliowe ziarenka i pusty strączek i zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. W misce trzepaczką mieszamy żółtka, cukier, mąkę kukurydzianą i miękkie masło. Cały czas mieszając dolewamy stopniowo gorące mleko. Otrzymaną, jednolitą masę przelewamy z powrotem do garnka i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty, delikatnie mieszając, aż zacznie gęstnieć. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło orzechowe, mieszamy(...)zbliżać się do formy z łyżką, bo skończy się na niekontrolowanym podżeraniu z formy. KonQbek wziął wczoraj kawałek do pracy i na przykładzie koleżanki dowiódł, że nie da się poprzestać na jednym kęsie. Totalna czekoladowa magia. A te dwa białka, co zostały z custard? Można dodać jedno całe jajko, tyle mąki (pszennej i kukurydzianej) i mleka, żeby otrzymana masa miała

les mirabelles
Quiche ze szpinakiem 201

rodzaj kruchego  ciasta z nadzieniem warzywnym, mięsnym zalanym jajeczno - śmietanową masą. Można w takim razie zastanowić się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione(...)Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka, rozłożyć szpinak  polać śmietaną wymieszaną z dodatkami. Posypać migdałami.  Piec 30-35 min. Podawać gorące. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Cherry pie 212

aromatyczna i mocno owocowa, z cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ(...)który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne).  Czereśnie przykrywamy plackiem zrobionym z pozostałego ciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu i wystudzeniu, tartę posypujemy cukrem pudrem. Tarta jest najlepsza lekko ciepła, kiedy

Mia Cucina Sofieta