dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:407/571)

Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 205

Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie

Bon Appetit Małgorzaty
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 218

   Chrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 131

Sierpień to najlepszy czas na pomidory. Teraz smakują najlepiej, na targach mamy spory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste(...)mniejsze części, mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z  sosem, posypujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 160

Robiłam to ciasto pierwszy raz w żuciu i NA PEWNO nie ostatni. Jest rewelacyjne.  Gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(ja dałam stratą czekoladę) Sposób wykonania: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Smaki Natalii
KULINARNE PODRÓŻE - GDAŃSK, SOPOT 206

Derkaczu. Jeżeli chcecie tanio i ładnie zjeść, to jak najbardziej polecam. Miejsce bardzo przyzwoite, ogródek duży z parasolami, piwo dosyć tanie z sokiem imbirowym 7 zł. Dodatki do głównego dania bardzo smaczne, 3 rodzaje surówek, tym razem świeżych plus pieczone kartofelki. Obsługa bardzo miła a tuż obok Derkacza budka z goframi z pyskatą dziewczyną w roli głównej. Gofry(...)wstępujemy, nie ma mowy. Nie będę płaciła dychy za kawałek mostka. Będąc już na plaży, pogoda zrobiła się przecudna. Zapomniałam, że jestem głodna. Brzeg morza jeszcze czysty, piasek gorący. Boże fantastycznie... Niestety nie jestem sama i kolega już płacze, marudzi, jeść!!!! Robimy tysiące kroków w poszukiwaniu rybki. W oddali widać kawałek deptaczka z budką i tłumem ludzi

pieprzny smaczek
Zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem 163

znanej i powszechnie lubianej potrawy. Bardzo lubię ryż z jabłkiem, czy to z piekarnika czy też z patelni. Ale czasem nie mam czasu na przygotowanie nawet tak prostego dania. Dlatego pomyślałam, aby zamienić tradycyjny przepis na coś szybszego, ale równie smacznego. Z pomocą przyszły mi moje ukochane płatki ryżowe. Taki zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem na płatkach(...)needs. Does this look wrong? Ingredients Składniki: (dla 1 osoby) 1/2 szklanki mleka 9 łyżek płatków ryżowych 1 jabłko duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Przygotowujemy 1/2 szklanki gorącego mleka (ja podgrzałam swoje w mikrofalówce, ale możecie zrobić to tradycyjnie). Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wsypujemy do niego płatki ryżowe, zalewamy gorącym mlekiem. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych

Słodkie okruszki
Czulent ? może tak , a może i nie.. 157

wiem jak powinien wyglądać i smakować oryginał-wiem, że ma być wołowe mięso ,a u mnie jest wieprzowe..potrawy nie gotuje się na ogniu itd..., ale wiem, że to danie co ja zrobiłam wyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomysł na taki czulent znalazłam  tutaj. ja co prawda jak zawsze robię na oko i nie ważę(...)pozostałe posypać także posiekanym czosnkiem i oprószyć  ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy włożyć liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny

Moje domowe kucharzenie
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 167

kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem  została wyostrzona, a puree z batata złagodzona.  Danie  na talerzu  kolorowo  się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy(...)Brukselka: Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy opłukana, osuszoną brukselkę i podsmażamy ją ok. 4 min. często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca. Puree z batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Jesień się zrobiła 128

Dziś będzie wbrew trendom. Bo choć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście(...)konQbek zestrzeliwuje kolejny statek kosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko

les mirabelles
Pączki 242

Składniki (na około 25 sztuk): 4 szklanki (o poj. 250ml) mąki pszennej luksusowej lub tortowej (+ mąka do podsypania jeśli ciasto się lepi – mąki mają różną wilgotność i czasem trzeba dać więcej) 6 żółtek z dużych jaj 3 czubate łyżki cukru 50 g masła rozpuszczonego 50-60 g świeżych drożdży 1 szklanka letniego mleka (250 ml) 0,5 szklanki jogurtu naturalnego(...)wyrośnięcia (na około 30-40 minut) 4. Do dużego rondelka lub frytkownicy wlać wystarczająco tłuszczu, aby pączki mogły swobodnie pływać. Nagrzać tłuszcz do 175-180 stopni i do gorącego wkładać o kilka pączków. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut aż się zrumienią a następnie przewrócić na drugą stronę (pączki są tak delikatnie, że patyczek do szaszłyków wystarcza do przewracania

UgotujmyTo.pl
Bigos z kapusty pekińskiej 132

polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy (dałam podwawelską z szynki) - 2 cebule - por (jasna część) - 2-3 pomidory - różowa sól himalajska(...)jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Na jesienne, pochmurne i deszczowe dni. Na obiad… i nie tylko. ;) Potrawa bardzo aromatyczna, z pajdą chleba lub… z czym kto lubi. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post Bigos z kapusty pekińskiej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
ciasteczka pieczarki :-) 139

czegokolwiek,ale postanowiłam że jednak na poprawę humory wyczaruję ciasteczka,które ostatnio robią w internecie furorę. Mam na myśli ciasteczka pieczarki. Jak tylko je zobaczyłam musiałam wypróbować, na początku dałam się nabrać,myślałam że to prawdziwe pieczarki :D trzeba przyznać,że ciasteczka za wygląd mają 10/10 ,można nieźle kogoś wkręcić :-) Jeśli chodzi o ich smak,to tu jest już trochę(...)kulkę, i wyciągamy, powstanie nam nóżka pieczarki a kakao dopełni dzieła :-) Pieczarki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni I gotowe :-) Wyglądają zabójczo,można się pomylić :-) Polecam gorąco SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szpinak nadziewany kremowym serkiem z suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami (Le campanelle di spinaci con un cuore di formagg 150

oliwkami, pietruszk ą , aromatyzowany oregano i czosnkiem, podany ze szpinakiem i świeżym pieczywem to idealna letnia przystawka. Lekki posiłek w sam raz na gorące  dni. Smacznego :) **** Le campanelle di spinaci con un cuore ricco di formaggio delicato e cremoso, pomodori secchi, olive nere, aglio e prezzemolo sono uno spuntino sfizioso e colorato(...)świeżym pieczywem. **** PREPARAZIONE Scartate i gambi dalle foglie degli spinaci che laveremo e lesseremo per 1 minuto in acqua in ebollizione. Successivamente scolate ed asciugate con della carta da cucina. Tritate i pomodori secchi, le olive nere, 1 spicchio d'aglio e il prezzemolo. In una ciotola mescolate il formaggio con i pomodori secchi, le olive nere, 1 spicchio

La grande e la piccola cuoca
Pizza wegetariańska 222

Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera(...)czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Ciasto posmarować pastą pomidorową, posypać ziołami i czosnkiem. Wyłożyć ser i warzywa, znów posypać ziołami do pizzy lub oregano. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 17 minut w 220 o C. Spód pizzy powinien być lekko zarumieniony

Czerwień i błękit