dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:410/571)

Chleb baltonowski z czarnuszką – test chlebowej mieszanki z Polskich Młynów 205

W weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych

Karo in the Kitchen
Wyniki konkursu z Valek Rolling Pins 116

ajerkoniakiem babci i unoszącego się w całym domu zapachu mandarynek i cynamonu, który zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz, a te wspomnienia zapewni nam sernik mandarynkowo-cynamonowy, który gorąco polecam, nie tylko na Święta". Sernik mandarynkowo-cynamonowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego(...)piekarnika wylewamy na nie masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Panią Małgorzatę proszę o przesłanie danych do wysyłki prezentu natomiast pozostałym uczestnikom dziękuję i przesyłam kod rabatowy na zakup wałka.  Zapraszam do kolejnych konkursów na moim blogu

Mania Wypiekania
Kotlet z wodorostem, czyli kieszonki schabowe faszerowane serem gouda i szpinakiem, w towarzystwie „tajnego składnika” :) 146

Schabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w

Smakowy Raj
Żebroczka 257

   Proponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji.     Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej

Maminek kulinarny
Buraczane risotto z kozim serem i z chipsami z jarmużu 189

Mało w moim życiu  ostatnio  zmysłowości i romansów. Dlatego postanowiłam ugotować sobie coś w sexy kolorze violet :) Wyszło prawdziwe pornofood <3  W

Bon Appetit Małgorzaty
KLUSECZKI DYNIOWE NA SŁODKO 151

Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany

Ostra na Słodko
Stamppot z czerwoną kapustą i marchewką - tłuczone ziemniaki 194

Stamppot to tradycyjne i wciąż bardzo lubiane, proste i szybkie danie kuchni holenderskiej. Bazą są ugotowane ziemniaki a reszta to: wybrane warzywa z lub bez podsmażonym boczkiem, czasami serem. Najczęstsze kombinacje to: → ziemniaki z podduszaną kiszona kapustą z boczkiem → ziemniaki z poszatkowanym, zblanszowanym młodym jarmużem → ziemniaki z podgotowaną marchewką czasem z rodzynkami... Możliwych kombinacji jest jednak(...)Podduszać na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać po tym czasie ocet, zamieszać i zdjąć z ognia. Podgrzać mleko W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym),praską ugnieść ziemniaki z gorącym mlekiem. W tym rondlu podane będą ziemniaki na stół. Dodać też do ziemniaków kawałki świeżego pora naciowego, podduszoną kapustę z marchewką i rodzynki oraz grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry

Sztuka gotowania w/g Samiry
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1289

wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce…   Dzień przed robieniem śledzi płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy

Karo in the Kitchen
Pieczony camembert 192

Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.  Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie

Piąty grzech główny
Sernik z wiśniami i bananami na zimno 176

czekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki(...)masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania masy wiśniowej zwiększyłam ilość składników, tzn. użyłam 380 ml i 14 łyżek soku wiśniowego oraz 70 g mąki ziemniaczanej. Do gorącego budyniu dodałam 3 czubate łyżeczki żelatyny i mieszałam, aż żelatyna się rozpuści. Dopiero po tym dodałam wiśnie i czerwoną porzeczkę. Żelatynę dodałam, bo nie chciałam, żeby masa wiśniowa się rozlewała

In my kitchen
Piernikowe śniadanie - na pożegnanie zimy 187

propozycję deserowo-śniadaniową. Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser albo podwieczorek. W takiej sytuacji wyjdzie więcej porcji. Bo kto na deser da radę zjeść trzy kromki chałki...? Nawet ja bym się poddała. Na śniadanie jednak, szczególnie sobotnie, taka porcja jest(...)jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut. Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gyros z makaronem i serem 191

Przepyszna potrawa makaronowa jakby gyros z dodatkami . Nie tylko smakuje ale też fajnie wygląda. Gyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron

Różowa kuchnia
Makaron z tuńczykiem i kukurydzą 155

Kolejny błyskawiczny, makaronowy przepis! Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem. A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez …

Ostra na Słodko
Rolada z kurczaka na pesto z olejem rzepakowym z kuskusem orzechowym i chipsami z jabłka 161

kuskusu zostały dodane. Z pesto, kuskusu, rolady jedno danie przygotowałam, do którego jeszcze całe orzechy i chipsy z jabłek dodałam. Może to być przystawka, danie główne lub danie obiadowe, smaczne, ciekawe i wyjątkowe.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze  u mnie w kuchni gości bo jest najlepszej jakości. Składniki(...)całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej, ok. 1 łyżkę soku z cytryny, dodajemy ser i ponownie miksujemy. Na sam koniec doprawiamy pieprzem do smaku. Kuskus: Kuskus zalewamy gorącą wodą (ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy) i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Na suchej patelni prażymy słonecznik i orzechy, miksujemy za pomocą blendera. Na patelnię (jeszcze ciepłą) przekładamy

Moniki Smakołyki
Pstrąg nadziewany po śródziemnomorsku oraz szparagi z sosem holenderskim 170

moja druga połówka dostaje niemalże torsji już na sam ich widok. Swojego czasu starałam się M. do ryb przekonać, ale moje próby poniosły klęskę. Trudno. Mam nadzieję, że nazwa dania przypadnie Wam do gustu, no i oczywiście jego smak - ja uwielbiam takie połączenia :) PSTRĄG NADZIEWANY PO ŚRÓDZIEMNOMORSKU  oraz SZPARAGI Z SOSEM HOLENDERSKIM Składniki na pstrąga: - pstrąg - czarne(...)patelnia, piekarnik) i temperatury. 20 minut to czas optymalny.  Składniki na szparagi: - pęczek szparagów zielonych - 200 gram masła - 3 żółtka - 1,5 łyżeczki octu winnego białego - 1 łyżka gorącej wody - sól - pieprz Przygotowanie szparagów: Ja zielonych szparagów nie obieram, ułamuję im tylko końcówki (szparagi same wiedzą, gdzie są zdrewniałe i w tym miejscu pękają, nie trzeba niczego mierzyć linijką

Życie zamknięte w smaku