Mięsko na kanapki...pyszne, bo zrobione samodzielnie w domu..Ja miałam mięsko już z solanki, więc nie dodawałam praktycznie już żadnych przypraw..tylko z wierzchu natarłam
Moje domowe kucharzenieUwielbiacie smak śląskich roladek? Ja również tyle tylko, że nie zawsze mam czas i chęci aby spełnić swoje kulinarne zachcianki. Wtedy na szybko robie gulasz a
Kulinarna PatilogiaKarkówka przygotowana w ten sposób jest bardzo mięciutka, wprost rozpływa się w ustach, a dzięki temu ,że od samego początku jest pieczona z papryką, pieczarkami i
Kuchnia z widokiem na ogródWielkopolska słynie z przepysznych ziemniaków. My mieszkamy w samym jej sercu, więc nie może na naszym blogu zabraknąć przepisów z tego właśnie warzywa. Przygotowanie 15
Kolizje Smakównajprostszych zup, bardzo gęsta, sycąca, aromatyczna, rozgrzewająca. Idealna na chłodne jesienne i mroźne zimowe dni. Ponieważ jest dość ciężka (tak, nie będziemy tego ukrywać :)), z powodzeniem wystarczy za oba dania obiadowe. Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka może być przygotowana na bulionie z kurczaka lub wieprzowiny, a także na gotowym rosole warzywnym. My podajemy przepis na zupę ziemniaczaną na wieprzowinie(...)śmietanę, dobrze wymieszać i dodać z powrotem do zupy. Opcjonalnie doprawić do smaku octem i cukrem. Spróbować i doprawić jeszcze solą i pieprzem. Zupę ziemniaczaną czyli kartoflankę podawać na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki. Post Zupa ziemniaczana czyli kartoflanka pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchninastępnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone w ten sposób piersi, koniecznie dajcie im odpocząć około 5 minut. Karmelizowana dynia i jabłka to idealny dodatek do kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte(...)pokrojoną dynię i smażymy często mieszając przez około 10 minut, aż wbity widelec z łatwością będzie zagłębiał się w miąższu. Gdyby dynia przywierała do dna, można dodawać po łyżce gorącej wody i w ten sposób smażyć dynię do miękkości. Dodajemy pokrojone jabłka, polewamy miodem, skrapiamy sokiem z cytryny Smażymy na umiarkowanym gazie - mieszając od czasu do czasu - przez
cool and mintyWieprzowa wątroba po bretońsku Po prostu genialny sposób, na wątrobę , nawet jeśli ktoś za nią nie przepada , to i tak da radę zjeść – może nawet ze smakiem . Mnie , ten przepis po prostu zachwycił , dostałam , a raczej podpatrzyłam go dość dawno , u znajomego . Nie wiem skąd go miał , podobno też od kogoś zgapił i tak , co dobre trwa i drogą(...)minut ) . Na osobnej patelni podsmażamy krótko ( ma być obsmażona ale w środku surowa ) , pokrojoną na małe kawałki – takie grubości około 2 cm ,wątrobę , po czym przekładamy do gorącego sosu , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia , gotujemy 2 minuty – wyłączamy gaz i pozostawiamy pod przykryciem około 10 minut , żeby wątróbka doszła ( przestała być krwista ) , ale się nie wysuszyła . Jeszcze mała uwaga
Ogrodnik w podróżyWykwintna zupa grzybowa. To nie zupa krem – ale na podniebieniu jest nieziemsko lekka, miękka – aksamitnie kremowa. Skondensowany smak grzybów – i tych suszonych, i świeżych – rewelacyjnie podkreślają
Karo in the KitchenIdealna na święta, zapach i smak mówią same za siebie Składniki zalewy szynka, 1.5 kg woda, 2 litry ziele angielskie, 6 ziarenek liść laurowy, 5
Gotowanie moimi oczamistrumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody i kroimy je drobno. Kostki rosołowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i stawiamy na małym ogniu, utrzymując bulion na granicy wrzenia. Ser trzemy na drobnej tarce. Szalotki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na małej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy wszystkie pokrojone(...)cebulę, śmietanę i starty ser, wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia i rozpuszczenia sera, podajemy od razu. Możecie posypać świeżo posiekaną pietruszką i wiórami startego sera. Ta porcja to danie główne dla 6-8 osób. Możecie spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy
Karo in the KitchenPulpeciki przygotowuję z mięsa z udźca indyka jest ono bardzo soczyste, delikatne,smaczne i zdrowe. Dziś na obiad przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym, podałam z ziemniaczkami
Kuchnia z widokiem na ogródLubię kontrastujące ze sobą smaki, więc nie po raz pierwszy, na moim stole gości kombinacja mięsa i owoców. Tym razem, są to roladki drobiowe z bananami
mojewypiekiinietylkoczasach gdy zagniatałam ciasto ręcznie, właśnie takie robiłam. ( stopniowo dosypywałam mąkę do jaja ). Ciasto wyrabiane w maszynie wymagało jednak niewielkiego dodatku wody. Ale było bardzo dobre, dało się cieniutko rozwałkować. Ciasto z jajkiem jest twardsze od takiego bez jajka, ale w przypadku uszek pływających w barszczu - to zaleta a nie wada. Przepis z książki(...)wrzątek po kilka uszek (ilość zależy od wielkości garnka ), gdy wypłyną są gotowe. Na osobę liczymy ok 6- 8 uszek. Ugotowane uszka wkładamy do wazy i zalewamy gorącym barszczem . Smacznego
Stare GaryKuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki
Moniki Smakołyki