dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:404/571)

Rosół drobiowy 220

Prawdziwy, klasyczny rosół drobiowy jest łatwy do przygotowania, aczkolwiek wymaga od nas czasu i cierpliwości. Prawdziwy rosół należy gotować powoli, z dbałością o jakość użytych do

Kuchcik gotuje
"Tego tutaj chcę podwójnie..." - rabarbarowy pleśniak 169

kwaśne to nasze życie - jak ten tu pleśniak z rabarbarem. Trzeba dodać mu smaku, nikt nam szczęścia nie da, jak sami go nie ugnieciemy sobie.  "Ty, Bóg, dasz mi szczęście? Aha, mało masz... " W doczesnym wymiarze szczęście chwilowe możemy sobie zafundować piekąc ciasto pleśniak. Aktualnie najlepiej z rabarbarem, póki jest. Potrzebujemy: - 2 szklanki mąki - 1 szklankę cukru(...)białka, w nich kryje się cała słodycz tego wypieku. Rozprowadzam na całej powierzchni. Trzeci kawałek ciasta kończy przygotowywany wypiek. Rozrzucam cząsteczki po całości bezy. I do gorącego piekarnika na parę zdrowasiek, a tak konkretnie na ok. 40 minut. Jest pyszne, nawet mój straszy synek, który nie lubi bezy prosił o kilka dokładek. Musiałam ciasto chronić przed moimi łasuchami

I tu będę miała takie te
Szynka wieprzowa – domowa wędlina mocno jałowcowa, pieczona 392

Domowa wędlina z szynki wieprzowej łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą

Karo in the Kitchen
Klopsiki pikantne w kapuście 185

Klopsiki pikantne w kapuście są daniem z tych, które nie wymagają od nas dużo skomplikowanych działań w kuchni. Najwięcej czasu zabiera pokrojenie kapusty, ale warto. Smak klopsików wspaniale łączą się ze smakiem kapusty i wzajemnie się uzupełnia. Obiad jednogarnkowy na co najmniej dwa dni, a na następny dzień po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej. Kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, korzystnie(...)części i drobno pokroić. Cebulę, czosnek obrać i drobno pokroić. Z przyprawionego mięsa formować klopsiki o wielkości małych piłeczek do ping ponga. Klopsiki krótko obsmażyć na bardzo gorącej patelni z odrobiną tłuszczu. Do dość dużego garnka wlać olej, rozgrzać go i lekko podsmażyć na nim cebulę. Garnek na chwilę zdjąć z palnika, do cebuli dodać kapustę, marchew i wodę, gotować

Kuchcik gotuje
Carbonara - nic dodać, nic ująć... 136

CARBONARA  Carbonara to jeden z najszybszych i najsmaczniejszych makaronów, jakie istnieją w świecie kulinarnym. Nie dość, że jest tania, prosta to jeszcze przepyszna. Czegóż chcieć

Calzonella.com
Karkówka z sosem z pieczonej papryki 156

pieczonej papryki z powidłami śliwkowymi i śmietanką. Trudno wręcz opisać aromaty do tej pory unoszące się w całym domu. Dlatego też zapraszam do wypróbowania przepisu!  Do przygotowania całego dania potrzeba nam: około 2 kg karkówki (w całości) 4 czerwone papryki 6-8 cm imbiru 7-9 ząbków czosnku 3 ostre papryczki chilli  3 pomarańcze 1/2 szklanki(...)Obraną już paprykę doprawiamy solą, dodajemy do niej około 3/4 śmietanki oraz 2 ząbki czosnku i 2 łyżki stołowe dżemu lub powideł, wszystko blendujemy doprawiamy do smaku i podajemy gorący sos do mięsa. Dowolny zapychacz czyli kasza kuskus na ostro, ziemianki, frytki - cokolwiek wszystko będzie pasować. Smacznego

Kuba Gotuje
Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona 815

Ta domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem

Karo in the Kitchen
Pieczarkowe gołąbki 202

Pieczarkowe gołąbki Gołąbki to potrawa którą lubią raczej wszyscy , te tradycyjne są mega pyszne . Ta wersja jest nieco odmienna , ale równie wyśmienita , nie ma sosu pomidorowego

Ogrodnik w podróży
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 326

szklanki ryżu 1 litr mleka 100 g cukru 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo potrzebne będzie 1 jajko do posmarowania ciasta. Przygotowanie ciasta: Mleko lekko podgrzewamy (nie może być gorące, żeby nie zabiło drożdży). W średniej misce łyżką rozcieramy drożdże z 1 łyżką cukru tak długo, aż zamienią się w płyn. Dodajemy mleko, pozostały cukier, sól, mąkę i 2 jajka(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach (grzałka góra-dół) około 40 minut. Jeśli ciasto ciemnieje zbyt szybko, wierzch przykrywamy luźno kawałkiem folii aluminiowej. Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz
Domowy sękacz z piekarnika 331

powrotem do piekarnika i tak w kółko, aż do zużycia całego ciasta. Ale to naprawdę nic trudnego, przekonajcie się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej(...)zużycia całego ciasta. 8. Gotowe ciasto wyłożyć z formy keksowej, usunąć papier, przełożyć na blachę z piekarnika i od razu wstawić jeszcze mniej więcej na 5 min. do gorącego piekarnika. 9. Polewa: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, dodać śmietanę. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka

Domowa Cookierenka Agi
Risotto ze szparagami 274

Risotto ze szparagami to będzie moja obowiązkowa sezonowa pozycja co roku. Proste, lekkie i pełne smaku. Bulion warto robić co weekend i w tygodniu wykorzystywać jako bazę do dań głównych, zup i sosów. Wtedy risotto będzie gotowe w pół godziny – w tygodniu mało kto ma czas na dłuższe gotowanie. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego warto korzystać(...)będzie szklista dodajemy ryż. Podsmażamy, często mieszając, aż wszystkie ziarenka oblepią się oliwą i podgrzeją. Wlewamy wino i energicznie mieszamy. Gdy ryż wchłonie całe wino, wlewamy 1-2 chochle gorącego bulionu. Dalej procedura jest podobna. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn dodajemy kolejną porcję bulionu, często mieszamy. Ryż będzie gotowy po 18-20 minutach. Pod koniec (gdy ryż będzie

Poezja smaku
Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową 240

Bliny pszenno-gryczane z sałatką śledziową Bliny są tradycyjnym daniem kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej, ale zakorzenionym także od dawna w kuchni polskiej. W kulturze rosyjskiej istniał zwyczaj zostawiania blinów na parapecie dla pielgrzymów i ludzi biednych. Są także podawane matkom po porodzie, jak również na stypach. Według tradycji prawosławnych ostatków, bliny były jedzone podczas obchodów Maselnicy, czyli właśnie(...)minut. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta, formując niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na rumiano. Przekładać na podgrzany półmisek (w piekarniku lub garnku z gorącą wodą). Podawać z sałatką śledziową i kleksem śmietany. Udekorować koperkiem i plasterkiem pieczarki. Sałatka śledziowa 300-350g filetów śledziowych solonych lub w oleju 200 g marynowanych pieczarek + kilka do dekoracji

Pełny talerz
Burgery z fasoli i kaszy jaglanej 205

Jak wiecie jestem ogromną miłośniczką kaszy jaglanej. Do obiadu , w postaci racuszków , kotlecików … jako farsz do krokietów itd. W każdej postaci smakuje mi niesamowicie! Dziś

Ostra na Słodko
Makaron z pomidorowym pesto 251

pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów(...)pesto solą morską do smaku. Mieszamy. Makaron odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sasznie 213

Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.  Składniki na

Apetyczna babeczka