jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut. Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl . Składniki na 4 porcje: 35 dag piersi kurczaka 25 dag młodej cukinii 30 dag bakłażana, (u mnie(...)jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące. Źródło ,,kuchnia Azjatycka
Apetyczna babeczkaObiad w 30 min? Ależ tak...możliwe i pysznie <3 Składniki 500 g polędwicy z dorsza 2 ząbki czosnku 50 g masła cytryna
R'n'G KitchenTradycyjny śląski obiad składa się z rolady, klusek i modrej kapusty. Taki sam obiad jest tradycją w Berlinie, a wzięło się to stąd, że dawno temu
Smakowy RajProponujemy inną wersję naleśnika, bardzo wyrośniętą, pieczoną w piekarniku, z dodatkiem duszonej wołowiny i słodkiego zielonego groszku. Składniki: -ok. 35 dkg wołowiny
Maminek kulinarnyWitajcie kochani! Jako że przygotowania do wyjazdu pochłaniają cały mój wolny czas, przez chwilę nie pisałam. Za to z każdym zrobionym obiadem zbierałam coraz więcej pysznych
Gotowanie to kochanieostatni sen mój Dziadek. Od tej pory pierwszy listopada zupełnie zmienił dla mnie swój charakter. To nie był już tylko trochę straszny, a trochę urokliwy wieczór, kończący się gorącą herbatą i ciastem u Babci. To emocje, które co roku powracają z niewiarygodną siłą; wspomnienia, które nagle postanawiają o sobie przypomnieć. Malują moją twarz uśmiechem przez łzy; jak to jest(...)sztywną pianę z solą, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec w 180 st. c. przez 45 minut. Ostudzić w formie. Smacznego! W Danii pierwszy listopada to urodziny mamy C. Ani mniej, ani więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepis idealny na tą pogodę. I chociaż danie może bardziej kojarzyć się z mglistymi, listopadowymi wieczorami, moim zdaniem właśnie w ten weekend był jego czas. Skoro pogoda jest taka, że półgodzinny wypad do ogrodu przypłaciłam przemoczonymi butami, to jak najbardziej na miejscu jest rozgrzewająca zupa. Na, miejmy nadzieję, już ostatni taki lodowaty weekend. Rzeczywiście poszłam dziś do ogrodu. Sprawdziłam(...)przez ślimaki prymulami, nie ma większych ofiar. Ogarnęłam nieco rabatę pod brzozami. Połechtałam coraz większe listki i kiełki. A kiedy kropelka na moim nosie przybrała taki rozmiar, że nie dało się jej już dłużej ignorować, wróciłam do domu. Dla pełnej jasności- to była skroplona para! ;-) I pomyślałam o tej zupie. Przepis- kwintesencja tego co najbardziej uwielbiam w gotowaniu. Kilka prostych
les mirabellesdwie - jeśli chcemy się trzymać przepisu. Pomysłałam sobie, że z tej ilosci sera - to ja rodziny nie nakarmię. A jeśli już to porcje będę wielkosci sushi - to da radę. Na szczęście w TKMax rok temu kupiłam tortownice wielkosci rozłożonej dłoni ( mojej dłoni), więc pomyśłałm sobie, że mam w czym upiec. Sernik zrobiłam z takich skłądników jak podaje(...)minut. W sumie pieklam 35 minut. Jednak na te proporcje wystarczy 30 minut. Jednak nie 15 - moze to mój piekarnik. Podaję czas z mojego doświdczenia. Jedzmy go jeszcze gorącego. Plusy dostaje za: - jest bezglutenowy - lekki -szybko się go robi i jeszcze szybciej zjada
AZgotuj!Blog Award " przez Olgę . Bardzo mi miło, dziękuję! :) Przy okazji tego posta odpowiem na zadane pytania :) 1. Zupa, drugie danie czy deser? Deser! Albo...może niech będzie drugie danie, nie można żyć na słodkościach :D 2. Muffiny czy kapkejki? Muffinki. 3. Widelec czy łyżka? Na to pytanie ciężko odpowiedzieć jednoznacznie, ponieważ i łyżka i widelec są bardzo przydatne(...)rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
chili & sugarpomocą i przepisem, natomiast placuszki nadeszły z Libii. Są niesamowicie delikatne i przepyszne! Konsystencją mogą przypominać nasze śniadaniowe omlety skrzyżowane z tradycyjnymi plackami z cukinii. Połączenie tych dwóch dało zaskakujący efekt! Z podanych proporcji wyszła całkiem spora górka placków, dlatego nie omieszkajcie zaprosić rodziny, przyjaciół lub sąsiadów na tę biesiadę z arabskim tłem. ;) Nazwa wypowiadana, tak jak jest napisana(...)czosnkiem, jajami, mąką i przyprawami. 5. Na sporej ilości oleju smaż placuszki na złoty kolor z obu stron. 6. Gotowe placuszki osuszaj z oleju papierowymi ręcznikami. 7. Podawaj gorące z dipem. Dip: 1. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kuminem. Smacznego! W akcji
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPytacie mnie o przepisy na zestawy obiadowe, które można podać na świąteczny stól. Wiele przepisów znajdziecie w Zakładce DANIA MIĘSNE , DANIA Z DROBIU a także w zakładce WIELKANOC . Ale postanowiłam zrobić coś nowego, na taką szczególną okazję jaką są Święta Wielkanocne. Mam nadzieję, że ta propozycja na obiad spodoba się Wam i znajdzie się(...)kiedy tylko odparowała. Po upieczeniu, po chwili odwinęłam folię i wyjęłam polędwicę. Pokroiłam w plastry i podałam na półmisku. Taka polędwica doskonale smakuje na elegancki obiad, podana na gorąco z pieczonymi ziemniaczkami. Świetnie sprawdzi się podana na zimno. Ale wówczas po wyjęciu z piekarnika i po wystudzeniu, nie należy wyjmować jej z folii. Najlepiej włożyć ją do lodówki
Kuchnia u KrysiProszę państwa, jaki TO jest smak! Dawno nic mnie tak kulinarnie nie strzeliło w twarz i nie kazało popatrzeć na składniki/produkty od nowa, inaczej, z
Karo in the Kitchenszczupak w galarecie Danie to jest prawdziwą ozdobą każdej biesiady, warto wiec poświęcić nieco czasu i przygotować potrawę która oczaruje wszystkich niecodziennym wyglądem i smakiem. składniki szczupak o wadze około kilograma 350 g gorszych kawałków ryb ( kręgosłupy, płetwy, łby) 3-4 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 marchewka 1 cebula 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki(...)natką pietruszki, zwinięte w roladki i spięte wykałaczkami. Szczupaka gotujemy w wywarze na bardzo małym ogniu przez piętnaście minut. Następnie kawałki fileta wyjmujemy z wywaru i studzimy. Do jeszcze gorącego wywaru dodajemy żelatynę, całość dokładnie mieszamy i studzimy. Przestudzone roladki ze szczupaka kroimy na plastry trzy centymetrowej grubości. Na dno półmiska wlewamy nieco tężejącego wywaru, następnie układamy
Miód i pieprztylko pieczywem i słodkościami, a przecież jadamy również wytrawne dania. Sporo z nich powtarzam co jakiś czas i przepisy już są na blogu. Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było. Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne(...)mieszankę rozprowadzamy na polanym sosem kalafiorze. Całość posypujemy resztą sera i doprawiamy solą i pieprzem Pieczemy ok 20-25 minut. Wierz powinien być rumiany i chrupiący. Podajemy na gorąco
Dzieje kuchennej Wiewiórydzieciństwa . Dom pachnący koprem , chrzanem , octem ..i wszystkim co towarzyszy temu czarodziejskiemu procesowi kojarzy mi się z bezpieczeństwem i spokojem domowego ogniska .. Niektóre rzeczy , te najprostsze , przyziemne , potrafią dać nieziemskie przyjemności . Mam nadzieję ,że moim dzieciom kiedyś , kiedy, będę bardzo stara lub kiedy mnie już nie będzie , wspomnienia o mnie , o domu rodzinnym , o dzieciństwie zawsze, będą pachnieć , kuchnią , domowym(...)jeden liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego . Z podanych powyżej składników , przyrządzamy zalewę , wlewając i wsypując wszystko do jednego garnka i zagotowując ( cebulka ma być posiekana ) . Słoiki zalewamy gorącą zalewą , zostawiając około 1 cm od góry na olej . Każdy słoik zalewamy łyżką oleju roślinnego . Pasteryzujemy około 15 minut . Po wyjęciu z wrzątku , odstawiamy dnem do góry, aż do wystygnięcia
Ogrodnik w podróży