Nie wszyscy o tym wiedzą, ale paprykę możemy bardzo łatwo pozbawić skórki. Paprykę wystarczy upiec, a nawet należy ją lekko przypalić. Przypalona skórka bowiem bardzo łatwo
Moja DelicjaTak , dobrze czytacie – zrobiłam placuszki / kotleciki ze znanych chyba wszystkich zupek chińskich! Łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne! Są świetnym pomysłem w te dni , kiedy nie
Ostra na Słodkodać dojść do głosu fanatykom, a zło nazywać złem, nieważne jakie będzie dla niego usprawiedliwienie. Po seansie znalazłam uspokojenie w intensywnej pracy, a przed weekendem także w kuchni. Piekłam da mojego taty, Andrzeja, ciasto imieninowe. Jak zawsze starałam się, by było wyjątkowe, więc szukałam fajnego przepisu. Znalazłam go na kwestii smaku , ale zmodyfikowałam po swojemu. Zapraszam Was dziś(...)wymiarach 22x37 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę. Wyrównać. 6. Biszkopt piec 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C (dół +termoobieg). Ostudzić. 7. Przygotować poncz. Gorącą wodę osłodzić, przestudzić. Dodać amaretto i sok z cytryny. Wymieszać. 8. Ostudzony biszkopt nasączyć. Ja, przed nasączeniem, nożem wyrównałam brzegi, które były za wysokie w stosunku do reszty powierzchni
W mojej kuchniwarzywa, a co najważniejsze zawierają kaszę jaglaną, która jest naturalnym antybiotykiem, a jest praktycznie niewyczuwalna. Ponadto jest to pomysł na obiad, przekąskę do pracy, śniadanie czy kolację, jest to danie w 100% bezglutenowe i bezmięsne. Serdecznie polecam! Składniki na placuszki (18 sztuk o grubości 1-1,5 cm, średnicy około 5 cm): 1 mała cukinia (około(...)jogurtu greckiego 10% (może być też śmietana lub jogurt naturalny) sól i pieprz Jogurt, czosnek, przyprawy wrzucamy do miseczki, mielimy. Wykonanie: Gotowe placuszki przekładamy na talerz, polewamy sosem, podajemy gorące. Smacznego
moj przepis nakaparów z ogonkiem, 8 chipsów pomidorowych. Przygotowanie: Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru(...)wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Rada: chipsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Moniki Smakołykidwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy(...)blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 115 st. C. Białka ubić prawie na sztywno, powoli wlewać gorący syrop. Ubijać kolejne 10 minut, aż masa całkowicie ostygnie. Ewentualnie dodać barwnik, jeśli kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki
Pożeraczka, czyli raz adobrzedoda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień. Składniki: 700 g dorsza, 15 krewetek, 150 g groszku cukrowego(...)małym ogniu, następnie dodajemy groszek cukrowy i gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne 2 minuty i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, udekorowane papryczką i listkami świeżej kolendry. Smacznego
Plate of Joybretońsku nie wiadomo. Wiadomo jednak, że to danie proste w przygotowaniu, należące do dań eintopf, czyli potraw jedno garnkowych. Fasolka po bretońsku jest także jednym z tych dań, którym nie przeszkadza odgrzewanie kolejnego dnia. Czasami nawet lepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji(...)cukrem. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, uzupełnić jeszcze wodą z gotowania fasoli. Gotować razem około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać na gorąco z gałązką majeranku i pieczywem. Smacznego
Pełny talerztaka deska z łupka? Tu się zdziwicie! Niecałe 44 zł, można do niej dokupić kwadratowe podstawki pod kieliszki do wina. Zachęcam do zwiedzenia sklepu, nazwa sklepu jest linkiem, więc dacie radę ;) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 6 mini serniczków: SPÓD(...)jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam dwie łyżki masy serowej, aby zahartować żelatynę, następnie całą zawartość miseczki wlałam do masy serowej i zmiksowałam wszystko razem. Masę serową wylałam do obręczy do potraw
Blondynka Gotujekońca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje praktycznie do każdego dania . Wystarczy wrzucić na patelnię , podgrzać i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przechowuje się doskonale do wiosny ..może i dłużej , ale u nas zawsze(...)wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez dwa dni po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu
Ogrodnik w podróżydobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Takiego, które postawi na nogi, da zastrzyk pozytywnej energii na resztę dnia, dostarczy paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Co powiedzielibyście na domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami(...)olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika
Smakowity Blog Kulinarnysuszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować(...)kroimy i przekładamy do miseczki. KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy na dno średniego garnka i prażymy na sucho często mieszając przez około 4 minuty. Kiedy ziarenka zaczną pachnieć i będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy
cool and mintyProste ciasto bez pieczenia z jogurtów naturalnych i ulubionych owoców Ciepło, a nawet gorąco...tak więc będzie coś bez pieczenia na zimno... Tak zachęca Bożenka do wspólnego cukiernictwa w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki(...)znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe
Grunt to przepis!Leciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone(...)dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy w kubku lub słoiku jogurt lub śmietanę z zimną wodą, wsypujemy mąkę i mieszamy nie dopuszczając do powstania grudek. Hartujemy mieszankę łyżką gorącej zupy i wlewamy, mieszając zupę, do garnka. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, mieszając gotujemy, do wymieszania z ‚zabielaczem’. Lane kluseczki do tej zupy są opcją, ale jest to opcja
Karo in the KitchenGęsta i bar dzo aromatyczna zupa krem o sło dko-pikantnym smaku. Mocno rozgrzewająca, dzięki imbirowi i niezwykle pachnąca pieczonym czosnkiem to coś co z pewnością
ChilliJemy