Uwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do
Różowa kuchniaMączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki
R'n'G KitchenNajlepsze, najpyszniejsze, moje ulubione domowe korniszony. Delikatnie słodkie i niezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę
Codziennik KuchennyKolejna mielonka z szynkowaru...i jak to u mnie bywa,ilość mięsa zależnie od pojemności szynkowaru , a ilość przypraw zawsze "na oko".tym razem do mięsa
Moje domowe kucharzeniewracamy z pracy, chcemy szybko zjeść ciepły obiad. Zapiekanka z mięsem, szpinakiem i fetą to idealne danie na rozgrzewkę. Szybko się ją robi a potem wystarczy tylko zapiec…no to smacznego! Składniki: 1 kg sałatkowych ziemniaków ½ kg mięsa z kurczaka 20 dag kiełbasy szynkowej 2 duże garście świeżego szpinaku baby 1 duża cebula 25 dag sera fety(...)masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, zapiekamy do momentu aż wierzch się przyrumieni. Podajemy gorącą
Wanilia i KardamonŚródziemnomorska ,grillowana cukinia – przetwory Obrodziły cukinie , oczywiście tak ,że nie da się tego przerobić na bieżąco , no chyba że codziennie na obiad była by cukinia , ale tego , to chyba nikt by nie wytrzymał, więc trzeba zaprawić . To nowatorski przepis , który nie jest żadną klasyczną marynatą , smakuje wyśmienicie . Słoiczek pełen smaków lata , zapachu grilla , ziół i suszonych pomidorów , czy może(...)obrać i także pokroić w plastry . Rozgrzać patelnie grillową i zgrilować cukinię oraz plastry cebuli z obu stron , ma być przypieczona , nie musi być ugotowana . Przekładamy warzywa do miski , gorące posypujemy pomidorami suszonymi , oraz posiekanymi drobniutko oliwkami , solimy do smaku , mieszamy . Na koniec dodajemy porwaną ręką bazylię , razem z gałązkami , rozmaryn , oregano i wyciśnięty czosnek , powtórnie mieszamy . Odstawiamy do przestygnięcia
Ogrodnik w podróżyskładników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa i kurczaka to kolejne danie z tymi bardzo zdrowymi nasionami. Przyprawiłam je na ostro, a rzymski kmin i kolendrę jak zwykle uprażyłam i zgniotłam w moździerzu. Zapach podgorących przypraw jest niesamowitych. Chyba się domyślacie(...)małe kawałki i zrumień na oleju. Zrumień przyprawy przyprawy i zgnieć w moździerzu wraz z płatkami chili. Przyprawy, kurczaka i fasolę dodaj do quinoa i cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę
codojedzeniaprostu za krótkie. Czekałam więc nadal. Pod koniec zeszłego roku wydano w Polsce Kąpiąc lwa . Dopiero na Wielkanoc trafiła w moje ręce. Po powrocie do Danii zatopiłam się w lekturze, i po trzech dniach skończyłam ją z szerokim uśmiechem na twarzy. To jest Carroll, jakiego znam, na jakiego czekałam! Powieść jest mistrzowska, jest w niej wszystko(...)magicznej, pełnej tajemnic powieści Carrolla. Wiem, że to co napisałam, w najmniejszym nawet stopniu nie jest obiektywne. Nic jednak na to nie poradzę - uwielbiam te książki, pałam do nich gorącym uczuciem, i nikt ani nic tego nie zmieni. Wam polecam je z całego serca - może też się zakochacie...? Kąpiąc lwa Jonathan Carroll Dom Wydawniczy Rebis Poznań
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukinii i bakłażana. Jest nieco pracochłonna i raczej nie nadaje się na upalne dni. Ja wykorzystałam chwilowe ochłodzenie, w przeciwnym wypadku nie byłabym w stanie spędzić tyle czasu w gorącej kuchni przy rozgrzanej patelni ;-) Zapiekany bakłażan i cukinia z czerwonym pesto składniki; 2 średnie cukinie 2 bakłażany 2-3 kulki mozzarelli tarty parmezan oliwa do smażenia sól, pieprz składniki(...)wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić mozzarella, na którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno
Przysmaki Karolkiczas na kolejną sezonową propozycję, gdyż risotto z groszkiem zielonym, prosto z własnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego. Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze, z zasady. Po drugie - z wygody. Ryż brązowy przez to, że nie jest łuskany(...)płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Ciągle mieszając, doprowadzam ryż do miękkości. Kiedy większość bulionu zostanie zużyta, dodaję groszek. Na samym końcu dodaję masło i przyprawy. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiJesień to w mojej kuchni od zawsze pora zup. Gęstych, zawiesistych, ciężkich – takich, które przy kiepskiej aurze rozgrzeją i jednocześnie zaspokoją głód. Ta kartoflanka to kilka
Karo in the Kitchenłatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste w środku. Mój sosik pasuje do nich znakomicie, nie wspominając już o żurawince :) Danie jest bardzo smaczne i pożywne, a na dodatek robi się je dosyć szybko :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): Klopsiki: ok. 550 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 pełne(...)talerzu. Na dużej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy klopsiki równomiernie z każdej strony. Po około 10 minutach kuleczki zdejmujemy z patelni. Ziemniaczane puree: Do ugotowanych, tłuczonych, gorących ziemniaków dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy. Po chwili dolewamy mleko i znów mieszamy do powstania gładkiej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą. Sos: Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy
MyCookBook.plUwielbiam dania jednogarnkowe,przede wszystkim syte i smaczne. Szare kluchy można do nich zaliczyć w typowej zapiekance. Składniki na kluchy: ziemniak 1 kg mąka pszenna typ 500 Kłos Pol- tyle by zagęścić ciasto na kluchy jajo sól i pieprz do smaku Dodatkowo : jaja 4 szt papryka żółta 1 szt papryka zielona 1 szt koperek świeży sól(...)Mieszamy jaja ze składnikami pozostałymi i przekładamy do naszych kluch do naczynia żaroodpornego. Krok 4 Nastawiamy piec na 200 stopni i wkładamy nasze naczynie , zapiekamy 30 minut.Podajemy gorące , wtedy jest najsmaczniejsze
Różowa kuchniaChyba już się tu przyznawałam do mojej bezgranicznej miłości do fenkułów ;) To danie jest jednym z moich ulubionych, koper włoski połączony oliwkami kalamata, pomidorami i ośmiornicą (nie zawsze mam okazję dostać świeża, ale ta z puszki, którą kupuję u sympatycznego Portugalczyka też jest całkiem smaczna) do tego oczywiście quinoa. Wszystkie te składniki należą w mojej kuchni do tych wyjątkowych(...)piekarnika na około 25 minut, po tym czasie dodajemy kawałki ośmiornicy z puszki i zostawiamy na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy natką kopru włoskiego i podajemy z gorącą quinoą
Quinoa Raz!Bieszczady na początku czerwca są cudne po prostu cudne. Pogoda dopisuje - nie jest jeszcze zbyt gorąco, a przyroda już w pełnym soczystym rozkwicie. Kwater do wyboru do koloru, a ceny przynajmniej w większości jeszcze przedsezonowe. Na drogach samochody pojawiają się z rzadka, tak samo jak turyści. Część restauracji jeszcze zamknięta, ale z głodu nikt nie będzie przymierał. I jest(...)również kóz i krów sprawiły, że w Karpach ta tradycja przetrwała lub powiedzmy szczerze jest odtwarzana z dużym sukcesem. Jeżdżąc po Bieszczadach można spotkać wiele straganów z serami. Nie dajmy się jednak nabrać. Jeśli ktoś próbuje nam sprzedać ser owczy wczesną wiosną, późną jesienią lub zimą to na pewno nie zawiera on nawet grama mleka owczego, choćby sprzedawca zaklinał rzeczywistość
królestwo garówkrem z żółtek Na początek siekam orzechy, 50g niezbyt drobno, pozostałe można nawet zmielić, ale ja kroję drobno. Następnie te drobne łączę z cukrem pudrem i mieszam. Można dać tego cukru mniej, tort może być trochę mniej słodki. Białka ubijam na sztywno dodając po łyżce cukier. Ubitą bezę łączę z posiekanymi orzechami z cukrem, mieszam delikatnie. Równocześnie grzeję piekarnik(...)chociaż ja kolejny raz wersję z orzechami włoskimi zrobię z mniejszą ilością cukru niż u Pawła Małeckiego. Do laskowych tyle cukru było w porządku, włoskie jednak najwyraźniej są słodsze. Gorąco polecam wszystkim łasuchom! Smacznego! #tortbezowy #tortorzechowy #dacqoise #orzechywloskie #deser #bezglutenu #itbmtt
I tu będę miała takie tesplocie , który uwydatni się po pomalowaniu farbą. Nada się len, płótno, a nawet jeans. W czasie wiosennych porządków znalazłam niepotrzebny kawałek surowego lnu i postanowiłam go wykorzystać. Interesujące efekty dadzą nam też cienkie bawełny . - można na nich malować różnymi farbami, niczym malarz na obrazie, przed przyklejeniem pognieść, a nawet sięgnąć po tkaninę w delikatne wzorki. O tym jak zrobić tło(...)będzie według mnie za mało trwały. 3. Klej przeznaczony do klejenia tkanin. Ja użyłam kleju Wikol , który kosztuje 1-2 zł (zużyłam całą tubkę). Może być też klej na gorąco. 4. Pędzel do nałożenia kleju 5. Papier ścierny 6. Farba/farby w wybranym kolorze. Ja do malowania teł używam testerów farb do ścian sprzedawanych w saszetkach
Chilli Czosnek i Oliwapleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½ brokuła Sól do smaku Przyprawa(...)Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące
Wanilia i Kardamonbiszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM ŚMIETANKOWY : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć(...)kremu, następnie lekko przesuwamy rękę w prawo i dociskamy połowę wyciśniętego przez nas kremu do toru. W ten sposób powstanie rozgnieciona w połowie kropka, a robiona jedna przy drugiej da efekt fali. Ruch ten powtarzamy, aż okrążymy wzorkiem cały tort. Następnie wkładamy do rękawa krem w kolorze niebieskim- i wykonujemy falową, kremową ramkę przylegającą do tej z koloru fioletowego
Domowe TortyPo wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale
peanutbuttermonsterjesiennego dania. Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo dużo chętnych, bo niby ta papryka taka apetyczna, a i farsz niczego sobie, wszyscy byli chętni by je przygotować Napisałam, więc szybko ten przepis, który jest szybki i łatwy. No i danie smaczne, gwarantuję Wam. Oczywiście farsz możecie zrobić(...)doprawić po swojemu, ale w tym zestawieniu smakowym, które ja proponuję na 100 % danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNo i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125
R'n'G KitchenRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy
Moniki SmakołykiI dla dużych i dla małych racuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na
mojewypiekiinietylkoDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkaZapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej(...)oczyszczamy z przewodów pokarmowych, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny. W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami
OstryKęs