Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z serkiem brie i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja
Słodka StronaNaleśniki na słodko jem hmm ... chyba nie częściej niż raz na 2 m-ce, kiedy "weźmie" mnie ochota na coś słodkiego. Wtedy serwuję je sobie
Walijskie Pichceniesceptycznie na to co w kuchni wyczyniam zwykle zjada wszystkie dania bezmięsne z apetytem co mnie niezmiernie cieszy. Czasem twierdzi, że nie bardzo się najadł ale mam wrażenie że to bardziej jest w podświadomości niż żołądku, bo do lodówki zaraz nie biegnie. A więc zaczynam serię dań bezmięsnych wegańskimi medalionami z Amarantusa, soczewicy i słonecznika podanych(...)tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Medaliony podajemy z gorącym sosem pomidorowym . Smacznego
W kuchennej krainieWspaniałe danie na ciepło, propozycja na obiad, kolację, sezon paprykowy trwa więc warto się pokusić o jej przyrządzenie w tej wersji, posypana jeszcze żółtym serem z wierzchu pięknie się zapiecze, jak zresztą widać na załączonym foto, ale by posmakować, nie pozostaje nic innego tylko przyrządzić! Składniki: 10 sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej(...)odlewamy z naczynia 1/2 szklanki wywaru dodajemy przecier pomidorowy sos paprykowo - pomidorowy oraz śmietanę. Dokładnie mieszany z sosem, zalewamy paprykę i wstawiamy na parę minut do piekarnika. Podajemy na gorąco polewając sosem. Smacznego
kgwjanczewoDanie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone. Składniki Ciasto: szklanka mąki pszennej szklanka zimnej wody żółtko jajka kilka kostek lodu sól ,pieprz Do smażenia użyliśmy(...)wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym
R'n'G Kitchenblog stanowi część mojego życia a właściwie żywienia ;) Nie powiem miło by mi było gdyby każdy odwiedzający i doceniający mój blog zostawił pod tym postem komentarz, może to mi da pozytywnego kopa? ;) potrzebuję tego. Praca i stres z nią związany wysysa ze mnie dobry humor. Przepis na ten sernik wymyśliłam w zeszłą środę, kiedy wracałam z dworca do domu(...)żeby wystygły, a kiedy masa będzie już zimna rozsmarowujemy ją na dnie tortownicy wyłożonej szczelnie folią spożywczą Masa serowa: ananasa kroimy w mniejsze kawałki żelatynę rozpuszczamy w gorącym soku z ananasa mieszamy ze sobą wszystkie składniki (żelatynę najlepiej dodawać przez sitko, żeby nie było grudek) tak przygotowaną masę wykładamy na spód wykładamy na wierzch pozostałe plastry ananasa wstawiamy do lodówki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna zupa z czerwonej soczewicy. Nie wymaga wielkich przygotowań, wystarczy rano wszystko umieścić w wolnowarze, a po 5 godzinach sycące danie gotowe. Zupa jest dosyć gęsta, więc jeżeli wolicie rzadszą, można ją po ugotowaniu rozrzedzić bulionem. Polecam! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 i 1/2 szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy(...)ustawieniu low, aż soczewica zmięknie. Doprawić płatkami papryki, sokiem z cytryny, natką pietruszki i kolendry, przykryć i gotować w ustawieniu high jeszcze 10 minut. Podawać gorącą, posypana kolendrą. Smacznego
Stare GaryZrobienie idealnego rosołu zajęło mi kilka lat. No nie żebym ten sam rosół gotował przez ten czas, kwestia dojścia do perfekcji. Pamiętam, że właśnie niedzielny rosół, był pierwszym złożonym daniem, które zrobiłem w wieku niespełna ośmiu lat. Babcia, która zachorowała wtedy, leżała w łóżku i instruowała mnie jak etapami go przygotować. Ważny jest wybór mięsa. Rosół ma być esencjonalny(...)wytworzone białko. Warzywa obieramy, poza cukinią i wszystkie wrzucamy do garnka. Kapustę włoską, pietruszkę zieloną, lubczyk i część zieloną pora możemy związać razem, by łatwiej było później wyciągnąć. Dolewamy gorącej wody do wysokości garnka, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około trzech godzin. Bulion nie może wrzeć, dlatego najlepiej co jakiś czas ściągać przykrywkę, by płyn się uspokoił. Nasz rosół
BaRepasznów przenosimy się do palących słońcem Indii. Tym razem na naszym stole zagości jedno z najbardziej popularnych dań w Indiach i Pakistanie , a mianowicie Chicken Khorma. Jest to rodzaj curry , w którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli. Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze. Fantastyczny pomysł(...)czas mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy natychmiast – gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego
Ostra na SłodkoZapraszam na pyszny obiad w postaci zupy cebulowej. Cebula jako główny składnik zupy może wydawać się dla niektórych mało atrakcyjna, ale uwierzcie, że jak zrobicie to wyjątkowe danie, będzie chętnie do niego wracać. Zupa ma wysublimowany i wykwinty smak, a wszystko dzięki dodatkowi białego wina, jak i prawdziwego warzywno-drobiowego bulionu. Zapraszam ;-) Składniki (porcja na 2 osób(...)pieczywo na grzanki (najlepiej dość spore), cały czas mieszając doprowadzamy do jego zarumienienia się. Powinno mieć piękny złoty kolor. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach posypujemy grzanki. Gorącą zupę wlewamy na talerz, wykładamy grzanki z serem. Zrobione ;-) Smacznego!!! pozdrawiam cieplutko ;-))) Dziękuje za ponad 3000 wyświetleń nie wiem kiedy ;-))) Bez Was nie miało by to sensu;-))) DZIĘKUJĘ KOCHANI
SMYKWKUCHNIswoją objętość. 2. CIASTO (5 min + 1h czekania) Do miski z wyrośniętym zaczynem dodajemy mąkę, jajko, cukier, sól oraz letnie mleko wymieszane z rozpuszczonym masłem (mieszanka nie powinna być gorąca, gdyż zabije drożdże, ma być jedynie letnia). Wszystko mieszamy widelcem, a następnie wyrabiamy rękoma przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta, które odchodzi od ręki(...)średnią moc. Po konsumpcji słodka bułka regeneruje 20 punktów zdrowia, ale dodaje 4 punkty radiacji. Nie gwarantujemy przydatności do spożycia rodem z gry, ale kto wie… Wszystkiego radioaktywnego! * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny są jedynie szacunkowe i mogą odbiegać od rzeczywistości *czcionka wykorzystana na zdjęciu pochodzi z http://www.dafont.com/monofonto.font Świeżutki post HAPPY BIRTHDAY
Nerds Kitchenspróbuje raz pysznego, rozgrzewającego Ramenu , ten już zawsze do tego smaku powraca! Ramen jest to taki Rosół Doskonały – japońskie danie składające się z bulionu, mięsa, jajka i innych ulubionych dodatków, z czego najważniejszy jest makaron. Nie ma on sformalizowanego przepisu, a każdy kuchach, który go serwuje wymyśla swoją, własną recepturę. Do najpopularniejszych jego typów zaliczamy Shio-ramen , Tonkotsu(...)zalewamy wodą, doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 4 godziny. Po ugotowaniu wyciągamy mięso, przecedzamy całość, wlewamy do garnka i gotujemy , żeby było bardzo gorące. Doprawiamy mirinem i sosem sojowym. W tym czasie gotujemy jajka na twardo, gotujemy makaron, przesmażamy grzybki shimeji i siekamy zieleninę. Mięso z bulionu „szarpiemy” Wlewamy bulion do miseczek
Ostra na Słodkotaki obiad, bądź kolacje przygotujecie w około 30 minut. Więc to jest idealne danie dla wszystkich zapracowanych i zabieganych! Podam też Wam kilka wersji alternatywnych tego dania, czyli dla tych, którzy aktualnie nie liczą kcal. ;-)) Sprawdźcie poniższą listę składników, macie wszystko? To działamy! SKŁADNIKI DLA 2 os. - 2 średniej wielkości cukinie bądź kabaczki - 1 szklanka suchej(...)cukinie, na wierzch układamy kostkę z sera fety, oliwki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do pieca na 20 minut. Temp. 190 do 200 stopni C. Nadziewane cukinie podajemy gorące, posypane świeżo pokrojonym szczypiorkiem
SMYKWKUCHNIJednym z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest Pad thai – zarówno w wersji z krewetkami, jak i kurczakiem. Jest to zarazem jedno z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej , które łączy w sobie smak słodki z kwaśnym i pikantnym. Najlepiej oczywiście smakuje na tajskich ulicach – mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się o tym przekonać(...)przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Do smażących się w woku składników wbijamy jajko, chwilę zostawiamy, by mogło się ściąć, a następnie energicznie mieszamy wszystkie składniki, dorzucając przygotowany makaron. Podajemy gorące z posiekaną kolendrą, podprażonymi orzeszkami ziemnymi i ćwiartką limonki. Zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkoogóreczki gotowe na ogórkową lub kanapeczkę czy dodatek do kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru(...)się nie stykały ze sobą, nalać wody do 3/4 wysokości słoika, o temperaturze zbliżonej do temperatury buraczków. Gotować na wolnym ogniu 20 min od zagotowania wody, można pod przykryciem. Gorące słoiki wyjąć, podkręcać, jeżeli jest taka konieczność, odwrócić do góry dnem, przykryć kocem, odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie przenieść w chłodniejsze, ciemne miejsce. Smacznego! Buraczki na zimę Buraczki na zimę
moj przepis na