dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:373/571)

Risotto z warzywami i całymi pieczarkami 245

Risotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy

Moniki Smakołyki
Racuszki bananowe 160

I dla dużych i dla małych racuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na

mojewypiekiinietylko
Kibiny z suszonymi śliwkami 249

Dzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą

Apetyczna babeczka
Pakora z brokuła, kalafiora i krewetek 326

Zapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej(...)oczyszczamy z przewodów pokarmowych, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny. W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami

OstryKęs
Naleśniki makowo-pomarańczowe z syropem pomarańczowo-rumowym 181

W naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony

Karo in the Kitchen
Wegańska ryba po grecku z kotletów sojowych 187

moim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest(...)minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb.  Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące.  Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem.  Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami.    Smacznego

wegujemy
Duszona cukinia z bazylią 196

Duszona cukinia z bazylią Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie cukinie , których teraz już nie brakuje pod ręką , połączone ze świeżutką , ciętą na bieżąco bazylią ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szkoda ,że pomidory(...)łyżka miodu ( lub łyżeczka cukru ) 3 ząbki czosnku sól , ostra papryka do smaku Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż

Ogrodnik w podróży
Pęczotto z kurczakiem i cukinią 213

przechodzę do pęczotto. Robiłam w takiej wersji pierwszy raz, jest pyszne. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, bo nie miałam głowy na wymyślanie czegoś innego. Danie jest po prostu pyszne :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 łyżka masła  1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego(...)Następnie dodałam do niej wcześniej przygotowanego kurczaka i podsmażyłam. Jak kasza będzie już wystarczająco miękka dodałam do niej kurczaka i cukinię. Podsmażyłam wszystko razem jeszcze chwileczkę. Podajemy od razu gorące

kruche babeczki
Klopsiki w sosie koperkowym 201

Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze(...)łyżki mąki 3 łyżki siekanego świeżego koperku + 1 łyżka koperku na sam koniec sól i biały pieprz do smaku Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego bulionu z gotowania klopsików, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do bulionu, w którym były gotowane klopsiki. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek (można trzepaczką) i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy sos ewentualnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 207

mieli ze sobą, czyli suszony bekon i jaja w proszku z tym, co miała tamtejsza ludność, czyli z makaronem włoskim. Do carbonary roszczą też sobie prawa włoscy górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso(...)łyżką octu balsamicznego i 2/3 parmezanu.  Kiedy makaron się ugotował, odcedziłam go, zostawiając w garnku 2-3 łyżki wody. Garnek zostawiłam na ciepłym, ale wyłączonym już palniku. Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron

Kuchnia Prezydentowej
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 194

muszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą(...)sporą kostkę paprykę (tylko do momentu aż się zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 3 . Piekarnik nagrzać do 190°C. Oliwki pokroić na połówki, dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko

Kuchnia Prezydentowej
Frytki z dyni 165

Jesień na dobre zagościła w kalendarzu, ale nie we  Wrocku, dzisiaj mamy piękny upalny dzień. Mimo to zapraszam na typowo jesienne danie...frytki z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W poprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka(...)najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc  jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego

Gosia gotuje
Jeśli Twój facet szuka obrączek, nie oznacza to ślubu – rzecz o utuleniu żalu 181

znosi kompromisów. Wymaga zainwestowania w dobre składniki. Zupełnie jak związek. Zainwestujecie w gnoja, mizogina i związkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie(...)trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz Na początek musimy pamiętać, że bulion do risotto powinien być non stop gorący. Więc stawiamy go na palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie

ladykitchen
Kalafiorowa z drobiem 170

 Kalafiorowa z tego przepisu jest delikatna w smaku, a dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka bardzo pożywna. Doskonała również dla dzieci. Potrzebne nam: - kalafior - 2 marchewki

W poszukiwaniu inspiracji
Wiosenny lunch, czyli sałatka z grillowanym kurczakiem 259

WIOSNA w mieście! :) Nareszcie! Po treningu zapraszam na lunch, dziś sałatka z kurczakiem! Składniki: 1 filet z piersi kurczaka  1 mała sałata rzymska czarne oliwki

Spektrum Smaku