dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:378/571)

Boczek pieczony w piwie 172

Publikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w

Kulinarna Pokusa
PIEROGI RUSKIE – idealne! 244

Założę się, że są wśród Was wielbiciele pierogów ruskich. Delikatne ciasto wypełnione po brzegi pysznym ziemniaczano -serowym farszem z dużą ilością cebulki i pieprzu. Prosto z

Ostra na Słodko
Omlet z bekonem i cebulką 156

Dzisiaj omlet w wersji wytrawnej. takie śniadanie doda nam energii na długi czas. Przygotowanie nadzienia – łyżkę masła roztopić, wrzucić cebulkę pokrojoną we wiórki i smażyć

Kuchnia Pokoleń
Tarhonya z gulaszem wołowym 175

Tarhonya to węgierskie kluski...Pierwszy raz zetknęliśmy się z nimi w Lidlu (produkt deLuxe)...co nie kupimy, jak kupimy. Lubimy nowości, więc wszystko co mało nam

R'n'G Kitchen
Placki Ziemniaczane 181

Niezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki

Mama Gotuje
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 203

55 pierożków za jednym zamachem? :) Nic bardziej łatwego! Pielmiennica, którą kupiłam już jakiś czas temu, zdała egzamin. Bardzo chciałam ją mieć, długo szukałam i w końcu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tradycyjny gulasz wieprzowy 217

50 dag mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka

Świat Domowej Kuchni
Kokosowe naleśniki z nutellą 346

Te naleśniki mają tysiące kalorii … tysiące pustych kalorii , które tylko patrzą , by ujawnić nam się w postaci cellulitu i wałeczków na brzuchu! Ale co z

Ostra na Słodko
Mini muffinki na Halloween 203

Halloween to nie tylko świetna okazja by wspólnie z dziećmi wyciąć dynie, czy śmiesznie się przebrać. To również doskonały pretekst by razem przyrządzić pyszne smakołyki na

Kolizje Smaków
Zupa jarzynowa z kaszą jaglaną 167

A to moja propozycja na jutrzejszą zupę jarzynową. Składniki : 3 średnie ziemniaki 1 mały buraczek czerwony szklanka groszku zielonego ( u mnie mrożony ) 1 marchew i mała

Proste Potrawy
Bigos z włoskiej kapusty 128

Oj marzył mi się taki bigos z młodej kapusty. Niestety cenowo bym chyba popłynęła, bo małe główki u mnie po siedem złotych, a z jednej bym

Magiczne Życie Marty
Sałatka z ogórków na zimę 196

kunsztowi rodzicieli;) Sałatka z ogórków należy do ulubionych przetworów mojej rodziny. Jest po prostu przepyszna, lekko słodka i niezbyt kwaśna, dzięki temu smakuje dzieciom. Jadamy ją jako dodatek do dań obiadowych i kanapek. Zajrzyj równiez do mojego przepisu na sałatkę z cukinii i papryki w dwóch wersjach (łagodna i pikantna), do jej zrobienia zaczerpnęłam pomysł z przepisu na sałatkę(...)być al dente. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika  ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku

Codziennik Kuchenny
Kurczak po hiszpańsku. 1350

dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast warto podać z np. ryżem. Świetnie uzupełni to danie. Składniki : mięso z kurczaka - około 1 kg - 1,5 kg 2 puszki(...)miękkie - około 60 minut, jednak najlepiej sprawdzić gotowość widelcem. Pierś będzie potrzebować 40 minut, udka około 70 minut. Jeżeli podczas pieczenia sos będzie się przypiekać, należy go pomieszać. Podawać gorące z ryżem. Smacznego! :-) Pozdrawiam ciepło. Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Barszcz ukraiński 175

naprawdę rewelacyjną, łatwą w przygotowaniu, pyszną i pożywną zupę - barszcz ukraiński. Jego podstawą są dobrze wszystkim znane warzywa - buraki, kapusta, marchew i ziemniaki, co skutkuje bardzo przystępną ceną przygotowania dania, które w dodatku nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste. Doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni, gdyż jest nie tylko bardzo bogaty w witaminy, ale też świetnie(...)osad z mięsa, który zebrał się na powierzchni wody. Marchewki obrałem i starłem na tarce o najgrubszych oczkach. Podobnie buraki i cebulę. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy. Do gorącej oliwy dodałem 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Po minucie dodałem startą cebulę, a po kolejnej minucie marchew. Smażyłem przez 3 minuty po czym dodałem starte buraki. Smażyłem jeszcze przez 3 minuty

Wyprawy kulinarne
Szwarcwaldzka Pavlova. 208

drzwiczkach. Można zostawić ja na kolka godzin bądź na całą noc. Frużelina wiśniowa: 250g wiśni świeżych lub mrożonych, pół szklanki cukru, 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona 1 łyżeczce wody, 1 łyżeczka soku z cytryny. Wiśnie z cukrem wymieszać w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Owoce(...)wiadomo, że nie zje się jej od razu, to lepiej nie wykładać wszystkich składników ba bezę - są ciężkie i beza zrobi się mokra. Wtedy można na małych talerzykach na daną porcję bezy dodawać krem, frużelinę i czekoladę.                                            Przepis

W kuchni u Moniki
Kąski kurczaka w słodko-kwaśno-ostrym sosie 113

zestawy składników, do których należy dodać 1 główny składnik plus robocze i "skonstruować" z nich danie. Do tej pory tej kreatywności w konkursach mi brakowało, a w tym dań wymyśliłam aż 9!:) z czego 3 już przygotowałam i naprawdę nam smakują :) Dwie potrawy upiekłam jednego dnia na obiad - sama nie wiedziałam co z tego będzie, dlatego robiłam małe(...)Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Odsączamy z tłuszczu

Kolorowy Przepisownik
CHRUPIĄCY DORSZ W SŁODKIM SOSIE CHILI 259

względu na jego „mięsistość” i smak ), smażony w bardzo chrupiącej panierce, podany ze słodko-ostrym sosem jest fantastycznym pomysłem zarówno na piątkowy obiad, jak i np. danie na imprezę. Gwarantuję , że każdy z przyjemnością zje dodatkową porcję i jeszcze będzie oblizywał się ze smakiem! A jeśli lubicie takie słodko -ostre smaki to spróbujcie też Dorsza po seczuańsku(...)zostawiamy jedną łyżkę, grzejemy. Dodajemy posiekane chili oraz czosnek, a następnie ostrą paprykę, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sos sojowy, wodę oraz cukier puder. Podgrzewamy ok. 4-5 minut. Podajemy gorące z rybką! Smacznego

Ostra na Słodko
Rolada żyrafa 327

wzorowi uzyskujemy ciasto, które niebanalnie się prezentuje i zaskoczy niejednych gości - to mój tegoroczny hit!     Wypełnienie możecie dobrać natomiast już wg indywidualnych potrzeb. Ja do swojej rolady dałam banany i krem ze śmietanki kremowej z mascarpone. Inspiracja z bloga Uwielbiam gotować . Składniki: Ciasto:     5 jajek     6 łyżek cukru(...)wymieszać łyżką. Czekoladową masę wylać na jasne podpieczone ciasto. Następnie rozprowadzić delikatnie masę, tak aby nie popsuć wzoru. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze gorące ciasto zsunąć z blachy na ściereczkę leżącą na stole, odwrócić, ostrożnie zdjąć papier, przykryć ściereczką, położyć na wierzch wałek i zwinąć w roladę tak, aby wzór był na wierzchu. Odstawić

Fabryka pomysłów
Pulpeciki z soczewicy 131

wiecie uwielbiam soczewicę ! Ubolewam nad tym , że jest ona wciąż nie doceniana w naszych domach i tak rzadko się ją wykorzystuje . Można z niej przyrządzić wspaniałe danie , które zachwycą nawet mięsożerców! U mnie były już kotlety z soczewic y . Były ” Złociste pierogi z czerwoną soczewicą i cebulką „ Była ” Kremowa zupa soczewicowa z muszelkami i chrupiącą marchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety(...)smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę i zwilżonymi dłońmi formujemy pulpeciki. Każdy z nich delikatnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy po kilka minut w bardzo gorącym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionymi dodatkami

Ostra na Słodko
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 147

Polentę gotuje się z kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej. Najczęściej podaje się ją pokrojoną na kawałki z gęstymi sosami mięsnymi, pomidorowymi lub grillowaną. Oprócz tego kaszkę

Codziennik Kuchenny
MAŚLANE NALEŚNIKI W SYROPIE Z KARMELIZOWANYMI BRZOSKWINIAMI 149

Że jestem królową serników to już mówiłam, ale że królową naleśników?! O tak tak! Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki i mogłabym je zajadać codziennie! Na słodko, wytrawne

Ostra na Słodko
Knedle ze śliwkami 156

takie dania, których odmówić sobie nie umiem. I choć obiecuję sobie, że będzie zdrowo, fit i w końcu dzieci na obiad zjedzą surówkę z jabłka i marchewki albo brokuła gotowanego na parze, to przychodzi później sobota i a ja widzę jak te dwie pary maślanych oczu na mnie patrzą i co najchętniej zjadłyby na obiad.  Długo namawiać(...)więc żadnych, że utaplane takie i w maśle, i w bułce... i w dodatku jeszcze cukrem posypane. Ale ten cukier, który zgrzyta w zębach właśnie w tym daniu uwielbiam. A posypane cynamonem smakują bardziej jesiennie.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

bistro mama
Gulasz Z Łopatki A'la Węgierski 138

takie zimne i pochmurne dni, taki gulasz jest odpowiednim daniem obiadowym ;) Składniki 3 - 3 i 1/2 szkl wody 500 gr mięsa z łopatki 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 1 marchewka 1/2 małego korzenia pietruszki 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka gęstej śmietany pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku, warzywa suszone bez soli(...)mięsko zmięknie. 3. Pod koniec gotowania możemy dodać 1 łyżeczkę konc. pomidorowego i delikatnie odkryć przykrywkę aby zredukować wywar. 4. Gulasz zagęszczamy śmietaną z łyżką mąki (którą najpierw hartujemy gorącym gulaszem zanim dodamy ją). Gotujemy do zgęstnienia. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Żeberka w sosie cebulowym. 222

Osobiście nie jestem wielką zwolenniczką żeberek, czasem zjem ale muszą być naprawdę chudziutkie z malutkimi kostkami. Ostatnio właśnie takie wypatrzyłam w sklepie i od razu zakupiłam

Kuchnia z widokiem na ogród
Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem 136

Kremowa zupa z kurczaka z dzikim ryżem to danie zadzwiające: lekkie, ale sycące, delikatnie chrupiące od dzikiego ryżu, słodkawe od śmietany, słonawe od bulionu, aromatyczne od tymianku. Jednym słowem – prawdziwy tygiel smaku. Kremowa zupa z kurczaka może być wykonana od podstaw, a jeśli tylko po niedzielnym obiedzie został Wam bulion i pieczony kurczak, to tym bardziej(...)około 20 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i jeszcze podgotować aż dziki ryż zacznie mięknać (około 10-15 minut). W małym garnku/ kubku wymieszać trochę gorącej zupy ze śmietaną (zahartować) i dodać do zupy mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kremową zupę z kurczaka z dzikim ryżem podawać na ciepło, dobrze smakuje z chrupiącym pieczywem

Pociąg Do Kuchni
CIELĘCINA W SŁODKIM SOSIE PIEPRZOWYM Z CHOW MEIN 168

chow mein tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze. Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę. Koniecznie spróbujcie! Ps. cielęcinę śmiało możecie zastąpić np. mięsem z kurczaka! Polecam! SKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek(...)brązowym. Dodajemy mięso, dusimy do miękkości i zalewamy mąkę zmieszaną wcześniej z 2 łyżkami ciepłej wody – energicznie mieszamy aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy gorące z przygotowanym makaronem chow mein i świeżą, posiekaną kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
Klopsiki w sosie koperkowym 328

dać trochę więcej) pieprz bułka tarta lub mąka do obtoczenia klopsików Sos koperkowy: 1 pęczek koperku 1/2 strączka ostrej papryki (bez pestek!) ok. 1 szklanki kwaśnej śmietany 12% (można dać trochę mniej) sól pieprz szczypta chilli w proszku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny (można pominąć) 2-3 łyżki mąki Wykonanie: Do miski wkładamy mielone mięso(...)godziny. W międzyczasie siekamy drobno koperek, kroimy drobno ostrą papryczkę. Do kwaśnej śmietany dodajemy mąkę i dokładnie ze sobą mieszamy (by nie było grudek). Dolewamy kilka łyżek gorącego wywaru, w którym gotują się klopsiki i rozrabiamy. Śmietanę wlewamy do garnka z klopsikami, cały czas mieszając. Wywar powinien trochę zgęstnieć tworząc jasny sos. Wówczas doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem

MyCookBook.pl
Chili con carne 167

jest ktoś, kto nie lubi tej taksańsko-meksykańskiej potrawy?   Pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe.  Bardzo popularne w Ameryce, tu moja wariacja i prosty przepis na chili con carne :) SKŁADNIKI   600 g mielonej wołowiny 2 małe cebule 4 ząbki czosnku mała papryczka chili (bez pestek) 1 łyżeczka wędzonej papryki pikantnej (lub 1 zwykłej wędzonej+ 1/2 łyżeczki chili) 1 łyżeczka(...)kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem (ostrożnie, by nie było zbyt pikantne!). Dusimy jeszcze przez 10 minut.  Pod sam koniec dodajemy kakao, cynamon i połowę żółtego sera. Podajemy gorące chili z kleksem kwaśnej śmietany, żółtym serem i nachosami.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi z serem i jagodami 174

Lato nieubłaganie się kończy, wraz z końcem lata kończą się sezonowe owoce, które tak uwielbiam. Mogłabym w tym okresie jeść na okrągło owoce ze śmietaną, ale

dom-agi.pl
GALARETA DROBIOWA Z JAJEM 756

Obowiązkowo na moim świątecznym stole. Galareta drobiowa z jajkami koniecznie ;) Przepyszna, prosta do wykonania Składniki: 3 udka kurze 5 jajek 4 marchwie puszka groszku 1 pietruszka

Z Majeczką w kuchni
Dorsz w korzennej marynacie 112

Kolejna rybka marynowana po pstrągu  i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam! Składniki  : 8 filetów dorsza ( u mnie mrożone) Marynata: 2 duże cebule 3 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego 5 goździków pół łyżeczki(...)zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy  ją w lodówce

Gosia gotuje
KLOPSIKI TIKKA MASALA 251

wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ). Dziś mam dla Was przepis na pyszne klopsiki / pulpeciki w sosie tikka masala ( w tym sosie pokazywałam już Wam kurczaka – tutaj! ). Danie niesamowicie aromatyczne … sycące i bardzo efektowne. Klopsiki podane z sosem i ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone(...)musi być kremowo gładki ). CAŁOŚĆ: Do sosu delikatnie wkładamy usmażone klopsiki i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan. Smacznego! A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu! Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów

Ostra na Słodko
MURGH KARI – INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI 426

jako potrawa chińska ). . Curry to angielska wersja indyjskiego słowa kaari, czyli po prostu sos , którym polewa się ryż lub macza w nim chleb. Słowem tym określić można zupełnie odmienne dania, różniące się od siebie praktycznie wszystkimi składnikami, ale mające wspólny mianownik – pachnący przyprawami sos. Potrawa w każdym indyjskim domu robiona jest zapewne w odmienny sposób i każda(...)solą. Dodajemy podsmażonego kurczaka, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Wlewamy mleko kokosowe i wsypujemy zmielone migdały, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez ok. 3 minuty. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!   W przygotowaniu MURGH KARI pomógł mi niezawodny wok granitowy Ballarini. http://ballarini.pl/wok-granitowy-non-stick-ballarini-granitium#

Ostra na Słodko
Rolady rybne ze szpinakiem i sosem na bazie cytrynowego pieprzu 147

podana z ziemniakami ugniecionymi ze świeżo zerwanym koperkiem,niejednemu z nas przywodzi na myśl wspomnienia z wakacji. Aromatyczny szpinak i aksamitny sos nadają prostemu daniu iście królewskiego charakteru. Danie jest świetnym pomysłem na lekki , dietetyczny obiad! Nie tylko w piątek! SKŁADNIKI: RYBA: * filety rybne(miruna) – 2 x 150 g * świeży szpinak – 150 g * ser ricotta(...)papkę w bulionie z dodatkiem chili. Dodajemy masło i sok cytrynowy,mieszamy. Wlewamy śmietanę i rozcieramy blenderem na gładki sos. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i szczyptą soli. CAŁOŚĆ : Rybę podajemy gorącą z sosem i wyciśniętymi ze szprycy ziemniaczkami. PORADA: Parowar możemy zastąpić dużym garnkiem wypełnionym wodą i ustawionym na nim durszlakiem. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica

Ostra na Słodko
Tymiankowy ryż na bulionie 174

Nie pamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską. Pamiętam , że tam chodziło o ryż ugotowany na sypko, a

Buniabaje w kuchni