A co powiecie na pyszną pizzę serową ? Użyliśmy do niej kilku rodzajów sera i wyszła mega smaczna, aż by się ją jadło i jadło więc i
Kuchenne Wariacjedość sporej ilości, aby potrawa utrzymana była w ostrym smaku. Następnym ważnym składnikiem jest cebula większa ilość dodana tworzy naturalny sos. Węgrzy zazwyczaj podają ją z lanymi kluskami, wtedy danie jest wydajne i bardziej treściwe. Składniki: Gulasz: 1 kg. łopatki wieprzowej bez kości 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 łyżeczek słodkiej, mielonej papryki 250 ml. koncentratu pomidorowego szklanka wody(...)bądź dwie wody. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na wrzącą wlewamy ciasto cienką strużką. Po chwili mieszamy i po minucie od wypłynięcia na powierzchnię, wyławiamy łyżką cedzakową. Gulasz podawać gorący z kluseczkami. Najlepiej smakuje do gulaszu pokrojone pomidory i kiszone ogórki. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię
Smaczne Potrawynieco przypominają krokiety. Pomysł inspirowany angielskimi ciasteczkami krabowymi . Nawet mój młodszy syn który nie jest miłośnikiem ryb , był nimi zachwycony . Są delikatne , chrupiące i syte . Doskonale sprawdzą się jako danie główne lub niewielka przystawka , a jeśli jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej(...)dokładnie i tworząc w rękach ładny kształt ,lekko spłaszczonego, placuszka . Smażymy na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu , około 5 minut z każdej strony . Podajemy na gorąco . Smacznego ; ) Najlepsze świeże , na drugi dzień nie są już zbyt smaczne Post Placki rybno – ziemniaczane pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjest szansa, że ta wam jednak posmakuje. Bo jest naprawdę dobra. Ciasto na piwie, przyprawy, sposób przygotowania... To wszystko sprawia, że zyskuje ona zupełnie nowy smak. Jak zrobicie to dajcie znać w komentarzu, ciekaw jestem waszej reakcji. Ja część zjadłem od razy na ciepło oglądając "Teksańską maskarę piłą mechaniczną" i pijąc piwo. Idealne połączenie :) No może poza tym filmem... Jeżeli(...)tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem jogurtowym (gęsty
Marder&Marder Manufacturelinkiem można na nią głosować w konkursie Almette ;) https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/recipe/index/id/65 Inspiracja do tego dania przyszła od naszych słowackich sąsiadów. Wszystko zaczęło się od tubki czosnkowej pasty przywiezionej nam z tamtej okolicy w prezencie. Pomyślałam sobie... co by z nią tu zrobić... i wymyśliłam, to, co było wymyślone już dawno, a jednak troszkę pozmieniałam. Pasty oczywiście(...)pieprzem. Z kromek chleba odkrajamy skórki, po czym kroimy je w małą kostkę i podsmażamy na masełku na złoty kolor. Ser tarkujemy na dużych oczkach. Zupę z grzankami podajemy gorącą, posypaną serem oraz posiekaną natką pietruszki. Mniam
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki: 1 butelka jasnego piwa (330ml) 0,5 kubka mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do
Luźna KuchniaKaki , inaczej persymona ( niektórzy jeszcze nazywają go Sharona , Hurma czy też Hebanowiec ) to owoc pochodzący z Chin, który w Polsce jest ciągle jeszcze mało popularny. A
Ostra na Słodkopadł na pojemnik z zieloną soczewicą, którą bardzo lubię. A reszta dodatków to już efekt "nawinie" (co się nawinie, to w daniu). Soczewica z warzywami może być samodzielnym daniem, ale też farszem np. do krokietów. Ponieważ dorzuciłam sporo różnych aromatycznych przypraw, podałam z surówką bardzo świeżą w smaku i dobrą w okresie zimowym w Polsce. Soczewica z warzywami(...)wielkości. Pokropić oliwą i octem ryżowym. Wymieszać. Nie polecam do tej surówki soku z cytryn, bo surówka przez obecność kiwi jest już kwaśna i cierpka w smaku. Soczewicę podawać gorącą z surówką i kiełkami (u mnie kiełki rzodkwi). Może też być farszem do krokietów
Weekendy w domu i ogrodzieDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać do rożnych dań, słodkich, wytrawnych, na ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy(...)będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam pure z pieczonej dyni. Focaccia chyba smakowała, bo zniknęła cała :-). Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitydzierżę kuchenną chochlę, postanowiłam odświeżyć smakowe wspomnienia Ojca. I tym samym, trochę pokombinować ze świeżymi truskawkami, których sezon właśnie rozpoczynamy. To dodatek truskawek stanowi tu mój wkład w danie, zmienia je całkowicie, ale tak, że idealnie trafia w gust nas obojga. Nie powiem, wersja z jabłkami i cynamonem też jest bardzo lubiana (jedyna możliwość by mój Tato zjadł cynamon(...)Ryż gotuję do miękkości. Gdy wchłonie większość płynu i zmięknie odpowiednio, dodaję masło, dobrze rozprowadzam, by się całe roztopiło. Na koniec wsypuję truskawki, mieszam i chwilę podgrzewam. Podaję na gorąco, posypane szczyptą cynamonu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisię Wam jej znaleźć, możecie ją zastąpić właśnie takim rodzajem kiełbasy – wieprzową, mocno wędzoną, z dodatkiem czosnku, papryki, dobrze doprawioną. Ryż po kreolsku to szybkie i proste danie, oparte na kreolskiej Świętej Trójcy, świetnie doprawione; niezbędnym jej składnikiem jest przyprawa kreolska (oczywiście zaraz podam Wam przepis na nią :) ). Składniki: 250 g kiełbasy andouille 1 duża cebula 1 duża(...)często mieszając. Dodać ryż i czerwoną fasolę, wymieszać, podsmażać kilka minut. Dodać pastę pomidorową, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze 2 minuty. Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille podawać na gorąco, można posypać szatkowanym szczypiorem i ostrym sosem. Post Ryż po kreolsku z kiełbasą andouille pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnisoli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i usmażoną cebulę wrzucamy do gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo(...)wypłyną na górę i trzymamy tak jeszcze na ogniu ze trzy minuty :) Dla mniej pewnych polecam zawsze jednego wyłowić i spróbować :) Pierogi ruskie to moje jedno z ulubionych dań na obiad, a następnie odsmażane na kolacje :) Dla mnie jest ważne aby farsz było czuć, aby nie był mdły. Od jakiegoś czasu miałam zamiar dodać ten przepis, ale kiedy tylko
W Moim Magicznym Domutruskawek i rabarbaru pasuje waniliowy) i dodajemy 4 pełne łyżki cukru. Deser nie będzie za słodki, ale rabarbar przestanie być bardzo kwaśny. Jeśli lubicie bardziej słodkie desery spokojnie możecie dać więcej cukru, a jeśli macie ochotę na opcję z mniejszą ilością kalorii – owoce dosłodzić słodzikiem, który nie straci swoich właściwości podczas pieczenia w wysokich temperaturach, np. stewią, erytrytolem czy maltodekstryną(...)się porozpadają, a kruszonka zrobi się apetycznie przypieczona. Po pieczeniu deser musi ostygnąć około 15 minut. Możecie jeść go od razu albo po całkowitym ostygnięciu – ja najbardziej lubię jeszcze gorący, z kulką lodów waniliowych. Połączenie tekstur sprawia, że każda kolejna łyżeczka to maksimum smaku. SKŁADNIKI ½ szklanki białego lub brązowego cukru 1 szklanka mąki (pszenna, razowa, migdałowa, orkiszowa- wedle wyboru) 120g
Karo in the KitchenSałatka z makaronem i kurczakiem to taki mój złoty środek. Z jednej strony jest lekka i zdrowa, a z drugiej to całkiem sycące, pełnowartościowe danie. Ma wszystko, co powinien zawierać dobry obiad - makaron, czyli węglowodany, warzywa i chude mięso. Do tego zdrowe tłuszcze w postaci pestek słonecznika i oliwy. To świetny pomysł na obiad do pracy(...)palnik. Na patelni powstanie trochę aromatycznego sosu. Wrzucić do kurczaka ugotowany makaron, wszystko dobrze wymieszać i pozostawić do ostygnięcia - nie musi być całkiem zimne, chodzi o to by zbyt gorące mięso i makaron nie "ugotowały" sałaty. Na talerzu ułożyć mieszankę sałat, dodać mięso z makaronem i cebulą, suszone pomidory i wymieszać lekko. Posypać podprażonymi ziarnami słonecznika. Można dodatkowo całość polać
Kulinarne Inspiracjeidealne jako przekąska sama w sobie , przydają się jako przystawka do obiadu lub dodatek do kanapek . Możecie zrobić je sami w domu , za pakować w ładny słoik i dać przyjacielowi w prezencie . Jeśli wasza żona lub dziewczyna jest w ciąży mogą być artykułem nagłej potrzeby jeśli będzie miała łaknienie na „kwaśne”. Polacy twierdzą , że są one idealne(...)sól , pieprz i 1 szklankę wody ; dodać prażone przyprawy i wymieszać ; doprowadzić do wrzenia . Równomernie upakować kalafior, cebulę, czosnek, marchew w szklane naczynie, słoik lub pojemnik ; za lać warzywa gorącą marynatą (tak żeby była przynajmniej 2 cm ponad warzywami) ; ostudzić naczynie do temperatury pokojowej, następnie przykryć pokrywką lub zakręcić słoik ; przechowywać w lodówce (idelanie zachowują smak 14-30 dni) . Smacznego
Jem więc Jestem