Witam Kochani Cukiniowych przyjemności ciąg dalszy:-) Dziś bardzo krótki post przedstawiający sposób na rewelacyjną surówkę do obiadu. Jest pyszna i bardzo zdrowa Polecam wypróbować póki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPapryki w piekarniku pieczone, następnie skórki i pestek pozbawione, w plasterki pokrojone do kiełbasy zostały dołożone. Kasza zaś oddzielnie gotowana, do kiełbasy i papryką została dodana. Danie to po doprawieniu mogłoby być już gotowe, ale dzięki chrupiącymi boczniakami stało się oryginalne, wyjątkowe. Składniki 3 porcje: 3 duże świeże papryki (żółta, zielona, czerwona), 2 szt. kiełbasy surowo(...)mieszamy . Następnie dodajemy kaszę jaglaną, całość mieszamy, doprawiamy solą (wcześniej nie solimy, kiełbasa sama w sobie jest słona i to ona nadaje smaku). Podgrzewamy do momentu, aż kasza będzie gorąca, patelnię ściągamy z ognia i przykrywamy pokrywką. Wszystkie składniki przejdą się smakami. Rada: jeśli chcemy, żeby kasza nie była rozgotowana, wystarczy ugotować ją na al dente, przykryta pokrywką zmięknie
Moniki SmakołykiGrzyby,grzyby najlepsze w sosach i zupie.Dziś przygotowałam zupę grzybową z groszkiem i marchewką na bazie kwaśnej śmietany. Słodki smak groszku i marchewki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiswojego gustu. A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli :)) dzień w dzień, upiekłam miękkie, lekko słodkie ciastka w magdalenkowych foremkach. Mieszanka mussli: z danych składników otrzymujemy 1100 g mussli. 400 g płatków owsianych 400 g płatków jęczmiennych 3 garście posiekanych orzechów ( mieszanka włoskich i laskowych) 2 garście posiekanych suszonych moreli 2 garście rodzynek(...)jajka 1 średniej wielkości marchewka starta na tarce o drobnych oczkach Piekarnik nagrzać do 180°C . Mussli, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszać w misce. Odstawić. W gorącym maśle rozpuścić miód. Wymieszać i wystudzić. Do wystudzonej masy dodać rozbełtane widelcem jajka i wymieszać. Całość wlać do miski z mieszanką mussli, dodać startą marchew i wymieszać łyżką. Gęstą masę kłaść
Posadzone i zjedzoneSezon szparagowy za niedługo się skończy, więc trzeba jeszcze korzystać ile się da. Mam dla was propozycję na w miarę szybki i smaczny obiad a mianowicie pyszne kremowe risotto na białym winie z zielonymi szparagami. Składniki: 200 g ryżu do risotta arborio 1 płaska łyżka masła klarowanego 1 średnia cebula 100 ml białego wytrawnego wina 2-2,5 szkl(...)porcje bulionu wlewać po wchłonięciu poprzedniej porcji. Dodać do ryżu szparagi, wymieszać doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Odłożyć na 2-3 minuty by odpoczęło i podawać gorące
Ala piecze i gotujewłasnej, doniczkowej plantacji hodowanej na parapecie okiennym - nadaje niesamowitej rześkości . Żurawina wprowadza krzynę słodyczy . Słonecznik dodaje głębi smaku . Olej rzepakowy łączy te wszystkie składniki w orzeźwiający i wyraziste danie . Z premedytacj ą doda ł am tu oleju rzepakowego , bo przecież nie ma to jak nasza rodzima oliwa Północy ! :) Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy(...)pół-centymetrowej szerokości kawałki. Paprykę pokroić w małe słupki. Ogórka obrać ze skóry, przekroić na ćwiartki i dość grubo pokroić. Szczypiorek drobno posiekać. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej, gorącej patelni aż lekko się zezłoci i zacznie aromatycznie pachnieć. W dużej misce wymieszać pokrojone warzywa, suszoną żurawinę i uprażony słonecznik. Doprawić solą i pieprzem do smaku. D olać olej rzepakowy
Grunt to przepis!wytrawne nuty wędzenia są wyczuwalne. Boczek na imprezie może więc stać się prawdziwym rarytasem. – mówi Daniel Ratajczak z firmy kaminiarz.pl . Oto 3 najlepsze przepisy na niezapomniane imprezowe dania: Pieczarki z boczkiem zapiekane w kokilkach Składniki: 2 plastry cienko pokrojonego boczku parzonego 400 g pieczarek trochę białego, wytrawnego wina 3 łyżeczki pokrojonego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 jajka(...)masła 200 g kwaśnej śmietany ząbek czosnku pieprz, sól morska Przygotowanie: Ziemniaki dobrze umyć szczotką, gotować w słonej wodzie przez ok. 25 minut. Nie powinny być zbyt miękkie. Odlać gorącą wodę, lekko schłodzić. Każdy kawałek boczku posypać rozmarynek na długości ¾ plastra. Wszystkie plastry pociąć na 12 mniejszych, równych kawałków. Ziemniaki naciąć wzdłuż, delikatnie rozchylić połówki. Włożyć do nacięcia plasterek masła
Kuchcik gotujeAromatyczne, chrupiące i złociste ziemniaczane cuda! Przekąska, danie główne lub dodatek do niego. Ilu amatorów frytek (a jest ich niemało), tyle różnych sposobów przyrządzania i zdań na temat, które z nich są najsmaczniejsze oraz jakie dodatki pasują najlepiej. Oto trzy podstawowe zagadnienia, które decydują o tym, że jedne frytki są lepsze, a inne nie. 1. Frytkownice, rondle czy piekarnik(...)dopuszczają do jego przegrzania czy przypalenia z uwagi na wbudowany termostat. Jeśli natomiast tłuszcz jest niedostatecznie nagrzany, ziemniaki nadmiernie go wchłaniają. Łatwiej tego uniknąć, używając frytkownicy, gdyż w odpowiednio gorącym oleju frytka tworzy osłonkę, dzięki której nie przepuszcza tłuszczu i tylko mięknie wewnątrz. Jeszcze mniejszą zawartość tłuszczu będą miały frytki upieczone w piekarniku. Są zdrowsze, mają równie piękny kolor
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaProponujemy Wam kolejne włoskie danie - spaghetti ragu, typową włoską i bardzo popularną pastę, którą można przyrządzić na bardzo wiele sposobów. Warto podać ją z lampką wina ze słonecznych regionów Italii, by jeszcze bardziej poczuć tamtejszy klimacik. Składniki : 500 g mięsa mielonego (z indyka, które jest lekkie i zdrowe) 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 marchewki 2 selery naciowe(...)pozostał al dente ugotowany makaron przelewamy na sitku letnią wodą kiedy sos będzie już gotowy doprawiamy go jeszcze świeżymi ziołami - bazylią i oregano makaron wykładamy na talerz, polewamy gorącym sosem oraz dodajemy dodajemy parmezan i świeżo zmielony pieprz
zobacz ich smakinspirowane kuchnią węgierską. Salami i papryka to jedne z jej „nieśmiertelnych” podstaw, tutaj połączone w bardzo prostej i szybkiej w przygotowaniu potrawie. Gdy brakuje nam czasu, składniki do tego dania można kupić w praktycznie każdym markecie i w ciągu godziny mamy gotowy obiad. I to bardzo smaczny, co warto dodać – przynajmniej przy założeniu, że ktoś nie darzy niechęcią(...)jednak nieco składnikami i proporcjami oraz sposobem wykonania. M.in. zminimalizowałem na ile się dało zawartość tłuszczu, więc w wariancie opisanym poniżej danie może być akceptowalne również dla dbających o linię. Potrawka warzywna z salami 2014-12-22 12:26:05 Inspirowane kuchnią węgierską kolorowe danie z salami i warzyw. Proste i szybkie w przyrządzeniu nadaje się na szybki
Kulinarna Pokusapieczenia, bardzo łatwe i proste w przygotowaniu. To imprezowy HIT na dużą blachę. Idealny na urodziny, chrzciny, komunię . Kajmak, bita śmietana oraz najlepszy budyń karpatkowy, to niebiańskie połączenie ;) Gorąco polecam! Składniki: 600 g herbatników petit beurre 600 g gotowego kajmaku w puszce (1 i 1/4 puszki), np. takiego 3 szklanki mleka 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 3/4 szklanki cukru(...)Pozostałą szklankę mleka zmiksować z jajami, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka (wlewać powoli na małym ogniu, potem ogień zwiększyć). Cały czas energicznie mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gdy budyń się zagotuje (zaczną pojawiać się bąbelki:) ) i zgęstnieje, zdjąć z ognia i jeszcze gorący wylać na herbatniki. Przykryć ostatnią warstwą ciasteczek. Całą blachę z ciepłym budyniem szczelnie owinąć
Moja Delicjafont:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Próba wykonania wegańskiego bigosu zakończona sukcesem! Duża w tym zasługa świetnego przepisu (polskie dania narodowe to nie moja specjalność). Jedzenia jest na 2 dni. Samo wykonanie jest proste, danie natomiast długo się gotuje. Najlepiej smakuje… na drugi dzień:). Nawet moi mięsożercy stwierdzili, że bardzo dobre… Składniki: 1 kostka tofu(...)Kapitan przedstawia opartą na faktach historię porwania amerykańskiego frachtowca przez somalijskich piratów. Statek dowodzony jest przez tytułowego kapitana (rewelacyjny Tom Hanks!!!). Czysta przyjemność oglądania, bez niedociągnięć i niepotrzebnego patetyzmu – gorąco polecam! Bigos The attempt to make a vegan bigos (a type of Polish sauerkraut stew) has been successfully accomplished! It’s partly due to a great recipe (in Polish
Qlinarnie i QlinarnieSmakowita,soczysta karkówka, doskonała na zimno na kanapki ( domowa wędlina ) jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Praktycznie robi sie sama i zawsze wychodzi smaczna
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz wołowy z dodatkiem suszonych grzybów, wytrawnego, czerwonego wina, podany z kaszą jęczmienną (tutaj z pęczakiem), mmm... to jedno z naszych ulubionych dań. I choć jego przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż np. gulasz drobiowy, to warto czasem poświęcić go trochę dla takich walorów smakowych. Wino i suszone grzyby nadają mu cudownego aromatu i smaku. Nam najbardziej smakuje podany(...)pokrojoną w dość dużą kostkę i obsmażamy ją. Po podsmażeniu mięso posypujemy solą ziołową (najlepiej z młynka) oraz pieprzem, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas podlewając gorącą wodą, w miarę wyparowywania płynów. W jednym z podlań wykorzystujemy wodę z dodatkiem grzybów. W trakcie duszenia kilkakrotnie posypać również mielonym czosnkiem. Mięso dusimy na małym palniku, pod przykryciem
Smaczne ZdroweJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na Słodkozakochacie się w tym daniu i włączycie je na stałe do swojego jesiennego jadłospisu. Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku , wprowadziłam do niego minimalne modyfikacje, ponieważ danie wychodzi idealne i nie ma potrzeby nic zmieniać w przepisie. Podwójna pierś kurczaka Sól, świeżo mielony pieprz Zioła prowansalskie Papryka słodka 400g dyni (ważonej bez skórki i bez pestek(...)przelewamy do innego naczynia. Ponownie roztapiamy w garnku 2 łyżki masła i podsmażamy na nim dynię przez ok. 3-4 minuty. Nastepnie do dyni dodajemy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion ( również ten, którym oczyściliśmy patelnię ) i gotujemy ok. 5-10 minut, aż dynia będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Na koniec odlewamy do miseczki kilka łyżek sosu, mieszamy dokładnie
Zawsze głodna!Jesień to taki czas, kiedy z wielka przyjemnością sięgam po rozgrzewające zupy, kremy , dania jednogarnkowe czy też gulasze. Dziś mam dla Was przepis na pyszną zupę-krem z pieczonej papryki i pomidorów z serem mascarpone. Niesamowicie aromatyczna i sycąca a dodatek serka mascarpone i świeżych ziół sprawia, że oprócz podniebienia zachwyca też oczy. Jest idealnym pomysłem na jesienny(...)bulionem. Gotujemy ok. 10 minut dodając do środka świeży tymianek. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem i dodajemy połowę sera mascarpone – miksujemy ponownie, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z kleksem serka mascarpone i świeżymi kiełkami lub ziołami oraz odrobiną parmezanu. Smacznego
Ostra na SłodkoGąsiorowskiej, farsz jest moim dodatkiem. SKŁADNIKI na 6-8 sztuk o średnicy ok. 21-22 cm: NALEŚNIKI: 2 jajka rozmiar L 200 ml domowego mleka kokosowego 1 łyżka oleju – dałam z pestek winogron szczypta soli 80 g skrobi z tapioki 80 g mąki kukurydzianej WYKONANIE: Jajka wybić do miski, lekko ubić trzepaczką. Dodać mleko kokosowe, olej i szczyptę soli, wymieszać(...)jajka. Doprawić do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Delikatnie wymieszać. Farsz rozłożyć na naleśnikach, zwinąć je w rulony, obsmażyć krótko z obu stron na drugiej łyżce masła. Podawać na gorąco posypane pozostałym jajkiem. Ja podałam do nich łagodne w smaku kiełki lucerny ( jak samodzielnie wyhodować kiełki klik
Kuchenne zapiski Edytydanie, z dużą ilością sosu sojowego, przypraw takich jak chili, czosnek czy anyż. Całość podałam z makaronem soba, czyli makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków(...)ryżowym, anyżem i solą. Smażymy w woku ciągle mieszając około 8 do 10 minut. Dodajemy łyżeczkę mąki ryżowej i szybko mieszamy, zagęścimy sos w ten sposób. Sos podajemy z gorącym i ugotowanym makaronem soba (według instrukcji na opakowaniu). Całość obficie posyp natką pietruszki! Gotowe! Mniamiii! ;-))) Buziaki kochani! Zapraszam WAS na Instagrama po więcej zdjęć! Buzziaki
SMYKWKUCHNIśmietany, bardzo delikatnie wymieszać, następnie dodać drugą część i również delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić do postaci płynnej w mikrofalówce (kilka sekund) lub nad kąpielą wodną (żelatyna nie może być gorąca, najlepiej jak będzie ciepła). Do żelatyny dodać dwie łyżeczki masy malinowej, wymieszać, mikser włączyć na średnie obroty, następnie ciurkiem wlewać żelatynę do masy. Masę przelać do tortownicy, wyrównać, wstawić(...)dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika, do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek
moj przepis nadiecie, niech ucieka! ;) Danie to na pewno nie spodoba się liczącym kalorie, ale to jeden z fajniejszych wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Na Bałkanach mają coś do tego typu przepisów. Ten przyrządza się bardzo podobnie (równie łatwo), jak chorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula(...)smażymy około 5, do 8 minut na średnim ogniu. Cały placuch, ułożony na dużym talerzu, serwujemy na stół tak, by każdy mógł sam odkroić po odpowiedniej wielkości kawałku. Podajemy gorące, najlepiej z sosem tzatziki
Kuchenna Kontrrewolucyadałam 2 łyżki) - 1 galaretka cytrynowa (dałam 1 galaretkę) Dodatkowo: owoc granatu lub inne drobne owoce, np.maliny, jagody itp. Szpinak rozmrozić, dokładnie zblendować, odcisnąć mocno w dłoniach. Wykorzystując mrożone liście szpinaku proponuję postępować w tej właśnie kolejności, suchy szpinak(...)ok.2/3 ciasta). Obcięte ciasto pokruszyć w dłoniach nad talerzem (miską) i odstawić. Dół ciasta przełożyć na talerz, założyć na nim obręcz tortownicy, spiąć. Galaretkę rozpuścić dokładnie w 200ml gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z pudrem, pod koniec wlać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na spód ciasta, dokładnie wyrównać. Wierzch obsypać
Smaczne Zdroweinne ciasto, może nie wygląda, ale smakuje :). Miałam do wykorzystania dżem, a ten przepis z bloga zcukrempudrem.blogspot.co.uk od razu wpadł mi w oko, głównie przez ten słonecznik. Dałam za dużo dżemu, dlatego ciasto było miejscami dość zbite, ale zapisuję przepis, bo na pewno zrobię jeszcze nie raz. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 10 łyżek dowolnego dżemu(...)resztę zagotowujemy z cukrem i masłem, kiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka moczona w gorącej wodzie). Masę budyniową przykrywamy drugą częścią ciasta. Słonecznik (lub mieszankę jak u mnie) podprażamy na suchej patelni (ciągle mieszając) i przekładamy do miseczki. Rozpuszczamy
NA MOIM TALERZUczęściowo z małej broszury o makaronach ale większość postanowiłam zrobić sama. Nie przepadam za szpinakiem, ale to danie wyszło mi naprawdę dobre i po raz drugi w życiu zajadałam się szpinakiem. Składniki na dwie porcje: 16 rurek cannelloni 500 g szpinaku ( dałam mrożony) 2 czubate łyżki sera feta 6 łyżek OLEJU KUJAWSKIEGO CZOSNEK I BAZYLIA 3 ząbki czosnku sól(...)ułożyć na nich drugą warstwę rurek. Całość polać sosem szpinakowym. Naczynie przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać na gorąco. Smacznego :-) Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem
Na słodko lub wytrawniedanie.Zapiekanka z buraka i selera zatopiona w aromatycznym sosie beszamelowym z dodatkiem pora i lekką chrupiącą skorupką z przypieczonego sera.Dwa wspaniałe zimowe warzywa w roli głównej stanowią naprawdę pyszne danie nie tylko dla wegetarian.Zapraszam do przepisu. Składniki na 4 porcje: 2 małe lub 1 duży seler 500 g ugotowanych buraków 1/2 pora 1 ząbek czosnku 80 g twardego sera(...)chrzan,2/3 sera,gałkę muszkatałową,sól i pieprz zalać sosem beszamelowym przygotowane warzywa,posypać resztą sera i zapiekać w nagrzanym piekarniku 25 minut.Posypać górę odłożonym porem i serwowć gorące ŻYCZĘ SMACZNEGO! 1 porcja to 320 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lekkość, smakowitość (ba! nawet smykowitość ;-) ), być przygotowany z dostępnych, świeżych i sezonowych owoców lub warzyw. I taki lunch dzisiaj Wam proponuję, przepyszne ravioli z jagodami i śmietanką. Danie jest proste w wykonaniu i nie przysporzy wiele trudności nawet początkującym kucharzom! Jagody ubóstwiam, są przepyszne, same, czy też utarte z odrobioną cukru, uwielbiam te fioletowe usta, które zdradzają(...)dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy łyżeczkę soli, na wrzątek wrzucamy ravioli, jak wypłyną na wierzch, mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy gorące polane śmietanką. Przepyszne połączenie! Polecam! Smacznego! Zapraszam na FB SmykWKuchni! Pięknego dnia
SMYKWKUCHNIUwielbiam KFC to co z tego , że to fast foody ja po prostu je kocham i tyle.Z miłości do jedzenia postanowiłam je sama robić, bo do
Różowa kuchniaMączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P Składniki Kopytka: 900 g ziemniaków 300 g mąki
R'n'G KitchenNajlepsze, najpyszniejsze, moje ulubione domowe korniszony. Delikatnie słodkie i niezbyt kwaśne. Przepis dostałam od mojej mamy, która robi takie ogóreczki od ... zawsze jak pamiętam. Dziś dzielę
Codziennik KuchennyKolejna mielonka z szynkowaru...i jak to u mnie bywa,ilość mięsa zależnie od pojemności szynkowaru , a ilość przypraw zawsze "na oko".tym razem do mięsa
Moje domowe kucharzenie