dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:384/571)

Czekoladki z mango i kawą – od serca 180

Słodycze mają ogromną moc. Pocieszania, przepraszania, podziękowania. Reklamy nauczyły nas, że czekoladkami i słodyczami można wiele powiedzieć, ale i poprawić sobie humor. Jest jakiś lepszy kulinarny

Karo in the Kitchen
Oryginalne szwajcarskie Rösti – z ziemniaków surowych i gotowanych 197

Mam taki dzień w miesiącu że nic mi się nie chce. Nic, poza jedzeniem. Pochłonęłabym wszystko to, co tłuste i lekkie, chrupiące i miękkie, zdrowe i

Karo in the Kitchen
Duszone ziemniaki na ostro 176

Nie zależnie od pory roku, różne produkty można kupić na każdym kroku. Teraz, zimą, ziemniaki młode w sklepie tak smakowicie wyglądały, że w tym samym dniu

Moniki Smakołyki
Ryba w warzywach 161

Coś na piątkowy obiad. Przepis z kuchni norweskiej. Prawie jak "po grecku" Składniki 1 kg filetów z dorsza 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka mąki

R'n'G Kitchen
Szpinakowe naleśniki z nadzieniem z mięsa drobiowego 518

Bardzo smaczna zmiana :) Zamiast klasycznych naleśników są naleśniki szpinakowe z mielonym indykiem i warzywami. Bardzo sycące... Składniki na 10 naleśników: 400 ml mleka 150 ml wody

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi Ruskie 314

Świąteczny czas to jeden z tych momentów na który czekam z niecierpliwością. Porządki, życie w ciągłym biegu, tu coś kup tu coś zrób achhhhh ;) W tym

NaKońcuJęzyka
Ryba inspirowana orientem 168

słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania(...)rozgrzany olej sezamowy - bardzo krótko przesmażamy, można dodać ziarenek sezamu, ale nie jest to konieczne. Przesmażenie makaronu spowoduje, że nie będzie on suchy, ani nie będzie się plątał. Składamy danie - na makaron wykładamy warzywka, na wszystkim układamy rybę. Można posypać kolendrą, ziarnami sezamu lub posiekaną ostra papryczką. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Soczewica w sosie masala 182

dodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry(...)solą. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20 minut. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Kiedy szpinak zacznie więdnąć zdejmij z ognia. Gotowy sos posyp kolendrą. Podawaj na gorąco. The post Soczewica w sosie masala appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 297

Koneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety z obu stron po 3 minuty – ale co minutę je przekręcamy. W ten sposób soki

Karo in the Kitchen
Ciasto francuskie a'la pizza z cukinią, pesto rosso i serem korycińskim 178

całkiem nowy smak SERA. Gwarantuję Wam, że ser jest przepyszny na zimno, rewelacyjny na ciepło, wspaniale się rozpuszcza pod wpływem pieczenia w piekarniku, jak i podczas mieszania go z gorącym makaronem. Niezastąpiony do sałatek, lasagne czy jako ekskluzywny dodatek do zup. Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński „Swojski”. Ser Koryciński(...)zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od  Friends of glass sól himalajska różowa pieprz ziołowy do smaku  Skworcu Danie piekłam w formie do pieczenia TEFAL  Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię

Z Kuchni Do Kuchni
Szynki dojrzewające 212

czarnego grubo mielonego - 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka kurkumy - ok. 5 łyżek majeranku - ok. 4 łyżek suszonej natki pietruszki - suszony czosnek niedźwiedzi (dałam sporo) Dodatkowo: - 2 pończochy lub podkolanówki * Miarka – pojemność 250 ml   Opłukane mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do woreczków strunowych (każdy kawałek osobno), szczelnie zamykamy(...)jedzenia. Cóż mogę powiedzieć. Szynki dojrzewające nie zawiodły mnie. To kolejny wspaniały wyrób domowy. Ten smak i aromat wynagradza długie oczekiwanie na gotową wędlinę. Na święta… i nie tylko, gorąco polecam i życzę smacznego. Wesołych Świąt Wielkanocnych. Wydrukuj przepis The post Szynki dojrzewające appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z jabłkami 195

czasu, wystarczy je upiec. Samo w sobie jest wspaniałe. Ciastka francuskie z jabłkami.       Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny)       Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut(...)idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają w zatrważająco szybkim tempie. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z jabłkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
JAGODOWA ZUPA NIC 237

słyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole oferowało w sezonie. Dziś tego brakuje.     "Zupa nic" to wielkie coś! Nigdy nie jadłam czegoś równie dobrego biorąc(...)pozbawione ogonków jagody. Dodaję korę z cynamonu, gotuję 2-3 minuty. Wyciągam cynamon, a całość miksuję blenderem. Z żółtek ucieram gęsty kogel-mogel. Dodaję do niego najpierw porcję gorącej zupy (łyżkę, dwie), aby "zahartować" żółtka, które mogłyby zważyć się w zupie. Następnie wlewam kogel-mogel do zawartości garnka, gotuję kilka chwil - kiedy zacznie ponownie wrzeć, wyłączam palnik.  Zupę podaję

W kuchni Karmel-itki
Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 248

tego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie(...)odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz

Kulinarna Pokusa
Zapiekana owsianka z bananami i jabłkiem 156

dodatek uprażonych płatków migdałowych to dla mnie niezbędna sprawa!  Dodam jeszcze tylko, że zrobienie tej owsianki nie wymaga zbyt wiele zachodu, zajmuje to najwyżej 10 minut, po czym danie wstawiamy do piekarnika i w międzyczasie możemy zająć się czymś innym. Lubię przyrządzać ją w spokojne, leniwe niedziele, ale nie tylko. Doskonale sprawdza się też na co dzień, choćby(...)dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 25 min., aż wierzch się zarumieni. Wyjmij owsiankę z piekarnika i odłóż na chwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję

Roślinna - blog wegański