dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:390/571)

Test garnków Blaumann Black Granit - poznaj moją opinię 162

mieć cały zestaw garnków, które Wam przedstawiam: Blaumann Black Granit, które można nabyć w sklepie TanieAGD.pl. Używam ich od trzech tygodni i mogę pisać o nich w samych superlatywach. Gorąco polecam, to inwestycja na długie lata. Garnki Blaumann Black Granit mają granitową powłokę. Pierwsze pytanie, które się nasuwa: co to takiego? To powłoka teflonowa, wzbogacona miałem granitowym, co gwarantuje(...)trzy tygodnie testów użyłam wszystkich. Każdy okazał się przydatny i do czegoś potrzebny. 1. Garnek z pokrywką: 28 x 12 cm (6,3L) Największy garnek z zestawu. Idealny przy daniach jednogarnkowych, najpierw smażenie, następnie duszenie - wszystko w jednym garnku, bez obaw, że coś się nie zmieści. :-) Garnek jest ciężki i solidny. Nie ma obaw, że podczas mieszania potrawy przesunie

Szefowa kuchni
WuZetka 197

alkoholu (wódki) - 1 łyżka syropu waniliowego Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki - ok. 35g miękkiego masła Dodatkowo: - dżem lub powidła do posmarowania spodu ciasta (dałam morelowy)   Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z dodatkiem szczypty soli, partiami dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna, do żółtek dodajemy 1,5 łyżeczki(...)powierzchnię. Nasączamy ponczem drugą połowę biszkoptu i kładziemy na masę. Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy śmietankę (powinna mieć temp. pokojową) oraz masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Gorącą polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny (albo najlepiej na całą noc). Na drugi dzień WuZetkę kroimy na porcje i ozdabiamy. No cóż, czasami wspomnienia

mojewypiekiinietylko
Imbir z gruszką 310

tych mocno mazistych, sycących, ale przy jedzeniu nie czuć jego ciężkości. Może to za sprawą słodkich, dojrzałych gruszek, które nadają ciastu przyjemnej wilgotności, są miękkie i delikatne. Następnym razem dałabym tylko nieco więcej imbiru - jak na mój gust, jego smak jest jednak nieco zbyt subtelny. Sernik właściwie bardziej jesienny - jak aura za oknem. Ale myślę, że i na ten przedświąteczny(...)Smacznego! Sernik można upiec w nieco większej tortownicy - wyszedł bardzo wysoki. Podczas pieczenia pachniał bosko - od razu zrobiło się cieplej. Wczoraj wieczorem siedziałam w ulubionym fotelu z książką, gorącą herbatą i kawałkiem sernika właśnie - chwila oddechu przed kolejnymi ciężkimi dniami w pracy. Naprawdę - już nie mogę doczekać się Świąt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kwiaty cukinii z truskawkami 137

10 kwiatów cukinii, 5 łyżek kaszy kuskus, 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 200 g truskawek, 100 g młodego słodkiego groszku w strączkach, sól, pieprz

królestwo garów
Hiszpański deser – ryż na mleku – Arroz con leche 133

Ryż na mleku to chyba najbardziej popularny deser w Hiszpanii. Podczas pobytu w Hiszpanii, jadłam go bardzo często. Jest pyszny na zakończenie obiadu, schłodzony. Hiszpanie jedzą

Mieszam w Garnku
Udko królika duszone w sosie winno-ziołowym z szałwiowymi ziemniakami i surówką z pora 221

Szkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie

Bon Appetit Małgorzaty
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW, NA MĄCE ORKISZOWEJ 236

   Chrupiące placki ziemniaczane to od zawsze ideał, do którego niezmiennie dążę. Dzisiejsze takie właśnie były... Pyszne, cieniutkie i meeega chrupiące. Cudo, cudo, cuuuudo...! Polecam

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarnisty makaron z pieczonymi pomidorami i mozzarellą 164

Sierpień to najlepszy czas na pomidory. Teraz smakują najlepiej, na targach mamy spory wybór różnych odmian. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne danie właśnie z pomidorami w roli głównej. A do tego pełnoziarnisty makaron. Ale nie będzie to taki klasyczny sos pomidorowy, tylko sos z upieczonych pomidorów. Jest bardzo aromatyczny, dzięki ziołom i czosnkowi. Pamiętajcie, aby do pieczenia wybierać mięsiste(...)mniejsze części, mozzarellę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię, solimy, pieprzymy, dodajemy upieczony czosnek i chwilę przesmażamy, aż ser zacznie się topić. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gorący makaron mieszamy z  sosem, posypujemy świeżymi ziołami, skrapiamy oliwą i od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto z najlepszą masą truskawkową 182

Robiłam to ciasto pierwszy raz w żuciu i NA PEWNO nie ostatni. Jest rewelacyjne.  Gorąco polecam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)budynie śmietankowe bez dodatku cukru + 3/4 szklanki wody, 1 szklanka cukru, Bita śmietana: 1/2 l kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 4 śmietan-fixy + 100 g pokruszonych herbatników(ja dałam stratą czekoladę) Sposób wykonania: Biszkopt:   Białka ubić na sztywno, dodać cukier i połączyć. Ubitą pianę wymieszać z żółtkami. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Smaki Natalii
KULINARNE PODRÓŻE - GDAŃSK, SOPOT 230

Derkaczu. Jeżeli chcecie tanio i ładnie zjeść, to jak najbardziej polecam. Miejsce bardzo przyzwoite, ogródek duży z parasolami, piwo dosyć tanie z sokiem imbirowym 7 zł. Dodatki do głównego dania bardzo smaczne, 3 rodzaje surówek, tym razem świeżych plus pieczone kartofelki. Obsługa bardzo miła a tuż obok Derkacza budka z goframi z pyskatą dziewczyną w roli głównej. Gofry(...)wstępujemy, nie ma mowy. Nie będę płaciła dychy za kawałek mostka. Będąc już na plaży, pogoda zrobiła się przecudna. Zapomniałam, że jestem głodna. Brzeg morza jeszcze czysty, piasek gorący. Boże fantastycznie... Niestety nie jestem sama i kolega już płacze, marudzi, jeść!!!! Robimy tysiące kroków w poszukiwaniu rybki. W oddali widać kawałek deptaczka z budką i tłumem ludzi

pieprzny smaczek
Zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem 191

znanej i powszechnie lubianej potrawy. Bardzo lubię ryż z jabłkiem, czy to z piekarnika czy też z patelni. Ale czasem nie mam czasu na przygotowanie nawet tak prostego dania. Dlatego pomyślałam, aby zamienić tradycyjny przepis na coś szybszego, ale równie smacznego. Z pomocą przyszły mi moje ukochane płatki ryżowe. Taki zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem na płatkach(...)needs. Does this look wrong? Ingredients Składniki: (dla 1 osoby) 1/2 szklanki mleka 9 łyżek płatków ryżowych 1 jabłko duża szczypta cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Przygotowujemy 1/2 szklanki gorącego mleka (ja podgrzałam swoje w mikrofalówce, ale możecie zrobić to tradycyjnie). Przygotowujemy naczynie do zapiekania. Wsypujemy do niego płatki ryżowe, zalewamy gorącym mlekiem. Na wierzch ścieramy na tarce na grubych

Słodkie okruszki
Czulent ? może tak , a może i nie.. 185

wiem jak powinien wyglądać i smakować oryginał-wiem, że ma być wołowe mięso ,a u mnie jest wieprzowe..potrawy nie gotuje się na ogniu itd..., ale wiem, że to danie co ja zrobiłam wyszło pysznie i wszyscy zajadali się ze smakiem.Pomysł na taki czulent znalazłam  tutaj. ja co prawda jak zawsze robię na oko i nie ważę(...)pozostałe posypać także posiekanym czosnkiem i oprószyć  ziołami, pieprzem, papryką, imbirem i odrobiną gałki muszkatołowej. W środek potrawy włożyć liść laurowy i 1-2 ziarna ziela angielskiego.Wlać gorący bulion lub wodę, tak aby sięgał 3 cm ponad powierzchnię potrawy. Podgrzać. Gdy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić szczelnie przykrytą potrawę 2-4 godziny

Moje domowe kucharzenie
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 195

kurczaka na żółto doprawiony, sosem śmietanowym wykończony, a do tego brukselka uduszona, tymiankiem doprawiona. Całość m arynowanym zielonym pieprzem  została wyostrzona, a puree z batata złagodzona.  Danie  na talerzu  kolorowo  się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy(...)Brukselka: Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy opłukana, osuszoną brukselkę i podsmażamy ją ok. 4 min. często mieszając. Dodajemy igiełki tymianku, czosnek suszony, poruszamy delikatnie solą i zalewamy 100 ml gorącej wody. Przykrywamy pokrywą i dusimy. Woda powinna całkowicie odparować, a brukselka być miękka, ale chrupiąca. Puree z batata: Batata obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy

Moniki Smakołyki
Jesień się zrobiła 147

Dziś będzie wbrew trendom. Bo choć aura nie sprzyja hm, życiu właściwie- jest zimno, szaro i brzydko, ja postanowiłam odczarować trochę ten październik. Poczekajcie chwilę, poczytajcie i dajcie się przekonać, że można i bez zmarszczonego czoła. Potrzebne jest tylko odpowiednie wyposażenie- samochód, dobra płyta, wieczorne miasto i ciacho. Takie, którego wszystkie atuty można docenić dopiero teraz, kiedy zaczynają spadać liście(...)konQbek zestrzeliwuje kolejny statek kosmitów, Drożdżówa chrapie na legowisku a koty głośno domagają się jedzenia. Szybki rekonesans, mały szaber kuchni i taktyczne wycofanie się pod kocyk. W jednej ręce gorąca herbata, w drugiej ciasto. Właśnie- TO ciasto. Postało jako wypadkowa przepisu Jamiego Olivera i tego co akurat było w domu (z naciskiem na obecność marchewki). Wymieszane na szybko

les mirabelles