Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego
Karo in the KitchenJeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny, ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową
Kuchnia z widokiem na ogródlub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne. Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego z Doliny Po, która biegnie prze Piedmont i Lombardię, gdzie warunki(...)składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury gotowania. Ilość bulionu może się wahać w zależności od innych składników i ich wilgotności. Soffrito - smażenie, drobno posiekaną lub zmieloną
Codzienne GotowaniePrzedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny
Codzienne GotowanieW weekend, kiedy mamy rano więcej czasu, nic nie stoi na przeszkodzie żeby zakasać rękawy i chleb upiec samemu. Tym bardziej, że nie musimy kupować różnych
Karo in the Kitchenajerkoniakiem babci i unoszącego się w całym domu zapachu mandarynek i cynamonu, który zawsze przywołuje uśmiech na moją twarz, a te wspomnienia zapewni nam sernik mandarynkowo-cynamonowy, który gorąco polecam, nie tylko na Święta". Sernik mandarynkowo-cynamonowy Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny 1 jajko i 1 żółtko 1/2 szklanki cukru brązowego(...)piekarnika wylewamy na nie masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na 45-55 minut. Upieczony sernik wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Panią Małgorzatę proszę o przesłanie danych do wysyłki prezentu natomiast pozostałym uczestnikom dziękuję i przesyłam kod rabatowy na zakup wałka. Zapraszam do kolejnych konkursów na moim blogu
Mania WypiekaniaSchabowe faszerowane szpinakiem wymyśliłam pewnego dnia, gdy okazało się, że zrobimy kotlety na obiad, a jako że nie lubię jeść zawsze takich samych schaboszczaków, poszukałam w
Smakowy RajProponujemy żebroczkę w wydaniu maminkowym, czyli nieco zmienionym. Smakuje tak, że trudno poprzestać na jednej porcji. Składniki: -10 dkg kaszy gryczanej prażonej
Maminek kulinarnyMało w moim życiu ostatnio zmysłowości i romansów. Dlatego postanowiłam ugotować sobie coś w sexy kolorze violet :) Wyszło prawdziwe pornofood <3 W
Bon Appetit MałgorzatyDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole. Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany
Ostra na Słodkowielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada ze smakiem. No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce… Dzień przed robieniem śledzi płuczemy filety w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczymy je przez całą noc (jeśli bardzo słone – nawet przez dobę(...)zgorzknieje, więc dusimy 8-10 minut na małym ogniu i nie zapominamy o mieszaniu. Kroimy suszone śliwki na mniejsze kawałki, dodajemy do duszącej się cebuli. Dorzucamy namoczone wcześniej w gorącej wodzie i odcedzone rodzynki. Dodajemy mieloną paprykę, solimy całość i pieprzymy do smaku. Dodajemy na patelnię przecier pomidorowy i resztę naszykowanego oleju, dokładnie mieszamy. Wyłączamy gaz pod patelnią i dokładamy
Karo in the KitchenEleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka. Składniki: 2 sery camembert 2 jabłka sok z cytryny sól i pieprz Świeżo mielony pieprz ostra papryka musztarda ocet winny lub jabłkowy olej arachidowy około 20 pokruszonych orzechów włoskich 1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki oliwa z oliwek gałązka świeżego rozmarynu rukola alkohol(...)Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki. Sałatkę polać sosem winegret. Flambirowanie camembertu (opcjonalne): Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze. Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie
Piąty grzech głównyczekoladowej dodać płatki migdałowe i kukurydziane, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć czekoladową masą. Wstawić do lodówki na godzinę. Krem serowy: 500 g śmietankowego sera (dałam ser biały zmielony); 500 g sera mascarpone; 110 g cukru pudru; 9 łyżeczek żelatyny; 1 cukier waniliowy; 3 dojrzałe banany (średniej wielkości); sok z połowy cytryny; 250 g śmietany kremówki(...)masłem, tylko wyłożyłam ją folią aluminiową. 2. Do przygotowania masy wiśniowej zwiększyłam ilość składników, tzn. użyłam 380 ml i 14 łyżek soku wiśniowego oraz 70 g mąki ziemniaczanej. Do gorącego budyniu dodałam 3 czubate łyżeczki żelatyny i mieszałam, aż żelatyna się rozpuści. Dopiero po tym dodałam wiśnie i czerwoną porzeczkę. Żelatynę dodałam, bo nie chciałam, żeby masa wiśniowa się rozlewała
In my kitchenpropozycję deserowo-śniadaniową. Otóż niektórzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko (choć niewiele znam takich osób), dla nich więc polecam to danie jako deser albo podwieczorek. W takiej sytuacji wyjdzie więcej porcji. Bo kto na deser da radę zjeść trzy kromki chałki...? Nawet ja bym się poddała. Na śniadanie jednak, szczególnie sobotnie, taka porcja jest(...)jajecznej z obu stron tak, żeby dobrze nasiąknęła. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle z obu stron na złoty kolor. Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w szesnastki. Na gorącej patelni rozpuścić cukier, dodać kremówkę i przyprawę do piernika. Gdy masa nabierze karmelowej barwy, dodać gruszki, smażyć kilka minut. Na talerzach układać kromki chałki, obok gruszki, polać pozostałym sosem. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny błyskawiczny, makaronowy przepis! Tuńczyka uwielbiam właśnie z makaronem. A to z penne … a to ze świderkami … w wersji z oliwkami i bez …
Ostra na Słodko