dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:386/571)

Domowa biała czekolada z bakaliami 253

Podczas przygotowania długo zastanawiałam się jak przechowywać czekoladkę, gdy już będzie gotowa - w sreberku, czy może w pudełku, a może zapakować w folię z kokardką... Jak

My Culinary Art
Kolejna golonka z szynkowaru 199

Mój mąż lubi golonki ..niedawno była taka golonka..więc jest kolejna...również z szynkowaru..i praktycznie prawie taka sama..bo z dodatkiem pysznej przyprawy Golonko po

Moje domowe kucharzenie
Risotto 382

mroźne dni najlepsze są dania jednogarnkowe. Wystarczy wymieszać ulubione składniki i przygotować pożywny obiad. Dzisiejsza propozycja to kolorowe risotto. Jak na studentkę przystało użyłam składników, które akurat miałam w lodówce, stąd też moja wersja jest nieco uproszczona i lżejsza, gdyż nie ma w niej mięsa ani parmezanu. Moją mieszankę dopasowałam jednak w taki sposób, by było pachnąco(...)garnku lub patelni rozpuszczamy masełko, na którym smażymy cebulkę. Gdy cebulka będzie już szklista, dodajemy niewypłukany ryż i podsmażamy go na rumiano, około 1-2 minut, aż ziarna będą gorące. Po tym czasie podlewamy go winem i czekamy, aż odparuje. Później dolewamy bulionu (lub wody - pamiętajmy jednak, by wtedy risotto dobrze doprawić) tyle, by przykrył ryż. Zmniejszamy ogień

Sajkofanka smaku
Proste jaglane kaszotto - dietetyczne i bezglutenowe 159

resztę można zostawić i np. przy odgrzewaniu kaszotta dodać. ** - u nas były to pomidory suche, z paczki, nie z oleju, można je bez problemu kupić w sieciówkach, *** - jeśli chcemy danie jak najmniej kaloryczne, możemy go pominąć, chociaż pamiętajmy, że bardzo dobrze podbija smak całej potrawy. Kurczaka kroimy w większą kostkę, następnie marynujemy w podanych składnikach. Kurczak ma być(...)smażymy przez 2 min, na średnim ogniu. Dolewamy wino i smażymy, aż odparuje. Jeśli nie chcemy dodawać wina, zaczynamy dolewać bulion. Bulion musi być ciepły, ale nie gorący. Smażymy kasze na małym ogniu, dolewając bulion porcjami, dopiero, kiedy poprzedni płyn się wchłonie. Pamiętajmy, aby często mieszać, inaczej możemy całość przypalić. Kiedy zostanie nam już tylko połowa płynu, dodajemy pozostawioną marynatę

Kuchnia od dwojga
Tosty francuskie pomysł na śniadanie dla dzieci! 282

któremu powoli się rozbudzam, zapachy krążące po kuchni miło łechtają. Spokojnie i bez pośpiechu przygotowuję śniadanie staram się dbać o szczegóły bo wiem, że są one ważne. Lubię gdy danie jest ładnie podane, gdy mogę jeść świeże owoce. Lubię też śniadania na słodko i troszkę mnie dziwi, gdy ktoś nie wyobraża sobie zjedzenia na śniadanie czegoś słodkiego. Ale wracając(...)miseczce roztrzepujemy jajko. Do drugiej miski wlewamy mleko. Kromkę z bułki maczamy w mleku z dwóch stron, potem w jajku i smażymy na zloty kolor na oleju kokosowym. Gorące przekładamy na talerz polewamy obficie miodem i posypujemy owocami. Tosty możesz podać też z dżemem bądź konfiturą albo domową nutellą ( w tym celu zmiksuj 1 sztukę bardzo dojrzałego banana, 1/2 awokado

SMYKWKUCHNI
Naleśniki orkiszowe idealne - przepis podstawowy 376

Naleśniki - z szybko wymieszanych paru składników otrzymasz niewiarygodną ilość kombinacji smakowych. Wszyscy je lubimy, jako danie główne, na śniadanie, obiad i kolację. Idealne na krokiety, paszteciki, nawet na tort. Jednakowo powodzeniem cieszą się te słodkie jak i z wytrawnym nadzieniem. Dobry przepis to gwarancja, iż zawsze się udadzą. Idealne są cieniutkie, miękkie i elastyczne, można je dowolnie składać(...)smażenia Wykonanie: wymieszać mąkę z mlekiem i wodą, następnie dodać jajka, sól, cukier i rózgą bądż mikserem wymieszać na jednolitą masę bez grudek. Odstawić ma 1 godzinę na gorącą patelnię wlewać ciasto chochelką, rozprowadzić kolistym ruchem przy pomocy patyczka  lub obracając patelnię, smażyć na niezbyt silnym ogniu. Gdy lekko się zrumieni odwrócić naleśnik na druga stronę, podrzucając lub odwracając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PEŁNOZIARNISTE FAWORKI PIECZONE 229

Tłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten dzień, aby dać upust własnym żądzom i skusić się na niedozwolony w codziennej, zdrowej diecie rarytas. Można jednak to zrobić z głową. Tak, jak w przypadku PĄCZKÓW PIECZONYCH Z RÓŻĄ , tutaj też postawiłam(...)każdy osobny faworek i wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Piekę 8-10 minut (w zależności od wielkości faworków) w 170 stopniach, aż pięknie się zrumienią. Wyciągam z piekarnika i jeszcze gorące posypuję cukrem pudrem. Studzę. Ale i tak najlepsze są te prosto z pieca. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
POMIDOROWE NALEŚNIKI PO MEKSYKAŃSKU 210

chciał dokładki! Puszyste naleśniki o pomidorowym smaku wypełnione sycącym , mięso – warzywnym farszem z dodatkiem aromatycznych przypraw są świetnym pomysłem zarówno na rodzinny obiad , jak i ciepłe danie na imprezie! SKŁADNIKI: NALEŚNIKI: * mąka – 2 szklanki * mleko – 350 ml * przecier pomidorowy – 125 ml * jajko – 2 szt * olej rzepakowy – 50 ml * proszek do pieczenia(...)obtoczył mięso. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i odrobiną chili. Podgrzewamy przez ok. 5 minut. CAŁOŚĆ: Przygotowany farsz nakładamy na naleśniki , tak by pokryły całość. Składamy w koperty. Podajemy gorące posypując odrobiną zieleniny

Ostra na Słodko
Kostka czekoladowa – kruche owsiane ciasto z cytrusowym kremem 178

Szybkie, kruche, niezmiernie aromatyczne. Nie jest widowiskowe, ale jest cytrusowe, mleczne i chrupiące jednocześnie. Do tego przepisu przekona Was z pewnością połączenie smaków i szybkość wykonania

Karo in the Kitchen
Szybka tarta ze szpinakiem i wędzoną szynką 281

Dzisiaj proponujemy szybką tartę ze szpinakiem i wędzoną szynką. Dlaczego szybką, a dlatego, że nie trzeba podpiekać spodu. W większości przepisach na tarty, najpierw trzeba podpiec

KasiaiKrzysiu.pl
Pampuchy z jagodami 173

Uwielbiam te bułeczki. Można je jeść na słoko jak i z mięsem. Bardzo polecam, będą super podwieczorkiem lub słodkim obiadem dla naszych pociech i dla nas

Kuchnia Pokoleń
Wątróbka wieprzowa 164

 W domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa

Kuchcik gotuje
SCHAB SUSZONY, DOJRZEWAJĄCY - NAJLEPSZY 573

   Po kilku wcześniejszych suszonych schabach, skomponowałam swoja własną wersję przypraw, która najbardziej nam odpowiada. I choć wszystkie wersje są bardzo dobre,to ta jest

Smaczne Zdrowe
Fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 188

łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków (zrezygnowałam) 50ml/90g melasy (dałam kwaśną melasę z granatem) 25 g masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) (dałam 350 g) Skórka piwna (kruszonka ): około 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 100ml/60g mąki żytniej razowej (użyłam orkiszowej) 1/4 łyżeczki soli około 25ml/15g mąki żytniej razowej(...)Gucio doradza nagrzać kamień lub formę do pieczenia ok. 25 minut w temperaturze 250, by bochenki wyrastały podczas pieczenia w górę.  Na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki przełożyć na blachę lub kamień i piec przez 5 minut w temp. 250 stopni.  Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 45 minut (do uzyskania głuchego

Weekendy w domu i ogrodzie
Kolorowa sałatka z cukinii 164

Wtedy właśnie sięgam do spiżarni po różne, kolorowe sałatki. Otwieram słoik a tam smaki, zapachy i kolory lata. Sałatka z cukinii jest pyszna, chrupiąca i aromatyczna. Pasuje do wielu dań obiadowych, ale również jako dodatek do kanapek. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 25 min Czas gotowania 25 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 25 min Czas(...)przygotowaną sałatkę przekładamy do słoików. Sałatkę należy dobrze docisnąć w słoiku, aby pozbyć się powietrza. Słoiki dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy w kąpieli wodnej przez 15 minut od zagotowania się wody. Gorące słoiki po wyjęciu z wody stawiamy do góry dnem. Notes * waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni