dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:382/571)

Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika. 328

Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany

Kuchnia z widokiem na ogród
czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 169

Składniki: schab bez kości 4 porcje, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, ząbki czosnku 5

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa ziemniaczano-porowa z koperkiem 172

Płynne czwartki Ostatnio miałam w domu trochę zalegających warzyw i chciałam je jak najlepiej wykorzystać, aby się nie zmarnowały. Pomyślałam, że najłatwiej, najszybciej i najprościej będzie

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone z jajkiem i sosem musztardowym 187

Idealne połączenie jajka, sosu musztardowego i dodatkowo mięsa mielonego. A podane z surówką z kiszonej kapusty to…pycha. Składniki: Kotlety 500 gram mięsa mielonego 1 jajko

Smaki Ewy
Młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym, kiełkami brokuła, koperkiem i kefirem 192

Łatwy, szybki i dość syty obiad, idealny na upał. Młode ziemniaczki z koperkiem, podane z perfekcyjnie usmażonym jajkiem sadzonym, posypanym kiełkami brokuła. Do tego zimny kefir

Moja Delicja
Pierogi z pasztetową 121

Dziś pokażę Wam przepis na takie mniej spotykane pierogi , a zarazem takie , które za czasów małego szkraba robiła nam moja babcia! Zajadaliśmy się nimi ze smakiem

Ostra na Słodko
Pizza ze szparagami 162

Wyczekiwany sezon na szparagi wreszcie rozpoczęty! Dzisiaj pierwszy przepis z tym przesmacznym warzywem. Czas przygotowania: 30minut + czas na odleżenie ciasta 30-60minut Ilośc porcji: Duża

Kolizje Smaków
Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym 315

A więc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI . Jest to banalnie proste i szybkie. SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP

All My Fit Life
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 217

średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać syrop z agawy, ewentualnie miód) - 1 łyżka oleju sezamowego - czarny sezam Obieramy kalarepki, marchew, jabłko i czosnek. Kalarepy i jabłko szatkujemy w cienkie talarki na mandolinie. Kawałek marchewki(...)oznacza to, że diabetycy mogą ją jeść w zasadzie bez ograniczeń. Samo podanie to już kwestia gustu – jako surówka, pokrojona w plasterki, a może na ćwiartki do chrupania? Gorąco polecam i… na zdrowie. Wydrukuj przepis The post Surówka z kalarepy z czarnym sezamem appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Risotto z awokado, indykiem i parmezanem 272

tego przepisu potrzebujecie ryżu arborio, który idealnie nadaję się do risotta. Po jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli jedliście już wcześniej risotto, na pewno nie próbowaliście z awokado. Jest to połączenie idealne, a dodatek indyka i chrupiącego ogórka doskonale tworzy końcowy efekt. Jeśli porcja wyszła zbyt duża, spokojnie można odgrzać na drugi(...)czosnek i cebulę. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać ryż i zeszklić go. Dodać wino i na maksymalnym ogniu je odparować, aby nadmiar płynu się zredukował. Na patelnię stopniowo dodawać gorący bulion, często mieszając. Dodać kolejną jego porcję, gdy poprzednia zostanie wchłonięta. Gotowanie potrwa dość długo około 40 minut. Ryż powinien być lekko twardy w środku, a na zewnątrz miękki. Jeśli

Jaglusia
Jubileuszowy tort z kremem kawowo-śmietankowym 189

mnie motorem napędowym do dalszego bogowania. Dzisiaj na ten jubileusz specjalnie przygotowałam tort, którego recepturę wmyślałam podczas jego tworzenia. Może się wydawać skomplikowana i długa, ale inaczej się nie dało. Tort musiał być smaczny i musiał się jakoś prezentować. W końcu to tort jubileuszowy. To tort dla szczególnych gości. Dla Was, moich wiernych czytelników     tortownica średn(...)delikatnie ale dokładnie wymieszałam szpatułką.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Tortownicę wysmarowałam tłuszczem a spód wyłożyłam papierem do pieczenia. Masę biszkoptową przelałam do tortownicy i wstawiłam do gorącego piekarnika na 50 minut. Najlepiej zrobić test suchego patyczka. Pięknie się upiekł.   Upieczony biszkopt wystudziłam i wyjęłam z tortownicy. Przełożyłam na kratkę. Zostawiłam do następnego dnia.   Zrobiłam masę

Kuchnia u Krysi
TORTELLINI Z SEREM I SOSEM KARMELOWYM 213

wiem wiem, już od samego czytania cieknie ślinka! Takie pierożki robi się błyskawicznie i są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad dla dzieci i dorosłych, jak i np. danie na imprezę! Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem i z wielką przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) TORTELLINI: * mąka pszenna – 1 czubata szklanka * jajko(...)patelni karmelizujemy cukier, do roztopionego dodajemy masło i energicznie mieszamy, a następnie zdejmujemy z ognia i cieniutkim strumieniem wlewamy śmietankę cały czas mieszając. CAŁOŚĆ: Ugotowane pierożki podajemy z gorącym sosem karmelowym. Jeśli chcemy – możemy je no niego wrzucić i podgrzać kilka minut na patelni! Smacznego

Ostra na Słodko
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 162

wnętrza z ciekawymi eksponatami o tematyce kinowej oraz umeblowaniem w stylu retro i uroczego misz-maszu . Było to ostatnie miejsce na naszej liście odwiedzin tego dnia. Poprzestaliśmy wyłącznie na gorących czekoladach - białej i ciemnej . Nazwy klimatyczne: Czarny Łabędź (czarna czekolada z bitą śmietaną) oraz Białe Noce (biała czekolada z bitą śmietaną). Prezentacja niewątpliwie robiąca wrażenie - ta bita śmietana zwieńczająca pokaźny(...)Pokazy kulinarne (wraz z przesmaczną degustacją) przygotowywane były przez MAKRO - Dobre bo Polskie . Szczęśliwiec, który poprawnie odpowiedział na jedno z pytań konkursowych , rozkoszował się potem takim oto wykwintnym daniem Dodatkową atrakcją był pokaz jak przygotować zdrowy koktajl zgodnie z ideą "Slow Food" Dziewczyny z pietyzmem podchodziły do odtworzenia koktajlu idealnego z niespotykanymi składnikami - te kwiecie na pierwszym planie miało

Grunt to przepis!
Risotto mocno szparagowe 160

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki(...)Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Następnie  (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego wywaru z szparagów. Wywar należy wcześniej przecedzić przez sitko. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący wywar. Rondelek z wywarem

Moniki Smakołyki
Schab duszony w winie, przygotowany w garnku. 181

miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku.  Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka  SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości 600 ml wina białego lub czerwonego(...)ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem.  Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać. Podawać na gorąco z sosem lub na zimno . SMACZNEGO

zielonacukinka
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 156

muszę przyznać, że wyszła świetnie :) Zaskoczył nas jej bogaty smak i aromat, który tworzy połączenie wszystkich składników. Mąż jest nią zachwycony, co mnie bardzo zaskoczyło, bo generalnie preferuje dania mięsne. Dobrze mieć taką alternatywę, zwłaszcza na postny czas, kiedy nie je się mięsa :) Polecam więc wypróbowanie Francuskiej zupy cebulowej z Winiary, myślę że polubicie(...)nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Gotową zupę przelewamy do miseczek, na wierzch układamy bagietkę, lekko polewamy zupą, posypujemy startym serem i wkładamy do gorącego piekarnika, na kilka minut, tak by ser się rozpuścił. Gdy będzie płynny, od razu wyjmujemy. Francuska zupę cebulową przyozdabiamy figurkami z ciasta francuskiego i podajemy ukochanym osobom

Smakowy Raj
Gołąbki z sosem grzybowym 163

mąki 1 łyżeczka masła sol do smaku Przygotowanie: _________________ Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Dla mnie to najgorszy moment w całym procesie tworzenia dania, ale potem o już wszystko idzie z górki. Ryż ugotować al dente, przełożyć do miski ,podać mięso zmielone przez maszynkę na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)patelnie i energicznie rozmieszać.Zagotować i doprawić solą. Gotowe .                   Gołąbki przełożyć na talerz, sos przelać do sosjerki, podawać gorące.Smacznego

Gosia gotuje
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 157

spędzać czas na zewnątrz i grillować. Dlatego też pragnę Wam dziś przedstawić przepis na pysznego letniego łososia inspirowanego indyjskimi smakami - curry i owocową salsą z mango i truskawek. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki można przygotować zawczasu, a później pozostaje nam tylko zapalić ogień i grillować rybę. Idealne na jeden z tych ciepłych czerwcowych weekendów, kiedy(...)szklanka warzywnego bulionu z dodatkiem szafranu sok z 1 cytryny 2 garści posiekanej mięty 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego sól, pieprz Kuskus zalać gorącym bulionem i odstawić do napęcznienia. Bulionu powinno być tylko nieco więcej niż kuskusu, więc sami zdecydujcie o jego ilości. Ostudzić. Dodać sok z cytryny oraz zioła. Dokładnie wymieszać i ewentualnie przyprawić

Food Square