dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:382/571)

Bezglutenowe ciastka dla dzieci! 136

mąki owsianej  - 2 jajka - 4 łyżki miodu - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia PONADTO: - 3/4 szklanki żurawiny suszonej - 2 łyżki czekolady na gorąco -proszek - jajko do posmarowania - mąka owsiana do podsypywania WYKONANIE: Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajka, miód i cukier zagniatamy szybko w jednolite i gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe części(...)kolor przez 25 minut. Ciastka studzimy na kratce. Gdy będą całkowicie zimne (około 5-6 godzin), schowaj do szklanego, szczelnego słoja, będą idealne do jedzenia przez tydzień. Smacznego i daj znać czy smakowały pociechom, i czy dały radę przygotować razem z Tobą

SMYKWKUCHNI
Pomysł na śniadanie – frittata ze szpinakiem 1362

Znudziły Ci się kanapki i jajecznica na śniadanie? Frittata ze szpinakiem, pomidorami, serem mozzarella i czerwoną papryką to świetny pomysł na śniadanie. To proste danie w sam raz dla osób, które nie chcą spędzać zbyt wiele czasu na przygotowaniu śniadania, a przy tym zdrowe, smaczne i sycące. Frittata przypomina pizze jednak nie jest tak kaloryczna, a jej przygotowanie(...)mozarella i smaż do momentu, kiedy liście szpinaku zaczną więdnąć. Teraz możesz wlać jajka na patelnie, wymieszać i smażyć pod przykryciem całość, do momentu ścięcia się frittaty. Podawaj na gorąco lub zimno z dodatkiem świeżego szczypiorku. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 641,7 kcal Białko: 56,4 g Tłuszcze: 42 g Węglowodany: 9,6 g Wartości odżywcze 1 porcji: Energia

ale Pysznie
Gołąbki – przepisy na gołąbki 866

pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę to przyrządzam kålpudding czyli szwedzkie danie z kapusty, które smakiem przypomina gołąbki. Gołąbki z sosem kurkowym Składniki: ok. 20 sztuk 1 główka włoskiej kapusty, ok. 2 kilogramów 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo(...)blasze, ciasno jeden obok drugiego. Wlej bulion, a na wierzchu poukładaj kawałki masła. Wstaw blachę do piekarnika nastawionego na 160º na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Piecz przez 40 minut. Gorące gołąbki podaj z sosem kurkowym.     The post Gołąbki – przepisy na gołąbki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym 159

sklepem Tresoro del Mar . Tym razem chciałam aby kalmary nabrały smaku południowej Europy więc przeglądnęłam przepisy na dania takie jak się jada w Hiszpanii, i powstało pyszne danie pełne smaku. Naprawdę Wam je szczerze polecam. Zachwycicie tym daniem i siebie i swoich gości zaskoczycie smakiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam(...)sosu pomidorowego oraz sos z miseczki.    Przykryj pokrywką, zostaw na małym gazie i duś przez około 10 minut.   Przełóż na talerz, posyp natką pietruszki i podawaj gorące.   Smacznego !    Przepis ten bierze udział w konkursie    Kalmary faszerowane chorizo z sosem pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem i szparagami 139

pierwszy spróbowałam podobnego dania we włoskiej knajpce, gdzie spędziłam z koleżankami bardzo udany i długi wieczór, na zakończenie pełnego wrażeń dnia. Potrawa w restauracji bardzo mi smakowała i postanowiłam, że muszę ją odtworzyć w swojej kuchni. Minęło co prawda trochę czasu, ale w końcu postanowiłam przygotować ten pyszny obiad. Smakuje może nieco inaczej niż ten w restauracji(...)frache,dodać szpragi i groszek - delikatnie wymieszać. Chwilę gotować na niewielkim ogniu. Dodać odcedzony makaron. Wszystko delikatnie wymieszać, aby cały makaron pokrył się sosem, doprawić solą i pieprzem. Podawać gorące. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Brownie z rozmarynem i gruszkami 123

lepiej! Wszyscy o tym wiemy, chociaż wzbraniamy się i zarzekamy, że aż takiego nie damy rady, że to nie zdrowo… Tymczasem duży kawałek wycięty ze środka tego ciasta da Wam bezsprzecznie najwięcej przyjemności. Mocno czekoladowy, miękki, wilgotny z odświeżającą nutą rozmarynu i kawałeczkami gruszki. Pyszny! Składniki: 3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g) 1 kostka masła 3 jajka(...)minut, potem w 180 stopniach przez kolejne 10-20 minut. Ten czas zależy trochę od soczystości gruszki, więc sprawdzajcie pod koniec stan ciasta patykiem (już nie palcem, bo będzie gorące!) Jedzcie bez wyrzutów sumienia! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem 171

majonezem Jest to ciekawa propozycja dla amatorów podrobów. Wątróbka zapieczona z pachnącym wędzonką boczkiem , jest soczysta i pyszna . Całość ma ciekawy smak i z pewnością zaskoczy pozytywnie biesiadników . Doskonałe danie główne , jeśli jeszcze do niego podamy mizerię , to mamy kompletny obiadek . Składniki na 6 porcji : 0,5 kg drobiowej wątróbki 3 białe papryki 150 g wędzonego boczku 1 łyżeczka(...)blaszkę i smarujemy wierzch papryk majonezem , ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut aż majonez się wytopi i utworzy z bułką tartą złocistą skórkę . Gotowe , serwujemy na gorąco , nie nadaje się do odgrzewania . Smacznego   Post Papryka faszerowana wątróbką pod majonezem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Racuchy drożdżowe jak pączki 162

stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki.     Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych drożdży(...)jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk jednorazowo). Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem

mojewypiekiinietylko
Pierogi z botwinką 118

miłości do botwinki, bo kupuję ją kilka razy w tygodniu. ;-) Mam świadomość, że jej czas wkrótce minie i znowu trzeba będzie czekać rok, korzystam więc z niej ile się da. Wczoraj zrobiłam pierogi, korzystając z mąki typ 00 (która nadaje się nie tylko do pizzy). Im niższa liczba w typie mąki, tym bardziej pasuje do delikatnych wyrobów a więc(...)internetowego ryneczku”, który daje dostęp konsumentom do naturalnej, tradycyjnej, certyfikowanej żywności prosto od producentów. Dla mnie bomba, wszak nie zawsze mam nastrój by iść na zatłoczony targ... ;-) Ciasto: 250ml gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około

Szefowa kuchni
Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 148

Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 100 g marchewki startej na tarce 2 łyżki mąki z ciecierzycy (ja dałam zwykłą mąkę pszenną) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej(...)moczenie dłoni w wodzie. aby masa się nie kleiła. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Uszka z grzybami 151

idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku       Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą

mojewypiekiinietylko
Karczek w warzywach 191

fotografii. Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem, ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni. Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe. Danie nie jet skomplikowane. Zaczynamy: Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości.    Kroimy(...)ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną  (w wersji z olejem) lub inną  ulubioną. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki. Polecamy bardzo gorąco! Smacznego

Maminek kulinarny
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 213

Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :) ).          Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej(...)napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin. 4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem. 5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką

SzczyptaSmaQ
Błękitna Helena 198

jest Helena trojańska.  Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi(...)wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste. Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu odsączmy i studzimy. Podajemy z pokruszonymi ciasteczkami oreo i ulubionymi lodami. Gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Ryba w mleczku kokosowym 173

jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja(...)Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba je pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone

Poezja smaku
Meksykańskie chilli po polsku 242

Już mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych(...)można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo z łyżką kwaśnej śmietany, ale zawsze w towarzystwie pieczywa. Czy to zwykłej bagietki, czy pszennej tortilli. Gorąco polecam na te mroźne dni. Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 199

pieczenia. Oryginalnie piecze się je w wysokich foremkach, głównie po to żeby ciasto utworzyło w środku jak największy pusty komin, a z wierzchu było przypieczone i chrupiące. To samo da się uzyskać w klasycznej, metalowej formie do muffinek – nie próbujcie tego z foremkami papierowymi czy silikonowymi – nie wyjdzie. Forma musi przewodzić ciepło i musi się mocno nagrzewać.   Wbijamy(...)żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika! Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 175⁰C (termoobieg można, ale nie trzeba zostawiać) i pieczemy jeszcze 20 minut. Jemy od razu – im bardziej gorące tym bardziej chrupiące. Z czasem stają się miękkie. Można posypać je cukrem pudrem z wanilią i cynamonem. Albo podać z melasą, ulubionym słodkim syropem, powidłami czy dżemem. SKŁADNIKI 240ml mleka

Karo in the Kitchen
Kozia broda w roli schabowego 176

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np

R'n'G Kitchen
Gruszki w syropie 202

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną(...)bardzo fajnie zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Racuchy jak za dawnych lat, super 162

Przepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 210

Składniki: kapusta biała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 177

może coś on sknocił. Szkoda, wielka szkoda. Kochani dlatego, namawiam Was do próbowania wielu rzeczy w kuchni, nawet jak coś Wam nie wyjdzie to nie zrażajcie się spróbujcie przygotować danie drugi raz w inny sposób. Każdy z nas uczy się czegoś codziennie i ma styczność po raz pierwszy z jakimś produktem. Moja ciocia w dojrzałym wieku, ostatnio podpytała mnie(...)podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 183

przekór dzisiejszej pogodzie postanowiłam przygotować aromatyczny obiad z różnych składników znalezionych w lodówce. Danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym. Ja ze względu na jego masę i trudność w przenoszeniu użyłam blachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore(...)Unikamy w ten sposób przypalenia czosnku. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w dół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 132

Kartofle, pyry, grule, bulwy, perki... Ziemniakami Polska stoi! Idealne praktycznie do każdego dania, tanie, powszechnie dostępne i praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako(...)wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy trochę soku ziemniaczanego (około 0,5 szklanki). Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. Gorącą dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość

Marder&Marder Manufacture
Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad 259

Dorada z patelni czyli pyszny pomysł na obiad Dorada z patelni, danie proste a jakże pyszne:)        Dorada z patelni to danie które bardzo lubię a zdecydowanie za rzadko robię.  Gdy widzimy rybę w sklepie, całą, nie wypatroszoną to ja przynajmniej do jakiegoś czasu, bałam się je kupić .. bo co ja z nią zrobi(...)nacięcia – kratkę. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem.  Położyć na rozgrzanym tłuszczu rybę i smażyć z każdej strony na średnim ogniu po około 5 minut.  Ściągamy gorącą rybę z patelni na talerz, podajemy z cytryną.  U mnie jako dodatek były ziemniaki z piekarnika z sosem czosnkowym oraz rukola z pomidorami.    Smacznego !    Moja

Kuchnia na wzgórzu
ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI PIECZARKAMI I KALAFIOREM 116

          Przepis na tą zapiekankę dostałam od znajomej z pracy. Składniki: 1,5 kg ugotowane ziemniaki , 0,5 kg

Darcia w kuchni
Pierś kurczaka zapiekana z warzywami 8135

macie pomysłu na obiad polecam przygotować bardzo szybkie i smaczne danie: Pierś kurczaka zapiekana z ziemniakami, papryką i serem to pewna forma zapiekanki. Gdy kupuję kurczaka, wycinam zawsze obie piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę(...)pieczenia. Na ułożonej mieszance układamy kawałki piersi kurczaka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , zapiekamy ok. 30 minut. Wyjmujemy, posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki i jemy gorące. Smacznego!   The post Pierś kurczaka zapiekana z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem groszkowy z miętą 167

zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą , która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;) Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą,  lekk ą  i jednocześnie przepyszn ą  zupę krem z zielonego groszku. Jest(...)czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
wigilijne uszka z grzybami 441

posmakował, że następnego dnia zjadłam go również na śniadanie, a kilka dni później ulepiłam kolejną porcję uszek - mama ugotowała swój barszcz i ponownie zajadaliśmy się tym pysznym daniem! Uszka, jak pisałam, robiłam po raz pierwszy więc do idealnego wyglądu nieco im brakuje, ale w smaku są obłędne! :) Dobrze jest zrobić je jeszcze przed Wigilią, kiedy macie trochę wolnego czasu(...)pieczarki i smażyć dopóki nie wyparuje z nich cała woda. Doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić. Przygotować ciasto. ~150g mąki pszennej ~łyżeczka soli ~1/3 do 1/2 szklanki gorącej wody ~łyżka oleju Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wlać w nie olej, dodać sól a następnie powoli dolewać wodę, siekając ciasto nożem. Następnie wyrobić ciasto rękami. Odciąć kawałek ciasta, resztę

chili & sugar
Domowy pikantny keczup 159

ciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można też smażyć je po prostu na patelni. Więc jesienią też się da. Smażyć, jeść i wspominać lato. Które wkrótce przecież znowu nadejdzie :) Plan więc mamy taki, że najpierw podamy wam przepisy na najpotrzebniejsze rzeczy, bez których burgery istnieć by nie mogły(...)zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. Gorący przekładamy do słoiczka. My zrobiliśmy od razu podwójną porcję, a co będziemy sobie żałować :) Smacznego! Przy okazji środkowym palcem pozdrawiam wszystkich nacjonalistycznych idiotów, którzy z okazji dnia niepodległości wczoraj rozpieprzyli

Marder&Marder Manufacture
Ryż z jabłkami / Rice with apples 134

Szara reneta od zawsze kojarzy mi się z cudownym ryżem z jabłkami mojej Mamy. Taki smak dzieciństwa, którego nigdy nie da się zapomnieć. Mimo wielu prób nigdy nie udało mi się idealnie odtworzyć maminego ryżu. I dobrze, bo mogę się nim delektować kiedy Mama zaprasza:) Jednak jako wynik wielu prób powstał taki oto smakowity kąsek idealny na ciepłą jesienną kolacje(...)masła. Zapiekam bez przykrycia 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem polewam jogurtem grecki zmieszanym z łyżka miodu. Ryż jest delikatny, aromatyczny i ma chrupiąca skórkę :) Gorąco polecam dla małych łasuchów i nie tylko

Magiczna kuchnia Darii
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 184

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody dałam czerwone wino. Sprawdziło się idealnie. Powstał bardzo smaczny sos. Polecam przepis, zwłaszcza, że właśnie teraz, jest czas kiedy możemy kupić małe, młode cebulki. Przepis z książeczki dla turystów "Turkish Cookery" składniki(...)powinno być już bardzo miękkie. Podawać z ryżem. Smacznego! Uwagi: W orginalnym przepisie, wszystkie składniki po kolei dodajemy do garnka, obsmażając, a następnie dodajemy przyprawy, ocet i 4 szklanki gorącej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu 3 godziny

Stare Gary
Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 138

przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują paluchy! Dziś mam dla Was przepis na pieczone żeberka w jabłkowo – musztardowej glazurze. Odpowiednio ostre … delikatnie słodkie , podane z pieczonymi ziemniaczkami tworzą danie godne najlepszej restauracji! SKŁADNIKI: * Żeberka – 400 g * Smakowita Pajda z jabłkiem i cebulką – 100 g * Jabłko – 3 szt * Ostra musztarda ziarnista – 1 łyżka * Cebula – 1 szt * Piwo(...)obracamy je , znów polewamy marynatą , tak by z dwóch stron mogły się równomiernie upiec. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy resztę przekrojonych na pół jabłek i posypujemy majerankiem. Podajemy gorące z pieczonymi ziemniaczkami! Smakowita pajda zaskoczyła mnie swoją „uniwersalnością” – nadaje się zarówno do smażenia pieczenia , ale też jest wspaniałym dodatkiem do świeżego pieczywa! Przepis bierze udział biorą udział w zabawie

Ostra na Słodko
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 358

Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)cebulę, posolić i podsmażyć. Podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek przyprawić pieprzem i przełożyć do garnka z bitkami. Do garnka z bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.  Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać

Gospodyni Miejska
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 238

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2

W Mojej Kuchni Lubię
Miniaturkowe pierożki z bryndzą 141

Miniaturki pierożków są bardziej pracochłonne, ale smakują wyśmienicie. Jeden pierożek to jeden kęs. Składniki: 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki wody 250 g ziemniaków, 100 g bryndzy

Moniki Smakołyki