Zupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest
Kuchnia ŁukaszaJeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i
e-PrzepisyKulinarneZ dedykacją dla Dagmary :) Jak zwykle bardzo szybka, a przy tym odżywcza i nafaszerowana dobrociami zupa-krem z blendera ;) Bazą jest upieczona wcześniej dynia - u mnie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDziś coś dla koneserów mięsnych rolad , a mianowicie delikatna, soczysta i aromatyczna rolada z boczku, która znakomicie się nada na zbliżające święta. Super się sprawdza, również
Podróż w kulinarianakładali samodzielnie z maszyn. Maszyny są tylko z tym produktem, w smakach, które sami sobie wybieracie. Ogranicza Was tylko, jak powiadają producenci: wyobraźnia no i moim zdaniem: menu danej kawiarni, zawartość portfela oraz pojemność żołądka :P hehehe W domu jednak nic was nieogranicza, produkty są tańsze, no i zawsze można się położyć i odpocząć przed kolejną porcją, tym bardziej(...)wytworzyły się kryształki lodu. Co około 30 minut wyjmujemy i miksujemy mikserem przez moment. Mrozić od 1 do 6 godzin. 3. Nakładamy za pomocą łyżki do lodów, zamoczonej w gorącej wodzie ułatwi to nakładanie. Uwaga : Jeśli lody zmroziły się za bardzo- na tzw kamień. Nalać do garnuszka wrzącej wody, położyć na niego pojemnik z twoimi lodami. Po nie długim czasie
KreatywnePinydanie jest doskonałą alternatywą dla ryby po grecku. Mąż twierdzi, że lepsze :) a powstało po trzydniowej nieobecności w domu, w celu spożytkowania warzyw zalegających w lodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe(...)żaroodpornego wykładamy usmażonymi filetami, pokrywamy warstwą duszonych warzyw i posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy w 180 stopniach do rozpuszczenia się sera (10-15 minut). Podajemy na zimno lub na gorąco
Kolorowy PrzepisownikWszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy na teflonowej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli naleśniki przywierają nam do patelni, możemy pod pierwszy naleśnik dać niewielką ilość oleju (około ½ łyżeczki). Z kolejnymi naleśnikami nie powinno już być problemu. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy nadzienie :) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 30dag pieczarek 1 ½ szklanki wody(...)roladki. Po nafaszerowaniu wszystkich krokiecików, przystępujemy do panierowania, w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczenia krokietów na oleju z każdej ze stron. Pamiętajcie by panierowane krokiety piec na gorącym tłuszczy, gdyż położenie na zimny może sprawi, że panierka zacznie nam odpadać. Krokiety można podawać z barszczem lub same. Dobrze też je zrobić w większej ilości i zamrozić, wówczas możemy
Smakowy RajDobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna
Jadło i czytadłoOstatnio dostałam Kaszę bulgur z Piątnicy http://piatnica.net/ , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł
Sama słodycz i szczypta chiliWiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny
Moje domowe kucharzenieSzpinak w mojej kuchni ma swój rekonesans. Często pojawia się na stole i smakuje wszystkim. Dzisiaj polecam pyszne naleśniki z mąki pełnoziarnistej ze szpinakiem
W kuchennym oknie EwyJak juz wcześniej wspomniałam przed Świętami na blogu będzie śledziowo…;) Pojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy
UgotujmyTo.pljest prawda. Nie zawsze chciało mi się wyrabiać chleb 2 razy, bądź czekać długi czas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty(...)inny garnek bez plastikowych elementów w którym będziemy piec chleb) w celu nagrzania się. Gdy temperatura osiągnie 230 C. wyjmujemy nasz garnek (ostrożnie przez ściereczkę bo jest bardzo gorący), przekładamy ciasto do gorącego naczynia i pieczemy przez około 30 minut. Garnek (lub naczynie) wstawiamy przykryte pokrywką lub zabezpieczone folią aluminiową. Po 15 minutach zdejmujemy pokrywkę lub folię i spryskujemy
Walijskie Pichcenieznalazłam w "Prawdziwej kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. To bardzo wygodny sposób na przygotowanie gęsiny, bo danie właściwie przygotowuje się samo. Tylko raz otwieramy piekarnik, by dołożyć kolejne przyprawy. Danie długo dusi się pod przykryciem, a mięso jest soczyste i delikatne, skórka rumiana i chrupiąca. Wielokrotnie czytałam o moczeniu mięsa i przyznam szczerze, że nie znając celu tej operacji(...)godzin przed planowanym pieczeniem wyjąć uda z lodówki, by nabrały temperatury otoczenia obrane, umyte warzywa zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej gęsie uda ułożyć na nie za gorącej patelni i powoli wytapiać tłuszcz. Gdy skóra się zbrązowi, odwrócić uda na drugą stronę i wytapiać, do zbrązowienia skóry na dno garnka wylać 2 łyżki wytopionego tłuszczu, ułożyć starte warzywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!moje kuchenne okno,ale wakacyjne wyjazdy i lenistwo sprawiły,że zrobiłam sobie blogowy urlop. Wracam i solidnie zabieram się do pracy. Na początek urodzinowy torcik dla czterolatki. Ponieważ upał dały nam "popalić", więc torcik tylko na zimno. Bardzo smaczny z borówką, brzoskwinią i malinami. Zapraszam. SKŁADNIKI Na spód sernika : 4 paczki kruchych ciastek 50 g masła Masa(...)masy. Masę wylewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki. Czekamy aż stężeje, dopiero wtedy do pozostałej masy serowej dodajemy 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki gorącej wody. Warstwę jasną wylewamy na warstwę borówkową. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. W miedzy czasie rozpuszczamy jedną galaretkę w jednej szklance wody, studzimy
W kuchennym oknie Ewy