jesiennego dania. Gdy wrzuciłam zdjęcie gotowego dania na FB zaczęły się pytania o przepis, było bardzo dużo chętnych, bo niby ta papryka taka apetyczna, a i farsz niczego sobie, wszyscy byli chętni by je przygotować Napisałam, więc szybko ten przepis, który jest szybki i łatwy. No i danie smaczne, gwarantuję Wam. Oczywiście farsz możecie zrobić(...)doprawić po swojemu, ale w tym zestawieniu smakowym, które ja proponuję na 100 % danie jest bardzo dobre! Polecam równie przepis na papryki faszerowane kurkami. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 6 sztuk- papryki żółte około 10 pieczarek 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g żółtego sera sól, pieprz, zioła prowansalskie natka pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNo i w końcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125
R'n'G KitchenRisotto to ryż na patelni podsmażony, w winie, a następnie w bulionie uduszony. Risotto ma różne dodatki, a dzięki śmietance jest kremowy i gładki. Risotto każdy
Moniki SmakołykiI dla dużych i dla małych racuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na
mojewypiekiinietylkoDzisiaj pomieszamy kuchnię Litewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą
Apetyczna babeczkaZapach curry. Sycące, aromatyczne danie, które na długi czas zaspokoi ochotę na indyjskie smaki. Ciepłe warzywa i krewetki maczamy w zimnym czosnkowym sosie i biesiadujemy. SKŁADNIKI (dla 4-6 osób) Sos jogurtowo czosnkowy 200 ml jogurtu greckiego sok wyciśnięty z 1/4 cytryny 4 cm chilli z pestkami 4-6 ząbków czosnku (w zależności od wielkości) 2 stołowe łyżki posiekanej(...)oczyszczamy z przewodów pokarmowych, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z grubego plastra cytryny. W głębokim garnku rozgrzewamy olej tak jak do smażenia frytek. Olej musi być bardzo gorący – jeśli wrzucimy kroplę ciasta i zacznie skwierczeć, oznacza to, że jest gotowy. Warzywa i krewetki zanurzamy dokładnie w cieście, lekko otrząsamy by spłynął nadmiar ciasta i smażymy partiami
OstryKęsW naleśnikach nie ma nic przyziemnego i nudnego. We wprawnych dłoniach latają z patelni wysoko pod sufit, by sekundy później zarumienić się elegancko z drugiej strony
Karo in the Kitchenmoim rodzinnym domu na świątecznym stole nie mogło zabraknąć ryby po grecku. Nieważne czy było Boże narodzenie czy Wielkanoc moja mama zawsze z wielkim zaangażowaniem przygotowywała to danie. Pewnie dlatego, że jako dziecko w święta jadłam tylko to, no i może jeszcze ogórki konserwowe. Teraz w swoim domu mam zamiar kontynuować tradycje przygotowywania "ryby" po grecku. Moja wersja jest(...)minut i dodaj cukier. Kotlety sojowe namocz w bulionie. Następnie je dokładnie odsącz i oprósz przyprawą do ryb. Każdy kotlet dokładnie obtocz w mące. Smaż kotlety na gorącym oleju dociskając je np. widelcem. Usmażone kotlety ułóż warstwami w naczyniu na przemian z warzywami. Smacznego
wegujemyDuszona cukinia z bazylią Proste dania , mają to do siebie ,że najlepiej smakują przyrządzone ze świeżych produktów z własnego ogrodu . Młodziutkie cukinie , których teraz już nie brakuje pod ręką , połączone ze świeżutką , ciętą na bieżąco bazylią ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szkoda ,że pomidory(...)łyżka miodu ( lub łyżeczka cukru ) 3 ząbki czosnku sól , ostra papryka do smaku Cukinię, kroimy w dość duże kawałki , razem ze skórką ( trzeba dokładnie umyć ) . Cebulkę siekamy . Na gorącym oleju ( łyżka ) , podsmażamy cukinię z cebulką , do momentu , aż zaczną łapać rumieńce , dokładamy obrane , zmiażdżone ząbki czosnku ( ja rozgniatam rączką od noża , aż się rozpaćkają – mają wtedy, więcej smaku, niż
Ogrodnik w podróżyprzechodzę do pęczotto. Robiłam w takiej wersji pierwszy raz, jest pyszne. Inspirację znalazłam tutaj - klik . Zrobiłam dokładnie tak jak w przepisie, bo nie miałam głowy na wymyślanie czegoś innego. Danie jest po prostu pyszne :) Miłego weekendu Wam życzę :)) Składniki: 200 g kaszy pęczak 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek 1 cebula 1 litr bulionu warzywnego(...)Następnie dodałam do niej wcześniej przygotowanego kurczaka i podsmażyłam. Jak kasza będzie już wystarczająco miękka dodałam do niej kurczaka i cukinię. Podsmażyłam wszystko razem jeszcze chwileczkę. Podajemy od razu gorące
kruche babeczkiKlopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie, mają niezbyt zbitą strukturę. Te wieprzowe klopsiki są idealne. Można również wykorzystując kurczaka i warzywa z rosołu przygotować drobiowe pulpety , a z przepisu poniżej zrobić do nich sos koperkowy, Polecam też nasze(...)łyżki mąki 3 łyżki siekanego świeżego koperku + 1 łyżka koperku na sam koniec sól i biały pieprz do smaku Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością zimnej wody i odrobiną gorącego bulionu z gotowania klopsików, żeby ją zahartować. Całość wlewamy do bulionu, w którym były gotowane klopsiki. Dokładnie mieszamy żeby nie było grudek (można trzepaczką) i doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy sos ewentualnie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieli ze sobą, czyli suszony bekon i jaja w proszku z tym, co miała tamtejsza ludność, czyli z makaronem włoskim. Do carbonary roszczą też sobie prawa włoscy górnicy: danie podobno powstało z połączenia produktów, które każdy górnik mógł zabrać ze sobą, żeby podczas pracy pod ziemią ugotować sobie z nich coś ciepłego i kalorycznego, a więc jajka, suszone mięso(...)łyżką octu balsamicznego i 2/3 parmezanu. Kiedy makaron się ugotował, odcedziłam go, zostawiając w garnku 2-3 łyżki wody. Garnek zostawiłam na ciepłym, ale wyłączonym już palniku. Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron
Kuchnia Prezydentowejmuszle makaronowe, do tej pory podziwiane u Oli! Szkoda, że tak długo dawałam się namawiać, zamiast od razu pójść, kupić i zrobić. Szkoda, bo omijało mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie. Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą(...)sporą kostkę paprykę (tylko do momentu aż się zeszklą). Mięso, cebulę i paprykę przełożyć do miski, odstawić. 2. Makaron gotować przez połowę wyznaczonego czasu, osączyć na sicie, jeszcze gorący skropić oliwą, żeby się nie posklejał. Wyłożyć do ceramicznego lub żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem. 3 . Piekarnik nagrzać do 190°C. Oliwki pokroić na połówki, dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko
Kuchnia PrezydentowejJesień na dobre zagościła w kalendarzu, ale nie we Wrocku, dzisiaj mamy piękny upalny dzień. Mimo to zapraszam na typowo jesienne danie...frytki z dyni. Uwielbiam to warzywo i z utęsknieniem na nie czekałam. W poprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka(...)najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki na talerz wyłożony papierowym recznikiem.Podawać gorące z ulubionym dipem, u mnie salsa paprykowo-pomidorowa.Smacznego
Gosia gotujeznosi kompromisów. Wymaga zainwestowania w dobre składniki. Zupełnie jak związek. Zainwestujecie w gnoja, mizogina i związkofoba to otrzymacie papkę, którą świnie być może spożyłyby z przyjemnością, a nie damy jakimi niewątpliwie jesteśmy. Więc kupujemy ryż arborio, parmezan, dobre masło, dobre białe wino i gotujemy bulion. Żadnych negocjacji i gdybania nad jakością. On kupuje miecz za 5726 punktów zajebistości, wy kupcie(...)trociny w torebkach, wystarczy wam 10 -15 dkg świeża pietruszka drobno posiekana sól i pieprz Na początek musimy pamiętać, że bulion do risotto powinien być non stop gorący. Więc stawiamy go na palniku, na małym ogniu obok patelni na której będziemy tworzyć. Jeśli dodajemy wino, warto go podgrzać, żeby zimne wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie
ladykitchen