Kluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane kluski delikatnie wkładamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi
MyCookBook.plkilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru(...)ciasto powinno być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni. Gdy ciasto jest już wyrobione, dodajemy purée z dyni, nie powinno być ani zimne, ani gorące. Wyrabiamy by składniki połączyły się razem. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do 1,5 godziny). Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i napuszyć
Dzieje kuchennej Wiewióryręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli(...)oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch
Powiedz dietom niePamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będą pączkiiiii???), można spokojnie od razu ładować je do piekarnika (pieczenie góra-dół, 220 stopni) i też będą ładne. 10 minut i pączki gotowe, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy gorące, popijając kawką :)) Z tej ilości wyszły nam 2 blachy pączków, 30 sztuk, przy czym używaliśmy dość szerokiej szklanki (8 cm średnicy), więc z mniejszych kółek będzie ich jeszcze więcej. Całość
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEkolejny. Niech pozytywny power zatacza coraz szersze kręgi!:)) fot. źródło/net/ Dzień Drugi # 1 - Baśniowy poranek. Nie dość, że z Prywatnym Księciem u boku, który pojawił się z filiżanką gorącej, pachnącej, świeżo zmielonej kawy to spędzony na oglądaniu filmowej ekranizacji baśni Braci Grimm (Śnieżka i Różyczka). Jeśli oglądaliście tą niemiecką serię filmowych odsłon Grimmowych baśni (na kanale Puls), obfitującej(...)miały szans przebicia się przez skalę decybeli) bo zdecydowanie za głośne odgłosy dobiegające ze stryszku (zwanego dumnie - "salą prób") zagłuszały polecenia Chodakowskiej - "wytrzymaj jeszcze chwilę; na pewno dasz radę!". # 4 - dzięki atrakcyjnej ofercie edukacyjnej jak również posiadaniu trójki najcudowniejszych dzieci na świecie (posiadających z kolei całe stosy różnorodnych podręczników i pomocy naukowych;) miałam okazję przypomnieć sobie wiadomości
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJesienią królują na naszych stołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem
Ala piecze i gotujedobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe w smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość(...)łyżeczki gorczycy. Układać w słoikach startą marchew i odsączone ogórki, do mniej więcej 3/4 wysokości. Zalewać przygotowaną zalewą* i od razu zakręcać. *UWAGA: możecie sałatkę szwedzką zalać gorącą zalewą lub zimną. Jeśli zalewacie gorącym płynem, to pamiętajcie, że pasteryzujemy słoiki wstawiając je do gorącej wody, a na pasteryzację wystarczy wówczas ok. 3 minuty. Jeśli sałatkę szwedzką zalewacie zimnym płynem, także
Pociąg Do KuchniPlacuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20
Trzeci talerzPlacki tortilla a wnich pyszne domowe skladniki, czyli kurczak i sałatka. Jak widaĆ nie trzebA wychodzić z domu aby zjeśĆ pyszne rollo. A takie pyszności mam
Ewa w kuchniBabeczki sernikowe zrobiły furorę, postanowiłam więc upiec kolejne, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady, która pięknie rozpuściła się w środku. Zniknęły równie szybko co poprzednie. Zachęcam
Kuchnia w bieguCześć ! Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe . Dziś mam dla Was przepis na obłędne
Moja pasja smakuCześć Wszystkim! Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu. Do przygotowania carbonarry potrzeba nam: 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji) 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach) 1 mała(...)boczkiem (nie odcedzajcie makaronu). Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia! Smacznego i powodzenia przy mieszaniu
Kuba GotujeKarkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli
zobacz ich smakdziś w mojej kuchni króluje Spaghetti bolognese. Danie pozornie proste w przygotowaniu, ale żeby było idealne trzeba się troszkę napracować. Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos. Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna. Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz(...)małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu. Na koniec posypuję serem
Passion of Cookingcharakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kolejne 1-2 minuty w zależności od wielkości klusek śląskich. Za pomocą cedzaka wyciągamy je z wody bezpośrednio na talerze. Gotowe kluski śląskie podajemy gorące polane dowolnymi sosami. Moje posty
Słodka Strona