dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:391/571)

Kluski śląskie 169

Kluski śląskie to bardzo znany i popularny dodatek do głównych dań. Robi się je z wcześniej ugotowanych i rozgniecionych kartofli z dodatkiem mąki i jajek. Są więc świetnym sposobem na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z wczorajszego obiadu. Rozpoznawalną cechą tych klusek jest charakterystyczne wgłębienie. Odpowiednio przygotowane są bardzo miękkie i delikatne, dlatego aby nie zepsuć ich struktury należy uważać(...)palcem robimy wgłębienie w każdej klusce. Uformowane kluski delikatnie wkładamy do gotującej się i osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi

MyCookBook.pl
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 136

kilku istotnych zmian. Bułeczki wyrabiałam mikserem, ale opornie szło i musiałam pomóc sobie dłońmi. Ciasto rosło w lodówce całą noc, rano szybko ociepliło się w leciutko nagrzanym piekarniku. Ładnie dały uformować się kształtne bułeczki. Dyniowe brioszki z makiem / powidłem 250 g purée z pieczonej dyni 35 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych drożdży instant) 100 ml ciepłego kefiru(...)ciasto powinno być gładkie i błyszczące, ma być śliskie i odklejać się od dłoni. Gdy ciasto jest już wyrobione, dodajemy purée z dyni, nie powinno być ani zimne, ani gorące. Wyrabiamy by składniki połączyły się razem. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do 1,5 godziny). Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość i napuszyć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nutka orientu. 148

ręką i uznałam, że (mimo innego smaku) też nieźle pasuje:) A i jeszcze ciekawostka – Hindusi uwielbiają ostre przyprawy. Dlaczego? Bo one, paradoksalnie, wychładzają organizm., co jest niezwykle pomocne w gorącym klimacie Indii. Ryż z soczewicą Składniki (1 porcja): 50 g czerwonej soczewicy 20-30 g ryżu (a akurat w kuchni miałam brązowy, ale chyba lepiej nadąłby się basmati) 1/2 cebuli(...)oliwy/oleju Szczypta soli Woda (taka ilość, aby ciasto było plastyczne) Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i robimy w środku dołek. Dolewamy tyle wody, aby ciasto nie było zbyt twarde i dało się zagniatać. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na 30 minut. Po tym czasie jeszcze chwile wyrabiamy i formujemy kulki, z których rozwałkowujemy cienkie placki. Smażymy na suchej patelni z dwóch

Powiedz dietom nie
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 232

Pamiętacie przepis na ciasto drożdżowe, z którego da się zrobić wszystko, KONKRETNIE TEN ? :) Otóż dziś z tego ciasta mamy pączki z piekarnika, potrzebna była tylko drobna modyfikacja: - wodę zamieniamy na mleko (najlepsze sojowe z Biedronki, może ma nieciekawy skład ale tu akurat jest to plusem - słodkie i z gumą ;) ) - nie dajemy ziół :P - cukru można trochę więcej ale w sumie(...)będą pączkiiiii???), można spokojnie od razu ładować je do piekarnika (pieczenie góra-dół, 220 stopni) i też będą ładne. 10 minut i pączki gotowe, posypujemy cukrem pudrem i zjadamy gorące, popijając kawką :)) Z tej ilości wyszły nam 2 blachy pączków, 30 sztuk, przy czym używaliśmy dość szerokiej szklanki (8 cm średnicy), więc z mniejszych kółek będzie ich jeszcze więcej. Całość

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
POZYTYWNA ZABAWA - dzień 2 156

kolejny. Niech pozytywny power zatacza coraz szersze kręgi!:)) fot. źródło/net/ Dzień Drugi # 1 - Baśniowy poranek. Nie dość, że z Prywatnym Księciem u boku, który pojawił się z filiżanką gorącej, pachnącej, świeżo zmielonej kawy to spędzony na oglądaniu filmowej ekranizacji  baśni Braci Grimm (Śnieżka i Różyczka). Jeśli oglądaliście tą niemiecką serię filmowych odsłon Grimmowych baśni (na kanale Puls), obfitującej(...)miały szans przebicia się przez skalę decybeli) bo zdecydowanie za głośne odgłosy dobiegające ze stryszku (zwanego dumnie - "salą prób") zagłuszały polecenia Chodakowskiej - "wytrzymaj jeszcze chwilę; na pewno dasz radę!". # 4 - dzięki atrakcyjnej ofercie edukacyjnej jak również posiadaniu trójki najcudowniejszych dzieci na świecie (posiadających z kolei  całe stosy różnorodnych podręczników i pomocy naukowych;)  miałam okazję przypomnieć sobie wiadomości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz z kiełbasy z warzywami 178

Jesienią królują na naszych stołach dania rozgrzewające i sycące. Ja często robię różnego rodzaju gulasze i dania jednogarnkowe. Kto lubi takie dania to polecam właśnie ten gulasz. Składniki: 450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty Hańderek 2 łyżki oleju kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 czerwonej papryki 1 marchewka 1 mała pietruszka(...)gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem

Ala piecze i gotuje
Sałatka szwedzka z ogórków 392

dobrej jakości ogórki gruntowe, marchewka (najlepiej młoda), woda, ocet, cukier, gorczyca, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, sól kamienna i słoiki. Sałatka szwedzka jest naprawdę pysznym dodatkiem do dań mięsnych, a można ją także wykorzystać do kanapek. Do sałatki szwedzkiej warto wybrać większe ogórki, ale nieprzerośnięte (bez dużych pestek, są gorzkawe w smaku). Składniki: ogórki gruntowe – ilość(...)łyżeczki gorczycy. Układać w słoikach startą marchew i odsączone ogórki, do mniej więcej 3/4 wysokości. Zalewać przygotowaną zalewą* i od razu zakręcać. *UWAGA: możecie sałatkę szwedzką zalać gorącą zalewą lub zimną. Jeśli zalewacie gorącym płynem, to pamiętajcie, że pasteryzujemy słoiki wstawiając je do gorącej wody, a na pasteryzację wystarczy wówczas ok. 3 minuty. Jeśli sałatkę szwedzką zalewacie zimnym płynem, także

Pociąg Do Kuchni
Placuszki z cukinii 2763

Placuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak. Składniki na około 20

Trzeci talerz
Rollo czyli tortilla z kurczakiem i warzywami 140

Placki tortilla a wnich pyszne domowe skladniki, czyli kurczak i sałatka. Jak widaĆ nie trzebA wychodzić z domu aby zjeśĆ pyszne rollo. A takie pyszności mam

Ewa w kuchni
W domu: babeczki z kawałkami czekolady 228

Babeczki sernikowe zrobiły furorę, postanowiłam więc upiec kolejne, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady, która pięknie rozpuściła się w środku. Zniknęły równie szybko co poprzednie. Zachęcam

Kuchnia w biegu
Kopytka buraczane 141

  Cześć ! Lubicie kopytka ? Ja uwielbiam je w wersji mniej klasycznej. Ostatnio na blogu hitem okazały się kopytka dyniowe . Dziś mam dla Was przepis na obłędne

Moja pasja smaku
Spaghetti Carbonarra 164

Cześć Wszystkim! Dzisiaj danie pyszne i niezawodne, którego przygotowanie zajmuje mi nie więcej niż 25 minut. Danie pachnące świeżymi ziołami, świeżo mielonym czarnym pieprzem, boczkiem i czosnkiem. Innymi słowy Spaghetti Carbonarra w moim wykonaniu. Do przygotowania carbonarry potrzeba nam: 400-500g makaronu spaghetti (zależnie od ilości porcji) 25-30 dkg surowego wędzonego boczku (w plastrach) 1 mała(...)boczkiem (nie odcedzajcie makaronu).  Mieszamy makaron na patelni i przekładamy do dużej miski. Teraz najważniejszy moment. Przygotowany sos z jajek i śmietanki wlewamy cały na raz do gorącego makaronu, jak najszybciej odstawiamy miskę i energicznie mieszamy makaron z sosem koło 2 min. Voilà spaghetti carnonarra jest gotowe do jedzenia! Smacznego i powodzenia przy mieszaniu

Kuba Gotuje
soczysta karkówka z grilla 128

Karkówka - królówa polskich grillowanych specjałów. Ponoć najbardziej lubią ją mężczyźni, ale i kobiety nią nie gardzą. Największą sztuką jest ją właściwie wysmażyć, a wcześniej zamarynować. Jeśli

zobacz ich smak
Spaghetti bolognese 145

dziś w mojej kuchni króluje Spaghetti bolognese. Danie pozornie   proste w przygotowaniu, ale żeby było idealne trzeba się troszkę napracować.   Kombinowałam z przyprawami, dodatkami. Za każdym razem wychodził inny sos.   Aż w końcu udało mi się stworzyć ostateczną wersję sosu bolognese, która jest idealna.   Bardzo dobrze smakuje z makaronem spaghetti jak również jako farsz(...)małym ogniu najlepiej ok. 1,5-2 godzin. Przed samym końcem dodaję garść świeżej, posiekanej bazylii. Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. Sos można wymieszać z makaronem lub polać gorący makaron wyłożony na talerzu.   Na koniec posypuję serem

Passion of Cooking
Najlepsze Kluski Śląskie 6943

charakterystyczną dziurką na środku która oprócz funkcji dekoracyjnej pełni rolę miejsca gdzie zatrzymuje się podany z kluskami sos. Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs, pieczeni lub odrębne danie podane z dowolnymi sosami. Najlepsze Kluski Śląskie - Składniki: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Najlepsze Kluski Śląskie - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy(...)zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kolejne 1-2 minuty w zależności od wielkości klusek śląskich. Za pomocą cedzaka wyciągamy je z wody bezpośrednio na talerze. Gotowe kluski śląskie podajemy gorące polane dowolnymi sosami. Moje posty

Słodka Strona