dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:398/571)

Zapiekanka z dynią i mięsem mielonym 213

Szybka do zrobienia zapiekanka z dynią, mięsem mielonym, ryżem i soczewicą. Dobrze przygotować ją w naczyniu, które możemy potem włożyć do piekarnika. Ja robiłam ją w

Mama Gotuje
Pstrąg marynowany 188

Ryby uwielbiam pod każdą postacią i  choć nie wszystkie gatunki mi smakują ( np.nie znajdziecie u mnie przepisu na danie z  pangi, płoci, żabnicy czy węgorza ), mam z czego wybierać.Ostatnio na naszym stole gościł pstrąg. Utarło się, że to ryba na grilla. Z dodatkiem masełka czosnkowego, albo cytryną i koperkiem smakuje wybornie i ja z reguły(...)następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce. Smacznego :) ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam w ten sam sposób

Gosia gotuje
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 202

Dawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 200

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200

Mix smaku
Królik w śmietanie 242

Potrawka z królika w śmietanie to dla mnie wspomnienie dzieciństwa, bo moja Mama często ją przygotowywała:). I, mimo że nigdy nie jadłam królika nigdzie poza rodzinnym

UgotujmyTo.pl
Mięsko na kanapki 278

Rany...nie pamiętam kiedy robiłam to mięsko..ale przepis miałam zapisany...Pyszne było...to akurat pamiętam.. około 1,2 kg mięsa mielonego 1 łyżeczka żelatyny

Moje domowe kucharzenie
Boczek z szynkowaru 183

Kolejne pyszne mięsko z szynkowaru .Takie urządzenie to naprawdę świetna sprawa ..polecam zakup takiego szynkowaru...a nie pożałujecie..Wiadomo..co swojskie wyroby to najlepsze...tym razem

Moje domowe kucharzenie
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 193

pasztet z fasoli  Dodatek smażonych grzybów, zmieni pasztet z fasoli w iście wykwitnie danie. składniki dla czterech osób 400 g czerwonej fasoli 3  cebule 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 30% 2 łyżki masła 4-6 łyżek oliwy 2 łyżki bułki tartej(...)grzybów dokładamy słodką śmietanę i całość trzymamy na palniku jeszcze przez 2-3 minuty. Upieczony pasztet kroimy na porcje, na wierzch każdej dodając przesmażone pieczarki i  podać na gorąco, do obiadu z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Placuszki orzechowe z musem jabłkowym 248

Placuszki orzechowe Składniki (na 4 porcje): pół szklanki mleka (ja dałam 3,2%) po garści orzechów włoskich, nerkowca i laskowych lub jednego rodzaju (koniecznie niesolone i niesmażone) 125g (pół opakowania) serka mascarpone 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego lub kilka kropel(...)większość owoców się rozpadnie. Często mieszaj. Jeśli chcesz, by w musie były kawałki jabłek, duś tylko kilkanaście minut. Odstaw i ostudź. Miód dodaj do jeszcze ciepłego, ale nie do gorącego, musu. Możesz dodać więcej, jeśli wolisz bardziej słodkie

Anioszek w kuchni
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 185

skończyłam szkołę i jedynym zadaniem na najbliższe tygodnie będzie szukanie praktyk. Miałam zamiar się trochę polenić, poszaleć w kuchni, skorzystać z cudownej pogody (lato bowiem zawitało również do Danii), poczytać... W ogóle zrobić mnóstwo rzeczy, na które ostatnio brakowało mi czasu. Okazuje się jednak, że całe moje otoczenie wzięło sobie do serca moje słowa, i jestem zawalona terminami. Nie przeczę(...)podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku.  Zacznę od przepisu na muffinki z rabarbarem - proste i szybkie, w kuchni nawet nie zdąży się zrobić gorąco. Poza tym idealnie nadadzą się na piknik czy przekąskę w trakcie spaceru, a tych nie warto sobie odmawiać w aktualnie panujących warunkach atmosferycznych. Dodatek serka i jogurtu sprawia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 162

Wykwintne i wyszukane danie ... inspiracją jest Meksyk i tamtejsza kuchnia. Przepis na 10 porcji. - 1 kg karkówki - 800 g wołowiny - 6 średnich cebul - pieprz czarny grubo mielony - szczypta pieprzu cayenne - 4 ząbki czosnku - łyżeczka nie pełna soli - 5 liści laurowych, olej do smażenia - 1 i pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub wywar - 1 litr wywaru warzywnego lub mięsnego(...)obieg. Na każdą porcję wbij ostrożnie wyparzone jajko. Włóż do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!!  Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci

Pasje Jolki
Samotność, dzieci i ślimaki. 184

domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które tak bardzo kocham wspominać w moich chwilach samotności.  MAŚLANE BUŁECZKI - ŚLIMAKI /na 10 sztuk/  1 szklanka letniego mleka  2 łyżki roztopionego masła(...)minut w temperaturze 190 stopni. Bułeczki należą do naszych ulubionych. Smakują jak maślany puch. Ich przygotowanie to czysta przyjemność, nie mówiąc już o ich zjadaniu. Zachęcam Was gorąco - zwijajcie ślimaczki i zajadajcie się nimi łapczywie jak dzieci. Smacznego!   * przepis w całości cytuję za Dorotus

KUCHARNIA
Pieczeń wołowa 191

Smaczna i soczysta pieczeń wołowa jest wbrew pozorom bardzo prostym daniem do przygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku(...)aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny  ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.  SMACZNEGO

zielonacukinka
Letnio, czereśniowo, lawendowo... 201

zafascynował, dodatek czereśni oczarował - to moje wspomnienie letnich, dziecięcych dni, spędzanych na dziadkowej działce, gdzie mogłam wdrapywać się na drzewa i zjadać wszystko, na co miałam ochotę. Czereśnia nie dałaby rady się ode mnie opędzić nawet, jakby próbowała... Później zajrzałam na bloga  Crummblle , która zainspirowała mnie swoimi zdjęciami - pomyślałam, że lawenda sprawdzi się tutaj dobrze nie tyko jako ozdoba(...)garnka. Laskę wanilii przeciąć na pół, dodać do garnka wyskrobane ziarenka i strąk. Wlać wodę. Podgrzewać, aż wiśnie puszczą sok, następnie gotować przez 10 minut pod przykryciem. Odcedzić sok, gorący wymieszać z namoczoną wcześniej w zimnej wodzie żelatyną. Ostudzić. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dodać serek, zmiksować. Powoli wlewać ostudzony sok, cały czas miksując. Kremówkę ubić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Popołudniowe ciasteczka do kawy 214

najpierw muszę się z Wami podzielić ciasteczkami, które przed chwilą upiekłam. Wyszły naprawdę dobre, wręcz idealne do popołudniowej kawy, herbaty lub (tak jak w moim przypadku) do kakao czy gorącej czekolady. Są dość twarde i chrupkie, ale środek jest miękki i delikatnie ciągliwy. Mowa oczywiście o biscotti. To takie ciasteczka do maczania. Można je spotkać zarówno jasne, jak i ciemne(...)Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem lub ewentualnie mlekiem i pieczemy 20 min. Po tym czasie wałeczki wyjmujemy i zostawiamy do delikatnego ostygnięcia. Kiedy już da się wziąć je do ręki, kroimy na ukos na dość grube plastry. Powinny mieć ok. 2,5 cm. Tak przygotowane biscotti z powrotem układamy na blasze i pieczemy dalsze

Ratunku obiad