słupki, cebulę w ćwiartki - rozpadnie się podczas smażenia. Papryczkę ostrą - w zależności od preferowanej skali ostrości pozbawiamy nasion lub nie i drobno kroimy w cienkie paseczki. Grzyby mung zalewamy gorącą wodą (tyle, żeby były zanurzone) - jeśli są całe po kilku minutach odcedzamy i siekamy, Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Rybę wyciągamy z marynaty, układamy na tacce do grillowania(...)rozgrzany olej sezamowy - bardzo krótko przesmażamy, można dodać ziarenek sezamu, ale nie jest to konieczne. Przesmażenie makaronu spowoduje, że nie będzie on suchy, ani nie będzie się plątał. Składamy danie - na makaron wykładamy warzywka, na wszystkim układamy rybę. Można posypać kolendrą, ziarnami sezamu lub posiekaną ostra papryczką. Smacznego
Kuchnia od dwojgadodaniu soczewicy sos nieco łagodnieje…może mi się tylko tak wydaje… Odporność na ostre przyprawy już dawno się u mnie objawiła. Soczewica w sosie to pożywne danie bogate w białko, witaminy i minerały. Wartą nią zastąpić mięso od czasu do czasu. Czerwona soczewica w sosie Składniki: dla 2-4 osób Pasta masala po 2 łyżeczki nasion kolendry(...)solą. Gotuj sos na wolnym ogniu przez około 20 minut. Opłukaj szpinak i dodaj do sosu. Kiedy szpinak zacznie więdnąć zdejmij z ognia. Gotowy sos posyp kolendrą. Podawaj na gorąco. The post Soczewica w sosie masala appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaKoneserzy smaku mięsa (w szczególności przygotowanej na ciepło szynki, łopatki i polędwicy z cerdo iberico) smak tego mięsa porównują do smaku wołowiny wagyu połączonej z najlepszym bekonem . Nie da się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce(...)należy do Was. Ja swoje kotlety natarłam papryką półostrą i podałam z ostrymi sosami. Kotlety smażymy na patelni grillowej rozgrzanej do czerwoności, bez dodatkowego tłuszczu. Patelnia musi być piekielnie gorąca. Kotlet musi od razu skwierczeć i mięso musi od razu się zamknąć. Smażymy kotlety z obu stron po 3 minuty – ale co minutę je przekręcamy. W ten sposób soki
Karo in the Kitchencałkiem nowy smak SERA. Gwarantuję Wam, że ser jest przepyszny na zimno, rewelacyjny na ciepło, wspaniale się rozpuszcza pod wpływem pieczenia w piekarniku, jak i podczas mieszania go z gorącym makaronem. Niezastąpiony do sałatek, lasagne czy jako ekskluzywny dodatek do zup. Oryginalny Ser Koryciński „Swojski” powinien posiadać etykietę z logo Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz logo Ser Koryciński „Swojski”. Ser Koryciński(...)zbyt dobry i wartościowy ser, dlatego też spoczywa sobie w słoikach I love glass! Od Friends of glass sól himalajska różowa pieprz ziołowy do smaku Skworcu Danie piekłam w formie do pieczenia TEFAL Rewelacyjna forma, która nie wymaga smarowania i wykładania papierem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Ser koryciński – ile dusza zapragnie- pokrój w kostkę. Cukinię
Z Kuchni Do Kuchniczarnego grubo mielonego - 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej - 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka kurkumy - ok. 5 łyżek majeranku - ok. 4 łyżek suszonej natki pietruszki - suszony czosnek niedźwiedzi (dałam sporo) Dodatkowo: - 2 pończochy lub podkolanówki * Miarka – pojemność 250 ml Opłukane mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do woreczków strunowych (każdy kawałek osobno), szczelnie zamykamy(...)jedzenia. Cóż mogę powiedzieć. Szynki dojrzewające nie zawiodły mnie. To kolejny wspaniały wyrób domowy. Ten smak i aromat wynagradza długie oczekiwanie na gotową wędlinę. Na święta… i nie tylko, gorąco polecam i życzę smacznego. Wesołych Świąt Wielkanocnych. Wydrukuj przepis The post Szynki dojrzewające appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoczasu, wystarczy je upiec. Samo w sobie jest wspaniałe. Ciastka francuskie z jabłkami. Składniki na 12 szt.: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 375g) - 4 jabłka (dałam Jonagold) - 1 łyżeczka cynamonu - 1 jajko do smarowania Dodatkowo: - brązowy cukier Demerara - lukier (cukier puder + sok z cytryny) Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki na ok. 10 minut(...)idealna propozycja dla lubiących domowe wypieki, ale cierpiących na chroniczny brak czasu. Ich największą wadą jest to, że nie można poprzestać na jednym i znikają w zatrważająco szybkim tempie. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Ciastka francuskie z jabłkami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkosłyszał, jadalne kasztany są trudno dostępne, a migdały - zbyt drogie. Czasy jak widać się zmieniają, także i w kuchni. Może i jadano bardziej tłusto, ale królowały kasze wszelakie, pierogi, dania mączne, a przede wszystkim to, co pole oferowało w sezonie. Dziś tego brakuje. "Zupa nic" to wielkie coś! Nigdy nie jadłam czegoś równie dobrego biorąc(...)pozbawione ogonków jagody. Dodaję korę z cynamonu, gotuję 2-3 minuty. Wyciągam cynamon, a całość miksuję blenderem. Z żółtek ucieram gęsty kogel-mogel. Dodaję do niego najpierw porcję gorącej zupy (łyżkę, dwie), aby "zahartować" żółtka, które mogłyby zważyć się w zupie. Następnie wlewam kogel-mogel do zawartości garnka, gotuję kilka chwil - kiedy zacznie ponownie wrzeć, wyłączam palnik. Zupę podaję
W kuchni Karmel-itkitego dania w porze obiadowej. Z jednej strony jest bowiem dość sycące, ale nie jest ani specjalnie kaloryczne, ani ciężko strawne (o ile dla kogoś nie jest problemem fasola). Tortilla z nadzieniem paprykowo-pomidorowo-fasolowym 2015-05-12 11:52:09 Tradycyjna meksykańska tortilla wypełniona kolorowym, choć nie całkiem meksykańskim nadzieniem. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie(...)odparować nadmiar wody. Na 2-3 minuty przed końcem duszenia dodajemy fasolę, dokładnie mieszamy całość i podgrzewamy. Na dużej suchej patelni na średnim ogniu podgrzewamy tortille. Powinny zrobić się gorące, ale nie powinny się wysuszyć. Tortille kładziemy na płaskiej powierzchni. Na jednej połówce placka układamy farsz i przykrywamy go częściowo porcją żółtego sera. Drugą połówkę placka zakładamy na farsz
Kulinarna Pokusadodatek uprażonych płatków migdałowych to dla mnie niezbędna sprawa! Dodam jeszcze tylko, że zrobienie tej owsianki nie wymaga zbyt wiele zachodu, zajmuje to najwyżej 10 minut, po czym danie wstawiamy do piekarnika i w międzyczasie możemy zająć się czymś innym. Lubię przyrządzać ją w spokojne, leniwe niedziele, ale nie tylko. Doskonale sprawdza się też na co dzień, choćby(...)dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj przez ok. 25 min., aż wierzch się zarumieni. Wyjmij owsiankę z piekarnika i odłóż na chwilkę do delikatnego przestygnięcia (jest naprawdę gorąca!). W tym czasie na patelni upraż płatki migdałów aż nabiorą cudownej złocistej barwy i aromatu, po czym posyp nimi chrupiący wierzch zapiekanki. Ja uwielbiam cynamon, więc na koniec posypuję
Roślinna - blog wegańskiwyjątkowe, i nie potrafię im się oprzeć. Sama jestem zdziwiona, z czym skończyłam. Nie ma warstw, kremów, kontrastów. Są zwykłe muffiny z kruszonką, ot, takie niepozorne maleństwa. Nie dajcie się jednak zwieść! Ich smak jest zupełnie wyjątkowy i gwarantuję - nikt nie będzie w stanie poprzestać na jednej. Zobaczyłam je na blogu Rozgardiasz kuchenny , i od razu wiedziałam, że będę(...)dominującym smakiem imbiru. Smakują rewelacyjnie. To chyba najlepsze muffiny, jakie zdarzyło mi się upiec. C. i jego koledzy z pracy potwierdzili moją opinię, więc polecam je Wam gorąco. Razem ze mną gruszki do swoich kuchni zaprosiły również Zuzia , Lejdi i Mops . Koniecznie sprawdźcie, jakie pyszności przygotowali! Muffiny z dynią, gruszką i imbirem Składniki: (na 14 sztuk) 250 g mąki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabeczki Ulica Sezamkowa Kiedy na dworze jest tak gorąco, najczęściej piekę późnym wieczorem, a na następny dzień zostawiam sobie tylko zrobienie dekoracji. Tak samo było z dzisiejszymi babeczkami. Proste babeczki waniliowe z czekoladą w środku udekorowane kremem maślanym i kolorowymi postaciami z Ulicy Sezamkowej na pewno zrobią furorę wśród dzieci. Dużą zaletą takiej dekoracji jest fakt(...)Detale z masy cukrowej przyklejamy do siebie za pomocą niewielkiej ilości wody. Można nanieść ją na masę małym pędzelkiem lub patyczkiem kosmetycznym. Przed przyklejeniem ozdób na babeczki dobrze jest dać im trochę czasu na wyschnięcie (min. pół godziny). Przepis i instrukcję wykonania babeczek znajdziecie tu , a tutaj jak zrobić krem. Gotowy krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy
CiastkozercyTort bezowy czekoladowo-śmietanowy z owocami Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 4-5 h
Bazując na smakustrączkową- moją ulubioną ciecierzycę. Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤ i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki fan fasoli, który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉 P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego(...)kostkę. Wrzucamy na patelnię do boczku i podsmażamy. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki i smażymy jeszcze ok. 5 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup. Gotujemy
Kuchnia MagdaLenyPięknie wyglądający, kolorowy makaron zainspirował mnie do połączenia go z pachnącym koperkiem, zanurzonym w puszystej śmietanie. Do tego dodałam wyrazisty smak wołowiny i powstało przepyszne danie. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka :) Polecam! Składniki: -200 g makaronu rurki nr 15 LUBELLA -250 g mięsa mielonej wołowiny na tatara -200 g śmietany 30% -3 łyżki śmietany kwaśnej(...)które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz i układamy na nim usmażone mięso. W sumie nie potrzebne są tu już dodatki, ale ja zaserwowałam jeszcze mix warzyw
Kulinarne przemysleniajest zbyt słodkie, takie w sam raz :) Zawsze się udaje, pracochłonne, ale nie trudne :) Bardzo polecam, tym ciastem naprawdę zrobicie wrażenie, bardzo dobre wrażenie! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto ciemne(...)jasne ciasto. Na końcu ciasto delikatnie przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić
Domowa cukiernia Ewyświat bez mięsa :D Dam radę? Dam ale zdecydowanie muszę bardziej skupić się na substytutach, co by nie stracić więcej włosów niż 100 dziennie :-) Soczewica, będzie głównym składnikiem mojego aktualnego menu - w 100 g mamy aż 9,02 przyswajalnego białka, co daję nam porządny zastępczy składnik za mięso. Podobno w pojedynkę nie jest to pełnowartościowe białko, ponieważ nie zawiera(...)kostkę cukinię, czosnek, na końcu dodać jarmuż ( tylko liście bez łodygi)i pomidory. Dusić chwilę, następnie połączyć z wywarem i dodać soczewicę. Doprawić w/w przyprawami do smaku. Podawać na gorąco
pieprzny smaczekpłaska łyżeczka majeranku oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Wykonanie farszu: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze gorące ugniatamy tłuczkiem. Cebulę kroimy w kostkę, solimy, dodajemy majeranek i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy do momentu zeszklenia się cebuli. Tak przygotowaną cebulę dodajemy do ziemniaków. Całość mieszamy, solimy(...)pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję. Pierogi okraszamy cebulką i podajemy. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnych
Smak mojego domuPodstawą suszonych pomidorów są najlepiej podłużne, dojrzałe, gruntowe pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti, past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce(...)nich również pokrojony w plasterki czosnek i kapary. Można użyć też świeżych ziół dla wzmocnienia smaku. W garnku zagrzałam oliwę. Nie powinna się zagotować! Nie może być za gorąca bo pomidory się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy
potrawyregionalneSpring Rolls naleśniki wiosenne (chiń.: 春卷; pinyin: chūn ju ǎ n ; wiet.: nem) – popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej. Mają postać naleśniczków z nadzieniem… Nazwa angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls(...)czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior - sałata karbowana - piersi drobiowe pieczone (do wersji mięsnej) - olej sezamowy - różowa sól himalajska - papryka chili w płatkach Dodatkowo : - sos słodko kwaśny (dałam gotowy) Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (łamiemy na 4 części, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy, po 8 minutach odcedzamy). Odcedzony makaron skrapiamy olejem sezamowym, oprószamy solą himalajską
mojewypiekiinietylkoTeraz specjalnie zostawiłam kawałek z myślą o tym właśnie śniadaniu. Do śliwek dodałam trochę korzennego aromatu, to chyba przez wczorajszą nieco jesienną pogodę...do 17.00 było słonecznie i gorąco, a potem nagle zaczeło lać i lało baaardzo długo...Ale w końcu susza została przerwana i nawet jeśli ja się nie ciesze, to cieszą się roślinki, które tego deszczu zdecydowanie(...)jasność - tutaj nie wstąpiliśmy :P Nasz przyjaciel Bob (*), który jednak pragnął wolności i gdy tylko na chwilę spuściliśmy go z oka - odleciał w przestworza :( Jeśli gdzieś zobaczycie szybującego minionka - dajcie znać! Krótka przerwa na Starówce... Pierwszy raz kupiłam piwo! :D No, już mogę na legalu... :> Potem wyruszamy dalej - kierunek Vege Miasto. Niestety nie mieli już lodów, ale ciasto
breakfast of dreamsProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaKorzystając z tego, że w okolicach świąt Wielkanocnych bez problemu można kupić kiełki rzeżuchy, a nawet nasiona same wpadają w ręce, po prostu musiałam coś z
Mama GotujeZapraszam na wspaniały schab po sztygarsku. Tak przygotowany schab doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe i równie wybornie podany na zimno jako domowa wędlina. Taki schab swego czasu na każde święta przygotowywali moi teściowie. I powiem szczerze, wtedy nie za bardzo mi smakował.. tzn. schab tak, ale przeszkadzałam mi tam ta kiełbasa... a teraz po latach przypomniałam(...)szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki temu będzie soczysty i łatwo będzie się go kroić na plastry. Jeśli ma być podany
Kuchnia z widokiem na ogródAjj czyż nie cieknie Wam ślinka na ten widok? Jak wiecie uwielbiam naleśniki i to w każdej postaci! Na słodko … i na ostro – każde
Ostra na SłodkoWiecie co z włoskiego w dosłownym znaczeniu znaczy " gnocchi" ? :) ..........GRUDY :-p ja takie grudy mogę jeść na okrągło :) Sosy uwielbiam serowe, dodałam do niego
Bon Appetit Małgorzaty