Ufff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste(...)sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy na gorącym bułeczkach dyniowych. Pięknego poranka
SMYKWKUCHNImożna komponować dowolnie , wbrew pozorom , nie jest to pracochłonna potrawa . Przy pierwszej próbie takie się wydaje , ale kolejny raz już nie sprawia żadnych trudności . Polecam , naprawdę smaczne i efektowne danie . Składniki : ciasto : 250 g mąki (pszennej tortowej) 1 łyżeczka soli 150 g masła, zimnego 1 jajko masa jajeczna: 200 g śmietanki 30% 100 g twarogu półtłustego 50 ml mleka(...)widelcem , wykładamy folią i wysypujemy grochem lub fasolą -ważne, żeby nie wyrosło ( groch , czy fasola posłużą nam do kolejnych jeśli je przechowamy ) . Piekarnik nagrzewamy do 180 C i do gorącego wstawiamy spód , najlepiej na niższą półkę . Piecze my 15 minut . Wyjmujemy , ściągamy folię z ziarnami ( odkładamy , może kiedyś się przyda do drugiego wypieku ) , wkładamy ponownie do piekarnika na 13 minut
Ogrodnik w podróżymieli), poza tym postępowałam zgodnie z wytycznymi. Zupa świetnie rozgrzewa, szczególnie w taki ciemny, zimny, samotny niedzielny wieczór... Ilość składników można modyfikować według uznania i własnego smaku. Bulionu dać tyle, ile się lubi. Dla mnie 1,5 litra to ilość idealna. Polecam serdecznie, naprawdę warto spróbować. Mam pytanie, z zupą tak średnio związane - macie jakiś patent na krojenie cebuli(...)smażyć, zalać bulionem. Od brukselki odciąć twarde końcówki, przekroić na pół, dodać do zupy. Gotować, aż brukselka będzie miękka, ale wciąż jędrna. Śmietanę zahartować (wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy), następnie wlać do garnka, dokładnie wymieszać. Podawać gorącą. Smacznego! A jutro, moi drodzy, idę poćwiczyć. Pierwszy raz od kilku miesięcy. Mój palec ma się już prawie zupełnie dobrze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLato, to czas najdelikatniejszych warzyw. Mamy młode marchewki, cukinie, ziemniaczki, buraczki, cebule, fasolkę. Tych warzyw nie trzeba długo gotować i w krótkim czasie można przygotować
Posadzone i zjedzoneWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na makaron z cukinią i kulkami mozzarelli, makaron jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do podania na
Uwaga Babcia GotujePlacki ziemniaczane można jeść na tysiąc różnych sposobów. Na słodko z cukrem, wytrawnie z mięsem lub jakimś fajnym sosem. Taki właśnie sos spotkałyśmy w książce pani
Kolizje SmakówDziś potężna dawka kalorii! ( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ). Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną
Ostra na SłodkoWczoraj odbyła się akcja ” Cała Polska smaży naleśniki „ Skoro cała to cała i ja również wzięłam w niej udział! Postawiłam na wersję słodką …
Ostra na SłodkoZarówno leniwe , jak i kopytka to jedne z ulubionych przysmaków mojej babci. Nikt nie robił ich tak pysznych jak ona! Kopytka zjadałam kilogramami , posypane cukrem , polane
Ostra na SłodkoI jeszcze jeden fantastyczny dyniowy przepis! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi fantastycznym kremem dyniowym. Wielbiciele budyniu będą zachwyceni! Naleśniki są świetnym pomysłem na słodki obiad
Ostra na SłodkoKasza gryczana choć bardzo zdrowa, na Polskich stołach nie gości, aż tak często jak powinna. Choć w ostatnich latach kiedy dużo się mówi o zdrowej żywności
Apetyczna babeczkamalin miałam zamknięty w słoiczku, bo robiłam wcześniej, gdy miałam rozmrożony nadmiar swojskich malin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem(...)powstaną grudki, które pewnego dnia zaczęły mi się non-stop robić, gdy gotowałam kaszkę dla Zuzi. Do trzech jednakowych szklanek rozdziel po równo owsiankę. Na nią rozdziel gęstą gorącą kaszkę. Przygotuj lub podgrzej kisiel. Rozdziel go na kaszkę. Zostaw wszystko na kilka minut do lekkiego przestudzenia. Na każdą porcję deseru nałóż 2 łyżki jogurtu naturalnego (najlepiej zwykłego, rzadkiego), wyrównaj
Anioszek w kuchniulubionych dań mięso – makaronowych. Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca. Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny. Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia! Gwarantuję! Włącznie ją do swojego(...)warstwami: - makaron – mięso – ser – sos – makaron – mięso – ser … aż do wyczerpania składników. Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoUniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi warzywami. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 400g, Marynata: sok i skórka otarta z jednej pomarańczy, 4 łyżki konfitury pomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa(...)pomarańczy, 4-6 jabłek bez skóry, starte na tarce, 3 goździki, 1 łyżeczka cynamonu, cukier zgodnie z uznaniem. Wszystkie składniki dusić na małym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcone stawiać do góry dnem do wystudzenia lub zużyć na bieżąco
SzczyptaSmaQBaba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest
Karo in the Kitchen