stek” to protoplasta dzisiejszych hamburgerów. Danie powstało w końcówce XIX wieku, koło roku 1888. Było jednym z przepisów lekarza wojskowego J.H. Salisbury’ego i jego propozycją żywieniową w diecie amerykańskich żołnierzy w czasie Wojny Secesyjnej. Salisbury umyślił sobie (na podstawie testów na ochotnikach, ciężko nazwać je dzisiaj prawdziwymi badaniami medycznymi) że warzywa bogate są w skrobię, kwasy, cukry(...)wykładamy na deskę, też lekko posypaną tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy w cieple. Steki smażymy
Karo in the KitchenKasza jaglana z pieczonymi warzywami, to świetna propozycja na obiad lub kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy(...)warstwę warzyw, aby się ładnie i szybko upiekły. Gdy warzyw będzie w naczyniu zbyt dużo, będą się dusiły w sosie własnym, nie upieką się. Upieczone warzywa posolić, podać z gorącą kaszą jaglaną, posypane natką pietruszki. Słodycz warzyw można przełamać dodając oliwki lub inny kwaśny dodatek jaki lubicie. Smacznego
Codziennik Kuchennymleka 100 g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 2 łyżki esencji waniliowej Mleko wlać do garnuszka i podgrzać delikatnie. Nie powinno być gorące, lecz jedynie ciepłe. Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże, cukier, sól i orzechy - wymieszać wszystko razem. Wbić jajko, wlać mleko i esencję waniliową. Zagnieść lekko ciasto. Na końcu dodać masło i wyrobić ciasto(...)zbyt rzadki, można dosypać cukru. To ciasto jest dość wilgotne i niczym nie przypomina typowego suchego ciasta drożdżowego. Świeżość utrzymuje nawet przez 2-3 dni. Przed rozkrojeniem dobrze jest dać ciastu ostygnąć
Codzienna kuchnia niecodziennaCzerstwiaczki – szybka kolacja Czasami w domu jest dużo chleba ..tyle że czerstwego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> To zazwyczaj poniedziałkowy kłopocik
Ogrodnik w podróżyWczoraj w nocy wróciłam do Danii z moich cudownych, polskich wakacji. Trzy tygodnie upalnej pogody, od której można było odpocząć tak naprawdę tylko w kinie lub klimatyzowanych sklepach. Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także(...)ekstraktu z wanilii 1 łyżka kakao czekoladowy krem: 70 ml śmietany kremówki 20 g mlecznej czekolady (32%) 30 g ciemnej czekolady (80%) dodatkowo: 60 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody cukrowe perełki do dekoracji cukrowe serduszka Najpierw przygotować krem: Kremówkę mocno podgrzać, ale nie gotować. Czekoladę posiekać, włożyć do miski, zalać kremówką. Odstawić na 5 minut, po czym dokładnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzebarszcz ukraiński z fasolą Jaś i buraczkami krojonymi w kostkę, z warzywami, oraz z kapustą białą, lecz bez zabielania śmietaną. Barszcz ukraiński to więcej niż zupa, to bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński(...)cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą oraz lekko zakwaszamy sokiem z cytryny, gotujemy jeszcze ale niezbyt długo, tak aby kapusta lekko zmiękła. Pokrojoną karkówkę układamy w miseczkach i zalewamy gorącą zupą, dekorujemy natką pietruszki.. Barszcz ukraiński jest bardzo gęsty i taki powinien być, jednogarnkowy, pożywny, pełen smaków. Smacznego. The post Tradycyjny barszcz ukraiński appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKuchnię Staropolską (zapraszam na fotorelację TU ), miałam okazję przygotowywać i kosztować typowe potrawy staropolskiego karnawału . Pierwszy raz w życiu próbowałam wtedy móżdżku cielęcego oraz grasicy i degustowałam je w daniach rodem z sarmackiej kuchni Rzeczypospolitej Obojga Narodów . Podpatrzyłam wtedy wiele interesujących trików na "odświeżenie" staropolskich smaków i przełożenie ich na współczesne, bardziej nowoczesne gotowanie. Jednym z nich podzielę się(...)minut - czas gotowania zależy od preferowanego stopnia miękkości pęczaku, ja wolę bardziej miękki, więc było to u mnie 20 minut . Pęczak odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Jeszcze gorący doprawić masłem, musztardą francuską, solą i pieprzem. Dorzucić pokrojony drobno szczypiorek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczonego mięsa, kotletów czy tak jak u mnie - Gulaszu wyraźnie przyprawionego
Grunt to przepis!więc zachwycić swoją połówkę albo potomka, serwując takie cudo na śniadanie. Ja piekłam je swego czasu dość często, jako lżejszą alternatywę (używałam TEGO przepisu - sam blog Filozofia Smaku bardzo gorąco Wam polecam, szczególnie tym, którzy rozmyślają o tworzeniu bento do pracy), potem po urodzeniu Tosi trochę o nich zapomniałam, aż przypomniała mi o nich niesamowita Irmina z bloga Gotuję(...)bądź mikserem, na koniec dodajemy mleko i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy. Ciasto będzie rzadziutkie, jak na tradycyjne naleśniki, przelewamy je do formy żaroodpornej, najlepiej ceramicznej, ale radę da nawet zwykła forma na ciasto. Piec 20 minut, gdzieś w połowie pieczenia naleśnik zacznie się zmieniać w pasmo górskie Karpat, wygląda to pięknie i robi wrażenie. Piekłam te naleśniki
Przepysznik - BLW i nie tylkoWszyscy znają risotto, ale nie każdy wie, że równie pyszne danie można zrobić z naszej rodzimej kaszy - pęczaku. Pęczak to krupa jęczmienna - ziarno w całości, jedynie obłuskane i wypolerowane. Spośród wszystkich rodzajów kasz jęczmiennych ma najwięcej wartości odżywczych. "W Polsce mamy wiele potraw z kasz. Nie wszyscy jednak lubią u nas kaszę. Jest w tym zapewne wina gospodyń, które(...)mieszając od czasu do czasu. Dodać pęczak, wymieszać i trzymać pod przykryciem kolejne 3 minuty, mieszając co jakiś czas, by kasza nie przywarła do dna. Następnie wlać 1/2 szklanki gorącego bulionu i mieszać do chwili, aż kasza go wchłonie, po czym dodać drugą część bulionu i mieszać. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty, dodać starty parmezan i dokładnie wymieszać. Podawać
W SMAKprostą w przygotowaniu szwajcarską zupę serową podaną z czosnkowymi grzankami. Przygotowanie zupy zajęło mi godzinę, stanowi ona smaczny i pełnowartościowy posiłek, gdyż z uwagi na dużą zawartość żółtego sera. Danie jest doskonałe na chłodniejsze dni, gdyż doskonale rozgrzewa. Do przygotowania zupy użyłem: 1 litra bulionu wołowego, 1 bagietki, 100 gram sera gruyere, 100 gram sera ementaler, 1 pęczka cebuli(...)pozostałą częścią masła, a następnie posmarowałem powstałym masłem czosnkowym kromki bagietki. Piekarnik rozgrzałem do 140 stopni i zapiekałem w nim posmarowane masłem czosnkowym kromki bagietki przez 5 minut. Gorącą zupę nalałem do miseczek, w każdej z nich ułożyłem po 2 kromki czosnkowej bagietki. Powierzchnię zupy posypałem świeżo mielonym czarnym pieprzem i posiekanym drobno szczypiorkiem z cebuli dymki
Wyprawy kulinarneSkrzydełka a'la Hot Wings KFC... Próbowałam wielu przepisów na takowe skrzydełka czy też stripsy, które nie przypadły mi do gustu. Jednak znalazłam taki, jak dla
Pelusiowa KuchniaNie wiem jak Wy, ale ja kalafiora akurat bardzo lubię. Albo takie zwykłego, gotowanego, oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też własnie takiego
Ostra na SłodkoMyśleliście już o obiedzie w Wielkanoc? Oto nasza propozycja na urozmaicenie rodzinnego obiadu. Troszkę inne wykorzystanie lubianej przez większość ,białej kiełbasy. Nadzienie pieczarkowo-porowe otulone żółtym
R'n'G Kitchenczęsto w żartach raczy mnie dziwnymi pytaniami zanim spróbuje. Tymczasem popatrzył, bez słowa wymieszał, wypił jednym tchem, słomką jeszcze zebrał resztki z boków szklanki i zapytał co ja tu dałam, że takie pyszne! :) a naprawdę pyszne! Do przygotowania tej kawy użyłam Inki wzbogaconej o magnez. Moje zapasy Inki z szafki akurat się kończą, dlatego uznałam, że to będzie jeszcze lepszy(...)łyżeczki ksylitolu Do dekoracji: proszek herbaty Matcha słodka papryka mielona opcjonalnie listek mięty Sposób przygotowania: Do filiżanki wsypujemy kawę, do osobnej herbatę Matcha. Obie zalewamy do około połowy filiżanki gorącą, ale nie wrzącą wodą (powinna mieć tak 80-85 stopni). Kawę słodzimy ksylitolem i przelewamy po równo do dwóch wysokich szklanek. Mleko spieniamy i ostrożnie zalewamy nim kawę. Śmietankę ubijamy
Kolorowy Przepisownikogórki z chili . Sałatka jest słodko-kwaśno-pikantna i bardzo smaczna. Dodałam do niej dużo czosnku i chili, dzieki temu efekt dosłownie zapiera dech;) Może być dodatkiem do dań obiadowych, grillowanych mięs i kanapek. Poniżej podałam również przepis na łagodną wersję sałatki, bez chili i z mniejszą ilością czosnku. Składniki sałatki w wersji pikantnej: 3 kg cukinii(...)gotowania dodać do sałatki czosnek, przeciśnięty przez praskę. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 2-3 liście selera. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka. Sałatka powinna być ściśle ułożona w słoiku i w całości go wypełniać. Do wypełnienia słoika ,,po brzegi" można użyć, gorącej marynaty. Słoiki pasteryzować w garnku
Codziennik KuchennyMakaron z pesto z buraków – danie o pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że najlepszy smak uzyskamy z pieczonych buraków – jeśli zaś chcecie mieć obiad „na szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki(...)oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę – próbujemy czy jest odpowiednio doprawione (pesto potrzebuje sporo pieprzu). Gdy makaron się ugotuje, odlewamy go i do gorącego dodajemy pesto. Stawiamy na chwilę na ogień i mieszamy, aż cały makaron się połączy z pesto i jednocześnie się podgrzeje. Rozkładamy na talerze i posypujemy posiekanymi, odłożonymi orzechami oraz rozkruszoną
Poezja smakuKolejna propozycja na niedzielny obiad dla najbliższych. Danie w stylu restauracyjnym zaskoczy waszą rodzinę lub znajomych. Dorsz smażony wg wskazówek samego Gordona Ramsay’a podany z pysznym sosem Velouté z trawy cytrynowej. Sos można przygotować do dwóch dni wcześniej, a smażenie ryby zajmuje nie więcej niż 5 minut. Składniki: (5 porcji) 5 filetów świeżego dorsza ze skórą(...)Posól i popieprz z każdej strony. Rozgrzej patelnię (w zależności od wielkości patelni – filety będziesz smażyć w dwóch turach lub na dwóch patelniach). Wlej olej i gdy będzie gorący wkładaj filety z dorsza skórą do dołu. Smaż 2-3 minuty bez ruszania ryby na patelni, a po pierwszej minucie dodaj łyżkę masła i gdy się roztopi, polewaj nim filety
Moja DelicjaZnacie zalewajkę? To moja ulubiona zupa! Uwielbiałam ją jako dziecko i uwielbiam nadal. Ostatnio rozmawiałam ze znajomymi o naszych ulubionych daniach i okazało się, że w niektórych regionach Polski ta zupa jest zupełnie nieznana. Moim zdaniem jest zbyt smaczna, aby pozostać taka "anonimowa". Zalewajka jest rozgrzewająca, treściwa, sycąca. W smaku trochę podobna do żurku, ale jednocześnie zupełnie inna(...)Następnie dodajemy żurek (małymi porcjami, próbując, czy zupa robi się wystarczająco kwaśna), majeranek i jeszcze chwilę wszystko razem gotujemy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco, ze świeżym chlebem z masłem. Smacznego
Zawsze głodna!podczas której cześć zgadłyśmy prawidłowo … ale też nie obyło się bez wpadek. Świetna zabawa , którą wy śmiało możecie powtórzyć w domu – ciekawe ile z Was jest w stanie odgadnąć dany składnik bez próbowania i oglądania go. Z oknem mrok zapadał , a nasze wypieki pachniały zza drzwi. Burczenie w brzuchach zaspokoiliśmy przepysznym obiadem. Wyczekując efektu końcowego podglądaliśmy jak p. Tomasz przygotowuje(...)Blomedia i Unilever za zaproszenie. Panu Tomaszowi i Panu Piotrowi za wiele cennych rad. Całej ekipie za wszelką pomoc , a wszystkim uczestniczkom za wspaniale spędzony czas! PS. Przy okazji gorąco polecam stronę mojeciasto.pl , gdzie znajdziecie mnóstwo wspaniałych przepisów ( m.in. te z warsztatów
Ostra na Słodkowytrzymała. Dlatego moje posiłki muszą być nie tylko zdrowe, ale również smaczne. W związku z tym, że po Nowym Roku na blogu i na fb dostałam kilka próśb o dania nieco bardziej dietetyczne, nie pozostało mi nic innego, jak przedstawić Wam moje propozycje na lżejsze i trochę odchudzone posiłki. A więc... z nowym rokiem - lżejszym krokiem(...)najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy. Uwaga gorące ;) Widoczne na zdjęciach foremki, to mój ulubiony łup z tegorocznych wyprzedaży. Brakowało mi takich jednoosobowych, a te urzekły mnie kolorami i kształtem :) Prawda, że urocze? Smacznego
Ratunku obiad