dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:409/571)

Klopsy wołowe 270

smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży(...)piórka. Ogórki kroimy na dość cienkie plasterki lub słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco z gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery

Kulinarna Pokusa
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 241

warzyw, kolorowych sałatek i owocowych deserów. Wyrzucamy z jadłospisów tłuste mięsiwa, ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów. Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach, na straganach, a więc z sezonowych produktów. Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory(...)zimnej wody? W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą" na zewnątrz, a więc zostaną oddane do wody, wzbogacając smak zupy. Jeśli wrzucimy mięso do gorącego płynu, białko się zetnie, a soki pozostaną nadal w mięsie, co spowoduje zubożenie smaku. PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. /autorska zmiana;/ 0,5 kg kiszonej kapusty 3-4 kiełbasy chorizo

W kuchni Karmel-itki
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 170

O zaletach czosnku niedźwiedziego już pisałam przy wpisie o niedźwiedzim pesto . Ponieważ jeszcze trwa okres jego zbiorów, zgodnie z obietnicą, kolejny przepis. Kotleciki drobiowe z czosnkiem

mojewypiekiinietylko
Spaghetti z boczkiem i dynią 214

Spaghetti z dynią, szpinakiem i boczkiem jest kolejnym przykładem mojego kombinatorskiego umysłu - wyszło pyszne choć Ania jedząc je stwierdziła, że boczek jest zbędny " class="wp-smiley

sierotka maRysia w kuchni
KLUSKI JAGLANE, BEZGLUTENOWE 240

   Ostatnio coraz rzadziej bywają u nas obiady mięsne (nie żebym się skłaniała ku wegetarianizmowi, co to, to nie, tak jakoś wypada...) za to coraz

Smaczne Zdrowe
Tosty zapiekane z mozzarellą 184

Moim numerem wśród serów jest mozzarella . Jest to ser pochodzący z południowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu. Wytwarzany ze świeżego

Ostra na Słodko
Cukinia z pomidorami - przystawka 273

                    Jako, że sezon na pomidory i cukinie ciągle trwa, proponuję taką przystawkę .        

Proste Potrawy
Klopsiki nie do końca zwyczajne 291

Pierwszy, wakacyjny wyjazd już za mną. Tydzień minął jak z bicza strzelił i nawet nie wiem kiedy znów musiałam spakować walizki i wrócić do domu. Zanim

Przysmaki Karolki
KETO PIEROGI (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 2217

Święta to nie lada wyzwanie bo na stołach pojawiają się pierogi, krokiety, ryby w panierkach, pierniki i ciasta. Zapewniam Was, że i na Waszych stołach mogą znaleźć się te dania, ale w wersji LCHF Dzisiaj zapraszam po przepis na keto pierogi, który był dla mnie prawdziwym testem cierpliwości i kreatywności Spędziłam nad nim 2 dni a w międzyczasie(...)przygotowywaniu muffinek połączenie osobno składników suchych i mokrych. Najpierw dokładnie wymieszać składniki suche, czyli mąkę, szczyptę soli i sproszkowaną gumę guar. Następnie zmiksować jajka z rozpuszczonym, ale nie gorącym tłuszczem. Zmieszać składniki mokre z suchymi i wyrobić ciasto do momentu aż uzyska odpowiednia konsystencję. Podzielić ciasto na 2-3 części. Po kolei rozwałkować z każdej części ciasto. Im bardziej cienkie

Ola la LCHF
Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem 165

Dzisiaj tradycyjny obiad kuchni polskiej. Zrazy wołowe z cebulą, ogórkiem i boczkiem. Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Zna każdy, lubi wielu. Idealne na danie niedzielne i dzień powszedni. Składniki: 6 kotletów z wołowiny sól i pieprz do smaku 6 łyżeczek musztardy delikatesowej 3 małe ogórki kiszone 2 duże cebule 200 g boczku surowego, wędzonego olej(...)obsmażamy z każdej strony na ciemno - brązowy kolor. Najlepiej jest obsmażać zrazy w dwóch turach. Będzie nam łatwiej je obracać. Do obsmażonych zrazów, na patelnię dolewamy około pół litra gorącej wody. Dajemy jej tyle, aby zrazy były prawie cale przykryte. Dodajemy pozostałą cebulę, czosnek pokrojony w drobną kostkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Pieprzu dajemy

Smak mojego domu
Polędwiczki wieprzowe nadziewane cieciorką, fetą, suszonymi pomidorami oraz kaparami 191

Jest to danie mojego pomysłu od samego początku i jakie smaczne !!! Fiu, fiu ... Zapraszam :)) Pyszne!! Dla 2- 3 głodnych osób. Obiad w godzinę .. - polędwica wieprzowa 600 g - sól, szczypta tymianku i rozmarynu - łyżka pieprzu czarnego - łyżka smalcu - 1 średni por - 2 ząbki duże czosnku - 5-6 płatków suszonych pomidorów maryn. w oleju - 100 g fety greckiej - puszka cieciorki gotowanej(...)balsamicznego wymieszanego z dwoma łyżkami oleju  konopnego lub oliwy z oliwek i szczyptą soli - łyżka oleju do smażenia np kokosowego - sól Cykorię natłuszczamy olejem kokosowym i grillujemy na gorącej patelni do uzyskania złotego koloru , delikatnie posól. Podajemy z cykorią polaną mieszanką z octu i oleju oraz z pozostałym farszem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 182

Składniki: Bulion - przygotowuję rosół na wywarze z kurczaka: 2 skrzydełka 2 udka porcja rosołowa - korpus   Zazwyczaj używam jedynie korpusu i skrzydełek, a udka mrożę i wykorzystuję do innego dania. Jednak tym razem ugotowałam je, gdyż ich mięso świetnie nada się do przygotowania planowanych wkrótce pierogów ;) 3 marchewki 2 pietruszki 2 cebule seler naciowy 3 liście laurowe kilka(...)elementem mojej kuchni ;) Przy takim sposobie zabielania zupy konieczne jest "zahartowanie" jogurtu, w przeciwnym razie zwarzy się. W tym celu przelewam jogurt do pojemnika i stopniowo dolewam do niego gorącej zupy, mieszając rogałką i podnosząc tym samym jego temperaturę. Po dodaniu około 2-4 chochli zupy, zahartowany jogurt można wolno przelać do garnka z zupą, stale mieszając. Dzięki takim czynnościom

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 243

Ciasto to jest dla mnie absolutnym ideałem. Jest po prostu przepyszne... nie da się skończyć jedzenia na jednym kawałeczku. Nie za słodkie, winne, delikatne i do tego jeszcze pięknie wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać(...)budyniową. Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą i nasączyć nimi dokładnie i równo biszkopt. Na nasączony spód wyłożyć gotową masę budyniową i wstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Wystudzić i poczekać aż zacznie delikatnie tężeć. Śmietankę ubić na sztywną pianę, dodać do niej cukier i tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać. Pianę wyłożyć na zastygniętą masę budyniową. Ja musiałam

sierotka maRysia w kuchni
Rolada biszkoptowa z masą truskawkową i czekoladową polewą. 186

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 450 g truskawek (dałam mrożone)   150 ml serka mascarpone   2 łyżki żelatyny   1/4 szklanki cukru pudru  mleczna czekolada    Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy(...)hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Truskawki (mrożone wcześniej rozmrażamy na sitku) z serkiem mascarpone miksujemy na gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 1/4 szklanki gorącej wody i dodajemy do masy, wsypujemy cukier i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa lekko zgęstniała. Biszkopt rozwijamy i rozsmarowujemy na nim masę, a następnie znów

Symfonia smakowa
Tortilla z kurczakiem 369

zakamarkach. Postanowiłem pozaklinać trochę rzeczywistość i przygotować danie oparte na pysznych świeżych warzywach z dodatkiem rewelacyjnego kurczaka z dipem czosnkowym, a całość podana w apetycznej tortilli. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 100 gram żółtego sera, 2 pomidorów, główki sałaty rzymskiej, 1 czerwonej cebuli, 1/2 czerwonej papryki, 3 ząbków czosnku, 200 gram naturalnego serka(...)kurczaka odłożyłem na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Bakłażana pokroiłem w cienkie plastry o grubości około 3 milimetrów. Na patelni rozgrzałem małą ilość oliwy i smażyłem na gorącej oliwie plasterki bakłażana, do uzyskania lekkiego zarumienienia. Następnie odłożyłem je na osobny talerz. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do temperatury 160 stopni i włożyłem do niego umieszczone na kratce wcześniej

Wyprawy kulinarne