dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:409/571)

Sałatka z jajkiem i popcornem (z kaszy gryczanej) 127

kaparów z ogonkiem, 8 chipsów pomidorowych. Przygotowanie: Popcorn z kaszy gryczanej W garnku rozgrzewamy olej w którym przygotujemy popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilka sekund (oleju musi być tyle, żeby cała kasza mogła się w nim zanurzyć). Kiedy kasza się upraży to przesypujemy ją na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru(...)wyłożonej papierem do pieczenia i suszymy w piekarniku. Mają być wciąż elastyczne, ale nie mokre, dlatego nie rozgrzewajmy zbyt mocno piekarnika. Trzeba od czasu do czasu otworzyć piekarnik i dać ujście parze lub suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach. Rada: chipsy można przygotować dużo wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Nie tylko dla dzieci 192

dwie i grzecznie podziękują, albo po prostu uciekną się bawić. Czym więc zadowolić wybredne podniebienia małych smakoszy? Odpowiedź jest, wbrew pozorom, prosta: babeczkami . Najlepiej w wersji mini. Takimi, które da się łatwo złapać w biegu, które nie wybrudzą wszystkiego i wszystkich, a najlepiej, żeby jeszcze były kolorowe. Takie maleństwa znikają w małych brzuszkach zaskakująco szybko, a i starsi biesiadnicy(...)blenderem na gładką masę. Mus razem z cukrem i wodą umieścić w garnuszku, podgrzewać, aż syrop osiągnie temperaturę 115 st. C.  Białka ubić prawie na sztywno, powoli wlewać gorący syrop. Ubijać kolejne 10 minut, aż masa całkowicie ostygnie. Ewentualnie dodać barwnik, jeśli kolor wyjdzie zbyt blady. Bezę przełożyć do woreczka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać na muffinki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Curry rybne 124

doda energii! Dzisiaj mamy dla Was szybką i super prostą propozycję na obiad dla całej rodziny. Curry z dorszem, krewetkami, groszkiem cukrowym i szpinakiem - bardzo aromatyczne i cudownie rozgrzewające danie. Przenikające się aromaty przypraw, mleczka kokosowego i pomidorów pobudzają zmysły i idealnie rozgrzewają w jesienny, listopadowy dzień.  Składniki: 700 g dorsza, 15 krewetek, 150 g groszku cukrowego(...)małym ogniu, następnie dodajemy groszek cukrowy i gotujemy dalej 10 minut. Na koniec dodajemy szpinak, gotujemy jeszcze kolejne 2 minuty i całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gorące curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati, udekorowane papryczką i listkami świeżej kolendry. Smacznego

Plate of Joy
Fasolka po bretońsku 190

bretońsku nie wiadomo. Wiadomo jednak, że to danie proste w przygotowaniu, należące do dań eintopf, czyli potraw jedno garnkowych. Fasolka po bretońsku jest także jednym z tych dań, którym nie przeszkadza odgrzewanie kolejnego dnia. Czasami nawet lepiej smakuje, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Doskonale także znosi mrożenie, więc można przygotować większą ilość. Składniki na 4-6 porcji(...)cukrem. Jeżeli gulasz jest zbyt gęsty, uzupełnić jeszcze wodą z gotowania fasoli. Gotować razem około 10 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podawać na gorąco z gałązką majeranku i pieczywem. Smacznego

Pełny talerz
Kremowe Mini Serniczki z Leśnymi Jagodami na Ciasteczkowo - Orzechowym Spodzie 225

taka deska z łupka? Tu się zdziwicie! Niecałe 44 zł, można do niej dokupić kwadratowe podstawki pod kieliszki do wina. Zachęcam do zwiedzenia sklepu, nazwa sklepu jest linkiem, więc dacie radę ;)  Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 6 mini serniczków: SPÓD(...)jagód, z racji pory roku użyłam mrożonych Wykonanie: Ser biały, serek mascarpone, cukier puder, syrop limonkowy z miętową i śmietanę kremówkę zmiksowałam razem na kremową masę. Żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie, do miseczki dodałam dwie łyżki masy serowej, aby zahartować żelatynę, następnie całą zawartość miseczki wlałam do masy serowej i zmiksowałam wszystko razem. Masę serową wylałam do obręczy do potraw

Blondynka Gotuje
Fasolka po włosku, przetwory 608

końca mi ona odpowiada , więc wymyśliłam swoja wersję " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jest bardzo smaczna i mega szybka do odgrzania . Pasuje praktycznie do każdego dania . Wystarczy wrzucić na patelnię , podgrzać i gotowe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przechowuje się doskonale do wiosny ..może i dłużej , ale u nas zawsze(...)wkładamy cebulę , razem z sokiem , który puściła , przykrywamy i dusimy , mieszając często ,aż zmięknie .Wlewamy wodę , koncentrat oraz resztę składników zalewy, blendujemy na gładką masę i doprowadzamy do wrzenia . Gorącym sosem , zalewamy słoiki z fasolką , zakręcamy i ustawiamy dnem do góry . Pasteryzujemy przez dwa dni po 20 minut w piekarniku nagrzanym do 110 C . Za każdym razem po wyjęciu

Ogrodnik w podróży
Granola 159

dobrze zacząć dzień? Oczywiście od pysznego śniadania! Takiego, które postawi na nogi, da zastrzyk pozytywnej energii na resztę dnia, dostarczy paliwa niezbędnego do pobudzenia ciała i umysłu. Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Co powiedzielibyście na domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi, sezonowymi owocami(...)olejem. Wszystkie powinny być dobrze oblepione. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Granolę wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy aż nabierze złoto brązowej barwy (około 35 minut). Gorąca granola wydaje się wilgotna, jednak po wystudzeniu nabierze chrupkości. Dodajemy suszone owoce i po wystudzeniu przesypujemy do dużego słoika

Smakowity Blog Kulinarny
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 129

suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy. Sałatka z jego dodatkiem smakuje fantastycznie zarówno na ciepło jak i na zimno dzięki czemu można zapakować(...)kroimy i przekładamy do miseczki.  KASZĘ JAGLANĄ wsypujemy na dno średniego garnka i prażymy na sucho często mieszając przez około 4 minuty. Kiedy ziarenka zaczną pachnieć i będą gorące, ale nieprzypalone dolewamy szklankę bulionu lub wody. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Zdejmujemy garnek z ognia, spulchniamy kaszę widelcem, przykrywamy

cool and minty
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 566

Proste ciasto bez pieczenia z jogurtów naturalnych i ulubionych owoców Ciepło, a nawet gorąco...tak więc będzie coś bez pieczenia na zimno... Tak zachęca Bożenka do wspólnego cukiernictwa w ramach akcji Ciasto na niedzielę . Wybrała przepis zaczerpnięty z bloga Better life by Auntie Ju na szybkie ciasto jogurtowe bez pieczenia i z dowolnymi owocami. Oczywiście, że postawiłam na truskawki(...)znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 500g truskawek Galaretki rozpuścić w trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe

Grunt to przepis!
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami 263

Leciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone(...)dosypujemy pozostały koperek i zupę zabielamy. Mieszamy w kubku lub słoiku jogurt lub śmietanę z zimną wodą, wsypujemy mąkę i mieszamy nie dopuszczając do powstania grudek. Hartujemy mieszankę łyżką gorącej zupy i wlewamy, mieszając zupę, do garnka. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, mieszając gotujemy, do wymieszania z ‚zabielaczem’.   Lane kluseczki do tej zupy są opcją, ale jest to opcja

Karo in the Kitchen
Zupa krem z pieczonej marchewki z mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy 187

Gęsta i bar dzo aromatyczna zupa krem o sło dko-pikantnym smaku. Mocno rozgrzewająca, dzięki imbirowi i niezwykle pachnąca pieczonym czosnkiem to coś co z pewnością

ChilliJemy
Swojskie kaszotto – pęczak, kiełbasa, cebula i pieczarki 132

Włosi mają swoje delikatne, kremowe risotto. My – odrobinę siermiężne kaszotto. Obie te potrawy robi się prawie tak samo. Cała różnica w ich podstawie. Do mojego swojskiego

Karo in the Kitchen
Galareta drobiowa z udek kurczaka. Szybka, smaczna, świąteczna :) 315

Jeśli ktoś nie przepada za galaretą wieprzowa z nóżek ( a znam takie osoby ) to dziś proponuję równie smaczny,  ale jednak ciut inny zamiennik... galaretę drobiową

Kuchnia z widokiem na ogród
Risotto ai funghi secchi / Risotto z suszonymi grzybami 150

lub przystawka, czasami podawane jest także jako dodatek do mięs. Uważam jednak, że podawane w nieco większej ilości doskonale sprawdza się jako danie główne.  Risotto jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym, ekonomicznym, różnorodnym i co najważniejsze - przepysznym. Przygotowuje się je z krótkoziarnistego, kleistego ryżu pochodzącego z Doliny Po, która biegnie prze Piedmont i Lombardię, gdzie warunki(...)składa się z 4 etapów: Brodo - bulion, ale także wino lub inny płyn, którego używamy do gotowania ryżu. Należy pamiętać, aby bulion cały czas lekko się pryciał i był gorący podczas dodawania go do ryżu, chodzi o utrzymanie stałej temperatury gotowania. Ilość bulionu może się wahać w zależności od innych składników i ich wilgotności. Soffrito - smażenie, drobno posiekaną lub zmieloną

Codzienne Gotowanie
Omlet arabski 162

Przedstawiam kolejny ciekawy pomysł na pyszne śniadanie. Tym razem jest to omlet z dużą ilością natki pietruszki, tak typowej dla kuchni arabskiej. Omlet jest bardzo smaczny

Codzienne Gotowanie