mnie jedna taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi(...)macie czosnku niedźwiedziego, podobnie zadziałają gałązki grubego szczypioru. Trzy solidne, naprawdę duże kromki chleba smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i przypiekamy – na patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy na każdą kromkę po porcji zielonej cytrusowej ricotty, rozkładamy grillowane grzyby a na nich podgrillowane lekko
Karo in the Kitchenbardzo szybkiem, idealnym na obiad. Tymianek, oregano, świeża bazylia i pietruszka nadają lekkości i cudownego aromatu kurczakowi w czosnku, miodzie i brązowym cukrze. Nie musicie się obawiać, że danie będzie za słodkie – odpowiedni balans miodu i cukru, masła i cytryny gwarantuje idealne doznania smakowe. Składniki: ok. 1 kg udek z kurczaka 6 ząbków czosnku 120 g masła(...)ziemniaki będą miękkie (gdyby mięso „doszło” przed ziemniakami, należy je wyjąć z naczynia i dopiec ziemniaki). Kurczaka pieczonego w czosnku, miodzie i brązowym cukrze podawać na gorąco, można dodatkowo posypać natką pietruszki. Post Kurczak pieczony w czosnku, miodzie i brązowym cukrze pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnizwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty. Nietrudno go spalić(...)klasyczna wersja hummusu gotowa! Jeśli ze wszystkimi składnikami w robocie wylądują jeszcze suszone pomidory efektem będzie mój ulubiony hummus! Polecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen
Martyna Cookszwolenniczką robienia wszystkiego samemu – takie gotowanie daje o wiele większą satysfakcję! W końcu każdy potrafi otworzyć słoik… Sezam wysypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, nie może być za gorąca, żeby sezam się nie spalił. Na średnim ogniu, ciągle mieszając, prażymy sezam. Trzeba go bardzo pilnować, bo jak już się nagrzeje bardzo szybko robi się złoty. Nietrudno go spalić(...)klasyczna wersja hummusu gotowa! Jeśli ze wszystkimi składnikami w robocie wylądują jeszcze suszone pomidory efektem będzie mój ulubiony hummus! Polecam Wam tę wariację na temat tego klasycznego dania kuchni libańskiej. Put chickpeas into a bowl and pour water into it, leave it overnight, if it will lay a bit longer, it is ok, no worries, nothing will happen
Martyna CooksZa oknem może i coraz chłodniej, ale wcale nie znaczy to, że mamy zrezygnować z ulubionych lodów! U mnie od jakiegoś czasu tymi numer 1 jest
Ostra na SłodkoWEGEBURGERY Te wegeburgery wywołały w moim domu wiele kontrowersji, od zachwytu po "kręcenie nosem". Jedni dosłownie pożarli po kilka porcji, inni (czytaj mąż - mięsożerca) kręcił nosem
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki na tortille: 4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody ( najlepiej butelkowej lub przegotowanej) 1 łyżeczka soli Składniki na burrito: 500 g
ClauditteMissCookingblogu Turcja od Kuchni . Oprócz składników podanych w przepisie dodałam jeszcze szpinak przesmażony z czosnkiem i doprawiony solą i pieprzem. Po prostu był w lodówce. Danie wyszło bardzo smaczne i sycące. składniki (4 porcje) 4 duże ziemniaki 2 łyżeczki masła 150g sera żółtego 200g mięsa mielonego ( u mnie jagnięcina ) mała cebula mała papryka łyżeczka(...)lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące. Uwagi: Ziemniaki piekłam w garnku rzymskim ( wg tego przepisu) bez podgotowywania i bez nacinania
Stare GaryCiekawy pomysł na wykorzystanie np pozostałego po obiedzie ugotowanego mięsa z rosołu. Jeśli nie mamy warto specjalnie do tej galarety ugotować.. Delikatny smak wynagrodzi oczekiwanie
Z Majeczką w kuchniSkładniki : 70 dag obranych ze skórki pomidorów, takie z puszki też mogą być szklanka czerwonego wina 2 cebule pęczek natki pietruszki- jesli mamy 2 liście laurowe
Proste Potrawycoś możemy zrobić w sami w domu, to robimy. Zakupy ograniczamy do niezbędnego minimum. Kupujemy tylko to, czego zrobić nie umiemy, albo po prostu zrobić w domu się nie da. No i chrzan w słoiczkach do tej pory kupowaliśmy. Aż w końcu powiedzieliśmy STOP! Przecież starcie chrzanu to żadna filozofia. Dlaczego wcześniej tego nie zrobiliśmy? Kupiliśmy więc ponad(...)odważycie i zetrzecie trochę chrzanu? Przyda się. Potrzebujemy: 3,5 kg korzeni chrzanu 0,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 3-4 łyżeczki soli 3 szklanki gorącej wody Chrzan obieramy cienko obieraczką do warzyw i wkładamy do zimnej wody. Do miski, do której będziemy ścierać chrzan wlewamy ocet. Chrzan ścieramy na tarce na drobnych oczkach lub przy
Marder&Marder ManufactureKolejna odsłona pysznego pasztetu z królika . Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole :) Pieczony z aromatycznymi przyprawami , roznosił cudowny zapach po całym domu. Gorąco namawiam do wypróbowania przepisu , nie będziecie żałować , a rodzinka Was ozłoci :) 1,70 kg królika 1,20 boczku świeżego 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej duża marchewka średnia pietruszka połówka(...)oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę w lodówce. Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na swoim profilu
Takie tam pichceniePulpety to już stały element naszego jadłospisu. Jak tylko zmielę mięsko to wiadomo, że będą jakieś pulpety. Oczywiście za każdym razem dodaje inne dodatki a tu
Monia miesza i gotujeNasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją
Kolorowy PrzepisownikJeszcze raz placki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym
Praktyczna plZrazy z mięsem mielonym Składniki: (na 5 sztuk) - 5 kawałków karkówki - 0,5 kg mięsa mielonego - słoik musztardy - 3-4 ogórki kiszone - mąka do obtoczenia
Gotuj Z MuzykąTakie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić
Moje domowe kucharzenie