dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:388/571)

Sałatka z zupek chińskich 1632

Nasza wersja znanej chyba wszystkim sałatki z makaronu "chińskiego". Przyrządzamy ją prawie na każdą okazję, a zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości, bo wbrew pozorom szybko się ją

Kolorowy Przepisownik
Placki ziemniaczane z gyrosem 233

                Jeszcze raz placki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym

Praktyczna pl
Zrazy z mięsem mielonym 298

Zrazy z mięsem mielonym Składniki: (na 5 sztuk) - 5 kawałków karkówki - 0,5 kg mięsa mielonego  - słoik musztardy - 3-4 ogórki kiszone - mąka do obtoczenia

Gotuj Z Muzyką
Mięsko na kanapki 219

Takie mięsko robiłam na Święta...a jakie było pyszne...szynkowar to naprawdę świetna sprawa..polecam z czystym sumieniem..a szynkowary o różnej pojemności można kupić 

Moje domowe kucharzenie
Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem 172

jakie lato ma nam do zaoferowania. Wprost zajadałam się gemistą w czasie mojego pobytu na wyspie Kos , a potem odtworzyłam przepis na gemistę w domu.  Tym razem postanowiłam danie trochę urozmaicić dodając do farszu tuńczyka z puszki i skórkę otartą z cytryny. Przepis też trochę uprościłam. Wystarczy wydrążyć pomidory, na patelni podsmażyć szybki farsz, a potem wszystko podpiec(...)ogniu ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ma być jeszcze lekko twardy). Jeżeli ryż wchłonie już całą wodę, a będzie jeszcze za twardy, dodaj na patelnie trochę gorącej wody. Gdy ryż się ugotuje, zdejmij patelnię z ognia. Tuńczyka rozdrobnij widelcem i dodaj do ryżu razem z posiekanymi ziołami i skórką z cytryny. Wymieszaj i spróbuj. W razie potrzeby

Chilli Czosnek i Oliwa
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 335

Galantyna z kurczaka To prawda że jest to danie przy którym musimy wykazać się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania(...)kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy w wyłączonym piekarniku pozwalając jej ostygnąć.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco

Miód i pieprz
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 207

robi się chłodniej, uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy. Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków(...)batat oraz dużą szczyptę soli. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy dwie duże garście jarmużu i dusimy jeszcze minutę lub dwie. Curry podajemy gorące – samo lub z ryżem i jogurtem. Post Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Pesto z jarmużu z makaronem 280

Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy(...)startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem. Post Pesto z jarmużu z makaronem pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Pomidorowy krem z pulpetami z łososia 185

pomidorom nadaje mocną i soczystą barwę. Proponuję do kremu użyć domowego bulionu warzywnego ( przepis tutaj ) lub drobiowego. Pomidorowy krem idealnie komponuje się z pulpetami z łososia. Jeśli ograniczycie przyprawy, danie będzie świetne dla dzieci. Polecam, szczególnie gdy sezon na pomidory jeszcze trwa! Składniki kremu: (4 porcje) 1.5 kg dojrzałych pomidorów (najlepiej malinowych) 1 główka czosnku 2 łodygi selera naciowego(...)oliwę, wrzuć pokrojony w kawałki seler oraz posiekane śliwki i zeszklij przez 2-3 minuty. Dodaj marchewkę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2-3 minuty, po czym dolej gorący bulion. Następnie dodaj obrane pomidory, pokrojoną upieczoną cebulę i czosnek bez łupin (był tak miękki, że wyciskałam go z łupin) oraz listki upieczonego tymianku. Gotuj 10 minut. Zestaw z ognia

Moja Delicja
Hiszpania od kuchni - wywiad z Asią z bloga Smak Hiszpanii 240

istnieniu typowych tapas , paelli, kiełbasy chorizo i może jeszcze kilku innych dań czy produktów, ale nie mają pojęcia o wspomnianych powyżej platos de cuchara,  o wielu różnorodnych daniach na bazie ryżu (bo potrawa z ryżem to nie zawsze paella), o tym, że oprócz churros w Hiszpanii bardzo popularne są też marcepany i croissanty oraz(...)różnorodną ofertą gastronomiczną na każdą kieszeń. Jest to także miasto z niezliczoną ofertą kulturalną (wystawy, koncerty, festiwale, muzea, uliczni artyści itd.), z bardzo dużą ilością słonecznych dni, niezbyt gorącym latem i w miarę łagodną zimą. Z: Wyobraź sobie, że przyjeżdżam do Ciebie na 3 dni. Do jakich miejsc w Barcelonie byś mnie zabrała? A: Na pewno odwiedziłybyśmy barcelońskie targi

Chilli Czosnek i Oliwa
Sushi poradnik krok po kroku 213

krótkoziarnisty i klejący (podobny do tego, który używamy, przygotowując risotto). W Polskich sklepach zazwyczaj nie ma wielkiego wyboru, dlatego warto wybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu , którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru, a czasem również z dodatkiem sake, czy wina mirin. Ryż musi być ugotowany(...)rozpuszczenia się składników sypkich. Nie gotować! Gotowy ryż przekładamy do dużej misy, pamiętając, by nie zbierać sklejonych i często przypalonych ziaren z dna garnka. Póki ryż jest jeszcze gorący należy zalać go awasezu. Następnie ryż należy mieszać delikatnie drewnianą łopatką i wachlować, celem jego szybkiego wystudzenia. Należy przy tym uważać by nie uszkodzić ziarenek. Gotowy ryż powinien mieć temperaturę pokojową

Food Square
PIEROGI Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 167

SKŁADNIKI : mąka pszenna około 400 g  4 łyżki oleju  1 jajko  gorąca woda do zagniecenia ciasta  Z podanych składników zagniatamy na stolnicy ciasto, powinno być elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je przykryte woreczkiem na 20 minut aby odpoczęło(...)szpinak, doprawiamy solą. Smażymy około 10 minut aż liście zmiękną, na koniec dodajemy ser gorgonzolę i mieszamy. Na talerz nakładamy porcje szpinaku, na to pierogi i posypujemy podpieczoną cebulka. Danie podajemy ciepłe, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Piękna modlitwa do Ducha Świętego 195

Wezwanie do Ducha Świętego wprowadzające pokój do serca ... Bł. Maria od Jezusa Ukrzyżowanego, karmelitanka bosa, urodziła się w 1848 r. w Abellin, w Palestynie, zmarła w

Z notatnika
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 159

wielkimi krokami a i tradycja nakazuje, by pączkami objadać się przez cały karnawał. Cale szczęście w tym roku jest on bardzo krótki i nie zdążę przytyć przez te rozpustne dania. Powyżej moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi  być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam 250 gram pszenne(...)minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać by tłuszcz nie był zbyt gorący ani zbyt zimny. Jeśli tłuszcz jest zbyt ciepły pączki będą spalone z zewnątrz a surowe w środku. Jeśli tłuszcz będzie zbyt zimny pączki wchłoną go więcej i nie będą smaczne

Mango Papaja