chleb - 26576 przepisów (strona:390/1772)

Wegetariańskie śniadanko do pracy 164

właśnym stylem i ..być może nawet nad zmianą nawyków żywieniowych. Jestem zaskoczona jak wspaniale został wyważony smak, żadna przyprawa nie gryzie się z drugą, a dodatek pomidora i razowego chleba na zakwasie tylko pogłębiają jego niebiański i aksamitny smak. Pasztet idealnie rozsmarowuje się po chlebie, jest bardzo wydajny! Można z niego zrobić śniadanie dla kilku osób. Ja zrobiłam śniadanie(...)wynos! Użyłam chleba robionego w domu z tego przepisu   CHLEB TUTAJ Posmarowałam kromeczki pasztetem, dodałam oliwki, pomidora ...zamknęłam do pojemnika ...i wyszłam z domu.  Po otwarciu pojemniczka kanapki były w nienaruszonym stanie, a pasztet nie doprowadził do rozmoknięcia pieczywa. Na pewno jest to pasztet dla ludzi , którzy podróżują- opakowanie wystarczy, żeby się porządnie najeść, ale po otwarciu może

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej i pomidorów z chlebowymi grzankami 239

sałatki z fasolką, pomidorkami i pangrattato , czyli włoską odpowiedzią na tartą bułkę. Pangrattato jest chrupiące i ma aromat czosnku - fasolka z jego dodatkiem jest po prostu przepyszna!:) Dla Włochów chleb to święty pokarm - czerstwe pieczywo nigdy nie ląduje w koszu, tylko staje się elementem pysznego dania. Dlatego Włosi wymyślili pangrattato , czyli rodzaj kruszonki z lekko czerstwego chleba, który smaży się(...)oliwie lub piecze z oliwą w piekarniku.  Z Włoskiego pane grattato oznacza "tarty chleb", jednak ponieważ pieczywo kruszy się zazwyczaj ręcznie, a jego kawałki są znacznie większe niż w naszej tartej bułce, według mnie bardziej trafnym określeniem jest po prostu "okruchy chleba". Po rozdrobnieniu pieczywo miesza się zazwyczaj z rozdrobnionym czosnkiem i ziołami. Możliwy jest też dodatek parmezanu, anchois

Chilli Czosnek i Oliwa
1557. Niezawodny chleb 155

Przepis na ten niezawodny i prosty do zrobienia chleb znalazłam   tutaj ..Ja nie mogłam się oprzeć i ukroiłam od razu do spróbowania... SKŁADNIKI (na dwa chleby w keksówkach dł. 25 cm): 1/2 kg mąki pszennej (typ 550- 750)  1/3 szkl. otrębów żytnich 1/3 szkl. mąki żytniej (typ 2000)  2 łyżki płatków owsianych  25 g drożdży świeżych(...)się do folii przyklei, jeżeli będzie ona za nisko. Zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte chleby tuż przed wstawieniem do piekarnika można posypać dowolnym składnikiem, np. pestkami słonecznika lub dyni, czarnuszką, makiem, płatkami owsianymi [ posypką wileńską ]. Wstawić do nagrzanego piekarnika na środkową półkę i piec

Moje domowe kucharzenie
Kamień do pieczenia pizzy Emako 215

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości Emako  dostałam   kamień do pieczenia pizzy . Taki kamień nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do pieczenia chleba, bułek...Kamień ten wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć(...)ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy

Moje domowe kucharzenie
Chleb owsiany 182

Kolejny chleb pieczony na kamieniu ..tym razem chleb z gotowej mieszanki..i tym razem  nowość , której nie ma jeszcze w sklepach p.Adama..[sklepy są  tutaj  i  tutaj ]..Chlebek owsiany ..pierwszy raz taki jadłam ..i powiem Wam, że jest pyszny...Mój chlebek był pieczony na kamieniu ..ale można upiec i w foremce lub w wypiekaczu do chleba(...)Takie gotowe mieszanki do chleba są naprawdę świetne..polecam..a także zapraszam do konkursu ..można wygrać takie mieszanki.. mieszanka do wypieku chleba owsianego woda Sposób przygotowania w piekarniku: Wlać wodę[330 g/26 o C].  Dodać zawartość małej oraz dużej torebki i mieszać składniki przez 20 minut -[ mieszanie ] Po 20 minutach mieszania odstawić ciasto pod przykryciem

Moje domowe kucharzenie
Chleb w 10 minut. 174

Byłam zmęczona w domu nie było chleba, więc zaczęłam szukać przepisu na szybkiego przepisu. Co więcej przypomniało mi się, że będąc w sobotę u znajomych (i tutaj słodko mokry buziak dla Kasi, Hubka, Gosi i Stasia) rozmawialiśmy o mące do chleba, stanęło na genialnym wynalazku mieszanki mąki z drożdżami. I tutaj nagle olśnienie! przypomniało mi się, że jakiś czas temu(...)taką właśnie kupiłam. Zakasałam rękawy i do boju! Składniki: 350 g mąki do wypieku chleba (a dokładnie mieszanka do wypieku pełnoziarnistego chleba pszenno-żytniego z suszonymi drożdżami) 150g mąki pszennej typ 550 370 ml wody (potem dolałam jeszcze ciutkę, takie jedno chlapnięcie :)) drożdże suszone (ile ich nasypałam? nie mam pojęcia takie jedno siup :) maksymalnie pół łyżeczki Do miski wsypujemy wszystkie

Brzuszki Łakomczuszki
Pełnoziarnisty chleb z otrębami i pestkami dyni (z automatu) 185

Polecam Wam dziś pyszny pełnoziarnisty chleb z dodatkiem otrębów i pestek dyni do przygotowania w automacie. Przepis pochodzi z instrukcji automatu do wypieku chleba Moulinex, jednak został trochę przeze mnie zmieniony. Na szczęście z pozytywnym skutkiem :) Chlebek jest zwarty, nie sypie się i nie rozlatuje podczas krojenia. Składniki (na chleb ok 1kg): 500g mąki pszennej pełnoziarnistej  320ml letniej wody(...)mnie Kupiec) 12g świeżych drożdży 1/2 szklanki pestek dyni 2,5 łyżki stołowej oleju 2,5 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie   w automacie do wypieku chleba: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Najpierw wlewamy składniki mokre: wodę i olej.  Następnie dodajemy kolejno sól, cukier, mąkę, otręby i na końcu drożdże. Nastawiamy program do wypieku

Ze smakiem i z pasją
CHLEB ORKISZOWY PEŁNOZIARNISTY , NA DROŻDŻACH - NAJLEPSZY 345

Moja rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie(...)drugie dlatego , że na setki upieczonych przeze mnie chlebów, nigdy nie zdarzyło mi się piec chleba, który tak błyskawicznie się przygotowuje. Do tego chleba potrzebujemy miskę, łyżkę i produkty. Chleb bez wyrabiania... A smak - po prostu cudo ! Po 3 dniach ciągle świeżutki, dłużej nie dotrwał... :-)) Składniki: - 4 łyżki płatków orkiszowych - 1/2 l ciepłej wody ( nie gorącej) - 2 szkl mąki orkiszowej

Smaczne Zdrowe
Weekendowa piekarnia #26 - Chleb z serkiem ricotta 159

Dzis nastapil moj debiut w Weekendowej Piekarni z czego oczywiscie bardzo sie ciesze. Przyznam, ze juz nie raz zabieralam sie do wspolnego wypiekania chleba, ale zawsze cos stanelo mi na przeszkodzie. Gdy tym razem zobaczylam przepis zaproponowany przez Atinke, to wiedzialam, ze chocby sie walilo i palilo, ja ten chleb i tak upieke. No i udalo sie! Ciesze sie ogromnie(...)chleb okazal sie wspanialy. Jest bardzo delikatny, puszysty w srodku, a co najwazniejsze czuc w nim ricotte. Dobrze, ze zanim go upieklam poczytalam komentarze, ze najlepiej od razu upiec go z podwojnej porcji :) skladniki: 100g wody 40g mleka 3,2% 15g masla 5g drozdzy instant 250g maki uniwersalnej 5g soli 90g serka ricotta skladniki powinny miec temperature pokojowa wykonanie: Wszystkie

Przysmaki Karolki
Chleb z garnka żeliwnego 208

mój pierwszy chleb upieczony w garnku żeliwnym i zapewne nie ostatni. :) Metoda pieczenia w garnku żeliwnym została rozpropagowana przez Jima Lahey'a jako metoda nie wymagająca wyrabiania ciasta. Prace nad chlebem należy rozpocząć dzień wcześniej (najlepiej wieczorem). Rano formujemy bochenek, ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia i pieczemy. Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę. Metoda ta nie sprawia większych trudności. Najwięcej wrażeń(...)function(){var js, pf;pf = document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb z garnka żeliwnego PRZEPIS /źródło: link /  Temperatura pieczenia: 240-2 5 0 o C Czas pieczenia: 45 min. Składniki /1 bochenek/ 300 g mąki pszennej chlebowej

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb na zakwasie 60 godzinnym 6

Przepis na zakwas znalazłam u Adama Piekarza Nie jest skomplikowany, po przygotowaniu zakwasu użyłam go do upieczenia chleba pszenno-żytniego. Ilość wszystkich składników na zakwas: 300 g mąka żytnia typ 2000 400 g mąka żytnia typ 720 40 g cukier 700 g woda (łącznie) Przygotowanie : 1 faza - środa godz. 20.00 100 g mąki żytniej typ 2000  100 g wody(...)Zamieszaj wszystkie składniki (razem 1440 g) i pozostaw na 12 godz. w temperaturze  26 * C W sobotę o 8.00 rano zakwas jest gotowy. Składniki na chleb:   200 g zakwasu 60 godzinnego               100 g mąki żytniej typ 720  300 g mąki pszennej typ 750  10 g soli

Proste Potrawy
Burrata z mixem sałat i prosciutto 28

Polsce. Jest dość łatwo dostępny w niektórych dyskontach, z czego sama bardzo chętnie korzystam. Burrata to idealny sposób na szybkie śniadanie - w wersji minimum wystarczy dodać trochę warzyw, kromkę chleba i śniadanie gotowe! Choć oczywiście ilość dodatków można dowolnie zwiększyć, wtedy śniadanie będzie bardziej "na bogato". Burrata z mixem sałat i prosciutto - przepis na 1 porcję Do przygotowania będą(...)plasterki prosciutto, 6 pomidorków koktajlowych, 100g mixu sałat, łyżka przetworu z moreli z płatkami chili (lub żurawiny), sól i pieprz do smaku, łyżeczka oliwy z oliwek, kromka chleba razowego. 1. Umyte sałaty osusz delikatnie ręcznikiem papierowym i wyłóż na talerz. 2. Osącz burratę z zalewy i wyłóż na sałaty. 3. Dodaj plasterki prosciutto i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oprósz

Z notatnika dietetyka
Chleby z Chlebowej Paczki 36

Sama lubię piec chleb, ale przyznam,że nie zawsze jest to łatwa i satysfakcjonująca praca. Wymaga czasu i cierpliwości, dlatego od kiedy dowiedziałam, ze jest taka piekarnia postanowiłam zamawiać od czasu do czasu chleb stamtąd właśnie. Przyznam, że smaczny, tradycyjny i długo utrzymujący świeżość.  Sami zobaczcie jak wyglądają.Zamówiłam; ludowy, wiejski i polny(...)Ludowy z orzechami i rodzynkami               A jak smakują, to sami wypróbujcie, zachęcam, bo warto :) Chleb polny jeszcze nie skonsumowany, jak zaczniemy go jeść to zrobię zdjęcie miękiszu

Proste Potrawy
Chleb z roszponką, chrzanem i rzeżuchą 39

Dziś mam dla Was przepis na chleb, który możecie podać na Święta wielkanocne, ale nie tylko. Dzięki dodaniu chrzanu z żurawiną ma fajny, charakterystyczny posmak. Jeśli lubicie takie dziwne kombinacje to ten chleb przypadnie Wam do gustu. Do upieczenia chleba wykorzystałam oczywiście mąki od ZMJelonki

Ewa w kuchni
ZDROWY CHLEB GRYCZANY Z ZIARNAMI 37

razem proponuję Wam przepis na zdrowy chleb gryczany z dodatkiem nasion lnu, chia, pestek dyni i słonecznika oraz orzechów laskowych. Bezglutenowy, o niskim indeksie glikemicznym, ten chlebek jest źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy E, magnezu, cynku, białka. To również idealny chlebek na stół wielkanocny! A zatem zapraszam do skorzystania z przepisu wszystkich, którzy miłośników zdrowego odżywiania(...)Publikuję ten przepis również w ramach akcji kulinarnej «  Domowa piekarnia   » Przygotowanie : 10 min. Pieczenie :  1godz.   Składniki na 1 chleb : ● 150 g płatków gryczanych lub mąki gryczanej ● 100 g mielonych migdałów ● 30 g błonnika w proszku ● 1 łyżeczka soli ● 400 g wody ● 5 cl oliwy z oliwek ● 70 g nasion lnu złotego ● 70 g pestek słonecznika

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska