Znalazłam ten przepis u Pawła i koniecznie musiałam go wypróbować. Chleb jest sprężysty, z chrupiącą skórką, z lekką nutą pieprzu czerwonego. Idealny do kanapek, miodu, dżemu i innych dobroci. Polecam ten chleb bardzo gorąco. Chleb żytni z kawą i pieprzem czerwonym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePatrząc na ten chleb, pomyślałabym, że jest z dodatkiem czerwonej kapusty. Nie sądziłam że wiśnie tak go zabarwią :) Pomysł zaczerpnęłam z książki "100 znakomitych chlebów" autorstwa Paula Hollywooda. Chleb jest na drożdżach. Czytaj więcej
Kasia SarnaChleb z oliwkami to chleb który sam w sobie już jest posiłkiem, sycący i treściwy. Dla mnie wystarczy tylko masło do niego i posiłek gotowy, niemniej jednak pasuje idealnie do sera czy wędliny, polecam. Chleb z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo. Polecam gorąco na śniadanie. Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFougasse to tradycyjny chleb wypiekany w Prowansji najczęściej z oliwkami, ziołami, orzechami lub serem. Na wzmiankę o nim natknęłam się, czytając "Rubinowe czółenka" Joanne Harris, a potem zaczęłam szukać więcej informacji o nim. Pod względem smakowym przypomina włoską focaccię. Zazwyczaj nadaje się mu charakterystyczny ażurowy kształt liścia, choć niektórzy doszukują się w nim kształtu liry. W książce Petera Mayle(...)Gerarda Auzeta pt. "Wyznania francuskiego piekarza" z kolei fougasse to spłaszczony chleb ponacinany w dekoracyjny wzór i złożony na pół, napełniony słodkim lub pikantnym nadzieniem. Na taki rodzaj fougasse też przyjdzie czas. Na razie ziołowy fougasse z oliwkami w kształcie liścia. Składniki (na 2 chlebki): 500 g mąki pszennej typ 480 50 g razowej mąki pszennej 8 g soli
Weekendy w domu i ogrodzieTaki szybki chleb dziś upiekłam, właściwie to nie tyle szybki co bez nadmiernego nakładu pracy. Czasu miałam mało a i składników mało, zakwas niedokarmiony, bo i tak mi się zdarza więc nie pozostało nic innego jak upiec na drożdżach. Zarobić ciasto i pozostawić je samemu sobie w lodówce. Zamieszałam, zakręciłam, wstawiłam do lodówki a na drugi dzień do piekarnika(...)chleb upieczony, zachęcam do spróbowania wypieku. Zaczynamy. 4 składnikowy chleb pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTaka innowacja chlebowa z użyciem różnych mąk. Mąka gryczana w połączeniu z orkiszową tworzą dobry duet a dodatek szpinaku wzbogaca chleb o żelazo. Chleb jest wilgotny, zwarty i pożywny. Polecam do upieczenia, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Chleb ze szpinakiem na mące gryczanej i orkiszowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChrupiąca serowa przekąska z sosem czosnkowym (z chleba tostowego). Prosto, szybko i pysznie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie przekąski. Proste składniki, pyszny serowy środek i sos do maczania. Spróbujcie Poniżej składniki na 2 porcje. Oczywiście ilość dostosujcie do własnych potrzeb (sera również można nałożyć więcej). Składniki: (na 2 porcje, ilość można zwiększyć w zależności od potrzeb) około(...)łyżek startego żółtego sera 6 kromek chleba tostowego (bez dodatków) 2 większe jajka bułka tarta sól i czarny mielony pieprz olej do smażenia Na sos: mały jogurt naturalny (nie powinien być rzadki) około 3-4 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku duża szczypta suszonej bazylii Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Mieszamy jogurt naturalny z majonezem, startymi ząbkami czosnku
Słodkie okruszkiSzybko potrzebowałam chleba, no i oto on. Na drożdżach z prażoną cebulką, idealny, pachnący, poleca się do upieczenia. Rośnie tylko około godziny a piecze się 30 - 40 minut, czyli w 2 godziny mamy pyszny, pachnący chleb. Najprostszy chleb na drożdżach ze słonecznikiem i prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKolejne pyszne bochenki dziś przedstawiam. Z chlebem tym nie ma dużo pracy natomiast potrzeba zrobić skiełkowane ziarno gryki. Przy okazji robienia napoju probiotycznego Rejuvelac zostaje kasza i ją tu właśnie wykorzystałam. Jeśli napoju nie zamierzacie zrobić wystarczy skiełkować kaszę a potem dodać ją do chleba. Chleb mieszany z kaszą gryczaną na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieUwielbiam prażony słonecznik. Te niepozorne nasiona po potraktowaniu ich ciepłem zyskują maślani orzechowy smak. Jako dzieciak byłam specjalistką od wydłubywania słonecznika z chleba, dokopując się do połowy środka bochenka, więc możecie sobie wyobrazić zdziwienie mamy gdy robiłam kanapki. Ten krem koperkowy spokojnie może zastąpić masło czy też inne smarowidła na kanapki, dodatek zieleniny to kwestia upodobań, ale uwierzcie(...)lepszego niż świeży chleb z pastą słonecznikową a do tego plasterek wygrzanego w słońcu pomidora. Grubiej położony na kanapce przypomina smakiem i konsystencja pieczony pasztet mięsny, tak to opisał mój tata, więc wszyscy domownicy będą zadowoleni czy wege i nie wege Składniki: 300 g łuskanego słonecznika łyżeczka soli 200 ml wody pęczek koperku/pietruszki opcjonalnie 50 ml oleju roślinnego Przygotowanie: Słonecznik
greenscarfPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko. Dana dziękuje Ci za ten bochen, jest przepyszny i przemycona natka i witamina C w każdej pajdzie. Polecam zatem i Wam ten znakomity, pyszny chlebek. Zabieramy się z pieczenie? Chleb z natką pietruszki
Moje Małe CzarowaniePrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko. Dana dziękuje Ci za ten bochen, jest przepyszny i przemycona natka i witamina C w każdej pajdzie. Polecam zatem i Wam ten znakomity, pyszny chlebek. Zabieramy się z pieczenie? Chleb z natką pietruszki
Moje Małe CzarowanieChlebek prosty w wykonaniu, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chleb jest idealny, jeden z tych do których wraca się często. Dlatego polecam do upieczenia bo każdy domowy chleb, nawet ten o niezbyt pięknej powierzchowności jest lepszy od sklepowych. Takie jest moje zdanie a Twoje? Chleb na drożdżach z prażoną dynią i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePowiedzieć by zwyczajny chleb na drożdżach pszenno - żytni, ale on nie jest zwyczajny. Ten chleb jest nadzwyczajny, mięciutkie wnętrze idealne na kanapkę z masłem i czymś jeszcze albo tylko z masłem, jest idealny. Polecam wszystkim, on się nie może nie udać. Fiński chleb żytni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie