dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:371/571)

Faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone 158

Faszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie spróbujcie takiego sosu, bo jest rewelacyjny. Polecam go również do tradycyjnych gołąbków na które przepis znajdziecie tutaj .  Może i Wy skusicie się na taki obiad. Składniki 10 szt  papryk zielonych(...)Pomidory z puszki zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać bulion. Zagotować, a następnie wymieszać z serkiem mascarpone i ponownie zblendować doprawić solą, pieprzem , bazylią, i oregano. Zagotować. Podawać gorące papryki wraz z sosem. faszerowana papryka w sosie z serka mascarpone

O kuchni z uczuciem
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem 1860

Racuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki(...)Ciasto powinno przynajmniej podwoić swoją objętość. Po tym czasie na patelnię wlewamy olej. Powinno go być około 2 milimetry wysokości.  Olej nagrzewamy. Jednak nie może on być zbyt gorący, ponieważ racuchy będą się za bardzo przypiekać. Racuchy na patelnię wykładamy za pomocą 2 łyżek. Ciasto nabieramy jedna łyżką, a drugą ściągamy je na patelnię. Placuszki smażymy około

Smak mojego domu
MAKARON SOJOWY Z CUKINIĄ I FETĄ 186

Najszybsze danie świata!!! Czasami mamy złe dni, nie mamy czasu na gotowanie a czasami nam się po prostu nie chce, tak jak mi dzisiaj. Patrząc na zawartość mojej lodówki, za bardzo nie mam z czym poszaleć. Pół cukinii, cebula i pół kostki sera sałatkowego typu feta. Nie za bogato. Zaglądam do szafki widzę kotlety sojowe i makaron ryżowy. Hmmm(...)przyprawy i ok. 3-4 łyżek wody. Przykryć i dusić do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokruszoną fetę. Podawać z wcześniej ugotowanym makaronem wg przepisu na opakowaniu. Jeść na gorąco. Smacznego

pieprzny smaczek
udziec indyczy pieczony z nadzieniem z suszonych pomidorów 157

pieczony indyczy udziec Udziec indyczy faszerowany  suszonymi pomidorami to propozycja dania która, mam taką nadzieję, wielu przypadnie do gustu. składniki  dla 6 osób 1,5 kg udźca z indyka 6-7 suszonych pomidorów z olejowej zalewy. 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 2 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki domowego  maggi 4 łyżki oliwy(...)minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso na 20-30 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu wyjmujemy udziec z piekarnika i podajemy na gorąco do obiadu, lub na zimno jako dodatek do pieczywa

Miód i pieprz
Wielkanocna terrina z jajkiem na twardo 290

wszyscy chcą zjeść coś dobrego. Jednak zwykle oznacza to dla jednej osoby cały dzień lub nawet dni spędzone w kuchni. Można jednak niewielkim nakładem pracy podać naprawdę wspaniałe dania. Dzisiejszy przepis na terrinę i jutrzejszy na mazurka takie właśnie są! Przy tym obydwa są bardzo efektowne i na stole zapewniają efekt wow ;) Dodatkowo to wciąż wielkanocne jajka(...)inne świeże warzywa) Terrinę przygotowujemy dzień przed podaniem. Formę wykładamy folią spożywczą, a plastry wędliny układamy na dnie i bokach tak, by lekko na siebie zachodziły. Śmietankę podgrzewamy i gorącą zalewamy żelatynę. Odstawiamy na chwilę, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki siekamy, groszek i kukurydzę odcedzamy z zalewy. W sporej misce łączymy serek

Ratunku obiad
Placek po węgiersku 172

Jedno z ulubionych dań obiadowych mojego męża :) Praktycznie za każdym razem, gdy będąc gdzieś na wakacjach idziemy na obiad, a w menu jest „placek po węgiersku” zawsze musi go zamówić, a potem i tak słyszę, że ten który robimy w domu jest dużo lepszy ;) To taka mała reklama na wstępie ;) Lecz jako, że możemy być wedle Was nieobiektywni, polecamy(...)pory za każdym razem z niego korzystamy (czasem zmieniamy tylko proporcje składników i „dorzucamy” coś od siebie). Jeśli jeszcze nie próbowaliście zrobić placków po węgiersku w domu to gorąco Was do tego zachęcam :) Składniki (na ok. 6 porcji): Placki (ok. 5-6 sztuk): 1 kg ziemniaków (może być troszkę więcej) 2 cebule 1 duże jajko ok. 3-4 czubate

MyCookBook.pl
Pieczone młode marchewki i pieczony fenkuł. Lekkie dodatki 231

smaku znika w płynie, o tyle pieczenie i karmelizowanie dodaje im głębi, wzmacnia naturalną słodycz, podkreśla pierwotny smak i aromat. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, z termoobiegiem (co da nam razem 210⁰C). Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Marchewki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą – nie obieramy ich, odcinamy tylko zieloną natkę. Wszystkie wartościowe witaminy są zaraz pod skórką, a skórka(...)wody. Warzywa wstawiamy na środkową półkę do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut, po czym obracamy i pieczemy je kolejne 15-20 minut, aż widocznie zaczną się karmelizować. Gorące warzywa mieszamy z plasterkami zimnego masła, delikatnie solimy, lekko pieprzymy, mocno kropimy sokiem z cytryny, mieszamy. Podajemy jako dodatek do ryb, pieczonego drobiu, lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej

Karo in the Kitchen
Sernik na zimno na jogurcie z jagodami i białą czekoladą 230

dodałam od siebie białą czekoladę, która wg mnie świetnie komponuje się z borówkami. Sernik jest bez sera, a na jogurcie i powiem Wam, że jak to mówią "jogurt dał radę". Dla kogo: dla tych, którym zepsuł się piekarnik dla kochających ciasta bez pieczenia dla mających ochotę spróbować sernika na jogurcie Składniki na spód: 80g płatków kukurydzianych 50g płatków migdałowych 100g(...)zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na chwilę by napęczniała.  Następnie delikatnie podgrzewać, aż do momentu aż się rozpuści (nie gotować). Dodać ją do ciepłego (nie gorącego) musu jagodowego. Wymieszać.  Jogurty wyłożyć do dużej miski. Do masy jagodowej dodać 3-5 łyżek jogurtu, by ją zahartować. Letni mus jagodowy dodać do reszty jogurtu i zmiksować, by powstała

Mania Wypiekania
Tradycyjny galat z nóżek 224

Galareta z nóżek… nieodłaczna towarzyszka typowych spotakań Polaków przy stole. Samodzielne danie, zakąska czy przekąska – galat dobry jest na każdą okazję. I nie zapominajcie o zbawiennym wpływie na nasze stawy… Składniki: 2 świńskie nóżki (raciczki) duża golonka kawałek wieprzowiny 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 sredniego selera 1 duża cebula 3 liście laurowe 7 ziarenek ziela angielskiego(...)odcedzamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w kostkę. Marchewki możemy użyć do ozdoby, resztę warzyw wyrzucamy. Wywar przyprawiamy czosnkiem roztartym z solą. Przecedzamy przez drobne sitko i do gorącego dodajemy 3/4 porcji żelatyny zalecanej do posiadanej przez was ilości wywaru. Wrzucamy mięso, mieszamy i przekładamy do foremek. Odstawiamy do ostygniecia i wkładamy do lodówki i gotowe. Smacznego

Kulinarna Patilogia
Bakława - ciasto filo z orzechowym nadzieniem 151

Baklawa to ciasto składające się z płatów ciasta filo nadzianych orzechami włoskimi. Po raz pierwszy przygotowała, danie z użyciem ciasta filo. Niestety - jak dla mnie jest ono zbyt kruche i chrupkie. Kwestia gustu :) Warto dodać, że baklawa to przysmak kuchni tureckiej.  Składniki na małą tortownicę: 300 g ciasta filo 150 g orzechów włoskich 1 kostka (200 g) rozpuszczonego(...)międzyczasie do rondelka wlać połowę szklanki wody, dodać 200 g zwykłego cukru, opakowanie cukru waniliowego i sok z cytryny. Wszystko ze sobą wymieszać i zagotować. Ostudzoną baklawę zalać gorącym syropem. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. Przepis z lekkimi modyfikacjami ze strony  http://lawendowydom.blogspot.com

Ugotować
1485. Bułki maślane z miodem 168

braku maślanki [ myślałam , że mam w domu..i tak było ..ale mój mężulek wypił..] musiałam coś wykombinować...bo rozczyn rósł..i trza było działać dalej..tak więc zamiast maślanki dałam śmietanę wymieszaną z mlekiem..no i jak to u mnie czasem bywa ...coś zrobię nie tak..a mianowicie..maślankę trzeba było wymieszać z rozczynem..a u mnie [ jak widać(...)soli 15g masła 15g miodu  10g mąki żytniej typ 720 290g maki pszennej typ 500 Do rozczynu dodać maślankę i dokładnie wymieszać.Następnie dodać rozpuszczone (nie gorące) masło oraz pozostałe składniki. Mieszać 20 minut a po mieszaniu pozostawić na 15 minut do fermentacji wstępnej (leżakowanie). Po tym czasie uformować 8 kształtnych kul i odłożyć przykryte ściereczką na 1 godzinę

Moje domowe kucharzenie
Makaron z pesto i cukinią 186

Po 4 miesiącach obcowania na innym kontynencie, wracam do starego blokowiska, do mojej małej kuchni, wielkich kubków na kawę i blaszek na muffiny :) Pierwsze co przygotowałam

pink envelope
1512.Salceson z golonki 304

Mój mąż  lubi domowe wyroby..i tak oto specjalnie dla niego [ córki za bardzo nie przepadają za takimi wyrobami] zrobiłam coś w stylu salcesonu .. 1

Moje domowe kucharzenie
Mięsko na kanapki 181

To mięsko robiłam jakiś czas temu ..i jak to u mnie bywa wszystkie przyprawy na oko..a w tym przypadku nawet nie pamiętam jakiej przyprawy użyłam

Moje domowe kucharzenie
Makaron z warzywami, łososiem o nucie cytrynowej (z lekko słodko gorzkim posmakiem) 195

wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki, 150 g świeżego kalafiora(...)sól i kozieradkę. Kalafior podsmażamy od czasy do czasu mieszamy, ma być al dente. Do kalafiora dodajemy marchew, przesmażamy ok. 1 min, następnie łososia, nie mieszamy! Na wierzch nakładamy gorący makaron i nie mieszając pozostawiamy ok. 1-2 min (zależy od grubości łososia). Dokładamy oliwek, doprawiamy pieprzem do smaku i całość delikatnie mieszamy. Przed podaniem dodajemy listki świeżej bazylii. Rada

Moniki Smakołyki
KOTLECIKI Z KALAFIORA 182

cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 jajko 4 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka drobno pokrojonej papryczki chili / można dać mniej sól, pieprz gałka muszkatołowa 1/2 szklanki bułki tartej 3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego DIP POMIDOROWO-DYNIOWY 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 mała cebula(...)Odparowujemy, studzimy, przekładamy na talerz  i dokładnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Opcjonalnie odciskamy na sicie z nadmiaru wody. Kaszę jaglaną długo płuczemy na sitku, pod bieżącą, gorącą wodą i na koniec przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy pod przykryciem, przez około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Cebulę

cool and minty
Pyszna, puszysta babka wielkanocna na maślance z czekoladą 232

drożdżowe i inne :-) Ja chciałabym się z Wami dziś podzielić przepisem na pyszną, puszystą babkę na maślance, z dodatkiem kawałków czekolady. Jest pyszna,pięknie rośnie, zawsze wychodzi. :-)  Polecam gorąco, zwłaszcza, że przepis jest tani i bardzo szybki :-) No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BABKĘ : -1 szklanka maślanki naturalnej -2,5 szklanki mąki tortowej -3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gotowe.  Babkę wyciągamy z formy, i polewamy polewą.  Ja moją polewę robiłam następująco: -pół tabliczki czekolady mlecznej wraz z łyżką masła i 3 łyżkami mleka dałam na 30 sekund do mikrofali, następnie mieszałam i gotowe :-)  Piękna, pyszna babka POLECAM NA ŚWIĘTA :-) SMACZNEGO

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Galareta drobiowa z warzywami 139

też jesteście zdania, że dania proste i łatwe w przygotowaniu są zwyczajnie najlepsze? Ja myślę, że zdecydowana większość tak :-) I tak sobie właśnie wymyśliłam, że opiszę Wam tu moją ulubioną galaretę (tej tradycyjnej nie lubię, po prostu...). Nie jest skomplikowana w wykonaniu, jedynie wymaga trochę czasu, bo najpierw jest gotowanie potem krojenie, a jeszcze później zastyganie... ale efekt(...)doprawiamy pieprzem. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a płyn zlewamy odmierzając 1 litr (będzie to najzwyklejszy w świecie delikatny rosół, jeśli będzie go mniej niż litr, dolejcie trochę gorącej wody) i rozpuszczamy w nim żelatynę. Mięso i warzywa kroimy w drobniejsze kawałki (oprócz pora i cebuli - tego tu nie wykorzystamy). Do niewielkich filiżanek lub innych małych naczyń wkładamy warstwami groszek

Czary - gary w kuchni
Sałatka z kaszy i ciecierzycy 172

kaszy, bo jest zdrowa. Osobiście bardzo mi odpowiada smak gryczanej prażonej, ale z jeśli ktoś nie lubi to może użyć zwykłą kaszę gryczaną. Sałatka z kaszy to idealne danie na lunch do pracy. Właśnie taką za niedługo będę jadła! Sałatka z kaszy Składniki: 4 porcje 150 g gryczanej kaszy, prażonej 100 g ciecierzycy, waga sucha 2 dymki, mało wyrośnięte(...)Następnie obniż temperaturę tak aby woda tylko lekko bulgotała. Zamieszaj energicznie wodę aby powstał wir i dodaj rozbite jajko. Gotuj jajko przez 2 minuty. Żółtko powinno być płynne. Wciąż gorące jajko “dochodzi” po wyjęciu na talerz. Ułóż sałatkę z kaszy na talerzu, a na niej jajko, awokado i pomidory. Udekoruj kolendrą. Posól i posyp pieprzem jajko. Smacznego

codojedzenia
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 184

gouda) * 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę * 1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu * 1 szczypta chilli - dałam pieprz cayenne * sól morska (dałam zwykłą), pieprz ziołowy * sok z cytryny ( ja dałam z niecałych 2 cytryn) * 2 szczypty tymianku Do dzieła!!! Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka ( duże sitko było by lepsze), posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć(...)chciała spiec się z góry. Piec 1 h i 15min. w 180st. C - ja piekłam ok 1.2 h Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu. Podawać gorącą z sosem czosnkowym - ja podałam z sosem tzatzyki. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Jogurtowa tarta z truskawkami i czereśniami 126

Piękna pogoda nas rozpieszcza. Sezonowe owoce nas oblegają, więc dajmy się zwariować owocowemu szaleństwu. Warto wykorzystać te ułamki roku kiedy możemy zasmakować w owocach lata. Prezentowana tarta to alternatywa dla tych, którzy chcą szybko coś stworzyć. Jogurtowy delikatny smak w połączeniu z owocami zasmakuje także dzieciom :) Spróbujcie :) Składniki: 100g cukru 100g margaryny lub masła 250g mąki szczypta soli 2 jajka(...)się piecze do miski wbijamy jajka i dodając cukier i cukier waniliowy miksujemy je na puszystą masę. Przesianą mąkę wraz z jogurtem dodajemy w następnej kolejności. Wylewamy na jeszcze gorącą tartę ( po zdjęciu folii) i układamy umyte i wydrylowane owoce. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Pycha

ChilliJemy
Pigwowe pancakes 130

Wiesz czasem bywa tak, że sam naprawdę nie wiesz dokąd zmierza twój świat; tysiące myśli, słowa ranią tak, ty na kolanach prosisz Boga daj mi ten znak". Jeden Osiem L - Czasem bywa tak Tegoroczna jesień była zdecydowanie w tonacji pigowej. Ostatnio był kisiel pigwowy. I mus z pigwy. Gdzieś po drodze jeszcze dżem. No i ciasto też było(...)łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 szklanki mleka 1 małe jajko 1/2 łyżki oleju łyżeczka skórki otartej z cytryny Mieszamy ze sobą składniki suche i mokre. Na gorącą patelnię kładziemy łyżką ciasto tworząc placuszki. Smażymy aż na wierzchu utworzą się pęcherzyki. Wówczas przewracamy na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie jogurt naturalny

My simple kitchen
Przyjemność i Brandy Snaps 245

rurek i 12 koszyczków Brandy Baskets/ 110 g masła 1/2 filiżanki (125 ml) melasy lub Golden Syrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3)  3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru  Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło(...)piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków.  W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować z uchwytu

KUCHARNIA