dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:366/571)

Falafele z marchewką i kuminem - najlepsze! 181

Składniki (na 20-24 sztuki): 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie i odcedzonej 100 g marchewki startej na tarce 2 łyżki mąki z ciecierzycy (ja dałam zwykłą mąkę pszenną) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry, natki pietruszki lub mięty 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka mielonej(...)moczenie dłoni w wodzie. aby masa się nie kleiła. W garnku (ja używam patelni o wysokich ściankach) rozgrzej grubą warstwę oleju, tak na wysokość 1/2 falafela. Olej jest dość gorący, gdy zaczyna pryskać po spryskaniu go odrobiną wody. Falafele smaż partiami na złoty kolor, przewracając je łyżką cedzakową, aby usmażyły się z każdej strony. Przełóż je na ręcznik papierowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Uszka z grzybami 190

idą uszka z grzybami.   Składniki na farsz: - 200g suszonych grzybów - 250g pieczarek brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku       Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)łączymy końcówki, sklejamy nadając im kształt uszek . W dużym garnku gotujemy posoloną wodę. Uszka wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Gorące podajemy z barszczem lub do barszczu. Uszka z grzybami to tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu. Moje zostały zrobione tylko z farszem z grzybów, ale równie smaczne są z kapustą

mojewypiekiinietylko
Karczek w warzywach 228

fotografii. Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem, ale do rzeczy: smaku tego dania nigdy się nie zapomni. Karkówka jest podstawowym składnikiem, ale zestaw i sposób przyrządzenia warzyw gwarantuje niesamowite wrażenia smakowe. Danie nie jet skomplikowane. Zaczynamy: Na fotografii staraliśmy się pokazać 1 kg karkówki bez kości.    Kroimy(...)ziemniaczkami i sałatk ą  wielowarzywną  (w wersji z olejem) lub inną  ulubioną. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno, np. do kanapki. Polecamy bardzo gorąco! Smacznego

Maminek kulinarny
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 253

Można go podawać również z owocami sezonowymi. Niezwykle udane duety tworzy z truskawkami, malinami, jeżynami, jagodami i borówką amerykańską. Stopień trudności wykonania: bardzo łatwy (już łatwiej chyba się nie da :) ).          Składniki: 1 kg zmielonego twarogu, 1/2 szklanki ksylitolu, 4 jaja, skórka otarta z 2 cytryn, sok z ½ cytryny, 1 łyżka posiekanego estragonu, 2 łyżki posiekanej(...)napełnionej wodą (do wysokości 2/3 foremki z sernikiem), piec 60 minut. Wystudzić, wstawić do lodówki do dalszego chłodzenia min. kilka godzin. 4. Listki bazylii i mięty zblanszować: wrzucić do gorącej wodę na 2 minuty, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem. Odsączyć, dodać pozostałe składniki sosu (zostawić pół porcji pistacji do dekoracji), zmiksować blenderem. 5.Zimny sernik posmarować bardzo cienką

SzczyptaSmaQ
Błękitna Helena 226

jest Helena trojańska.  Restauratorzy paryscy raczyli wtedy gości wielką liczbą potraw o nazwie Belle Hélene, jednak  na stałe do światowego kanonu wykwintnej kuchni weszło tylko to jedno danie - deser przyrządzony z gruszek, lodów waniliowych i gorzkiej czekolady. A teraz pora na moją wariację. Szwajcarzy posiedli sztukę dokonania rzeczy zaskakujących. Udało im się w niewielkim kraju zjednoczyć ludzi(...)wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste. Kiedy są gotowe wyjmujemy z syropu odsączmy i studzimy. Podajemy z pokruszonymi ciasteczkami oreo i ulubionymi lodami. Gorąco polecam

Malinowe Pocałunki
Ryba w mleczku kokosowym 216

jest dla odmiany wyjątkowo łagodne i delikatne, dlatego sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Uwielbiam jego smak, do tego jest łatwe i szybkie do przygotowania. Obecnie składniki do dań orientalnych są powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja(...)Włączamy średni ogień i prażymy wiórki, cały czas mieszając łopatką, aż staną się złote (nie możemy dopuścić, aby były ciemno-brązowe, trzeba je pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone

Poezja smaku
Meksykańskie chilli po polsku 277

Już mówiłam, że bardzo lubię tego typu dania. Są sycące i rozgrzewające, a poza tym proste w przygotowaniu. Być może moje chilli nie jest tradycyjnym, meksykańskim chilli, ale ja je bardzo lubię. Zapraszam. Chilli con carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych(...)można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo z łyżką kwaśnej śmietany, ale zawsze w towarzystwie pieczywa. Czy to zwykłej bagietki, czy pszennej tortilli. Gorąco polecam na te mroźne dni. Miłego wieczoru

Ratunku obiad
Popover. Yorkshire pudding. Dutch baby 243

pieczenia. Oryginalnie piecze się je w wysokich foremkach, głównie po to żeby ciasto utworzyło w środku jak największy pusty komin, a z wierzchu było przypieczone i chrupiące. To samo da się uzyskać w klasycznej, metalowej formie do muffinek – nie próbujcie tego z foremkami papierowymi czy silikonowymi – nie wyjdzie. Forma musi przewodzić ciepło i musi się mocno nagrzewać.   Wbijamy(...)żadnym pozorem nie otwieramy piekarnika! Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 175⁰C (termoobieg można, ale nie trzeba zostawiać) i pieczemy jeszcze 20 minut. Jemy od razu – im bardziej gorące tym bardziej chrupiące. Z czasem stają się miękkie. Można posypać je cukrem pudrem z wanilią i cynamonem. Albo podać z melasą, ulubionym słodkim syropem, powidłami czy dżemem. SKŁADNIKI 240ml mleka

Karo in the Kitchen
Kozia broda w roli schabowego 211

Już nie chroniona, więc można się delektować. Inne nazwy to :szmaciak gałęzisty, siedzuń sosnowy - nazwy wymienne w zależności od regionu. Można podać z ziemniakami i np

R'n'G Kitchen
Gruszki w syropie 246

Kolejne słodkie przetwory na naszym blogu. Kolejne właściwie uniwersalnego zastosowania. Takie gruszki równie dobrze sprawdzą się w daniach wytrawnych (np. jako dodatek do mięs), jak i słodkich, jak wszelakie deseru. A nawet można z nich zrobić drożdżówki z tymi właśnie gruszkami w środku. A dodatkowo całkiem przyjemnie można spożytkować syrop. Doskonale smakuje rozrobiony w wodą gazowaną. Zresztą z niegazowaną(...)bardzo fajnie zabarwią nam gruszki na różowo-czerwony kolor. Taki dodatkowy bajer wizualny, fajnie to wygląda. My część zrobiliśmy z malinami, a część bez. Tak przygotowane gruszki zalewamy gorącym syropem, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy – w garnku ustawiamy słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotujemy na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Racuchy jak za dawnych lat, super 192

Przepyszne racuchy, przypomniały mi się dawne czasy. Grube puszyste, pycha. Jeśli zdecydujecie się je zrobić na śniadanie to trzeba szybciej wstać, ciasto musi wyrosnąć Drożdże pokruszyć

Kuchnia Pokoleń
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 246

Składniki: kapusta biała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron soba ze szparagami i truskawkami w sosie na bazie cydru 215

może coś on sknocił. Szkoda, wielka szkoda. Kochani dlatego, namawiam Was do próbowania wielu rzeczy w kuchni, nawet jak coś Wam nie wyjdzie to nie zrażajcie się spróbujcie przygotować danie drugi raz w inny sposób. Każdy z nas uczy się czegoś codziennie i ma styczność po raz pierwszy z jakimś produktem. Moja ciocia w dojrzałym wieku, ostatnio podpytała mnie(...)podlej cydrem, poczekaj aż sos się zredukuje i cały alkohol wyparuje. Dodaj sól, ugotowany makaron i natkę pietruszki, całość delikatnie wymieszaj, tak aby nie uszkodzić delikatnych truskawek. Nakładaj póki gorące na talerze! Podaj z lampką schłodzonego cydru z miętą! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Pieczone ziemniaki z pieczarkami i "Czekolada" 222

przekór dzisiejszej pogodzie postanowiłam przygotować aromatyczny obiad z różnych składników znalezionych w lodówce. Danie można wykonać w naczyniu żaroodpornym. Ja ze względu na jego masę i trudność w przenoszeniu użyłam blachy i folii aluminiowej. Wyszło smacznie, a w czasie jego pieczenia mogłam poddać swoją nózię ćwiczeniom. A na deser była "Czekolada" :) Składniki (na 2 porcje): 3 ziemniaki 4 spore(...)Unikamy w ten sposób przypalenia czosnku. Przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną w dół). Piec 30 minut w 160-170 stopniach C. Zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut. Podawać gorące z ząbkami czosnku ułożonymi z boku. ----- Podobne: Złociste pieczone ziemniaki Bliniarz - ciasto ziemniaczane Zapiekanka z dynią "nawinie" Dopiero niedawno dotarło do mnie, że film Lasse Hallströma z Juliette Binoche

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiełbasiara, czyli baba ziemniaczana z kiełbasą 171

Kartofle, pyry, grule, bulwy, perki... Ziemniakami Polska stoi! Idealne praktycznie do każdego dania, tanie, powszechnie dostępne i praktycznie każdemu smakują. I chociaż powszechnie uważa się je za tuczące, to mają wiele składników korzystnych dla naszego organizmu. Bo to nie ziemniaki tuczą tylko tłuste sosy i mięsa, z którymi je podajemy. Tuczy też złe ich przyrządzanie, na przykład jako(...)wysmarowania formy Wykonanie: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odlewamy trochę soku ziemniaczanego (około 0,5 szklanki). Kiełbasę kroimy w plastry i przysmażamy na patelni. Gorącą dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę układamy w natłuszczonej formie (na wysokość

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania