piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych. Jak mam ochotę na danie z dyni wyciągam już gotowe puree z zamrażalnika. O innych typach dyni opowiem Wam przy okazji kolejnych przepisów. ;-) Dzisiaj zapraszam Was do wspólnego gotowania, a w menu mamy dyniowo(...)rozgrzanym rondlu na oleju kokosowym smażymy posiekany czosnek, cukinię, cebulę i imbir. Dodajemy kurczaka, smażymy około 8 minut. Dodajemy pozostałe składniki i dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Podajemy z gorącymi naleśnikami. Smacznego
SMYKWKUCHNIKapary z nasturcji po polsku Nie powiem ,że uwielbiam kapary , raczej nie bardzo , ale jako dodatek do niektórych dań są niezbędne . Można oczywiście kupić gotowe , ale po co , skoro nasturcji w ogrodzie jest pełno ( bo uwielbiam patrzeć na jej kwiaty ) , więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze(...)godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować , doskonale przechowują się nawet ponad rok . Polecam Post Kapary z nasturcji po polsku pojawił się poraz
Ogrodnik w podróżyZanim przejdę do zachwalania dzisiejszych krewetek muszę Wam się przyznać do jednej rzeczy. Nie lubię ciemnego piwa. To znaczy zazwyczaj go nie lubię. Lub może inaczej
Pełny talerzprzez dzieci, jak i dorosłych. Nie musimy kupować sosu w słoiku, aby cieszyć się słodko-kwaśnym smakiem. Jeśli macie w domu trochę puszek, warto je zużyć i zrobić takie danie. Kurczak słodko-kwaśny (dla 4-ech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula pokrojona w kostkę kilka mini-kolb konserwowej kukurydzy (można(...)ananasa wraz z taką samą ilością przecieru pomidorowego z kartonika. Dodajemy cukier trzcinowy, ocet ryżowy, imbir w proszku i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy. W woku rozgrzewamy olej. Na bardzo gorący kładziemy kilka kawałków kurczaka (ja smażyłam całość w trzech turach) i smażymy chwilę do czasu, aż wierzch się zetnie i zrumieni (w środku może zostać surowy). Odkładamy na talerz
Poezja smakuBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1
Kuchenne WariacjeUwielbiam drożdżowe bułeczki niemal w każdej postaci. tym razem bułeczki - ślimaki. Można je zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Ja zrobiłam trzy nadzienia - rodzynki, cynamon i dżem
Mama GotujePyszne mięsko z galaretką..przygotowane w szynkowarze..i jak to u mnie bywa ilość przypraw zawsze na oko..dodałam nawet przyprawę do dziczyzny mimo tego
Moje domowe kucharzenieskładnikami to sytuacja zmienia się o 180 stopni. Osobiście jestem purystką i uwielbiam gorzką czekoladę o zawartości kakao powyżej 70%. Lubię ją również jako dodatek do deserów oraz innych dań. Kiedy mam chwilę czasu łączę ją z najróżniejszymi owocami. Wtedy jej smak zostaje przeniesiony na kompletnie nowy poziom. W szczególności upodobałam sobie „ziarenka” owocu granatu. Zatopione(...)wyłączyć. Na blasze do pieczenia rozłożyć papier piekarniczy (pergamin) . Czekoladę podzielić na równe kawałki i ułożyć na blasze z pergaminem w równych odstępach (ok. 2 cm) , wstawić do gorącego piekarnika na ok. 5 minut (kostki czekolady powinny stać się miękkie i plastyczne oraz lekko rozpłynąć na boki) . Wyjąć blachę z piekarnika; cedzić kawę przez małe sitko nad gorącą czekoladą; powtykać
Jem więc JestemBób teraz jest najlepszy, więc trzeba go jeść wręcz garściami. Polecam dzisiaj to pyszne warzywko w wersji tradycyjnej, przełamane smakiem mięty i tymianku. Fajne smaki, szybko
Gosia gotujekotletach ziemniaczanych oraz krokietach , przyszedł czas na faszerowane kulki ziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania(...)panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Olej powinien sięgać przynajmiej do połowy kulek. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Podawać gorące na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego
Gosia gotujeZbliża się Wielkanoc wielkimi krokami i powoli można poczuć ten klimat świąteczny. Mi te święta kojarzą się przede wszystkim z babami, mazurkami, oczywiście jajkami i białą
dom-agi.plPizza. Najłatwiej zamówić, do czasu, kiedy człowiek przechodzi na weganizm. O ile jeszcze pizzę wegetariańską znajdziemy wszędzie, o tyle z wegańską zaczynają się schody. "Poproszę pizzę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdeszczowe dni ( przynajmniej w Krakowie ). W taką pogodę napewno wielu z nas marzy o tym , by zjeść coś ciepłego , co szybko nasyci , a zarazem nie będzie ciężkim , typowo zimowym daniem. To właśnie z myślą o tych ten przepis. Aromatyczny krem czosnkowy zapieczony z ostrym serem , podany z dodatkiem chrupiących grzanek na pewno niejednemu przypadnie do gustu! SKŁADNIKI: KREM: -czosnek(...)gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku. Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica S.A. z wykorzystaniem produktu – Kujawskiego z ziołami
Ostra na Słodkowiecie uwielbiam zarówno pesto , jak i makarony ! Dziś mam dla Was kolejny , niesamowicie smaczny przepis na danie , które możecie przygotować zarówno na obiad , jak i na ciepłą kolację . Zachwyceni będą nie tylko wielbiciele kuchni włoskiej. Połączenie makaronu … z niezwykle aromatycznym sosem pesto , delikatną mozzarellą i soczystymi pomidorkami , zapieczone w formie keksa zyska wielu zwolenników! Typowe składniki – nietypowy sposób(...)plasterki. Do formy wkładamy warstwę makaronu. Przykrywamy plasterkami sera i pomidorów. Na to kolejna warstwa makaronu i kolejna warstwa sera i pomidorów. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Wkładamy do gorącego (170 C ) piekarnika na ok.35-40 minut. Podajemy ze świeżą bazylią i pokrojonymi w plasterki pomidorami. PORADA: Po wyłączeniu piekarnika zostawmy keks do lekkiego przestudzenia przy uchylonych drzwiczkach – sprawi
Ostra na SłodkoPyszna pizza na tradycyjnym, delikatnym, a zarazem chrupkim cieście z dodatkiem bogatego w witaminy i minerały łososia oraz aromatycznych oliwek, a także kaparów. Powiew śródziemnomorskich smaków
Słodka Strona