dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:351/571)

Ryżowe ciasto cytrynowo - pomarańczowe 179

Przepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem.    Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki

Apetyczna babeczka
Tradycyjne gazpacho andaluz i wspomnienia z Hiszpanii 132

wpatrywaliśmy się w migoczące w wodzie światła. To był wspaniały początek mojego pobytu w Hiszpanii i niezapomniana chwila. Odtąd gazpacho zawsze ma dla mnie smak tamtego wieczoru. W gorącym klimacie Hiszpanii zimne napoje cieszą się dużym wzięciem. W górnym prawym rogu - typowy widoczek z Barcelonety. Poniżej: piękna architektura to kolejna wizytówka Barcelony. Świeże ryby na targu miejskim.  Dobre gazpacho(...)jeśli było niedobre, to znaczy, że ktoś źle je zrobił, bo gazpacho jest pyszne! - Tak brzmiała moja odpowiedź, w końcu warto przekonywać Sprzedawcę pomidorów do tego arcy pomidorowego dania:) Niestety nie miałam okazji poczęstować Sprzedawcy moim gazpacho, wtedy na pewno zmieniłby zdanie, bo z jego pomidorów gazpacho wychodzi "pierwsza klasa":) Z dygresji technicznych - Dawid Nestoruk z Magiel Cafe

Chilli Czosnek i Oliwa
Wytrawne risotto z truskawkami, z olejem rzepakowym 216

się nim delektował, natomiast dzieci “podziubały” …. chyba dlatego, że widziały te truskawki, ponieważ w smaku wyszło bardzo pyszne. Risotto di fragole to bardzo delikatne i wyrafinowane “primo piatto” (pierwsze danie), które łączy kremowość ryżu z wyjątkowym smakiem, zapachem i kolorem truskawek. To doskonała propozycja zarówno na lekki obiad w upalne dni, jak i, na elegancką kolację(...)Składniki na 4 osoby: 350 g ryżu na risotto 3 łyżki oleju rzepakowego ½ cebuli 3/4 szklanki białego półwytrawnego wina 400 g dojrzalych truskawek ok ¾ litra wywaru warzywnego ( w ostateczności gorąca woda i troszke warzywka) 60 g startego parmezanu 1 łyżka masła 1/3 szklanki smietanki sól do smaku Wykonanie: Truskawki myjemy i kroimy w kostkę. Zostawiamy cztery ładne sztuki

Mia Cucina Sofieta
Paella z warzywami (wegańska) 166

Paella to hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, oparta przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu. Proponuję paellę w wersji wegańskiej z warzywami. Składniki: około 500 ml

e-PrzepisyKulinarne
Maślane pyzy / kluski na parze / parowańce z cynamonem 170

Przepis na klasyczne pyzy już przedstawiałam, tym razem inna odsłona. P yzy w tej wersji pachną masłem i cynamonem. W smaku bardz o przypominają słodkie bułeczki

Szefowa kuchni
szybkowar-kacze udka na czerwonej kapuście z jabłkami... 161

Składniki: kacze udka 2 większe, majeranek 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, masło klarowane 2 łyżeczki, kapusta czerwona

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 131

4 filety z piersi kurczaka 250 g mięsa mielonego garść suszonych śliwek kilka suszonych grzybków szczypta suszonej chili w płatkach pieprz ziołowy staropolski 1 łyżeczka soli

Gotowanie jest łatwe
Budyń czekoladowy 114

                                      Budyń czekoladowy  budyń czekoladowy Składniki

Miód i pieprz
Faszerowane pieczarki prażonym kuskusem 177

Kuskus, który uprażyłam, nie tylko kolor mu zmieniłam, ale gdy wodą go zalałam to sypkie ziarenka uzyskałam. Pieczarki całe wykorzystałam, nóżki od kapeluszy poodcinałam, które również

Moniki Smakołyki
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 171

Słowo „ pierogi ” oznacza potrawę wykonaną z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego na głębokim tłuszczu, cienko rozwałkowanego i wypełnionego różnorodnymi nadzieniami. Niedawno były pierogi z

mojewypiekiinietylko
Domowe tortille ze smalczykiem 139

Do niedawna nie sądziłam, że tortille można zrobić w domu ze składników ogólnie dostępnych. Ze względu na dość wysoką cenne sklepowych tortill, jest to dobra informacja

Jadło i czytadło
Burgery z pulled pork 187

Jak zapewne domyślacie się po poprzednich wpisach dzisiaj pokażę Wam burgery z pulled pork i surówką z czerwonej kapusty.  Burgery wspaniałe.  Mięso soczyste, mięciutkie

Sto kolorów kuchni
Zupa z dyni (by Heston Blumenthal) 141

oliwek (użyłam 2 łyżki) 400 g mleka pełnotłustego (użyłam 2%) 4 gałązki rozmarynu (dałam o długości ok. 10m) 3 średnie białe cebule 250 g masła (wykorzystałam tylko 200g) 600 g zimnej wody szczypta pieprzu Cayenne 40 g octu balsamicznego (lub do smaku) – dałam 4 łyżeczki 40 g oleju sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle sól   Składniki(...)dyni) . Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem, przecedzić przez sito (pominęłam) . Przyprawić szczyptą pieprzu Cayenne (dałam dwie szczypty) , solą (dałam 5 szczypt) , octem balsamicznym (dałam 4 łyżeczki) i olejem sezamowym (pominęłam) . 600 g zimnej wody szczypta pieprzu Cayenne 40 g octu balsamicznego (lub do smaku) – dałam 4 łyżeczki 40 g oleju sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle sól

Moja Delicja
po prostu pstrąg z patelni 130

filet z pstrąga Kilka dni temu podałem  na obiad pstrągi z masłem, chilli, oraz czosnkiem i ryba tak wszystkim zasmakowała iż zostałem szybko "przymuszony" do sporządzenia kolejnego pstrągowego dania. Tym razem będzie to podanie tej niezwykłe smacznej ryby w sposób najprostszy, bowiem w takim przypadku im mniej przypraw i innych zabiegów, tym lepiej dla końcowego efektu. składniki(...)był to rodzaj oleju umożliwiający  smażenie ryby w wysokiej temperaturze ( ja użyłem rzepakowego) i wrzucamy dwa ząbki czosnku w łupinach ( nadadzą rybie dodatkowego aromatu). Gdy tłuszcz będzie gorący wkładamy na patelnię filety,  zawsze zaczyniając smażenie   ryby od strony skóry. Rybę smażymy przez 2-3 minuty , pamiętając by co jakiś czas potrząsać patelnią, a następnie przekładamy filety

Miód i pieprz