dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:343/571)

Kurczak z porami zapiekany w cieście 1222

pieczarek , Smażone kotleciki z kurczaka Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem Krucha sałatka z panierowanym kurczakiem Zapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka kurczaka wyluzowana z kości, bez skóry, kawałek pora, jajka, mleko, mąka, natka pietruszki. Kurczak z porami zapiekany w cieście 1 ćwiartka kurczaka(...)Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, pieczemy ok. 35 minut, ąz ciasto się napuszy a powierzchnia zapiekanki zrumieni. Kurczak z porami zapiekany w cieście podajemy na gorąco. Smacznego! The post Kurczak z porami zapiekany w cieście appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 219

zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą to pożywne jedzenie, które pomoże odzyskać siły po zabawach sylwestrowej nocy. Soczewica na Nowy Rok  – Lenticchie Stufate di Capodanno na podstawie przepisu ze strony(...)sól, pieprz i przecier pomidorowy. Wymieszaj. Gotuj przez ok. 20 minut, aż soczewica stanie się miękka, a bulion zostanie wchłonięty. Dodaj więcej płynu, jeżeli będzie to potrzebne. Podawaj na gorąco, z gotowaną kiełbaską i polentą lub puree ziemniaczanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 265

Dziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga(...)pokrojoną w  paski fasolę - smażyć jeszcze chwilę.  Warzywa mają pozostać chrupkie ! Na koniec warzywa doprawić solą i ostrą papryką. Odstawić. Krążki papieru ryżowego namoczyć w ciepłej ( nie gorącej ) wodzie, przez 2-3 sekundy. Wyjmować zmiękczony papier ryżowy na deskę. Na brzegu krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe

kolorowotorcikowo
Kiełbasa domowa 171

Od dawna planowaliśmy zrobienie własnej kiełbasy i właśnie nadszedł ten czas. Receptura jest stara i nieskomplikowana. Taką kiełbaskę robiła Babcia Zosia.     Składniki: -2 kg

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 184

U mnie na blogu przepisów na kotlety mielone jest sporo, ale tak jak już pisałam kilka razy nie lubię robić takich samych potraw, za każdym razem

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami 337

mojprzepisna.pl | Pierogi z mięsem oraz z ziemniakami U nas dziś pierogowo. Robiliśmy całą rodzinką (nawet z tą przyjezdną) pierogi. Aż trzy rodzaje nam wyszły: z mięsem

moj przepis na
Polpette di riso e patate 183

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie. Składniki 500 g ziemniaków 1

R'n'G Kitchen
Kolorowa galareta -Terrina wielkanocna 240

Bardzo ładnie wyglądająca przekąska. Smak również będzie odpowiadał wielu osobom.Taka galareta z jajkiem, szynką i warzywami jest na pewno ozdobą każdego stołu. Nazywana również Terriną wielkanocną

W kuchennym oknie Ewy
Fasolka po bretońsku. 219

Składniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka

O kuchni z uczuciem
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 313

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta

zielonacukinka
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 212

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni

Apetyczna babeczka
Makaron z brzoskwiniami w sosie makowo-waniliowym 175

okazji zbliżającej się kolacji wigilijnej chciałam Wam zaproponować pyszny i łatwy do wykonania deser. Jest to makaron w sosie makowo-waniliowym z brzoskwiniami. Danie w sam raz na zwieńczenie kolacji wigilijnej. Obłędnie pachnie wanilią i cytryną, nie jest zbyt słodki, chociaż wielbiciele cukru mogą sobie go dosłodzić. Sos można sobie przygotować(...)koniec dodać brandy. – W międzyczasie w lekko posolonej wodzie ugotować makaron al dente – ok. 5-6 minut, i odcedzić. – Do gorącego makaronu wlać sos makowo-waniliowy i wymieszać razem z brzoskwiniami pokrojonymi na ósemki. – Podawać deser na ciepło

To co kocham
Kupieńskie pierogi z grochem (fasolą) – kuchnia podkarpacka 197

która w pierogach zachwyci nie tylko fanów roślin strączkowych. Danie jest bardzo smaczne, ale też zdrowe, ze względu na zawartość białka. Nie dodając do farszu jajka sprawimy, że danie będzie wegańskie, a sama struktura nadzienia nie ucierpi na tym za bardzo. Pomijamy wówczas oczywiście również omastę ;) Przepis na pierogi z grochem pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Kupnie(...)grzyby będą mocniej wyczuwalne, natomiast kolor farszu będzie ciemniejszy i bardziej szary. Składniki na około 50 sztuk: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej poznańskiej (około 500 gram ) 2 łyżki oleju gorąca woda (około 1 szklanki) sól (około ½-1 płaska łyżeczka) Farsz: 500 g fasoli Jaś 3-4 suszone grzyby (około 10 g ) 3 cebule 1 jajko olej lub smalec

Trzeci talerz
Maja blanca, czyli moja wersja puddingu z kukurydzy 156

Cześć! Ja k mogliście wywnioskować z poprzedniego posta w Malezji dość często używa się kukurydzy do dań na słodko. Moją miłością były bułeczki na parze z budyniem kukurydzianym w środku.  Zainspirowało mnie to do odszukania przepisu na ten deser. Odkryłam, że nadzienie ma swoje korzenie w Filipinach gdzie nazywane jest "Maja blanca". Podaje je się tam w formie(...)podgrzej mleczko kokosowe z dodatkiem zwykłego mleka, nie doprowadzaj do wrzenia.  Przelej je do miski z mąką i jajkiem (uwaga! ważna jest kolejność, jeśli wlejecie żółtko prosto do gorącego mleka, najzwyczajniej na świecie zacznie wam się ścinać). Dodaj kukurydzę, sól i słodzik, całość wymieszaj  i wlej ponownie do rondelka.  Gotuj na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji

Gawron w rosole
Gołąbki bez zawijania 421

Gołąbki na szybko. Bardzo smaczne i proste danie, nie trzeba męczyć się z kapustą, którą trzeba gotować, nieraz rozrywa się, albo liście są za duże. Tu szybko formujemy owalne klopsiki, nic się nie rozsypuje, ani nie rozwala i na dodatek nie trzeba piekarnika. Z podanych składników wychodzi obiad dla 4 osób na dwa dni. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)lepiej, ponieważ farsz będzie bardziej zwarty. Uformować niewielkie, owalne gołąbki i dobrze obsmażyć z każdej strony na lekko posmarowanej olejem patelni. Następnie gołąbki przełożyć do dużego garnka z gorącym sosem i dusić ok. 20 minut w zależności od wielkości gołąbków. Sos pomidorowy do gołąbków 1 l przecieru pomidorowego (z kartonika) 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, papryka

Dobra karma