skórce. Jeśli macie duże cukinie z grubą skórką i dużymi nasionami, należy je obrać, wyciąć nasiona i pokroić w grube półplastry. Cukinia w zalewie curry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym(...)warzywami. W garnku zagotować wodę, dodać cukier, sól, curry - gotować 2 minuty. Dodać ocet, gotować jeszcze 0,5 minuty. Cukinię w słoikach zalać gorącą zalewą, a następnie pasteryzować * 10 minut. Słoiki ustawić dnem do góry, przykryć ręcznikiem, pozostawić do ostygnięcia. * do pasteryzacji wstawiać słoiki z gorącą zalewą Smacznego
Codziennik KuchennyFavorite Zrobiłam ten obiad dziasiaj przed pracą. Nie miałam dużo czasu, więc musiałam wymyśleć coś szybkiego. Wszyszło super, mam to jedzonko w pracy i bardzo mi
Kuchnia Pokoleńżeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar przypraw… Szakszuka to danie pochodzące z Tunezji, ale świetnie przyjęło się nie tylko w krajach północnej Afryki, takich jak właśnie Tunezja, Egipt i Maroko, ale też leżących nie całkiem daleko Izraelu, Libanie(...)Jajka ogrzewamy, wkładając je do garnka z ciepłą wodą. Do potrawy przyda się duży płytki rondel lub głęboka patelnia o grubym dnie. Rozgrzewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojone kiełbaski. Kiełbaski są surowe, smażymy je z każdej strony do mocnego zrumienienia, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy kiełbaski i odkładamy do miseczki, tłuszcz w rondlu zostawiamy. Na oleju ląduje
Karo in the Kitchenproponowały mleczko kokosowe w korzystnych cenach i dobrej jakości. Zakupiłam kilka puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam... Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams. Składniki, 2 porcje: 500 g małych(...)pastę. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, dodać przygotowaną pastę i smażyć wszystko mieszając ok. 10 minut dodać kmin rzymski i pietruszkę. Do garnka wlać szklankę (250 ml) gorącej wody. Dołożyć kurkumę, chili i ziemniaki oraz sos rybny i cukier. Wymieszać i cały czas gotując dodawać stopniowo mleko kokosowe . Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez
Kubki smakunormy. Oby to było tylko chwilowe załamanie. W końcu jesienna chandra, krótsze dnie, dużo nauki może sprawiać takie wrażenie. Póki co, trzeba spiąć pośladki na tyle ile się da. A już w sobotę ślub mojej przyjaciółki, teraz żyję tylko myślą o tym dniu i nie mogę na niczym innym się skupić :). Cały czas dynia, dynia, dynia. Nigdy mi się(...)płatów drożdżowych - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/3 łyżeczki imbiru - 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej *opcjonalnie: posypujemy wegańskim parmezanem z nerkowców i szczypiorkiem Orzechy zalewamy gorącą wodą na co najmniej 30 minut, po tym czasie odcedzamy. Cebule kroimy w ósemki. Resztę warzyw obieramy, kroimy w kostkę i wraz z cebulami gotujemy do miękkości. Makaron gotujemy zgodnie
Be Fit Be StrongMarynujemy grzyby...marynujemy też ryby, które wspaniale wychodzą z octu...marynujemy warzywa...dlaczego by nie zamarynować jajek? Ja marynuję i polecam każdemu, pyszne, aromatyczne dzięki przyprawom
Z Majeczką w kuchnidość syty, szczególnie gdy poprzedzony został wyśmienitym pierwszym daniem, jakim był Krem z groszku podanym z jabłkiem , i dlatego nie wymagał żadnego towarzystwa. Jeśli jednak nie planujecie pierwszego dania, to polecam podać Piracką rybę w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw z delikatnym dressingiem i chrupiącą bagietką. Składniki: (6 porcji) 1.5 kg filetu łososia ze skórą(...)wstaw na całą noc do lodówki. Na drugi dzień piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Piecz rybę przykrytą pastą przez około 50 minut (ja piekłam 40 minut). Podawaj na gorąco. The post Piracka ryba, czyli łosoś pod pierzynką appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaUwielbiam gotowane delikatne mięso. Jak byłam w ciąży, to strasznie przeszkadzał mi zapach smażonego mięsa, więc szukałam jakiejś alternatywy, żeby zjeść smacznie. Wymyśliłam, że gotowane pulpety
dom-agi.plrazem, z dodatkiem oliwy. Z mięsa "z odzysku" kotleciki wyszły bardzo smaczne i sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu(...)kurczaka. Dodać jajka, bułkę tartą i szczyptę soli. Dobrze wymieszać. Formować małe klopsiki wielkości piłeczki pingpongowej. W odpowiednim naczyniu ( używam niedużego woka) rozgrzać olej. Gdy olej jest gorący, umieścić kilka klopsików i smażyć, aż będą rumiane. Wyjąć łyżką cedzakową i umieścić na papierze kuchennym. W ten sposób usmażyć wszystkie klopsiki. Podawać z białym ryżem i sałatką
Stare Garyłączymy makaron z pesto ). Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy(...)makaronem, ugotuj go al dente i odcedź, zostawiając jednak w garnku nieco wody. Wrzuć makaron z powrotem do garnka i dodaj sos, szybko wymieszaj. Sos po wymieszaniu z gorącą wodą spod makaronu stanie się jedwabisty. Makaron podawaj posypany czarnymi oliwkami. Alternatywnie możesz podać sos jako dip do grzanek, sucharków lub krakersów
Chilli Czosnek i OliwaPyszny, świeżo parzony, aromatyczny i doprawiony tak, jak lubimy. Przepis na domowy schab na kanapki jest tak prosty, że aż wstyd go nie zrobić. Szynkowar sprawia
Proste-przepisy.plmoim blogu są już przepisy na leczo. Tym razem znów sięgnęłam po to pyszne danie, ale nieco je “odchudziłam” I lekko zmodyfikowałam. Oboje z Dariem uznaliśmy, że w tej jesiennej wersji jest naprawdę pyszne. Są w nim świeże warzywa i ani grama mąki. Koniecznie je wypróbujcie. Naprawdę warto! Składniki: • 40 dag kiełbasy z piersi kurczaka • 2 spore cebule(...)Wymieszać. 5. Potrawę gotować ok. 10-15 minut, nie dłużej. Papryka ma zostać lekko chrupiąca. 6. W tym czasie na patelni rozpuścić odrobinę smalcu. Tłuszcz nie może być zbyt gorący! Dodać 1 łyżkę czerwonej słodkiej papryki, Szybciutko zamieszać. Dodać do garnka z leczem. Podsmażona papryka idealnie zagęści potrawę. 7. Leczo podawać gorące. Smacznego
W mojej kuchniwschodniej części północnej Tajlandii; na pozostałych obszarach można ją spotkać w wersji z makaronem jajecznym. Składniki: 4 papryczki chili (uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej(...)chili, szalotkę, czosnek, imbir, kolendrę świeżą i mieloną, kurkumę i pastę curry z 2 łyżkami wody po chili. W razie potrzeby dodać więcej wody. W garnku rozgrzać olej. Na gorący olej wylać przygotowaną pastę i podsmażać 4-6 minut aż lekko zbrązowieje. Dodać mleko kokosowe i bulion, zagotować. Dodać kurczaka, zmniejszyć ogień i gotować około 25 minut, do miękkości mięsa
Pociąg Do KuchniCzęsto robię dania z makaronem - moja Córka bardzo je lubi. To kolejna propozycja obiadowa; zdrowsza, razowa wersja "świderków" z kurczakiem i warzywami, wszystko przesiąknięte aromatycznymi ziołami. Szybko, zdrowo i smacznie! składniki: 400 g makaronu razowego świderki 500 g mięsa z udek kurczaka cebula 2 ząbki czosnku papryka czerwona cukinia 1/2 brokuła ulubione zioła świeże lub suszone sól, pieprz(...)smaku solą i pieprzem. Mąkę rozrobić w 1/4 szkl zimnej wody, wlać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia. Na talerz wyłożyć porcje makaronu, polać sosem z mięsem i warzywami. Podawać gorące
6niebotruskawkami i truskawkowa pianka :-) Już sam opis zachęca do zrobienia, a zdjęcie utwierdza w przekonaniu, że warto :) To jak, kto z Was je zrobi? :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na biszkopt(...)wyłożyć na wystudzony biszkopt. Na masę śmietankową wykładać podłużne biszkopty, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce. Galaretka truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2 galaretki truskawkowe Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody, dodać zamrożone truskawki i odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę z truskawkami wyłożyć na biszkopty, ponownie wstawić do lodówki. Truskawkowa pianka: 450 ml śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe Galaretki
Domowa cukiernia EwyPiersi kurczaka w sosie sojowym usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka(...)Całość polać sosem sojowym i przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć, co jakiś czas mieszająć. Gdy warzywa będą miękkie to dodać usmażone kawałki piersi kurczaka. Całość jeszcze chwilę smażyć. Podawać gorące
UgotowaćWłoski klimat, zapach i smak świeżych ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek(...)kroimy w ćwiartki w garnku na oliwie i maśle podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy brązowy cukier około pół szklanki pokrojonych pomidorów odkładamy, a resztę dodajemy do garnka wlewamy gorący bulion i gotujemy wszystko przez ok. 5 min., a następnie dodajemy sos Worcestershire kiedy całość osiągnie gęstą konsystencję i pomidory będą odpowiednio miękkie miksujemy wszystko ręcznym blenderem i gotujemy jeszcze przez
zobacz ich smakcytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki i ciasto dalej ugniatamy rękoma na stolnicy. Gotowe przykrywamy miską lub ściereczką i pozostawiamy na godzinę. Przygotowujemy syrop gotując jego składniki na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut(...)ilości, jeżeli będzie ich więcej lub mniej to nic się nie stanie. Ostatnią warstwę ciasta również smarujemy masłem. Ciasto pieczemy w 160 stopniach przez 40 minut. Na gorące ciasto wylewamy zimny syrop, starając się aby został rozlany równo na całej powierzchni ciasta. Ciasto najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień
Jadło i czytadłoFlaczki drobiowe z kurczaka i żołądków drobiowych. Pyszne danie lub jak ktoś woli gęsta mięsna, rozgrzewająca zupka. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni. Polecam :) Składniki - 4 udka z kurczaka - 4 skrzydełka z kurczaka - 60 dkg żołądków drobiowych - 2 duże marchewki - pietruszka korzeń - pól selera - cebula, kawałek pora - 2 ząbki czosnku - sól, czerwona mielona papryka, majeranek - listek laurowy, ziele(...)średnie paseczki, marchewkę w plasterki, seler w kostkę. Cebulę, pietruszkę,czosnek,listek i ziele wyrzucam lub co nieco zjadam :) Pokrojone mięso i warzywa wkładam do przecedzonego wywaru, zagotowuję, gorący doprawiam roztartym majerankiem, papryką mieloną i dwoma łyżkami przyprawy do flaków. W rondelku przygotowuję zasmażkę : roztapiam łyżkę masła,dodaję do niej łyżkę mąki, rozprowadzam letnią wodą tak aby nie było
Kuchnia z widokiem na ogróddzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby płatki wciągnęły wodę, 10 minut powinno wystarczyć. Gdyby komuś zdarzyło się przelać wodę, można ratować sytuację dosypując(...)dodany wcześniej bardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest to konieczne. Zamiast rzodkiewek można użyć szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :) Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "twarożek" z ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się magia ;) Smacznego
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmogę na razie zapomnieć.. nie mam siły na większe gotowanie. Na blogu na razie publikuję zaległe przepisy. Dzisiaj z zaległych przepisów wieprzowina w sosie pieczarkowym. Uwielbiam to danie i mimo, że troszkę trzeba czasu poświęcić, żeby je zrobić to robię je często. Składniki: 600 g mięsa wieprzowego w miarę chudego 500 g pieczarek 1 cebula(...)zarumienić na patelni i po wystudzeniu rozprowadzić dokładnie ze śmietaną i odrobiną wody żeby nie było grudek. Całość dodać do ugotowanego mięsa i pogotować jeszcze 5 minut. Podawać na gorąco. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie30x30 Składniki na kruche ciasto: 250 g maki pszennej 1 łyżka śmietany 130 g masła 1 jajko Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki soli (można dać odrobinę więcej) Pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka bazylii. Sposób wykonania ciasta : Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować(...)podsmażoną cebulę. Gotową masę omletową przelać na podpieczony spód. Na wierzchu poukładać plastry boczku. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać gorące. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieSezon truskawkowy powoli dobiega końca, dlatego do ostatniej łubianki trzeba korzystać z nich jak tylko się da. Kompoty, ciasta, weki czy kremy. Na wykorzystanie truskawek jest tak wiele przepisów, jak wiele do głowy może przyjść pomysłów. Dziś prezentuję Wam przepis na Muffiny brzoskwiniowe z lekkim truskawkowym kremem. Przepis ten został wyróżniony przez szefów kuchni na Wrocławskim rynku. Mam nadzieję(...)Pieczemy około 25 minut w 175`C. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Krem truskawkowy: 250 g truskawek 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w łyżce gorącej wody pół szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Sposób przygotowania: Do garnuszka wrzucamy umyte truskawki zasypujemy cukrem i gotujemy d momentu rozpuszczenia
Słodkie Przyjemności