dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:335/571)

Kopytka ziemniaczane 145

Często zostają nam ziemniaki, wtedy najczęściej wyrzucamy, a szkoda. Kopytka robi się bardzo łatwo i są pyszne. Można je jeść z sosami, mięsem w kapuście. Są

Kuchnia Pokoleń
Placki ziemniaczane wersja 2 175

W tej wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w

Mama Gotuje
Pierogi z serem i botwiną 220

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko

Monia miesza i gotuje
Aromatyczne gołąbki 178

Gołąbki inspirowane przepisem na dolme znalezionym w książce „Zupa z granatów” Marshy Mehran. Teraz już chyba nie powstrzymam się przed umieszczeniem tutaj, czegoś w rodzaju recenzji

Corner With Recipes
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 203

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około

Bullio
Roladki drobiowe z żurawiną i oscypkiem 278

Kolejny pomysł na wykorzystanie oscypka Roladki drobiowe nadziewane oscypkiem i żurawiną. Klasyczne połączenie dobrze komponujące się z rozmarynem i białym winem. mięso z piersi kurczaka (około

Bullio
Curry wieprzowe na ostro 181

składniki * 1 kg łopatki wieprzowej * 2 papryki czerwone * 2 młode cukinie * 5 marchewek * szczypior z 1-2 cebulek * 1/2 puszki kukurydzy * 1 ostra papryczka * 1 dojrzały

Mix smaku
Kotlety z mielonej piersi drobiowej, szynki i płatków owsianych - polpette impanate di petto di pollo con prosciutto e avena 352

SKLADNIKI 500 g mielonej piersi drobiowej 200 g szynki gotowanej      1 jajko      3 łyżki błyskawicznych  płatków owsianych    

zielonacukinka
Kopczyki ryżowe z dodatkiem papryki i brokułów 211

Kolejną pyszną i szybką propozycją na obiad mogą byc kopczyki , gdzie główną bazą jest ryż z dodatkiem warzyw. żródło: "Tina" Składniki na 4 porcje: 2

Słodkości i nie tylko
Zupa z brukselką 193

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak wszyscy wiemy, nadszedł gorący okres przedświąteczny, a co za tym idzie nie mamy czasu myśleć o jakimś czasochłonnym obiedzie. Dlatego w takiej sytuacji zupy są najlepsze. Dzisiaj szybka zupa z brukselką. Składniki: -ćwiartka z kurczaka bez skóry -włoszczyzna bez kapusty -1/2 kg brukselki -papryczka chili -sól, pieprz -olej rzepakowy -dwa ziela angielskie -dwa liście(...)chili oczyszczamy z gniazda nasiennego, kroimy w krążki i podsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. wrzucamy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Pieprz doradzam stosować z umiarem, ponieważ papryczka da zupie pikantność.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Pasta tahini 185

potraw m.in. hummusu i baba ghanoush. Sprzedawana bywa w formie świeżej lub suszonej. Pasty sezamowej używa się także w kuchni chińskiej, koreańskiej i japońskiej. Jest też kluczowym dodatkiem do dań z prowincji Syczuan np. dan dan noodles . Pasta tahini. Składniki: - 300 g sezamu - 1 – 2 łyżki oleju sezamowego (opcjonalnie) Ziarna sezamu porcjami prażymy na suchej patelni (u mnie(...)chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą go spożywać osoby chore na cukrzycę. Moja pasta tahini będzie wykorzystana do… ciastek francuskich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Co jeszcze znajdziesz na blogu z sezamu? Chałwę domową z pistacjami Tahini Dip tahini Sezamki owsiano kokosowe Wydrukuj przepis The post Pasta tahini appeared first

mojewypiekiinietylko
Sałatka z fasolki szparagowej i tofu 323

sama w sobie może go zastąpić. Jeśli chcesz na jej podstawie stworzyć fajny i sycący obiad, dodaj ugotowaną kaszę gryczaną niepaloną, komosę ryżową lub po prostu ryż. Takie danie będzie nawet lepsze na zimno, ponieważ wszystko zdąży się przegryźć i uwolnić aromat. W związku z dużymi pokładami fasolki szparagowej znajdującej się w mojej zamrażarce, możecie spodziewać się jeszcze wielu(...)pieprz do smaku *opcjonalnie zielona cebulka (dymka), kasza lub ryż Wykonanie: 1 Zagotuj wodę w garnku, dodaj soli, ugotuj fasolkę, a następnie ją osusz. 2 Szpinak umyj, przelej gorącą wodą i odsącz. 3 Gdy szpinak jest już suchy, pokrój go i przełóż do miski. 4 Tofu pokrój w kostkę i dodaj do szpinaku. 5 Cebulkę czerwoną pokrój w bardzo drobną

Blendman
Zupa- Flaki 170

Danie pochodzi ze wschodu Europy Uwielbiam ta zupę Składniki: 1 kg flaków ciętych wołowych lub wieprzowych Dzięki takim  flakom mamy z głowy zapach tak intensywny i wielogodzinne  gotowanie  kindziuka  2 marchewki 1 cebula 1 korzeń  pietruszki 1 seler korzeń  Smalec 2 -3 łyżki Mąka  (w zależności jak chcemy zagęścić zupę(...)tłuszczu musimy ja spalić delikatnie Dzięki temu zapach i smak wzmocniony Dodajemy do garnka i wrzucamy kostki wołowe Wszytko gotujemy około  30 min Teraz  zagęszczamy zupę *Na gorąca  patelnie dajemy smalec i mąkę  ciągle mieszamy musimy spalić nasza  mąkę na brązowy kolor Podlewamy mąkę naszą  zupą  energicznie  mieszając musimy połączyć

Viola cooks with passion
Mleczny kisiel kawowy z czekoladą 155

chociaż wtedy, o ile dobrze pamiętam, gotowaliśmy go o smaku waniliowym. Bardzo żałuję, że nie mam zeszytów szkolnych z tamtych czasów. Moja edukacja w technikum gastronomicznym nie za wiele dała mi praktycznych umiejętności, ale niektóre przepisy były dość oryginalne. W każdym razie kisiel mleczny należał do moich ulubionych, więc postanowiłam podzielić się z Wami jednym z ciekawszych jego smaków. Składniki(...)mleka wymieszać mąkę ziemniaczaną i esencję waniliową. Wlać do gotującej się kawy i mieszając gotować przez chwilę, do zgęstnienia. Przelać do pucharków. Na wierzch wysypać posiekaną czekoladę. Podawać na gorąco lub po przestudzeniu. Wersję dla dzieci można przygotować z kawą typu inka. Jeśli lubicie takie proste domowe desery, to spróbujcie owsianki czekoladowej z nasionami chia . Jest naprawdę pyszna

Codzienna kuchnia niecodzienna
”Wszystkiego najlepszego” wg Aleex 197

Snów pięknych co noc! Śpiewając, idź przez życie, Rozkwitaj jak ten kwiat Przy dobrym apetycie I w zdrowiu sto lat! Pieniądze szczęścia nie dają? Być może! Lecz kufereczek stóweczek daj Boże! Wakacji w Złotym Brzegu, Podróży morskiej też, Wszystkiego najlepszego, Wszystkiego, czego chcesz!" Pamiętacie tę dawną piosenkę śpiewaną przez Danutę Rinn i Bogdana Czyżewskiego? Starsi pamiętają na pewno, młodszych odsyłam(...)różnorodne smaki, które znakomicie się komponują: czekolada, kokos, kawa, wiśnie i śmietanka. Jest wysokie, z powodzeniem może zastąpić tort, i dość pracochłonne. Zdecydowanie odpowiednie na specjalne okazje. Gorąco polecam z życzeniami dla babć, dziadków i Agnieszek. Składniki: Biszkopt kakaowy: • 6 jajek – osobno żółtka i białka • 1 szklanka cukru, w tym 1 cukier waniliowy • 2/3 szklanki mąki pszennej • 1 łyżka

W mojej kuchni
Konserwa prasowana 184

łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa -pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki(...)Parzenie: Woda 70 stopni i parzymy do momentu gdy osiągniemy w środku wyrobu 60 stopni.Temperaturę wody i wyrobu mierzymy za pomocą termometru z sondą.Gdy wyjmiemy praskę z gorącej  wody to schładzamy ją teraz w zimnej wodzie około 10 min.Potem już tylko praska do lodówki na 8 - 10 godz i życzę SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Placuszki z kalarepą 160

jeszcze ze starego bloga, zresztą tam jest na prawdę kopalnia przepisów. Tylko jak to bywa jest ich sporo ale dochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się(...)składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię (najlepiej z odrobiną tłuszczu). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące – np u nas w towarzystwie sosu pomidorowego z dodatkiem chilli oraz kukurydzy i zielonego groszku

Szybko Tanio Smacznie
Ciecierzyca z chorizo 172

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi(...)wrzucić na patelnię, delikatnie wymieszać, aby pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i lekko podgrzała. Doprawić do smaku sola i pieprzem, wędzoną papryka i dodać posiekana natkę pietruszki. Podawać gorące. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekane gyros z sałatką. 445

Witam serdecznie.Urlop dobiegł końca trzeba pogodzić się z szarą rzeczywistością, ale na szczęście mam Was. Obiecałam po powrocie przygotować danie, które miałam okazję jeść w jednej z restauracji. Danie będzie oczywiście w mojej wersji- kucharze nie dzielą się przepisami. Mam jednak nadzieję, że efekt będzie oczekiwany. Gyros o którym mówię było przygotowane z frytkami, ja wolę z ryżem. Sałatka(...)jest w niego wyposażony, to na stojak do rożna), plastry przekładać cebulą, mięso ścinać  warstwami i zostawić na blaszce na której ustawiony jest stojak z mięsem(aby zostało gorące), w razie potrzeby położyć na nie wiórki masła,  gotowe mięso rozłożyć na ryżu, polewać tłuszczem z pieczenia,  posypać serem,   włożyć do piekarnika na 10-15 min.do

Kuchnia Beaty
Ciasto porzeczkowe 173

dżemy, z innej kompoty, a z resztę postanowiłam użyć do ciasta. Wyszukałam w ,, Oliwii" przepis na z owocami i robię.  OK, ciasto wstawione, w końcu upieczone, ale zbyt gorące. Wszyscy czekają na to, kiedy wystygnie i kiedy będzie można go pokroić. Dzieciarnia się nie cierpliwi. Nareszcie moment konsumpcji nadszedł...... i co się okazuje? Ilość cukru dodana do tej ilości(...)szybko zniknęło i nie zdążyłam.:D   Ale antyreklama mojego wypieku . Mam tylko nadzieję, że to Was nie zniechęci, a wręcz przeciwnie.  Wypróbujcie na różne sposoby i dajcie znać jak wyszło :) Mnie osobiście smakowało :) Składniki: 10 dag masła 10 dag cukru 2 jajka skórka starta z 1/2 cytryny 15 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasteczkowy Potwór
Kurczak w chilli z czerwoną fasolą 455

Przedstawiam Wam jedno z moich ulubionych dań. Proste, ale bardzo smaczne. Delikatnie pikantne za sprawą chilli, lekko kwaśne dzięki pomidorom i koncentratowi. Najlepsze do zajadania się ze świeżym chlebem czy bułką. Dobry sposób na przygotowania zarówno piersi z kurczaka, jak i innych jego części, na przykład udek. Składniki: panierka kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka chilli pieprz cayenne(...)równe części, umyć pod wodą i lekko mokre obtoczyć w mieszance przygotowanej wyżej (* udek nie kroimy tylko obtaczamy). Rozgrzać olej na dużej patelni do bardzo gorącego. Usmażyć kurczaka do zrumienienia, zdjąć z patelni i osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach. Ogień pod patelnią zredukować do średniego. Wrzucić cebulę, czosnek i paprykę. Smażyć ok. 3 minuty często mieszając.  Na patelnię

W kuchni wieczorem
Babeczki z poziomkami 216

poziomkowe babeczki - z poziomkami w środku, kremem poziomkowym, poziomkową dekoracją, i musem poziomkowym do podania. Wyszły świetnie, więc dla tych z Was którzy mają pod ręką kilka poziomkowych krzaczków - gorąco polecam :) Składniki na proste babeczki waniliowe + garść poziomek Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 0,5 szklanki poziomek 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub aromat(...)mieszamy dokładnie z serkiem i cukrem. Można też zostawić je w całości i wymiksować wszystkie składniki mikserem, wtedy w kremie zostaną małe kawałki owoców - wygląda ładnie, ale nie zawsze da się go wycisnąć przez szprycę. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego i wyciskamy na przestudzone babeczki. Dekorujemy świeżymi poziomkami. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Pasztet z kalafiora 269

Dziś moje ostatnie odkrycie - pasztet z kalafiora. Zmiana trybu życia, konieczność codziennego wczesnego wstawania do pracy spowodowała, że z rana jem w pośpiechu, pakuję do pracy

psgotujemy
Przepis na szybki obiad - kurczak z cukinią z patelni. 181

Kurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba też(...)dodać poszatkowaną na plastry umytą cukinię (skórkę zostawiamy), i podsmażamy jeszcze 3-4 minuty, aby cukinia zmiękła. Na koniec dosypać słonecznik, oraz uzupełnić sól i pieprz wg uznania. Podawać gorące :-) Smacznego! Pozdrawiam ciepło. Zajrzyj też na Facebook lub Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gyros warstwowy 187

Zachciało mi się sałatki..dawno nie robiłam takiej warstwowej , a chęć na nią miałam od jakiegoś czasu tak, więc. Zjedzona w ekspresowym tempie-innego zdjęcia brak.Sa

Moje domowe kucharzenie
Lasagna 187

Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku(...)rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pierogi z jagodami jak u babci! 381

ustami ;-))) I tak mi dobrze i niech już tak zostanie! Pierogi z jagodami, to obiad który musicie, po prostu musicie zjeść w lato. Nie wyobrażam sobie lata bez tego dania. To od zawsze dla mnie znak, że lato zawitało już w pełni do Polski, a w lasach na kolanach można z krzaków zrywać jagody. Pamiętam, że jak chodziłam(...)pierogi w domu? Powiem Wam, że to nic trudnego, i kompletnie nie wiem czemu przygotowanie pierogów obrosłą jakąś legendą w ich robieniu. To w gruncie rzeczy chyba najprostsze polskie danie. Polegające na zagnieceniu trzech lub czterech składników w gładkie i elastyczne ciasto. Tj. mąki, letniej wody, żółtek i ewentualnie oleju rzepakowego. Tyle, cała filozofia robienia pierogów polega tylko

SMYKWKUCHNI
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 198

już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli nie lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki(...)najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczki wyjmujemy z lodówki, na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek oraz 1 łyżkę masła. Gdy patelnia będzie już bardzo gorąca, to układamy na niej polędwiczki i ładnie przyrumieniamy z każdej strony, tylko na tyle, by mięso było ścięte z wierzchu. Następnie układamy polędwiczki na brytfance, wlewamy na nią pozostały z marynaty

Cooking Monster
Ziołowe risotto z golonką i jajkami przepiórczymi 151

częściowo zastąpiłam. Jajka przepiórcze przez przypadek w risotto wskoczyły, bo moje oczy nagle  w lodówce  je zobaczyły. Fajnie nie tylko wyglądały, ale ciekawego smaku dodały. W tym daniu również galareta z golonki swoje 5 gr. smaku dołożyła, a skórka z sera wędzonego fajnie smak zwiększyła. Składniki na ok 4 porcje: 200 g ryżu risotto Uncle Bens(...)czosnek, cebulę z dodatkiem cukru, smażymy ok 2 min. Wsypujemy ryż, chwilkę podgrzewamy ciągle mieszając, aby każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju.  Następnie wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorący bulion. Kiedy ryż będzie idealny (miękki ale nie rozgotowany) dodajemy golonkę pokrojoną

Moniki Smakołyki
Cygańskie ścieżki 236

łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego masa: 5 kolorowych galaretek 400 g serka z wiaderka lub waniliowego typu Danio (ja użyłam sera z wiaderka) 2 łyżki cukru pudru (jeśli użyliście sera z wiaderka) 1 opakowanie cukru waniliowego (jeśli użyliście  sera z wiaderka) Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywno(...)rozlewające się kręgi. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40-45 minut. Zimny placek przekroić na 2 blaty. 4 galaretki rozpuścić, każdą w szklance gorącej wody i przelać do naczyń, w których po zastygnięciu, swobodnie pokroimy je później w kosteczkę. 5 galaretkę również rozpuścić w szklance wody, gdy przestygnie i delikatnie zacznie gęstnieć dodamy

na moim stole...
Warstwowy torcik ala Szarlotka 283

konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny, olej oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już(...)wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż odparuje się cały nadmiar wody z jabłek. Wysmażone jabłka odstawiamy do wystygnięcia. Dwie galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 300 ml. gorącej przegotowanej wody. Przestygniętą zawiesinę z galaretek i żelatyny dodajemy do jabłek- dokładnie mieszamy. Czekamy- aż masa jabłkowo-galaretkowa troszkę zgęstnieje ( nie chcemy, aby galaretka wsiąknęła w biszkopt!), następnie wykładamy

Domowe Torty
Canneloni w sosie pomidorowym 197

Bardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju(...)plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią

Smakołyki Asi
Kuskus z chorizo 170

Dziś wtorek, w związku z czym zapraszam Was na kolejny "mięsny" post. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jest to kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że chorizo to moje całkiem niedawne odkrycie. Żałuję, że stało się to tak późno, ponieważ ta hiszpańska kiełbaska jest naprawdę przepyszna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak(...)przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.  W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut. Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą

Codzienne Gotowanie
Jajko sadzone z czosnkiem i cytryną 175

W niedzielny, leniwy poranek, lubię na spokojnie przygotować smaczne śniadanie. Dziś postanowiłam zrobić je w stylu arabskim, w związku z trwającym Festiwalem Kuchni Arabskiej . Muszę przyznać

Codzienne Gotowanie
Gulasz mocno paprykowy 195

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem z 50 minut, co pewien czas zamieszać. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i drobno pokroić

Kuchcik gotuje
Pesto ze świeżej bazyli z makaronem typu świderki- pasta con pesto 229

SKŁADNIKI 2 pęczki świeżej bazylii 500g makaronu typu świderki oliwa z oliwek ząbek czosnku 4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym łyżka orzeszków piniowych ( orginalny przepis

zielonacukinka
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 150

Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji) 5-6 dużych ziemniaków 3 duże szklarniowe, długie ogórki 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki

KreatywnePiny
Faszerowane jajka barwione burakami 242

Bardzo kreatywny sposób zaserwowania wielkanocnych jajek :) Pomysł znalazłam na stronie ' Małe Kulinaria '. Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 jajka 2 duże buraki 1/2 szklanki octu winnego 1

My Culinary Art
Jesienna zdrada 251

poważnie zastanawiam się nad poeksperymentowaniem z dynią Hokkaido w naszym ogrodzie. Następnym etapem były rozterki- co zrobić? Tak bez skrupułów zdradzić? Przepis znalazłam na stronie Marthy Stewart , wśród wegetariańskich dań na Święto Dziękczynienia. Wprawdzie jest on na inną dynię, ale pomyślałam, że warto spróbować. Szczególnie, że użyta w przepisie szałwia jeszcze ładnie rośnie w listopadowym ogrodzie(...)sklepie nie było takich rarytasów, a ja byłam zdeterminowana. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Masło topimy na niewielkim ogniu. Listki szałwii siekamy na grube kawałki i wrzucamy na gorące masło. Podsmażamy kilka minut aż listki zaczną lekko brązowieć na koniuszkach. Oczywiście można szałwii nie podsmażać i użyć świeżej, ale ja za surową szałwią po prostu nie przepadam. Kostkę grzybową rozpuszczamy

les mirabelles
Najlepsze lody truskawkowe 767

choć później się okazuje, że to tylko lampa). Zrobiłam bowiem lody truskawkowe, i muszę napisać, że są to najlepsze lody, jakie kiedykolwiek zrobiłam, i chyba najsmaczniejsze lody truskawkowe, jakie dane było mi jeść. Pycha! Oczywiście o świeżych truskawkach można teraz pomarzyć, ale nie zrażając się, kupiłam mrożone. Sięgnęłam po przepis  Doroty  - wiadomo, że muszę się udać. Efekt? Oszałamiający(...)sokiem z cytryny na gładką masę. Odstawić. Kremówkę z mlekiem i wanilią zagotować. W tym czasie ubić żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Nie przerywając miksowania, powoli wlać gorące mleko. Przelać wszystko z powrotem do garnka, podgrzewać, aż krem nieco zgęstnieje. Nie gotować! Zdjąć z palnika, dokładnie wymieszać z truskawkami. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce. Schłodzoną masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszotto z grzybami i dynią 221

Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam jak risotto, a zamiast ryżu nasz poczciwy pęczak. Czas przygotowania:  30 minut Porcje:4     Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak, 1 szklanka dyni pokrojonej w drobną kostkę, 20 g suszonych borowików(...)zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać pieczarki i dynię, podsmażyć. Do warzyw dodać kaszę, namoczone grzyby i dynię, chwilę dusić, podlać winem, odparować alkohol (ok. 1 minuta). Kaszę zalać gorącym bulionem (minimalnie zakrywając kaszę), dodać posiekany tymianek, sól i pieprz.  Dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Jak kasza wchłonie bulin, dodać kolejną porcję i dalej mieszać. Bulin dodawać porcjami

SzczyptaSmaQ
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 129

Jest to przepis na gotowe danie. Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka  http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.html Gdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone, dodaliśmy kolejno żółtka , ser parmezan , gałkę muszkatułową i masło oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej(...)mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie z lodowatej do durszlaka, masujemy naoliwionymi palcami i wkładamy do lodówki. Odgrzewamy w gorącym sosie pomidorowym i SMACZNEGO

Pasje Jolki
ZDROWE KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ 268

Każdy kto chce dostarczyć swojemu organizmowi bomby witaminowej powinien skusić się na dodanie do swojego codziennego jadłospisu kaszy jaglanej, pod jakąkolwiek postacią.  Oprócz witamin i

Walijskie Pichcenie
Caponata 176

Przepis na tę aromatyczną słodko-kwaśną włoską potrawę znalazłam chyba ze 2 lata temu w Wysokich obcasach . Agnieszka Kręglicka pisała tam o kaparach i przy okazji

Kulinarne przygody Gatity
Greckie wakacje cz. 3 - 5 miejsc które koniecznie trzeba odwiedzić na Kos 230

tawernie i oglądaniem zachodu słońca. My przyjechaliśmy do Zii wypożyczonym samochodem, zrobiliśmy zakupy, ponapawaliśmy się widokami i uciekliśmy zanim zjechały się autokary wycieczkowiczów. Informacje: dojazd - wypożyczonym samochodem (rowerem nie da rady, za stromo); uwaga na oznakowania drogowe - są dość chaotyczne i mylące, koniecznie weźcie mapę; droga jest kręta i stroma, dlatego nie radzę jechać samochodem na oglądanie zachodu słońca - zjechać(...)białymi domkami, starym Monastyrem na skale, licznymi sklepami i tawernami. Następnie zostaniecie zawiezieni w pobliże krateru wulkanu, gdzie będziecie mieli jakąś godzinę na zwiedzanie. W kraterze jest baaardzo gorąco (z nieba też leje się żar), z otworów unosi się para, zapach zgniłego jajka przesiąka powietrze  - co najmniej jak krajobraz księżycowy lub obca planeta z filmu science-fiction :) Panowie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12033

pyszny, lekki i kolorowy obiad, nawet powiem, że wiosenny! Danie nie wymaga dużo pracy, wszystko robimy na jednej patelni. Smakuje równie dobrze następnego dnia, po odgrzaniu. GULASZ DROBIOWY Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml(...)miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.  Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie