dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:333/571)

Ciasto z rabarbarem i kremem 160

Sezon rabarbarowy więc i u mnie nie może tego właśnie składnika zabraknąć :-) To właśnie ciasto powstało zupełnie przypadkiem, na zasadzie "co mam, to dam" i wyszło nieziemsko pysznie :-) Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i użyłam kremów błyskawicznych, ale zawsze możecie przygotować tradycyjną masę budyniową, jeśli wolicie :-) Szybkie, łatwe i wszystkim smakuje... SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki(...)kruche. Dzielimy na dwie części i pieczemy dwa blaty na dużych prostokątnych blachach (180 stopni przez 15 minut każdy) Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy cukier i rozsmażamy. Do gorącego rabarbaru wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy i odstawiamy aż masa lekko przestygnie. Kremy budyniowe przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na pierwszy kruchy blat wykładamy masę rabarbarową, przykładamy drugim blatem

Czary - gary w kuchni
gulasz z karkówki z garam masala... 177

Składniki: MARYNATA: karkówka wieprzowa 1 kg olej rzepakowy 5 łyżek garam masala Royal Brand 1,5 łyżki kucharek 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki kminek

W Mojej Kuchni Lubię
kapuściano-marchewkowe z kolendrą mielone kotlety w sosie pomidorowym na obiad... 211

Składniki: mięso mielone wieprzowe 60 dag, jajka 2 sztuki/M, bułka czerstwa 1 sztuka, kapusta biała 10 dag, marchew 1 średnia, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z boczniaków i pomidorów 115

Boczniaki sprawdzają się zawsze.  Składniki 500g boczniaków 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów czereśniowych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/4

R'n'G Kitchen
Paella 207

kuchnię. Z każdej podróży, oprócz lokalnych produktów i przypraw, przywożę mnóstwo inspiracji i nowych pomysłów.  Później odtwarzam w domu nowopoznane smaki i wspominam :) Ostatnio naszła mnie ochota na gorącą Hiszpanię. A jak hiszpania, to koniecznie paella! Co prawda moja wersja nie wygląda tak wspaniale jak hiszpańska-pełna owoców morza, udekorowana wielkimi wąsatymi krewetkami, ale w smaku dorównuje oryginałowi. Ponieważ(...)paellę z ognia nie odkywając jej i pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie danie jest gotowe, jednak najlepiej smakuje, gdy lekko przestygnie. Podajemy z siekaną natką pietruszki i cząstkami cytryny. Uwaga: O ile dobór dodatków do tego dania zależy od naszej fantazji, o tyle są pewne składniki, bez których paella nie będzie paellą

Zawsze głodna!
Kawa miętowa - skusisz się? 191

Kolejny dzień wyzwania u Ewy . Tym razem będziemy się dzielić propozycjami na nasze ulubione kawy. Brzmi łatwo, prawda? Dla tych, którzy są smakoszami i kawoholikami, może

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 264

firmy SYS   to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań.                                         Składniki 1/2 kg schabu bez kości 1/2 litra(...)rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia. Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy. W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie

Wanilia i Kardamon
Kluski śląskie 179

przygotowywała dla nas jedzenie, którego nie robiła, gdy ojciec był w domu. A pyz, pierogów i klusków wszelkiej maści nie jadał. Ja też ich nie cierpiałam, a bardziej znienawidzonym daniem były tylko "pierogi leniwe". Nadszedł jednak czas, kiedy sama stałam się panią domu i odkryłam, że nie zawsze chce się przygotowywać obiad, przez duże "o". Od tej pory przypominając(...)głęboką dziurkę. W garnku zagotowujemy wodę z dwiema łyżkami oleju i odrobiną soli, po czym do wrzącej wrzucamy przygotowane kluski. Gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy gorące ze śmietaną i skwarkami z boczku/ ulubionej kiełbasy lub podsmażone

Kuchenna Kontrrewolucya
Trafiło i na mnie- chińszczyzna w Trójmieście? 174

sosem słodko- kwaśnym, chilli i sojowym. Chrupiące, gorące i pełne warzyw. Mniam! Pierożki Won Ton. Występują w dwóch wersjach tym razem skusiłam się na wersję gotowaną. Won Ton'y gorące ze sporą ilością aromatycznego, soczystego mięsa. Mój pewniak, czyli kurczak. Za każdym razem, gdy idę zjeść coś "na miasto", przytłoczona ilością pozycji w menu, zawsze wynajduję kuraka. W kuchni chińskiej(...)zastanawiaj się zbyt długo, bo wróżę temu miejscu wielki sukces i boję się, że za krótką chwilę, będzie się w tym miejscu zamawiać stoliki. Życzę smacznego! Ps. koniecznie daj znać jak smakowało i czym się raczyłeś. Może skusisz mnie na wybór kaczki czy wołowiny a nie mojego standardowego kuraka. Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Sos pieczarkowy z kurczakiem 168

Przepis na szybki i uniwersalny sos z pieczarkami i piersią z kurczaka. Można podać z ziemniakami, makaronem czy pieczywem. Składniki: 400 g pieczarek 2 cebule podwójna

e-PrzepisyKulinarne
Makaron w sosie carbonara 144

rozsądku coś zjeść, choć wyczuwam tylko słodki smak. Przypomniałam sobie danie, które miało dodawać energii na cały dzień górnikom, według jednej z wersji na genezę tego dania. Druga wywodzi się od dodatku czarnego pieprzu, który ma przypominać pył węglowy. Klasycznie w sosie carborara znajdują się: boczek, czosnek, żółtka, ser długodojrzewający, sól i czarny pieprz, choć teraz wariacji(...)salaterce roztrzepać jajka. Dodać jogurt, sól i pieprz i znów roztrzepać. Dodać parmezan i wymieszać. Na wierzch przełożyć cebulę z boczkiem (rozłożyć równomiernie, by zabezpieczyć masę jajeczną przed gorącym makaronem). Odcedzić makaron i wrzucić do makaronu. Szybko wymieszać, by nie zrobiła się jajecznica

Weekendy w domu i ogrodzie
Zielone tajskie curry z kaczki 157

Ostatnio trudno mi jest zabrać się do pisania. Do tego świętojańskie cuda-wianki też jakoś wybiły mnie z rytmu. Dlatego dzisiaj w klimacie "afrodyzjakowym" czyli z

Pełny talerz
Kotlet paryski 331

Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku

Gosia gotuje
Makaron z łopatką, kapustą i pieczarkami 207

Dzisiaj zapraszam na pyszny makaron duszony z kiszon ą kapustą, karczkiem i pieczarkami. Można  go zrobić  również w wersji wegetariańskiej pomijajac mięso. Składniki: 300

Gosia gotuje
NALEŚNIKI Z POREM, SZYNKĄ I SEREM 206

tego co wyczytałam jest też w Poznaniu.Poszłam ale niestety moja cierpliwość nie dała rady i nie wystałam w kolejce. Jednak zapachy, które unosiły się z lokalu nie dały mi spokoju i narobiły takiego smaka, że  zrobiłam sobie swoje manekinowe naleśniki. Przepyszne i domowe. Jak będę miała więcej czasu, to postoję w tej kolejce aż wystoję i wtedy porównam(...)koniec dodać starty ser, poczekać aż się rozpuści. Farsz doprawić ulubionymi przyprawami. Na każdy naleśnik posypać pokrojone oliwki, dodać po jednej łyżce farszu. Złożyć, jeść na gorąco :-)  Smacznego

pieprzny smaczek
Faworki, czyli chrust II 742

Powoli zbliża się tłusty czwartek i oczywiście nie może się on obejść bez chrustu czyli naszych polskich faworków. Niestety nie jest to danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe(...)trzy i znowu uderzamy. W międzyczasie w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Gdy wrzucimy do smalcu kawałek ciasta i zacznie ono skwierczeć, oznacza to, że tłuszcz jest już gorący i można na nim smażyć. Z ciasta odkrawamy kawałek i wałkujemy bardzo cienko, delikatnie podsypując mąką, ale nie za dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej

Kulinarne przygody Gatity
Kruche ciasto z porzeczkami i budyniem 215

mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej , kwaśnej śmietany  Dodatkowo: 0,5 kg mrożonych porzeczek (dałam po 250 białych i 250 g czerwonych,  nie ma potrzeby rozmrażać) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru, 4 łyżki cukru 750 ml mleka Cukier puder do posypania Tłuszcz do smarowania(...)się piekł, przygotować budyń: Ugotować 2 budynie z ilością 750 ml mleka i 4 łyżkami cukru. Gdy spód będzie gotowy, położyć na nim porzeczki a następnie wylać na nie gorący jeszcze budyń i delikatnie rozprowadzić łyżką. Wyjąć drugą połowę ciasta z zamrażalnika i zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach na  rozprowadzony budyń. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec

Na słodko lub wytrawnie
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 219

pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;) Składniki ciasta: pół kostki miękkiego masła , 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , szczypta soli , 1 łyżka cukru - ja dałam brązowy. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść. Musi powstać jednolite ciasto, podobne do kruszonki. Ciasto odstawić na kilkanaście minut - nie koniecznie do lodówki. Owoce (na jedną tarteletkę) : 1 gruszka(...)około 25 minut.  Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy. Podajemy na gorąco, łasuchy mogą obok tarty położyć kulkę lodów waniliowych ;) jednak nawet bez lodów tarta znika z talerza błyskawicznie ;) Smacznego! Zauważyliście zapewne zmiany na blogu :) Wszystkie zmiany zawdzięczam Karolinie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Eklery z kremem orzechowym 251

Eklerki…, ptysie… każdy zna i większość z nas je lubi. Można nadziewać je serkiem mascarpone, kremem budyniowym lub klasycznie bitą śmietaną. Moje eklerki przełożyłam

Oryginalny smak
Kwiaty cukinii z fetą 145

baru o typowo włoskiej nazwie Meeting Place. Nie była to bynajmniej najlepsza knajpa w moim życiu, jej podstawowym plusem było to, że była blisko. Jedynym w miarę zjadliwym daniem były kwiaty cukinii nadziewane ricottą, które bez litości smażono w głębokim starym tłuszczu. Kwiaty cukinii są jednak tak pyszne, że nawet to im nie szkodziło, ale dużo lepszą wersję można(...)można jeść. Faszerowane kwiaty cukinii zanurzamy w rozbełtanym jajku i smażymy na rozgrzanym maśle, aż jajko się zetnie, ale nie za długo. Przekładamy na ręcznik papierowy i podajemy na gorąco. Zamiast jajka można użyć ciasta naleśnikowego, ale tłumi smak kwiatów.  Jeśli pokochacie ten smak, to w książce  “IQ kuchnia” Anny Jurksztowicz jest przepis na kwiaty cukinii faszerowane

Ugotowane pozamiatane
Gra o miłość (Kroniki rodu Lacey #3) - Eve Edwards 137

wizje są spójne z wyobrażeniami autorki. Eve Edwards po raz kolejny nie zawodzi. Jej proza charakteryzuje się lekkim stylem, co z pewnością ma wpływ na przyjemność, jaką czerpiemy czytając daną książkę. Fakt, że powieść autorki z jednej strony łączy w sobie elementy lekkości, a z drugiej strony zaskakuje czytelnika wywołującymi niepokój zdarzeniami jest godny uwagi. Uważam, że autorce manewr(...)wielkim uczuciem oraz emocjom towarzyszącym Mercy i Kitowi w drodze ku prawdziwemu szczęściu. Są również trudne decyzje i życiowe wybory. „Gra o miłość” to historia, którą naprawdę warto poznać. Gorąco polecam

Tetiisheri
ALBONDIGAS EN SALSA – pulpety mięsne w sosie – kuchnia hiszpańska 225

cytrusów i palm datylowych. Jej stolicą jest Sewilla. Będziemy tam zajadać Albondigas czyli pulpety, które przygotowuje się z mięsa lub ryb. Są świetnym pomysłem na obiad albo np. imprezowe danie na ciepło. Świetnie smakują z sosem, ciepłym pieczywem albo ryżem. Koniecznie wypróbujcie! Pycha! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mielona wołowina – 200 g * mielona wieprzowina – 100 g * łuskany zielony(...)środku ). Przekładamy w ciepłe miejsce, a na sos powstały na patelni wsypujemy łyżkę mąki i zalewamy bulionem – mieszamy tworząc zasmażkę. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy ugotowany groszek. Podajemy gorące z usmażonymi pulpecikami i posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ostra na Słodko
Zupa z ciecierzycy 189

Warto więc ugotować dla rodzinki jakąś rozgrzewającą, sycącą a do tego zdrową zupkę, która szybko i w przyjemny sposób rozgrzeje zmarzluchów. Przyznam się bez bicia, że to moje pierwsze danie z ciecierzycą ;) i na pewno nie ostatnie bo rodzince bardzo posmakowała. Już mam kilka pomysłów na kolejne potrawy z ciecierzycą w roli głównej. A tym razem zapraszam na zupę(...)Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać do miękkiej soczewicy, wrzucić liść laurowy, ziele ang, dolać jeszcze tyle gorącej wody aby uzyskać odpowiednią gęstość zupy (u mnie ok 1,5l). Doprawić solą-cały czas gotować na małym ogniu. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy ok 5 min. pokrojone

Smakołyki Asi
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 189

się za rybę -sposoby przyrządzania ryb W kolejnej części znajdziemy przepisy na ryby i owoce morza, które zostały podzielone na rozdziały tj.: -przystawki -zupy -dania główne -święta -grill -owoce morza Znajdziemy w niej m.in przepis na pyszną rybną tortillę, bądź kołaczki rybne według przepisu Doroty Wellman (co to kołaczki dowiecie(...)załączonym obrazku . Możemy też poznać krainę Milickich stawów, skąd Lidl poniekąd czerpię dostawę swoich ryb do sklepów. Lektura obowiązkowa na długie zimowe wieczory z kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już

Marta Gotuje
Szakszuka - jaja w pomidorach 151

Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, izraelskiej i marokańskiej. W tłumaczeniu oznacza bałagan. Według mnie nie jest to żaden bałagan, ale bardzo smaczna potrawa. Robię to danie już kolejny raz i bardzo mi smakuje. Dzisiaj udało mi się zrobić zdjęcie. Przyprawiam dosyć ostro, bo tak nam smakuje, ale to już rzecz smaku. Składniki: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka(...)Przykryć patelnię pokrywką i na wolnym ogniu dusić około 10-15 minut. Jajka muszą się ściąć, ale żółtko powinno być płynne. Zdjąć z palnika i posypać posiekanym szczypiorem. Podawać gorące. szakszuka  jaja w pomidorach

O kuchni z uczuciem
Amarantusowe naleśniki z duszonymi jabłkami. 139

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Hmmmm.... dań? no tak, moi znajomi naleśniki traktują jako deser a ja bardzo często przygotowuje je po prostu jako drugie danie. Tylko ciężko przekonać mi moją córke aby zjadała je z nadzieniem a nie same. Składniki;   1 szkl, mąki pszennej pół szkl mąki z amarantusa 1 szkl. mleka(...)potrzeby jabłka można dosłodzić, w zależności od upodobać i własnego smaku. Jabłka wykładac na nalesniki i składac w kopertę. Można je włozyc na chwile do piekarnika aby były gorące i lekko chrupiące. Udekorowac syropem trzcinowym oraz kandyzowanymi pomarańczami

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowe pappardelle pod jajkiem w koszulce 184

take szybkie słoneczne danie, którego mniej niż 30 min potrzeba na przygotowanie. Makaron zapewne będzie wam smakować, a kolory będą oko radować. Składniki : 2 porcje 100 g serka kremowego pesto, rukola Arla Apetina, 150 g makaronu pappardelle, 1 łyżka kapary, 2 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 2 garście pomidorków koktajlowych, 2 jajka, 1 łyżka octu, świeży szczypiorek, świeże oregano(...)które gotujemy ok. 4 min. Jajko delikatnie obracamy zgarniając białko ku środkowi. Makaron mieszamy z serkiem, oliwkami i kaparami. Kremowy makaron przekładamy na talerz, na wierz nakładamy jajko, dodajemy gorące pomidorki, całość doprawiamy pieprzem i posypujemy duża ilością posiekanego szczypiorku. Dokładamy świeże oregano. Przed samym podaniem jajko nacinamy, żeby ładnie rozlało się żółtko.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Makaron z piersią kurczaka w sosie pieczarkowo-paprykowym. Szybkie danie. 228

Błyskawiczne danie i bardzo smaczne, doskonałe kiedy wpadamy późno do domu, bardzo głodni i tak naprawdę nie mamy ochoty na dłuższe przebywanie w kuchni. Polecam :) Składniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron(...)trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno-pieczarkowo-paprykowym sosem. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
KASZOTTO MARCHEWKOWE 226

możesz żyć bez mięsa?" Jak widać, mogę. Wychodzę z założenia, że nikomu w talerz nie zaglądam. Nie potrzebuję wiedzieć, czym właśnie zachwycasz się podczas posiłku, co stanowi Twoje ulubione danie, a czego nie wziąłbyś do ust. Na takie tematy możemy porozmawiać jedynie wtedy, gdy miałaby to być w pełni konstruktywna konwersacja. Rozumiem, są tacy, którzy bez mięsa nie wyobrażają(...)bulionu warzywnego do smaku: imbir mielony,  gałka muszkatołowa,  kurkuma, sól, pieprz 2 łyżeczki masła klarowanego do smażenia Marchewkę gotuję w lekko osolonej wodzie, aż do miękkości. Odcedzam, gorące warzywo miksuję na puree. Odstawiam. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Masło klarowane rozgrzewam w rondlu, wrzucam na gorący tłuszcz warzywa, a kiedy będą szkliste, wsypuję suchą kaszę. Przesmażam wszystko

W kuchni Karmel-itki
NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 277

Delikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem. Cieknie ślinka, prawda? Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym . Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne. Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300(...)oleju. Podlewamy szklanką bulionu i na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Dodajemy słodką śmietankę i drobno posiekany koperek, gotujemy ok. 3 minuty. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 207

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej(...)parze aż liście będą miękkie. Najwygodniej użyć bambusowego koszyka do gotowania na parze. Zabezpieczyć przed wystygnięciem.  Pokroić cebulę i paprykę w małe kostki. Rozgrzać olej roślinny w gorącym woku lub na dużej patelni.Dodać wołowinę i smażyć minutę, aż zmieni kolor. Wyjąć mięso i osączyć na papierze kuchennym, odstawić na bok. Wylać nadmiar oleju z woka, zostawić łyżkę

Stare Gary