kostkę ) 100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania) 1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorku płatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę ) Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz ( dużo) przygotowanie Dynię umyć. Przekroić na pół wzdłuż i wyjąć łyżką nasiona i włókna . Umieścić w naczyniu do pieczenia(...)solą i sporą ilością pieprzu. Napełnić farszem połówki dyni, wierzch posypać resztką sera, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 15 - 20 minut. Podawać gorące. Smacznego
Stare Garysłodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia ! Tarta z dynią i kozim serem Składniki: Ciasto: na formę 20×30 cm 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka + 1 całe(...)wysypujemy wierzch suchym grochem lub fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 20 min. Wyjmujemy wysypujemy groch/fasolę/kulki (uwaga baaardzo gorące!) zdejmujemy papier i smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 minut aż nabierze złocistego koloru. Wyjąć i ostudzić. (Najlepiej upiec spód dzień wcześniej). 2. Dynię pokroić
UgotujmyTo.plkuchni w sezonie od późnej wiosny do wczesnego lata. Cierpki, mocno kwaskowaty smak rabarbaru świetnie komponuje się z wszelkimi słodkościami i jest pożądanym orzeźwieniem, zwłaszcza na gorące, czerwcowe dni. Choć ceni się go za wartości odżywcze - witaminy A, C, E oraz kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez - to jednak w surowej postaci zawiera szkodliwe szczawiany, wypłukujące(...)schłodzona 25g smalcu - twardy i schłodzony 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 125g cukru 4 żółtka - duże jaja, jeśli jajka są małe należy dać 5 3-4 łyżki gęstej śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta
Grunt to przepis!Nie wiesz skąd, nie wiesz po co, nie wiesz dlaczego, ale przychodzi taki dzień, że dopada Cię ochota na coś słodkiego. Bez problemu mogłabyś pochłonąć tabliczkę
peanutbuttermonsterquinoa (komosę ryżową). Do komosy ryżowej przekonałam się już jakiś czas temu. Najbardziej lubię ją w formie śniadań lub deserów, ale pysznie smakuje również w sałatkach, a nawet jako danie główne. Nasiona komosy ryżowej kryją w sobie bogactwo składników odżywczych cennych dla naszego organizmu. Białko w nasionach quinoa, to tzw. białko kompletne. Warto ją wprowadzić do swojej diety. Spróbujcie(...)dolewamy mleko, dodajemy cynamon, ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłko (wcześniej obrane). Całość mieszamy i dalej gotujemy, aż wszystko ładnie zgęstnieje, a quinoa wchłonie większość mleka. Do jeszcze gorącej cynamonowo-jabłkowej komosy dodajemy miód do smaku (u mnie 1 czubata łyżeczka). Tak przygotowaną quinoe przekładamy do dwóch pucharków. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki – u mnie płatki kokosa, suszony
Słodkie okruszkiTłusty Czwartek coraz bliżej , więc podaję przepis na pączki z glazurą i skórką pomarańczową ( raj dla podniebienia !). Składniki : ok. 3,5 szklanki ( pojemności 250 ml ) mąki pszennej – dałam po połowie różnych, jedną tortową Basia , a drugą uniwersalną Szymanowska. Proszę ściśle nie trzymać się podanej ilości, bo różnie to wypada ( np. zależy też jakie duże mamy jajka), trzeba samemu ocenić(...)były zimne. 2. W kuchni musi być ciepło , bo ciasto nie lubi chłodu i przeciągów. 1 .Najpierw robimy rozczyn z drożdży. Podgrzewamy o.5 szkl. mleka ,żeby było letnie ( nie gorące, bo drożdże się zaparzą i ciasto nieudane ). W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i mieszamy , dodajemy lekko ciepłe mleko, wymieszamy ,żeby nie było grudek. Naczynie przykrywamy ściereczką
Pysznosci Babci BasiKlasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie
Słodka StronaMarynata:wodę, cukier i ocet zagotować. Włożyć do niego maliny, lub odszypułkowane, przekrojone wzdłuż truskawki. Odstawić do ostudzenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połączyć wszystkie składniki ciasta z wyjątkiem gorącej wody. Mieszać do momentu, aż wszystko dokładnie połączy się w jednolitą masę. Następnie małym strumieniem dodać wodę. Do masy dodać pokrojone w plasterki czarne oliwki i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Ciasto(...)czerwonej papryki i czarnych oliwek. Dorsz gotowany w ziołach z kaszą burgul i dressingiem na bazie czarnych oliwek. Pierś kurczaka z risotto z zielonymi warzywami i oliwkami. Wszystkie dania zostały przygotowane z użyciem Hiszpańskich oliwek. zastawa
królestwo garówtrzeba go zachwalać... jego smak znają chyba wszyscy :) Najbardziej smakuje mi taki grubo skrojony, nierówny. Wtedy wiem, że jem domowej roboty, najlepszy z najlepszych, makaron. Ja uwielbiam go z gorącym, domowym rosołem lub gotowany na mleku. Moja babcia często mnie rozpieszczała taką zupą a jej pyszny makaron nie miał sobie równych ;) Do zrobienia makaronu użyłam mąki pszennej luksusowej Młynomag(...)stolnicę. Ciasto można pokroić w długie pasy i kroić na cienkie paseczki. Otrzymamy wtedy makaron równej długości. Oczywiście każdy zrobi wg własnych upodobań i wg tego do jakiego dania go użyje ;) Makaron domowy można ugotować od razu lub rozsypać na czystej ściereczce lub papierze do pieczenia i zostawić do wyschnięcia. W papierowym, przewiewnym opakowaniu można go przechowywać
Smakołyki AsiRyba po grecku... W tym wypadku dorsz po grecku... Może robię inaczej niż inni bo tylko z cebulą i przyprawami, u mnie nie lubią z tą
Pelusiowa KuchniaJedno z bardziej popularnych dań kuchni tajskiej - pad thai. Wybrałam przepis z tej strony , jest on w miarę neutralny (bez krewetek czy tofu), ponieważ wiem, że nie wszyscy za tymi dodatkami przepadają (np. K. nie może jeść skorupiaków, a ja nie lubi ę tofu) choć przepis można oczywiście dowolnie modyfikować i dodać wspomniane sk ładniki(...)kajeńskiego, ostrej papryki lub płatków chili 2 łyżki brązowego cukru szczypta białego pieprzu oliwa do smażenia świeża kolendra, dymka, orzechy (opcjonalnie do przybrania) Przygotowanie : Makaron zalej gorącą woda i odstaw aby nasiąkły. Przygotuj sos pad thai - w niewielkiej miseczce dokładnie wymieszaj pastę z tamarynowca, brązowy cukier, sos rybny, pieprz kajeński i biały pieprz. Kurczaka pokrój
Codzienne GotowaniePodstawowym składnikiem wielu polskich dań jest ziemniak. Tym razem wiedzie on prym. Nadziany 'naszymi' smakami, boczkiem, pieczarkami...niebo dla podniebienia. A do tego bardzo zimny kefir... Składniki 4 duże ziemniaki 250 g pieczarek 6 cienkich plastrów boczku wędzonego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kilka gałązek szczypiorku sól pieprz Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 260 stopni(...)oraz usmażone pieczarki i boczek. Dorzuciłem do farszu posiekany szczypiorek i nadziałem nim wydrążone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i zapiekałem kilka minut w piekarniku. Podałem gorące z zimnym kefirem
R'n'G KitchenSOS KURKOWY Przepyszny Sos Kurkowy ze śmietanką i świeżą natką pietruszki, który wzbogaci Wasz letni obiad. Idealny do wszelkiego rodzaju klusek, koptek, mięsa, kasz czy makaronu
Słodko-Słony Świat Ilonyfirmy SYS , to ciekawa i smaczna odmiana zwykłego fileta z kurczaka, pomidory doskonale przełamują mdły smak sosu, idealnie też skomponuje się z grubym, makaronem. Ja uwielbiam takie dania, w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 czerwonej(...)czym dodajemy mięso wrzucamy świeże pomidory zalewamy słodką śmietanką i dusimy aż sos zacznie gęstnieć mieszając od czasu do czasu.Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podawać gorące z gotowanym na sypko ryżem
Wanilia i Kardamondrożdżówkę ( klik ). Zaintrygował mnie dodatek miodu do ciasta drożdżowego. Autorka zachwalała, że ciasto na miodzie jest smaczniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Nie myliła się. Gdy ciasto postoi parę godzin lekko da się wyczuć aromat miodu, co w połączeniu z gruszkami i cynamonową kruszonką daje chwilę rozkoszy naszym podniebieniom :) A przynajmniej mojemu;) Składniki na blaszkę 25x35 cm Zaczyn: 4 łyżki mleka(...)składników. Zdejmujemy z ognia. Chwilę studzimy i dodajemy jajka. Dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i ciepłą masę mleczno-maślaną (nie gorącą!). Wszytko dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i dosyć luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda
My simple kitchen