dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:330/571)

SCHABOWE O SMAKU PIZZY 220

robiłam to danie miał być schabowy well pizza ,ale się okazało ,że zamiast bułki tartej panierowałam kotleta w sezamie.Ze znajomymi zastanawialiśmy się jak nazwać ten kawałek kotleta i wyszło ,że pizzeta schabowo-sezamowa.Nawet nie wiem czy takie słowo jak "pizzeta"istnieje ,ale co mi tam grunt ,że dobre i pizze w smaku przypomina ,a sezam nawet nieźle się z dodatkami(...)złoty kolor.Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wkładamy usmażone kotlety,posypujemy startym serem,czosnkiem granulowanym,na to nakładamy plasterki pieczarek i plasterki oliwek czarnych i paprykę pociętą w kostkę.Zapiekamy w gorącym piekarniku w 180st. do rozpuszczenia się sera i gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dżem dyniowy z wanilią i sokiem z cytrusów. 146

wanilia niewątpliwie do nich należą. Produkcja dżemu wg tego przepisu nie jest specjalnie skomplikowana, wymaga jednak rozplanowania sobie poszczególnych czynności przynajmniej na dwa dni. Myślę, że bez problemu da się to zrobić nawet w środku tygodnia, a zapewniam, że warto. Naprawdę warto! :) Składniki: 750 g obranej dyni 500 g brązowego cukru sok wyciśnięty z 2 cytryn sok wyciśnięty(...)małym ogniu do zagęszczenia się dżemu (około 40 - 60 minut). Po przejechaniu łyżką przez środek garnka przez chwilę powinno być widoczne dno - to oznaka, że dżem jest gotowy. Przenieść gorącą masę do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do zamknięcia. Dżem powinien dojrzewać około tygodnia

zadanie-gotowanie
SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU 195

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz olej Sos do mięs i sałat Roleski- z zielonym pieprzem Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem. Schab musi(...)minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 4 minuty gotując. Po tym czasie wyjmujemy , kroimy w plastry, podajemy na gorąco polane sosem na ciepło

Z Majeczką w kuchni
Aromatyczny schab czosnkowy 196

pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki(...)folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z łososiem i cykorią pod beszamelem 214

Ziemniaki i łosoś to baza klasycznego dania obiadowego. Cykoria występuje jako ‘zielony’ zdrowy dodatek i dodaje charakteru. Beszamel łączy ze sobą wszystkie smaki – to, co zapieczone pod kremowym, gęstym sosem, zyskuje nowych barw. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Cykorie myjemy, kroimy na pół, wycinamy im gorzkiego głąba, a następnie kroimy je w grubsze półplasterki. Zaraz po skrojeniu cykorię(...)jeśli kupiliśmy młode) i kroimy w plastry grubości około 3-4mm. Nie muszą być tutaj supercienkie ale im cieniej je pokroicie, tym szybciej zapiekanka będzie gotowa. Ziemniaki zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy na półmiękko. Odcedzamy.   W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami połowę podgotowanych ziemniaków, na nie wykładamy połowę pokrojonej cykorii. Na cykorii następna w kolejności ląduje ryba

Karo in the Kitchen
Kulinarny Puchar Śląska 162

uwagę europejskie kryteria obowiązujące na tego rodzaju konkursach. Kryteria, które my blogerki brałyśmy pod uwagę przy ocenie poszczególnych potraw, to przede wszystkim smak, ale także estetyka i aranżacja dania oraz oryginalność pomysłu i nawiązania do śląskiej tradycji kulinarnej. Postanowiłyśmy przyznać wyróżnienia za smak, aranżację i kreatywne zmierzenie się z tradycyjną kuchnią śląską w każdej kategorii potraw(...)Karola Procnera z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle. Zdjęcie: Natalia Rusinowska                             Wyróżnienie za DANIE GŁÓWNE za smak i oryginalność przyznałyśmy Mateuszowi Tomasikowi i Szymonowi Kuśkowskiemu z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Deser, który zachwycił nasze podniebienia przygotowali Dmitri Prtrov i Paulina Pustelnik

Smakowity Blog Kulinarny
Kartofle faszerowane kremem twarożkowym 424

kanapkę z wędliną czy pomidorem. Za to roztopiony jest fantastyczny, robiłam niedawno pizzę z tym serem i tylko dlatego, że nie miałam już zwykłego żółtego goudy czy edama, dałam ser czarownicy i smakował świetnie. Ja kupiłam go w sklepie ze sporym asortymentem serowym, przyznam, że dotąd nigdzie indziej go nie widziałam. Jeśli ktoś zna ten ser, niech się zgłosi(...)miękkości, wyciągamy z wody, studzimy. Przekrawamy na pół, wydrążamy delikatnie środek, pozostawiając ok. 0,5 cm miąższu przy całej skórce.  2. Piekarnik nagrzewamy do 180°C, do gorącego wstawiamy połówki z8iemniaków, podpiekamy przez 10-15 minut na środkowym ruszcie (tę czynność można pominąć, jednak podpieczone będą dużo smaczniejsze). Podpieczone wyciągamy. Piekarnik nastawiamy na 240-250°C. 3. Trzy wydrążone

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto Kopciuszek 413

łyżek cukru pudru (dałam kryształ) 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny 5 łyżek śmietany (dałam śmietanę 18%) Dodatkowo 2 paczki herbatników szkolnych 3/4 szklanki rumu (nie dałam) Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno, a następnie dodawać cukier stale ubijając. Dodawać pojedynczo żółtka, miksując. Do ubitej masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać(...)piec w 180 stopniach C około 40 minut. Biszkopt po wystudzeniu wyjąć z blaszki. Masa śmietanowa: Mocno schłodzoną śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietaną. Masa budyniowa: Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, a pozostałą część zagotować wraz z cukrem. Budyń rozrobić w szklance z mlekiem

O kuchni z uczuciem
Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami. Risotto z kurczakiem i duszonymi warzywami. 357

Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami zagęszczone ryżem. Pyszne prawie jednogarnkowe danie. Szybkie, smaczne, bardzo syte,a zarazem lekkie :) Polecam :) Składniki - piersi z kurczaka dwie pojedyncze ( lub jedna podwójna ) - papryka czerwona lub kolorowa 2 szt. - cukinia średniej wielkości lub dwie mniejsze - pomidory 4 szt. - cebula 1 szt. - torebka ryżu 100 gram - czosnek mielony, papryka czerwona mielona(...)bazylią. Duszę. W osobnym naczyniu gotuję ryż ok.15 minut. Kiedy ryż jest gotowy, rozcinam woreczek, dodaję jego zawartość na patelnię z mięsem i warzywami. Mieszam do połączenia składników. Podaję gorące. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa z grzybami shiitake 243

idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie  Piotra Adamczewskiego  . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake(...)Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą. Smacznego

Stare Gary
Łosoś z cytrynowym risotto i sałatką z roszponki. 154

Witam, W dzisiejszej notce chciałabym przedstawić przepis na danie idealne na wieczorną kolację przy świecach. By przygotować ten wspaniały posiłek potrzebujemy: Łosoś: * filet z łososia ze skórą(ja użyłam 1 dla 2 osób) *sól, pieprz *cytryna Risotto: * 1 szklanka ryżu * 2 szklanki bulionu * kieliszek białego wina * ok 40 g masła * 1/2 cebuli * estragon (wg uznania) * 1 cytryna * pieprz (najlepiej(...)dodajemy ryż oraz estragon i wszystko razem musimy przesmażyć przez chwilę (1-2 min). Po tym czasie wlewamy wino i czekamy aż odparuje. W tedy dopiero po trochu dodajemy gorący bulion cały czas mieszając i czekając aż cały zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie dodajemy sok z połowy cytryny i otartą skórkę z 1 całej cytryny. Gdy ryż będzie

Wspólne smaki
Cynamonowe muffiny z gruszką 149

lekturę na innych blogach? Publikację własnych przepisów? A przecież samo się nie zrobi.. ;-) Marzy mi się jeszcze blog z wierszami.. Już nad nim pracuję ale czy dam radę ze wszystkim? No i jeszcze nie dokończyłam tego bloga. A teraz koniec marudzenia i czas coś upiec..:) Wprawdzie jest już późno, ale przed snem  proponuję jedne ze   najsmaczniejszych(...)kefir lub jogurt, jajka, mleko i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone gruszki. Następnie wymieszane mokre składniki wlać do składników suchych i wymieszać. Napełniać foremki na muffiny do połowy. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C 20 – 25 minut. Sprawdzić patyczkiem Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Szare kluchy z boczkiem 172

Szare kluchy jet to danie tradycyjne w kuchni wielkopolskiej. Często podawane jest z modrą kapustą, jak również czerniną. Od 2007 roku produkt znany jako “szare kluski” widnieje na   liście produktów tradycyjnych . Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajka 20 dag boczku surowego wędzonego Wykonanie: Ziemniaki obieramy i z ścieramy(...)zrobić próbę, wrzucając kilka klusek do wody czynie nie rozpadają się, ponieważ ilość dodanej mąki zależy od użytego gatunku ziemniaków. Ciasto ziemniaczane kładziemy na drewnianą deseczkę, następnie zanurzamy w gorącej wodzie łyżeczkę i zsuwamy kluski do wody za każdym razem maczając łyżeczkę we wodzie. Gotujemy ok. 5 minut, następnie odcedzone kluchy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy w drobną

kgwjanczewo
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 196

modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje gęś jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do wszystkich dań z gęsiny.Super smakuje duszona w cydrze (przepis: tutaj ) lub zastępczo w soku jabłkowym.Dzisiejsza wersja jest równie smakowita..Sok pomarańczowy i goźdzki nadają niezrównanego aromatu,żurawina słodyczy(...)będzie miękka,około 45 minut.Czas zależy od tego jak grubo poszatkowana z kostała kapusta.Na koniec zakwasić octem lub sokiem z cytryny do smaku doprawić solą i pieprzem.Podawać na gorąco

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane roladki schabowe 142

ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;) Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania! I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe. Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad. Podane ze smażonymi pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników(...)każdej strony , a następnie na wolnym ogniu dusimy do miękkości. Co jakiś czas obracamy i podlewamy bulionem lub ciepłą wodą. Na sam koniec doprawiamy do smaku i zajadamy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 189

sztucznych barwników i chemii. Sos powstał z myślą o daniach z ryżu i jako dodatek do drobiu, ale jak wiadomo każdy może go dowolnie komponować z daniami z makaronu, z ryżu, kuskusu czy do ziemniaków, które Polski naród tak kocha!.  Składniki: 2 kg pomidorów, najlepiej malinówka lub limo, ważne żeby to były wiejskie pomidory z targu(...)pomidorowy mieszamy z warzywami oraz z przyprawami i dusimy razem przez ok. 1 godzinę, często mieszając. Na sam koniec dodajemy ocet i razem dusimy jeszcze ok. 10 minut. 4. Gorący sos przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut.    Ręcznie robione nakładki na słoiki znajdziecie na stronie Pani Karoliny

Apetyczna babeczka
Uszka z grzybami 166

Tradycyjne uszka idealne do barszczu. Składniki Ciasto: 500 g mąki szklanka wody jajko szczypta soli Farsz: 100 g suszonych grzybów cebula 3 łyżki masła łyżka bułki

R'n'G Kitchen
Pianka z marchewki 138

Składniki: ( na 3-4 porcje) 0,5 kg marchewki 100 ml śmietany kremówki 5 jajek sok z połowy cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku

KreatywnePiny
Byczki czyli pierogi z ziemniaków faszerowane mięsem 383

Byczki - ziemniaczane pierogi, a właściwie coś pomiędzy pierogami a kluskami/pyzami z mięsem. W smaku - rewelacja! Mój "byczek" był po prostu zachwycony i z wielkim entuzjazmem przyjął

Kto ugości moich gości?
Złociste placki ziemniaczane z sosem borowikowym 183

Placki ziemniaczane pisze specjalnie na prośbę Beatki, bo jak twierdzi ,,Jej nigdy nie wychodzą,, :), więc mam nadzieję, że mój przepis zmieni jej ,,nigdy,, , na ,,dawniej mi

Apetyczna babeczka
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 188

łagodzący wpływ Morza Bałtyckiego . [2] [2] Strategia Promocji Powiatu Kołobrzeskiego na lata 2012-2020. PDF. Str. 13 UWAGA !!! ---> Jeżeli ktoś wybiera się do Kołobrzegu pierwszy raz to bardzo gorąco polecam udać się do razu do Ratusza gdzie mieści się Informacja Turystyczna i Pani podaruje Wam super pakiet przewodni po mieście i okolicach a w tym książki, mapy(...)puścić na to dziecko? tylko potem człowiek patrzy w ten portfel i co widzi? same miedziaki :) jeden spacer i po drodze z 10 maszyn na połowę dałam się namówić niemalże każdego dnia. Myślę sobie a masz synu, korzystaj :D to Twoje wakacje, aj tu jestem tylko po to by Cię pilnować.  Fontanna ?!? Błagam, niech mi ktoś wytłumaczy

ClauditteMissCooking
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 176

jest do najsmaczniejszych kuchni świata. Wpływy tej kuchni odnajdziemy w kuchni bałkańskiej, na Bliskim Wschodzie, a także w kuchni europejskiej. Potrawą pochodzącą z Turcji jest pilaw. Pierwotnie było to danie z ryżu gotowanego razem z mięsem, często z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i aromatycznych przypraw. Receptury pilawu ewoluowały wraz z upodobaniami kulinarnymi ludów, które go przyrządzały i dostosowane były(...)łyżkami wrzątku. Ryż płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy czy ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki bezglutenowe 171

Naleśniki od zawsze były moim ulubionym daniem na śniadanie. Choć osobiście nie muszę zwracać uwagi na gluten to mam kilkoro przyjaciół którzy z uwagi na włączoną dietę bezglutenową muszą wystrzegać się produktów opartych o mąkę pszenną. Wiem, że niektóre osoby które musza włączyć dietę bezglutenową i nie zawsze mogą korzystać z produktów mącznych i nie wyobrażają sobie naleśników(...)oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto i smażymy z dwóch stron. Naleśniki bezglutenowe podajemy z ulubionymi owocami, doskonałe są również z brzoskwiniami, miodem lub prażonymi migdałami. Łączny czas Czas pieczenia Czas przygotowania Liczba

Naleśniki
Szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce 153

wiosenny obiad - szparagi z sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Niebo w gębie! Danie dla wielbicieli szparagów ♥ Proste i łatwe w przygotowaniu. Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szparagów to zachęcam do przyrządzenia pizzy lub sałatki z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz grzanek .  Składniki na 2 porcje: domowy sos holenderski (przepis tutaj ) 1 pęczek zielonych(...)garnka wlać wodę. Posolić. Gdy zacznie wrzeć to za pomocą łyżki utworzyć wir i wbić jajko. Gotować 1,5-2 minuty. Przygotowane jajko wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Na gorące szparagi wyłożyć sos holenderski. Na sam wierzch położyć jajko w koszulce. Jajko delikatnie posolić i popieprzyć. Od razu podawać

Ugotować
Surowe ciasto ze skiełkowanej kaszy gryczanej 234

nadrabia i to bardzo smakiem i kremową konsystencją, o już wiem co mi przypomina- tiramisu! Składniki: 300 g suchej, niepalonej, skiełkowanej kaszy gryczanek 150 g daktyli 100 ml gorącej wody 50 g orzechów 100 g nasion słonecznika kopiasta łyżka karobu łyżka mielonego ostropestu łyżka jęczmienia w proszku 100 g masła kokosowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego   Przygotowanie(...)lodówce nieźle trzyma się kupy Tak wyglądał mój Dzień Kobiet, tulipany dostałąm od taty! Zjadłam to co było na talerzu po czym wybrałam się biegać, o dziwo dałam radę

greenscarf
Kurczak w pieczarkach i grzybach mun 183

strąk czerwonej papryki 4 - 5 pieczarek, kilka grzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól                    Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego  3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka sosu chili(...)delikatnie wymieszać - zagotować, na koniec dodać łyżkę sosu słodko- kwaśnego doprawić solą - wymieszać Na koniec dodać usmażone mięso z kurczaka i dusić razem przez 2-3 min. Danie można przygotować bez grzybów mun, a dodać tylko z pieczarki. Ja podałam z kaszą jaglaną :) Brakowało mi jeszcze zielonej sałaty

Proste Potrawy
Ciasto "Gruszki z miodem" 139

łyżeczki sody Masa gruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany 30% 1 łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia(...)zagotowałam). Dodać cukier do smaku i wymieszać. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić do namoczenia. Po 10 minutach zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i dobrze wymieszać. Do gorących gruszek dodać ciepłą żelatynę, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę

talerz przyjemności
Leniwe z cebulą i wędzonym serem 139

odsmażałam klusków "wczorajszych", ale specjalnie je ugotowałam i odsmażyłam świeżutkie, jeszcze ciepłe. Mąż poprosił o posypanie ich startym żółtym serem, a że dysponowałam tylko obeschniętą końcówką wędzonego, więc danie zyskało delikatny posmak wędzonki :) Składniki: 40 dag serka homogenizowanego naturalnego 1 jajko rozmiar L 20 dag mąki pszennej sól łyżka oleju duża łyżka masła sklarowanego duża cebula kawałek twardego wędzonego(...)Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem

Kuchenne zapiski Edyty
Opolska karkówka na kapuście 213

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami. 600 g karkówki 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 średnia marchewka 1 cebula 2 pomidory 1 pęczek posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 kostka grzybowa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek olej do podsmażania mięsa(...)wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem

Trzeci talerz
Chrupiące bułeczki 147

Proponuję coś ciepłego na śniadanie lub kolację CHRUPIĄCE BUŁECZKI . Danie proste, ale bardzo smaczne i można je przygotować nieco wcześniej .Co jest bardzo ważne, jeśli mamy do przygotowania kilka potraw.  CHRUPIĄCE BUŁECZKI: SKŁADNIKI: 9 bułek - kajzerek, czy zwykłych - jak kto woli około 0,5 kg piersi z kurczaka przyprawę gyros około15 dag sera żółtego SAŁATKA: ćwiartkę pekińskiej, pomidor(...)usmażone mięso przekładane wiórkami startego na dużych oczkach sera i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 min. W tym czasie robimy sałatkę, nakładamy ją na wyjęte gorące bułeczki i polewamy sosem czosnkowym

Kuchnia Beaty
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 271

listopada to poza Świętem Niepodległości, dzień św. Marcina i dobra okazja żeby przygotować i spróbować dań z polskiej gęsiny. Pieczona gęś to tradycyjne danie podawane na dzień św. Marcina we Francji, Niemczech oraz Austrii. Gdy mowa o Świętomarcińskiej gęsinie, zazwyczaj przytacza się legendę, według której święty Marcin z Tours, chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupich, ukrył się w szopie(...)gęsiny coraz częściej można spotkać w menu restauracji. Ja przyłączam się do akcji "Najlepsza gęsina na św. Marcina" i 11 listopada serwuję gęś pieczoną, do czego i Was gorąco zachęcam. Moja gęś została przygotowana metodą polegającą na długim pieczeniu w niskiej temperaturze, a następnie zrumienieniu skórki skórki pod grillem piekarnika. Jeśli nie macie aż tyle czasu na przygotowanie ptaka

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami 290

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami... Kremowy, śmietanowy sos z tuńczykiem. Kosteczki podsmażonej cebuli. Aromatyczny czosnek. W nim zatopiony makaron. A całość posypana natką pietruszki. Szybkie, łatwe i smaczne danie! Składniki: 250 g makaronu spaghetti; 500 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; Puszka tuńczyka w oleju, w kawałkach (waga netto, po odcedzeniu 130 g); 200 g kwaśnej, gęstej(...)pieczarek odparuje. Następnie dodać odsączonego tuńczyka i chwilę razem podsmażać. Do sosu wlać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilę gotować, aż delikatnie zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Odcedzony, gorący makaron wymieszać z sosem. Makaron podawać oprószony natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę

Gospodyni Miejska