dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:322/571)

kapusta biała jak bigos... 188

Składniki: pomidory 6 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, smalec 2 łyżki, łopatka bez kości 50 dag, kiełbasa śląska 3 sztuki, kiełbasa biała 3 sztuki/parzone, cebula 1

W Mojej Kuchni Lubię
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 163

Uwielbiam curry i robię je na wiele sposobów, korzystając z warzyw które są dostępne sezonowo. Zielona pasta curry zrobiona jest z zielonych papryczek chili, imbiru, czosnku

Karo in the Kitchen
Domowy chleb 178

Zdecydowanie najczęściej jedzoną przez nas rzeczą jest… pieczywo. W sklepach mamy szeroki wybór chlebów, bułek, bagietek, pieczywa chrupkiego i tostowego, aż może się zakręcić w głowie

Proste-przepisy.pl
Zapiekanka z makaronu z zupek chińskich 271

Kiedyś robiłam sałatkę z zupek chińskich, teraz przyszedł czas na zapiekankę. Zapewne niektórzy skrzywią się na samą myśl, że można jeść zupki chińskie, bo przecież takie

e-PrzepisyKulinarne
kotlet z piersi z jajkiem,szpinakiem,ziemniakami na obiad... 270

Składniki: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, boczek wędzony 10 dag, masło do smażenia 1 łyżeczka, pierś z kurczaka 1 podwójna, panierka

W Mojej Kuchni Lubię
ziemniaczany gulasz z curry 155

przypadkowo. Zaintrygował mnie do tego stopnia, że pstryknęłam stronie fotkę, nie zapamiętałam co to za pismo. Sama nie odważyłabym się nazwać tego gulaszem, to po prostu smaczne i sycące danie jednogarnkowe, przypomina nieco nasze pieczone ziemniaki, ale jest szybsze do przygotowania, ponadto dodatek curry dodaje mu orientalnego smaku. Szybko, pożywnie i pysznie - na takie chłodne wieczory(...)dolać bulion. Zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok 15 minut (do chwili aż ziemniaki zmiękną). Mąkę rozrobić w ok 1/3 szkl wody, wlać do gulaszu. Doprawić do smaku. Podawać gorące

6niebo
Pałki z kurczaka miodowo-paprykowe z pyszną sałatką 201

podałam z pyszną, kolorową sałatką przygotowaną z niezwykłą dbałością o każdy szczegół. Dodatkowym atutem jest to, że bardzo ładnie prezentuje się na talerzu  #Ambition.   Uważam bowiem, że danie powinniśmy jeść najpierw oczami ;) Pałki z kurczaka: 1 kg pałek z kurczaka 3 łyżki keczupu pikantnego łyżka miodu łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej  łyżeczka czosnku granulowanego(...)kurczaka, polać całą marynata i posypać liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Przykryć i wstawić do piekarnika na ok 50 minut. 10 minut pod koniec pieczenia odkryć aby się przyrumieniły. Gorące pałki z kurczaka podajemy z sałatką. Na sałacie z dbałością układamy pomidorki, oliwki, posypujemy piórkami czerwonej cebulki i prażonymi ziarnami. Sałatę polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Dla Czytelników bloga czeka

Smakołyki Asi
Patisony faszerowane zieloną soczewicą i pieczarkami 145

strąka czerwonej papryki 1 pomidor 1 średnia cebula natka pietruszki sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka startego sera (parmezan)     Wykonanie: Soczewicę przepłukałam w gorącej wodzie.   Jeśli wcześniej namoczymy soczewicę, wówczas czas gotowania jej jest krótszy. Ja gotowałam bez namaczania 20 minut. Po ugotowaniu odstawiłam, a potem zmiksowałam. Patisony umyłam i odcięłam kapelusiki. Łyżeczką(...)zapiekałam 30 minut.   Po upieczeniu wyłożyłam patisony na liściach sałaty         No, to tyle o moich patisonach. Jeśli macie ochotę, zróbcie takie kolorowe danie np. na kolację. Ja faszerowałam patisony, Wy możecie zrobić taki farsz np. do cukinii, papryki, a nawet do pomidorów. Życzę dobrej zabawy przy faszerowaniu a podczas konsumowania... SMACZNEGO ! Krys Polecam

Kuchnia u Krysi
Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy 352

Macie w lato tak, że nie chce Wam się robić obiadu, bo za gorąco? Ten pyszny sos z bazylii, rozwiąże Wasze problemy. Sos do sałatek, makaronu. Jego wykonanie nie zajmuje dłużej niż 5 min. Cudownie pachnie bazylią. Jeśli chcecie poeksperymentować z sosem jako dodatkiem do sałat, to potraktujcie ten sos jako bazę i dodajcie np sok z cytryny, musztardę(...)wcześniej z lodówki. Polecam go bardzo do makaronu, zamiast cięższego pesto. Artykuł Pyszny sos do sałatek, makaronu – sos bazyliowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
KANAPKA NA WŁASNORĘCZNIE PIECZONYM CHLEBIE PSZENNYM Z SIEMIENIEM LNIANYM. 204

Przepyszny chlebek własnej roboty ,prosty w wykonaniu z dodatkiem siemienia lnianego i płatków owsianych.Z podanych składników wychodzi jeden , duży Bochenek chleba. Danie ma  231 kcal. 1 kromka chleba pszennego z Siemieniem Lnianym 1/2 trójkącika serka topionego light 1 łyżeczka pasztetu drobiowego 1 mała gruszka **************************************** Kromkę chleba posmarować serkiem Topionym i pasztetem.Podawać z gruszką. Chleb Pszenny z Siemieniem(...)minut.Formę wysmarować olejem i obsypać ziarnami , włożyć ciasto ,przykryć znów na 20 minut.Ciasto powinno dobrze wyrosnąć.Włączyć piekarnik 200 stopni.Ciasto szybko wypełni formę i dlatego musi być bardzo gorący piekarnik.Włożyć blaszkę do piekarnika włączonego góra - dół i piec 1 godzinę.Chleb dobrze wyjąć z formy i dopiec go już bez blaszki.Chleb jest gotowy ,gdy postumamy palcem o spód

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makowa tarta ze śliwką od serca! 188

moczonymi w rumie i przepięknymi sercami z czekoladą! Jest to cudowny pomysł na ciasto na Święta Bożego Narodzenia, bardzo aromatyczne, wilgotne, o zapachu skórki pomarańczowej, rumu i czekolady! Bardzo gorąco Wam polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 120 g masła - 240 g mąki krupczatki - 1 jajko - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy Delecta - łyżka kwaśnej śmietany - 80 g cukru(...)stopni C. 4. Po wystudzeniu dekorujemy ciasto, rozpuszczoną czekoladą mleczną  i kuleczkami zbożowymi od Delecty. Rozpuszczoną białą czekoladę mieszamy z barwnikiem i malujemy serca na czerwono. Życzę smacznego! Dajcie koniecznie znać co sądzicie? PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU

SMYKWKUCHNI
Empanadas 147

Pierogi. Pierożki. Empanadas. To popularne danie z Ameryki Południowej jest może i czasochłonne, ale warto się za nie zabrać. Obiecuję Wam, że to nie będzie Wasz pierwszy i ostatni raz. Wciągają jak chodzenie po bagnach. Empanadas najbardziej popularne są w Argentynie i Chile, ale i w USA mają mnóstwo fanów. Kruche ciasto kryje w sobie soczyste, aromatyczne nadzienie. Robione(...)rozbicia grudy – włókna mięśniowe są w nim mocno zmiażdżone.   Podsmażamy mięso na mocnym ogniu, rozdzielając je na drobne fragmenty. Ciemne mięso z indyka zachowywało się podobnie do wołowiny – dało się rozdzielić łatwo i delikatnie zbrązowiało. Do mięsa dorzucamy wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i nasze wcześniej przesmażone warzywa. Dusimy wszystko razem, mieszając, około 5 minut. Gdy przestygnie- wsypujemy oliwki

Karo in the Kitchen
SMAŻONE BIAŁE SZPARAGI Z SOSEM SŁODKO-OSTRYM 216

zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego dania będą oblizywać się ze smakiem! Jest to świetny pomysł na imprezową przystawkę, albo też danie na grilla. Spróbujcie! Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj! http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/ SKŁADNIKI(...)łyżkami mąki oraz solą i pieprzem na gładkie ciasto. Odsączone szparagi panierujemy w reszcie mąki, a następnie w cieście. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na gorąco z sosem! Smacznego

Ostra na Słodko
Domowe musli 234

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Warto więc wybierać pełnowartościowe produkty, które dadzą nam energii na cały dzień. Jednym z nich są płatki lub musli, które możemy zjeść z mlekiem lub jogurtem. Zawierają dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku i daje nam uczucie sytości i energię na wiele(...)innymi dodatkami i tak powstało moje domowe musli Zrobienie domowego musli nie jest trudną i skomplikowaną czynnością, warto więc skusić się na jego przygotowanie Gorąco zachęcam Was do odwiedzenia sklepu internetowego Kłos – Pol , na którym znajdziecie większość potrzebnych składników do przygotowania domowego musli. Produkty są naturalne, bardzo dobrej jakości. Polecam! Post

Marta Gotuje
Jak suszyć i przechowywać zioła. 173

Magdalena Kucova - Fotolia.com Zioła należy zbierać z dala od dróg, zakładów pracy itp. aby nie były one zanieczyszczone ! Zioła należy także zbierać o właściwym czasie dla danej odmiany np. gdy kwitną , są odpowiedniej wielkości itp. Gdy już nazbieraliśmy zioła, najlepiej jest je suszyć w pozycji wiszącej, na świeżym powietrzu, ale nie na słońcu, ponieważ słońce zniszczy zawarte w nich drogocenne(...)powietrza.                                Pozdrawiam gorąco

Przepisy i porady kulinarne
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 189

twarogu 1 jajko do poglazurowania cukier perłowy do posypania Przygotowanie: Do mleka dodaj szafran. Podgrzej mleko stale mieszając, nie musisz jednak doprowadzać go do zagotowania. Kiedy już mleko będzie gorące, zdejmij je z ognia i odstaw na dłuższy czas do ostygnięcia. Możesz wstawić mleko do lodówki na noc, aby użyć następnego dnia. Mleko wtedy dobrze przejdzie kolorem i aromatem szafranu(...)masło i kontynuuj wyrabianie dalej, do czasu całkowitego wchłonięcia się masła. Włóż ciasto na blat roboczy i uformuj z niego kule. Ciasto będzie nieznacznie lepkie, ale nie podsypuj mąką. Daj odpocząć ciastu pod przykryciem 30 minut. Przełóż kulę ciasta do natłuszczonej miski, i włóż ją pod przykryciem do lodówki na co najmniej 3 godziny (jeśli ciasto robisz późnym wieczorem, możesz

Grahamka, weka i kajzerka
Tort śmietankowo – truskawkowy 182

zasadą „mniej znaczy więcej” i aż dziwie się samej sobie, że jeszcze nie tak dawno byłam zafascynowana pięknymi tortami zdobionymi masą lukrową. Wiem, że są pięknie, nie da się ukryć i zapewne nieraz będę się nimi zachwycać, jednak na przełomie kilkunastu miejscy mój styl ewaluował i zdecydowanie rządzi teraz skromny ale jakże piękny minimalizm. Torcik jest śmietankowo(...)średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia , samo dno. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 30 – 40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę a następnie studzimy w temperaturze pokojowej. Wystudzony przekrawamy na 3 blaty. Krem śmietankowy

Made By Mom And Son
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 227

najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki: Mięso: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany(...)rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kęski odsączamy na papierze, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Mięso schłodzić. 3. Mieszamy wszystkie składniki sosu żurawinowego, ewentualnie doprawiamy do smaku. Schładzamy. 4. Danie podajemy jako zimną przystawkę, na wykałaczkę nabijamy kawałek mięsa, maczamy w sosie i zajadamy. Pychotka! Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kiełkujący makaron z łososiem 214

postanowiłam. Cena mnie tylko za polędwicę zaskoczyła bo bardzo wysoka była. Ale tak pięknie wyglądała i mocno pomarańczowy kolor mała, że o kawałek poprosiłam i pełna pomysłów na danie do domu pogoniłam. Czasu wiele nie miałam wiec makaron, groszek ugotowałam, kiełki podsmażyłam i te składniki połączyłam. Łososia cienko w plasterki pokroiłam, na makaron położyłam, zamieszałam, rukoli dodałam(...)wody i gotujemy ok. 3 min. Makaron dodajemy do kiełków, mieszamy, dopraw solą i pieprzem.  Patelnię ściągamy z ognia, dodajemy groszek i łososia, delikatnie mieszamy. Polędwica pod wpływem gorącego makaronu zmieni swój kolor. Makaron z kiełkami, łososiem i groszkiem podajemy z rukolą. Całość doprawiamy pieprzem. Możemy też delikatnie skropić sokiem z limonki.     Smacznego

Moniki Smakołyki