mini wersji, choć gnocchi oprócz rowków nie różnią się niczym od naszych polskich kopytek. Następnym razem nie będzie rowków, będą kopytka – bo następny raz na pewno będzie. Danie szczególnie nam posmakowało, być może to magia szafranu, albo po prostu uwielbiamy kluchy. Łosoś i gnocchi: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 500 g ziemniaków(...)myjemy i nieobrane gotujemy w całości, w osolonej wodzie, do miękkości – nawet ok. 30-40 minut. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy jedną łyżeczkę soli i tworzymy wgłębienie. Gorące ziemniaki obieramy (uważając, aby się nie poparzyć) i przeciskamy przez praskę wprost do mąki (można też rozbić bardzo dokładnie tłuczkiem – ja nie posiadam praski i korzystam z tego sposobu). Dodajemy
Poezja smakusię, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem i wtedy piec 1 h 40 min. wtedy chyba lepiej przejdą pomidorowym sosem. Jakby ktoś wypróbował ten sposób to niech da znać:-) Składniki: 50 dag mięsa mielonego (pół na pół wieprzowina i wołowina) szklanka ryżu 2 średnie cebule nieduża główka białej kapusty 50-70 dag startej na tarce o dużych oczkach(...)nieduże gołąbki. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, ułożyć gołąbki, a na nie położyć startą marchewkę (jak gołąbków mamy dużo to układamy warstwowo: gołąbki, marchewka, gołąbki, marchewka). Zalać je 2 szklankami gorącego rosołku. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1h 20 min. (piec bez przykrycia) Sos: Do posiekanej w kostkę cebuli, podsmażonej na oleju dodać koncentrat. Następnie dodać 2 szklanki
IMPRESJA SMAKUFormułą” dała uczestnikom wolną rękę, aby pokazać, „że brytyjska kuchnia nie jest taka zła, jak o niej mówią”. Aby udowodnić, że faktycznie tak jest przygotowałam, chyba najbardziej brytyjskie danie… Yorkshire pudding. Składniki: - 1 1/2 szklanki mąki tortowej - 3/4 szklanki mleka - 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej - 3 jajka, - płaska łyżeczka soli - ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego(...)gorących foremek, do ok. ¾ wysokości. Z tej porcji wyjdzie 7 puddingów w foremkach do babeczek rozmiaru large. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podczas pieczenia, pod żadnym pozorem, nie otwieramy piekarnika. Upieczone pozostawiamy na chwilę w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Yorkshire pudding należy, moim zdaniem, do najsmaczniejszych potraw kuchni brytyjskiej. Brytyjczycy jedzą go na gorąco, zamiast
mojewypiekiinietylkoodstawić na jakieś 15 min. Następnie do miski z mąką dać sól i wymieszać. Potem dać nasz pracujący zaczyn. Następnie dać resztę mleka, jajko wyrobić ciasto. W między czasie dać 2 łyżki oleju. Ciasto powinno być miękkie, i gęste. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinki. Kiedy nasze ciasto już podrośnie, nasze parówki tniemy na pół i obaczmy je w plasterku(...)postanowiłam je zamieścić na blogu. Jeżeli lubicie czytać to serdecznie zapraszam. Jestem ciekawa waszych opinii. Chciałabym je wydać, ale nie wiem czy jest jakiś sens. Córka Demona Zapraszam gorąco do klikania i czytania :) Czekam na wasze opinie
Moje pyszne gotowanieowocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni(...)całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu. Za pomocą łyżki wyławiamy z sosu wszystkie przyprawy. Jeszcze ciepły, aczkolwiek nie gorący sos miksujemy na gładko. Dodajemy masło - dokładnie je rozprowadzamy. Smacznego
kolorowotorcikowoPodczas letnich upałów najlepiej sprawdzają się szybkie obiady, racuchy są zarówno daniem obiadowym, jak i doskonałą przekąską lub propozycją na śniadanie. Jestem wielbicielką bananów, więc zamiast tradycyjnych jabłek przygotowałam dziś racuchy bananowe. Zazwyczaj przyrządzam je z dodatkiem proszku do pieczenia, ale ponieważ miałam w lodówce drożdże, dodałam je w zastępstwie - racuchy wyszły jak zawsze puszyste i delikatne. Drożdżowe racuchy(...)dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności od ilości nakładanego ciasta
Smakołyki BerenikiCzerwone curry z zimowymi warzywami – ziemniakami, kalafiorem, cebulą, pomidorami z puszki i z… mrożoną rybą. Gdy tylko jest możliwość zawsze lepiej kupić rybę świeżą – już wyfiletowaną
Karo in the Kitchenzjeść coś ciepłego na obiado-kolację. Właśnie wtedy potrzebny jest taki prosty przepis. Makaron i kiełbasa? Oczywiście że tak, z kilku niewyszukanych i niedrogich składników też można wyczarować pyszne danie, wyrazistości i smaku dodał twardy ser owczy. Jest pysznie! Polecam. Składniki: 30 dag makaronu penne 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 15 dag chudego boczku wędzonego(...)szczyptą soli oraz pieprzu, dodać połowę startego na drobnej tarce sera, oraz wsypać ugotowany makaron, wymieszać, rozłożyć na talerze posypać natką oraz resztą sera. Podawać od razu gorące. Smacznego
Wanilia i KardamonNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Idealne danie obiadowe dla wszystkich, którzy od Nowego Roku postanowili zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Dużo chudego białka, dużo witamin, niski indeks glikemiczny i zero glutenu. Podaję przepis na 2 porcje ;) Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 350-400 gram sznycli z indyka pół główki sałaty lodowej 3 garście roszponki 12 pomidorków koktajlowych(...)pół pomidorkami koktajlowymi i quinoą, wykładamy na talerze. Indyka kładziemy na rozgrzaną patelnie do grillowania i opiekamy na złoto z obu stron, na koniec chwilę dusimy pod przykryciem. Jeszcze gorącego indyka kroimy na grube paski, układamy na sałatce i polewamy sosem z cytryny, oleju lnianego, pieprzu i soli. Całość posypujemy szczypiorkiem i nasz dietetyczny obiad gotowy
Quinoa Raz!SKŁADNIKI: 2 kawałki łososia ze skórą 200 g truskawek 400 ml ciemnego octu balsamicznego 6% sól i pieprz do ssmku garstka zieleniny: mix młodych liści sałat
Sztuka gotowania w/g Samirykawa śliwkowa. W sklepie internetowym jest ich tak dużo, że najchętniej kupiłabym każdą. Ich smak jest bardzo intensywny, aromat staje się zdecydowany zaraz po zaparzeniu kawy, nie dajcie się zwieść lekkiemu zapachowi po otwarciu opakowania. Magia dzieje się, po przygotowaniu kawy. Owoce suszone Imbir kandyzowany to od teraz mój cukier do kawy lub herbaty. Smakuje wyśmienicie, nadaje(...)odwiedzenia: Sklepu internetowego - http://piatnica.net/ Fanpage na Facebooku - https://www.facebook.com/piatnica.net Wpisy powiązane: Przesyłka od Piątnicy Konkurs Chleb z żurawiną, jagodami goji i ostropestem Chleb jasny z pestkami moreli Gorący napar z kandyzowanego aloesu Kawa ze świeżą pomarańczą Wyniki konkursu Piernikowa kawa z imbirem kandyzowanym Makaron z ostrym sosem orzechowym Ser smażony z suszonymi wiśniami Catuaba Warzywne kotlety z kaszą
Gotowanie i blogowanieSkładniki: mięso gulaszowe z indyka 1 kg, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do
W Mojej Kuchni LubięPolecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania masa była dość rzadka. Może taka zostać ale ja chciałam mieć dość gęsty ketchup dlatego przed przełożeniem do słoiczków przelałam(...)czosnek. Masę umieścić w garnku, dodać wszystkie pozostałe składniki (podczas gotowania najlepiej spróbować czy nie trzeba dodać którejś z przypraw) i gotować około kwadransa lub dłużej aż woda odparuje. Gorący ketchup przelać do słoiczków i od razu zakręcać. Pasteryzować około 10-15 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasz, to użyj miodu. Jeśli Twój miód jest taki gęsty, że włożona łyżka w nim stoi to go lekko podgrzej w mikrofali lub wstaw słoik do gorącej wody na chwilę. Wracając do orzechów, masz już wszystkie składniki w misce, teraz wymieszaj wszystko tak, aby olej, miód i przyprawy pokryły każdy orzech. Mamy to? No to teraz przełóż zawartość miseczki(...)łyżką i niech się pieką dalej. Obserwuj je, będą zmieniać kolor, mają być lekko brązowe, takie jasno brązowe. Jak zobaczysz już taki kolor wyciągaj blachę/ formę z piekarnika. Teraz daj orzechom wystygnąć. Jak już będą zimne przełóż sobie do miseczki. Zanieś na stół gościom, albo otwórz piwko i przegryzaj sobie :) Powiem Ci tylko, że najlepsze są na drugi dzień
Blondynka GotujeSkładniki: - 2 serki homogenizowane - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - żelatyna - 300 ml gorącej wody - 1 opakowanie bitej śmietany + mleko - kawa rozpuszczalna - kakao W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia. Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Teraz ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę(...)smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao. Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Ja zaczęłam od najjaśniejszej części aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany. Smacznego
Kuchenne Wariacje