GOTOWANY W PIWIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI Pyszne i wyjątkowe danie, inne niż tradycyjny schab w sosie. Najczęściej robię je w niedzielę, lub na specjalne okazje, bo zawsze wszystkim smakuje, a w dodatku schab w tej wersji przygotowuje się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje(...)plasterki o grubości ok. 1 cm i odłożyć. W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać piwo i pogotować wszystko ok. 3 minuty. Zalać gorącą wodą, dodać sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie, świeżo zmielony pieprz i sól do smaku. Zagotować. W gotujący się na dużym ogniu wywar włożyć plastry schabu. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień
Calzonella.comsmaku świeżych truskawek lub jagód (szczególnie w sezonie), ale frużelina z naleśnikami lub goframi też smakuje znakomicie. W tej wersji wystarczy dodać kleksa z bitej śmietany i będziemy mieć danie w barwach narodowych. W sam raz na majowe święta. Składniki: • 250 g truskawek świeżych lub mrożonych • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) • 1-3 łyżki cukru (ilość zależy(...)mąką, dokładnie wymieszać. Jeśli truskawki są kwaskowate, należy dodać 1 łyżkę soku, do bardzo słodkich można dodać 2 łyżki. 5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika. 6. Do gorących truskawek dodać napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Można na chwilę postawić garnek na palniku i podgrzewać owoce, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie wolno doprowadzać do wrzenia! 7. Zdjąć
W mojej kuchniłyżka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka jasnego rumu Masa straciatella: 35 dag twarożku 3 krotnie mielonego 30 dag serka homogenizowanego waniliowego typu Danio 25 dag serka mascarpone Mlekoma 50 g tartej gorzkiej czekolady 1 szklanka pokrojonych w kostkę truskawek 3-4 łyżki cukru pudru 5 listków żelatyny Dr.Oetker Zielona masa: 3 galaretki(...)23/39 cm pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut. Studzimy. Poncz: Składniki ponczu mieszamy ze sobą i skrapiamy zimny biszkopt. Galaretki rozpuszczamy w litrze gorącej wody , zostawiamy do lekkiego stężenia. Masa straciatella: Żelatynę w listkach moczymy w zimnej wodzie przez 5-7 minut, następnie odciskamy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali . Wszystkie serki
Wanilia i Kardamonomaga pracę nerek i wątroby, zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, pomaga zwalczać dolegliwości żołądkowe, łagodzą wzdęcia. Aby, przygotować napar należy wziąć 1,5 łyżeczki liści i zalać szklanką gorącej wody. Parzyć ok. 10 minut. KOMOSA RYŻOWA Komosa ryżowa, czyli inaczej quiona jest produktem bogatym w pełnowartościowe białko, zawierające pełny kompleks aminokwasów. Bogata w witaminy i składniki mineralne. Idealna(...)ryżowej pisałam na blogu już nie raz. Uwielbiam ją! Oprócz swoich cudownych właściwości zdrowotnych ma przepyszny, orzechowy smak, który można poczuć już po otworzeniu opakowania :) Świetnie komponuje się w daniach wytrawnych i słodkich, na zimno i ciepło :) OLEJEK Z NASION MARCHWI Olej z pestek marchwi to 100%, naturalny, zimnotłoczony olejek służący do celów kosmetycznych. Jak możecie zauważyć
Zdrowie na języku :Pkonsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Biszkopt malinowy pochodzi z serwisu Domowe
Domowe Tortykonsystencji . Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń oraz pięć łyżek ubitej piany z białek (białka- aby masa nabrała lekkości i łatwo dała się wymieszać ). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, nastépnie okrajamy delikatnie noykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA: na kartece papieru
Domowe Tortymarchewkowy zapach. Na pewno jest to danie mało wystawne, ale smakuje cudownie i u mnie podane na obiad znika bardzo szybko i są brane dokładki. Dodam, że jest daniem bardzo prostym, tanim i smacznym, warunek - trzeba lubić marchewkę. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 1/2 kg marchewki 1/2 kg chudego mięsa (może być łopatka wieprzowa lub szynka) mała cebula(...)marchewka będą miękkie i zaczną częściowo się rozpadać (całkowicie nie rozgotowywać), co pewien czas zamieszać. Jeśli podczas gotowania cymes będzie zbyt gęsty, należy podlewać go co pewien czas gorącą wodą. Pod koniec dodać pietruszkę, przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Ten cymes może być bez mięsa, ale wtedy obowiązkowo dodać masła lub oleju dla lepszego przyswojenia witaminy A i Beta-karotenu
Kuchcik gotujekrem z dyni ma wiele odmian. To dlatego, że sama dynia jest raczej tłem potrawy a jej sercem są przede wszystkim przyprawy. to one nadają smak i charakter większości dań z dyni. Dlatego też przepisów na zupę krem z dyni może być bardzo wiele. Ja sama już raz podawałam przepis na zupę z dyni z szafranem . Teraz kolejny przepis(...)podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą i ziemniakami do garnka z bulionem). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy na wolnym ogniu
Pyza i SurówkaPierogi z truskawkami to danie, które szczególnie pamiętam z czasów dzieciństwa. Nie bez powodu tak utkwiły mi w pamięci. Ich robienie zaczynało się wczesnym rankiem. Całą rodziną wstawaliśmy, jedliśmy śniadanie, ubieraliśmy i wychodząc z domu zabieraliśmy dość sporo kobiałek. Tak, tak. By zjeść tak pyszny obiad, należało najpierw pójść na pole i nazbierać owoce. Uwielbiałam zbiory. Zawsze było dużo(...)krzycząc: No kiedy te pierogi będą gotowe? Składniki: (z tej ilości wyjdzie ok.25 pierogów) Ciasto: 420g mąki pszennej ( najlepiej tortowej), plus troszkę do podsypania. jajko, szczypta soli, ok. 230ml gorącej wody. Ponadto: 500g truskawek do pierogów, 235 g truskawek na sos, 2 łyżki cukru (choć tu zależy wszystko od tego jak słodkie są owoce), 60ml mleka. Przygotowanie: Przygotować ciasto
W kuchni u Monikipstrąg , ale od czasu do czasu , dla odmiany też sobie ją przyrządzam . Dziś mam dla Was przepis na doradę po libańsku , czyli z dużą ilością kolorowych papryk oraz przypraw. Danie nie tylko sycące, ale też bardzo aromatyczne. Jest świetnym pomysłem nie tylko na piątkowy obiad. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * dorada(...)pastę. Pastę dokładnie mieszamy z pokrojonymi paprykami, a następnie przykrywamy rybę. Zamykamy folię pozostawiając mały otwór i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30-35 minut. Podajemy gorące np. ze świeżym, chrupiącym chlebem. Dodatkowo możemy posypać świeżym szczypiorkiem. Smacznego
Ostra na SłodkoPrzyprawy pieprz świeżo zmielony - 1-2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) czosnek - 5 do 8 gramów na kilogram (dałem 12 gramów) majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama) sól warzonka - od 16 do 22 gramów na kilogram Przygotowanie Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku(...)wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy. *** Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo często zdarza się nam kupować mrożone filety z ryby, które stanowią ważny element naszej diety. Zwykle są spożywane jako danie smażone w panierce itd. Nie wiem jak Wy, ale ja nie mogę jeść zbyt często smażonych potraw, dlatego też dzielę się z Wami przepisem, który też jest bardzo smaczny a co najważniejsze nadaje się dla wszystkich(...)ułożyć wszystkie filety rybne. Po 5 minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę, posypać suszonym tymiankiem i solą. Dusić pod przykryciem przez następne 5 minut. Podawać na gorąco. SMACZNEGO
zielonacukinkaprostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron z sosem cytrynowym: ok. 300 g makaronu (spaghetti lub świeżych(...)osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odlewamy makaron, zostawiając 2-3 łyżki wody z gotowania, które dodajemy do sosu i roztrzepujemy, aby go zahartować. Do bardzo gorącego makaronu wlewamy oliwę z oliwek i potrząsamy aż się nią oblepi. Szybko wlewamy sos. Potrząsamy garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy
Poezja smakupaczki) - 1/4 szklanki ciepłej wody - 1,5 szklanki ciepłego mleka - 0,5 szklanki ksylitolu(może być cukier) - 1 łyżeczka soli - 2 jajka - 70g tłuszczu roślinnego(typu "planta", ja dałam olej kokosowy) - ok.900g mąki orkiszowej białej (lub 850g pszennej) Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać trochę mąki , odstawić aż zacznie rosnąć. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, ksylitol, sól, mleko, jajka(...)szklanką), a w nich mniejsze kółeczka(np. małym kieliszkiem). Pozostawić do ponownego wyrośnięcia(można przykryć ściereczką). Lukier: - 40g masła - szklanka cukru pudru - łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2-4 łyżki gorącej wody(lub więcej jeśli potrzeba) Masło rozpuścić z cukrem pudrem w garnuszku, dodać wanilię, wodę i wymieszać. Wyrośnięte doughnut's smażyć na rozgrzanym do temp. około 175 stopni C oleju
Smaczne Zdrowełyżki cukru 1 duża brzoskwinia (0,4 kg) spód: 250g mąki 2 żółtka 2/5 szklanki cukru Pół kostki margaryny - miękkiej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany – ja dałam 18% Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, cukier, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki na min. 1 godzinę. Formę od tarty(...)rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz. do lodówki. Resztę gorącego dżemu/musu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić je do góry dnem. dżem Smacznego
Fabryka pomysłówwszystkim, także dzieciom. Będą świetną przekąską na każdym przyjęciu, imprezie, pikniku. Z powodzeniem zastąpią tradycyjną kanapkę. Warto wybrać jak najlepszej jakości kiełbaskę, gdyż jej smak decyduje o jakości dania. Małe kiełbaski owijamy w całości, większe przed zawinięciem należy pokroić na mniejsze kawałki. Ciasto drożdżowe szybko rośnie, dobrze się wyrabia i nie sprawia żadnych problemów podczas owijania(...)miseczki kruszymy drożdże świeże lub wsypujemy suszone. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Mieszamy (drożdże świeże powinny zrobi się płynne). Stopniowo, cały czas mieszając dolewamy ciepłą (nie gorącą) wodę. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych
cool and mintywędzonej makreli z ćwikłą oraz deser bliski memu sercu - "chyba sernik" . Przystawka z agrodowy ser kozi z gruszką, suszoną śliwką i konfiturą pomidorową była obłędna, bardzo dobrze połączone smaki. Danie: pasta z wędzonej makreli z ćwikłą było dla mnie zaskoczeniem bardzo pozytywnym. Nie spodziewa łam się, że t akie połączenie może tak dobrze smakować. Sernik w nowej odsłonie(...)atrakcją wieczoru był koncert na żywo. Wystąpi ł DJ Adamus wraz z Patrycj ą Malinowsk ą. Restauracja The One to kolejne miejsce na kulinarnej mapie Warszawy, które Wam gorąco polecam. Jest idealne dla wielbicieli niebanalnych doznań kulinarnych, których trzeba doświadczyć osobiście. Ja poczułam miętę do The One , dlatego warto do tego miejsca wrócić - ja na pewno wrócę . Serdecznie zachęcam
Projekty ze smakiemBezmięsne danie też może dobrze smakować. Smak sosu bardzo dobrze podkreśla czerwona czubryca, przyprawa wspaniale dobranych składników od Rafex.eu Składniki Pulpety: 200 g mrożonego kalafiora 1 jajko 1 szklanka bułki tartej czosnek staropolski olej do smażenia sól, pieprz Sos: 70 g margaryny 2 łyżki mąki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 1 łyżka czubrycy czerwonej sól, pieprz(...)wszystkich stron na rumiano. W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min. Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenszeroki rondel o grubym dnie. Wsyp kubek kaszy jaglanej. I praż ją na suchej powierzchni do czasu, kiedy poczujesz lekko orzechowy zapach. Przepłucz ją wrzątkiem i zalej 2 kubkami gorącej wody. Zamknij pokrywę i gotuj około 10 minut. Bez odkrywania. Następnie, wciąż nie podglądając włóż garnek/rondel w ciepłe miejsce. Ja wkładam pod kołdrę. Wyjmuję po godzince. Kasza wchłonie całą wilgoć(...)kaszy dodaj owoce- pokrojone na pół winogrona oraz wyłuskane ziarna granatu. Całość posyp ziarenkami Cynamonowy Raj- gotowa mieszanka prażonych ziaren z cynamonem. Przed podaniem wzbogać syropem klonowym. I danie gotowe, w kilka chwil! Na zdrowie! Podałam na Porcelanie Bogucice
Z Kuchni Do Kuchnitakie rzeczy w Vitamixie, więc wykonanie to moment: - kubek migdałów obranych ze skórek blendujemy z - kilkoma łyżkami cukru (ile? to zależy od Waszych upodobań co do słodkości, ja dałam tylko 4 duże łyżki ale ilość cukru w marcepanach sięga często ilości migdałów, a bywa i odwrotnie ;) ) - i moja innowacja tym razem - użyłam cukru kokosowego , przez co marcepan nie wyszedł(...)zjeść go od razu, póki świeżuteńki! Zakładam, że obieranie migdałów wszyscy mają opanowane ale jeśli nie to jeszcze rada: migdały w skórkach zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na chwilę i jeszcze gorące wypstrykujemy ze skórek (właściwie same z nich wyskakują). Jeśli przez zapomnienie woda ostygnie i skórki znowu ciężko zdjąć, najlepiej odlać zimną wodę i jeszcze raz zalać migdały wrzątkiem, po chwili
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEwiejsku . Po powrocie ze szpitala próbuję dojść do siebie, ale jakoś idzie to bardzo opornie. Nie bardzo mam siłę jeszcze gotować i staram się gotować proste, ale smaczne dania. Wiecie, że zapiekanki zawsze się w takich wypadkach sprawdzają. Patrzymy co jest w lodówce, składamy i mamy smaczny obiadek. Idealnym dodatkiem do zapiekanki jest surówka z kapusty pekińskiej Składniki(...)popieprzyć. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu aż jajka się zetną, a ser rozpuści. Podawać gorącą posypaną koperkiem i z surówką. jajka zapiekane po wiejsku
O kuchni z uczuciemczubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu 1 łyżka masła Masa ziemniaczana: 7 ugotowanych ziemniaków 6 łyżek mleka 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle(...)piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę). 4. Masę przełożyć
Kto ugości moich gości?Miksuję do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie Suszone grzyby zalewam gorącą wodą, pozostawiamy najlepiej na całą noc do namoczenia. Namoczone grzyby ( oczyszczone pieczarki ) kroimy w paseczki. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, smażymy w rondlu na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Kapustę opłukujemy(...)mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym barszczem Danie przygotowane przez Alicję Smacznego
kgwjanczewoalbo trzech czy czterech! Da się tak, moi mili, wystarczy tylko samemu zabrać się za pieczenie. Ja postanowiłam spróbować swoich sił kilka miesięcy temu. Najpierw wyczytałam wszystko co się dało w Internecie, przejrzałam dwa razy blog Tatter, wczytałam się w szczegóły na Mojej domowej piekarni. I kiedy nabrałam odwagi i jakiej takiej nadziei, że się uda, zabrałam się za hodowanie(...)domu. M. wprost się nim zajada i twierdzi, że żaden inny spośród wypróbowanych przeze mnie, nie dorasta mu do pięt. Choć jest bardzo czasochłonny, polecam go gorąco, szczególnie jeśli macie koszyk do wyrastania, nabiera wtedy wspaniałego kształtu, co przydaje mu dodatkowych walorów. Skórka jest chrupiąca przez kilka dni po upieczeniu, a środek mięsisty i cudowny w smaku, przywodzi
Przepysznik - BLW i nie tylkolaska wanilii - brązowy cukier (do skarmelizowania wierzchu) Przygotowanie: Śmietankę podgrzewamy tak, by była gorąca, ale się nie zagotowała. Laskę wanilii rozcinamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dodajemy do żółtek. Żółtka ucieramy na puszystą, jasną masę z cukrem i miodem (kogel-mogel). Do jajek dodajemy gorącą śmietankę, cały czas mieszając. Wkładamy do mieszanki laskę wanilii (tę bez pestek), całość przykrywamy(...)naczyniu wypełnionym wodą do 3/4 ich wysokości. Obojętnie, którą z wersji pieczenia wybierzemy, gdy upłynie czas przygotowywania masy, wyjmujemy ją z piekarnika i posypujemy brązowym cukrem. Następnie wstawiamy danie do piekarnika ustawionego na funkcję grillowania, by skarmelizować wierzch kremu. Jeżeli posiadamy palnik gazowy, możemy zamiast grillowania po prostu opalić cukier. Krem podajemy schłodzony - wtedy smakuje najlepiej. Voila! :) Smacznego
Życie zamknięte w smakuKurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa
Kraina Miodem Płynącasernik (tradycyjnie u nas Delfiko, można trochę odsączyć) 200g gęstej kwaśnej śmietany (18%) 225g truskawek (nasze!) Ciastka miksujemy do otrzymania grubych okruchów (nawalanie w blat zawiniętymi w ściereczkę też da radę). Mieszamy dokładnie z masłem i wykładamy dno okrągłej 20cm formy. Dociskamy (dno formy można posmarować masłem, będzie trochę łatwiej wyjmować kawałki ciasta) i chowamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy(...)godzin. No i wiadomo- jemy. Sycący, słodki ale dzięki truskawkom delikatny w smaku sernik. Bardzo dobry. Na koniec nie byłabym sobą, gdybym nie zamieściła kilku migawek z gorącego ogrodu. Ze słoneczników i kukurydzy jestem wyjątkowo dumna bo to nasze trzecie podejście i w końcu wyglądają tak jak powinny. Nie do końca to widać, ale żurawiny są obsypane kwiatami. Niech jeszcze
les mirabellesDanie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka(...)roladki dość ciasno aby się nie rozwalały-można spiąć wykałaczkami.Obtaczamy w mące pszennej. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy masło, obsmażamy roladki z każdej strony, zalewamy gorącym bulionem rosołowym i dusimy pod przykryciem około 35 minut aż będą miękkie, ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy. Ps. Sos sam gęstnieje podczas gotowania, nie trzeba niczym zagęszczać :-) Smacznego
Wanilia i Kardamonpropozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi(...)łyżki wody, podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość dokładnie wymieszać. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Świat SmakuPrzepis jest banalnie prosty. Serwowała go Magda Gessler w Kuchennych Rewolucjach (sezon 8, odcinek 6). Teraz sami możecie poczuć się jak Mistrzyni Smaku i zaserwować swoim najbliższym te wyjątkowe danie. Trzeba tylko mieć bardzo dobry bulion warzywny (przepis poniżej), który warto przygotować wcześniej (można go mrozić lub zawekować i przechowywać nawet do 3 miesięcy). Polecam zrobić swój bulion. Przepis(...)cukier * Przepis na domowy bulion warzywny poniżej Przygotowanie: Do dużego rondla dodać 100 g masła (resztę zostawić do smażenia jabłek), gdy się rozpuści wsypać groszek. Wymieszać. Wlać litr gorącego bulionu warzywnego. Zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości (około 15 minut). Zdjąć z ognia. 200 ml * śmietany przełożyć do kubka, wlać chochlę gorącej zupy, wymieszać i całość przelać
Moja DelicjaTaki troszeczkę inny sposób na kotleciki. Co prawda też panierowany, ale trzeba przyznać, że w smaku całkiem inny. Zresztą spróbujcie sami, to się przekonacie :) Składniki: ½ kg
Smakowy RajKapusta ma opinię ciężkostrawnej, niezbyt zdrowej i pospolitej jarzyny w złym guście. Niezasłużenie. Na ten wizerunek wpływają tradycyjne dodatki – golonki, boczki, kiełbasy… To przez nie kapuściane dania są kaloryczne i ciężkostrawne. Wegetariański kapuśniak, to lekka propozycja dla wegetarian… i nie tylko. Składniki: - ok. 3,5 l bulionu warzywnego - średnia główka młodej kapusty - 2 marchewki(...)garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami mąki pszennej. Robimy zasmażkę II stopnia (kolor jasnobrązowy). Gorącą zasmażkę rozprowadzamy zimną wodą i dodajemy do kapuśniaku razem z majerankiem. Zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia
mojewypiekiinietylkoSkładniki: kurki mrożone 15 dag, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4
W Mojej Kuchni LubięTradycyjna francuska zapiekanka z ziemniaków, mleka i śmietanki. Może być samodzielnym daniem lub ciekawym dodatkiem do dania głównego. Przepis pochodzi z książki Rachel Khoo: "Mała Paryska Kuchnia". Moja zapiekanka została zrobiona z połowy porcji. Składniki na duże naczynie: 1 kg ziemniaków 300 ml mleka 300 ml śmietany kremówki szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka musztardy typu dijon(...)się gotowały do naczynia żaroodpornego, równomiernie je rozkładając. Wstawić do piekarnika i piec około 35-40 minut, aż zapiekanka się przyrumieni i na powierzchni ukażą się bąble. Podawać gorącą, ewentualnie posypaną natką lub koperkiem
wyzwania kuchennebazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami . Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego(...)oliwą i grillujemy kromki z obu stron. Grzanki układamy na talerzu. Każdą grzankę posypujemy serem pleśniowym, na wierzchu układamy truskawki z melisą. Doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy natychmiast i jemy gorące! Smacznego. The post Bruschetta z truskawkami i balsamico appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSpaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu(...)paski i podsmażyć na suchej patelni na rumiano. Usiekać natkę pietruszki. Oddzielić żółtko od białka ( białko można zamrozić i użyć potem do innej potrawy). Wymieszać żółtko ze śmietanką. Wrzucić gorący makaron na patelnie do wędzonki. Zamieszać . Zdjąć z gazu. Wlać śmietankę z żółtkiem .Doprawić gałka muszkatołowa i pieprzem. Wyłożyć na półmisek lub talerze ( u mnie są to 2 porcje
Buniabaje w kuchni