mięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka papryki(...)minut. W czasie kiedy ciasto na bułeczki rośnie zajmujemy się mięsem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chilli. Chwilę podsmażamy. Dodajemy mięso mielone. Smażymy około 10 minut mieszając co jakiś czas, po tym czasie dodajemy passatę, zioła i przyprawy. Patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś
PatiGotujewyrazistym w smaku cheddarem. Oczywiście zupkę serową podałam tradycyjnie z grzankami. składniki: 1,5 l bulionu 1 duża cebula 400 g pora (biała i jasnozielona część) 400 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 200 g sera cheddar 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30 % sól,pieprz pęczek szczypiorku Ser cheddar zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać(...)Następnie dodać pokrojonego pora i smażyć chwilę aby nieco zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Potem całość zalać bulionem, zagotować i gotować ok 10 minut. W międzyczasie przygotować pulpety. Mięso mielone doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucać do gorącej zupy. Chwile gotować aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać starty
Monia miesza i gotujePopularne leczo tym razem z mięsnymi kuleczkami.Pyszna szybka potrawa dla całej rodziny :). SKŁADNIKI 400g mięsa mielonego 4 średnie cukinie 2 papryki cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku oregano jajko 2 łyżki kaszy manny ryż WYKONANIE Cukinie dokładnie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić(...)Pokrojone warzywa przełożyć do garnka, podlać wodą i dusić, od czasu do czasu przemieszać. W międzyczasie doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną oregano oraz dodać koncentrat pomidorowy. Mięso mielone wymieszać z jajkiem i kaszą manną, do smaku doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi uformujemy mięsne kuleczki. Gdy warzywa będą już prawie miękkie na wierzchu ułożyć kuleczki
Mała w garnku mieszaśmietankę. Mięsko przygotowane w ten sposób jest lekkie i wprost rozpływa się w ustach. Najlepiej smakuje z puszystym ryżem lub tłuczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 sucha bułka kajzerka mleko do namoczenia 1 jajko mąka do obtoczenia olej roślinny np. kokosowy do smażenia(...)surówka z kapusty WYKONANIE Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach. Do miski wkładamy mielone mięso, jajko, odciśniętą bułkę, startą cebulę i czosnek. Doprawiamy solą (ok 1 łyżeczki) i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (1/2 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy dłońmi. Łyżeczką nabieramy porcje masy
cool and mintyBardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego(...)Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem
VioletoweKucharzenieKolejne kotleciki mielone.. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko 1-2 łyżki majonezu około 0,5 szkl. bulionu lub mleka sól, pieprz wegeta, majeranek Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju. Bułkę moczyć w mleku lub bulionie przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę. Dodać majonez
Moje domowe kucharzeniemielonych bo z serem halloumi. Kotlety dzięki dodatkowi sera są puszyste i wyraziste w smaku. Idealne z surówką czy z ziemniakami. Dodatkiem podnoszącym walory smakowe jest tu skórka otarta z limonki, która nadaje kotletom posmak Dalekiego Wschodu. Takie kotlety smakują wybornie jako burgery do bułki a wtedy śniadanie w pracy czy w szkole gotowe. Polecam do wypróbowania. Kotlety mielone z serem halloumi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmaczne drobiowe kotleciki z dodatkiem pieczarek. Możemy ugrillować je w ogrodzie na grillu, ale poza sezonem również je przygotujemy – na patelni grillowej lub grillu elektrycznym. 500-700 g mielonego mięsa kurczaka 1 cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną(...)kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki
Smaki Na Talerzumięso mielone wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulkę, majeranek, zioła prowansalskie, bułkę tartą,słodką i ostrą paprykę w proszku, śmietanę,białka. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstawić na 15 minut. Uformować cztery duże sznycle. W środku za pomocą małego kieliszka zrobić dołek. Rozgrzać olej na patelni i smażyć sznycle, najpierw od strony bez wgłębienia
Kuchnia PokoleńKotlety mielone..na blogu jest już ich sporo, no i dojdzie kolejny prosty przepis na pyszne kotleciki. 50 dkg mięsa mielonego 1 cebula czerstwa bułka 1 jajko około 0,5 szkl. mleka sól, pieprz wegeta, majeranek Cebulę drobno pokroić, przysmażyć na odrobinie oleju. Bułkę moczyć w mleku przez około 10–15 min. Do mięsa dodać namoczoną bułkę
Moje domowe kucharzeniekukurydzy. Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu lub wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki/ polecam cirio(...)bieżącą wodą, odłamujemy końce (same pękną w odpowiednim miejscu) i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami dodajemy mielone mięso i podsmażamy na dużym ogniu, kolejną porcję dodajemy, gdy poprzednia zmieni kolor z surowego na brązowy. Dodajemy startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili
cool and mintyłyżka kuminu 2 łyżki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 200g mięsa mielonego 1 łyżeczka oleju kokosowego/masła klarowanego 750 ml wody Przygotowanie: W garnku podsmażamy na oleju lub maśle pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę i mięso mielone. Dodajemy pokrojone pomidory. Wlewamy wodę, dodajemy fasolę i kukurydzę. Doprawiamy papryką ostrą, wędzoną i słodką
Czarnawisienkaszkl. cukru pudru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 żółtka 50 g mielonych migdałów 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczka przyprawy korzennej Mąkę przesiewamy razem z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Wsypujemy mielone migdały. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i siekamy nożem do połączenia. Następnie dodajemy żółtka. Zagniatamy
Smaki Na TalerzuKrótki sezon z czosnkiem niedźwiedzim uważam za otwarty. Oczywiście pierwszy był twarożek z liśćmi czosnku, ale tego samego dnia pojawiły się też bardzo smaczne kotlety mielone z zielonym dodatkiem. Oprócz czosnku niedźwiedziego dodałam do nich pieczony czosnek ale nie jest to konieczne. Czosnek upiekłam dzień wcześniej piekąc chleb - wystarczy zawinąć główkę w folię(...)włożyć do piekarnika na 30 minut, podczas pieczenia innej potrawy. Kotlety wyszły bardzo smaczne a panierka z bułki i sezamu warta jest polecenia. Składniki 8 szt 500 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 30 g liści czosnku niedźwiedzego 1 cebula 2 jajka główka pieczonego czosnku (opcjonalnie) pieprz młotkowany z kolendrą - do smaku sól - do smaku do panierowania 3 łyżki sezamu
Stare Gary