dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:298/571)

Zapiekanka letnia z dużą ilością sera 562

Monki 300 g -Lekko orzechowa nuta to cecha charakterystyczna sera Edamskiego. Możemy go również rozpoznać po łagodnym smaku, który przypadnie do gustu nawet najmłodszym. Idealny do kanapek, dań głównych i przekąsek. Dostępny w opakowaniach 150 g, typu „otwórz – zamknij”. szczypiorek z 1 pęczek ogórek korniszon 4 szt żywiecka 200 g jaja 4 szt sól(...)nożem środki i wyjmujemy.Wymieszamy farsz wkładamy do środka do bagietek, aż po brzegi a jak wejdzie więcej na wierzch to tez dobrze. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopniach.Polecam gorący serek ciągnący się i pachnący

Różowa kuchnia
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 318

oczywiście dziećmi muszę się zająć :)   Składniki na ciasto czekoladowe: na blaszkę o wymiarach 22x29cm 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 300 g dżemu lub powideł (dałam dżem truskawkowy) 200 g cukru 4 średnie jajka lub 3 duże 300 g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Masło topimy w rondelku razem z posiekaną czekoladą. Odstawiamy(...)Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (najlepiej upiec dzień wcześniej). Warstwa śmietankowa: 400 g śmietanki kremówki (2 małe kubki) 2 łyżki cukru pudru 2 czubate łyżeczki żelatyny rozpuszczone w małej ilości gorącej wody* Przygotowanie:  Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut, żeby napęczniała. Po tym czasie, a przed wlaniem jej do masy śmietankowej, rozcieńczamy 1 łyżką

bistro mama
Szybka bułeczka otrębowa 166

  Składniki otręby różne, 3 kopiaste łyżki jajko, 1 sztuka proszek do pieczenia, 1/3 łyżeczki sól, 1/3 łyżeczki mleko, około 100ml Przygotowanie Otręby mielimy w malakserze

Gotowanie moimi oczami
PIEROGI Z MIĘSEM KAPUSTĄ I GRZYBAMI 190

Nadzienia do pierogów są przeróżne. I bez względu na ich zawartość, nie ma chyba osoby która by ich nie lubiła. Faszerowałam je już : jagodmi  serem i

potrawyregionalne
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 200

Tak zrobione kotlety nigdy nie będą suche a dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz

Smaki Ewy
Galaretka z kurczaka 146

zagotuje przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać 1,5 litra wywaru, jeżeli jest mniej należy dodać wodę. Zagotować, doprawić do smaku. Żelatynę wsypać do miseczki, wlać do niej trochę gorącego wywaru, dokładnie wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła i wlać do pozostałego wywaru. Nie gotować z żelatyną. Odstawić do ostudzenia. Naczynie (mogą być małe - jednoosobowe naczynka lub jedno duże) wypłukać(...)zalać resztą galaretki. Odstawić do zastygnięcia. Ja lubię kurczaka w lekkiej galaretce, może troszkę gorzej wygląda po wyjęciu z naczynia, ale według mnie jest smaczniejsza. Na 1,5 litra dałam 28 g żelatyny. *polecam przygotować galaretkę z kurczaka kukurydzianego   zastawa

królestwo garów
Nogi z kury z warzywami, czyli ucieczka z rosołu 219

możliwych odpowiedzi na pytanie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Jeśli zawiera ono nogi z kury, możemy przyrządzić to bardzo proste, ale smaczne i całkiem nieźle wyglądające danie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 nogi z kury z rosołu 2 średnie marchewki (200g) kawałek białej części pora (100g) kawałek korzenia selera (120g) 1 średnia cebula(...)głębokiej patelni z dodatkiem 5-6 łyżek wody lub rosołu. Do naczynia wkładamy mięso oraz warzywa. Najlepiej, aby dłużej gotujące się seler i marchewka znajdowały się bezpośrednio na gorącym dnie naczynia, podczas gdy cebulę i por – które szybciej zmiękną – warto położyć na innych składnikach. Dusimy pod przykryciem, powoli na bardzo małym ogniu przez 90 minut. Stosownie do potrzeb podlewamy

Kulinarna Pokusa
Makaron z ricottą na ostro i groszkiem cukrowym 169

tych co nie mają czasu na gotowanie, to zapraszam na szybkie i bardzo proste danie. Serek ricotta tylko na ostro przygotowujemy, makaron i groszek gotujemy. Gdy je razem zmieszamy to gotowy obiad mamy. Czas przygotowania to czas makaronu gotowania . Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu   tagliatelle, 100 g (ok. 4 pełne łyżki) serka ricotta, ½ papryczki chili, sól(...)osolonej wodzie na al. dente. Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 min w wodzie z odrobiną octu lub kwasku cytrynowego, wówczas zachowamy ładny kolor warzywa. Solimy pod koniec gotowania.  Gorący makaron mieszamy z serkiem na ostro i podajemy z groszkiem. Rada: Jeśli  chili przeciśniemy przez praskę, to pozbędziemy się skórki, a ostry smak rozłoży się  równomiernie w serku

Moniki Smakołyki
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 165

Składniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki

Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA GULASZOWA Z PULPETAMI 255

słońca , kwitnących drzew i zielonej trawy … W zimie najchętniej opatuliła bym się ciepłym kocem i nie wystawiała nosa za drzwi! Ale trzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek(...)tarta – 2 łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze

Ostra na Słodko
Zielona szarlotka 175

Ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła roślinnego 6 żółtek Pianka z białek: 6 białek szczypta soli 4 opakowania kisielu jabłkowego "Gorący kubek" Nadzienie jabłkowe: 7 większych jabłek łyżka soku z cytryny  łyżeczka cynamonu 4 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego Wykonanie: Ciasto: Żółtka wymieszać z cukrem, przesianą mąką z proszkiem(...)cytryny i cynamon. lekko ostudzić. Piana z białek: Białka ubić na sztywno, następnie sypać porcjami kisiel i mieszać łyżką, delikatnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na ciasto dać jabłka, następnie nałożyć białka i zetrzeć na tarce 1/3 schłodzonego ciasta. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok.50 minut. Wyjąć i ostudzić. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Naleśnikowe spaghetti z sosem marchewkowo - imbirowym 233

makaron. To dość szybki sposób na delikatny i nieco inny dodatek na przykład do zupy. Ja dzisiaj namówię Was na połączenie takiego makaronu z sosem z gotowanej marchewki. Danie o dość ciekawym smaku, które zasmakuje wielbicielom marchwi. Wymyśliłam je szukając pomysłu na coś oryginalnego i niebanalnego. Czy mi się udało? musicie sami ocenić, bo zdania(...)Dodać imbir, sól, miód i cynamon. Doprawić wszystko do smaku. Naleśniki pokroić w paseczki, ułożyć na talerzu i polać sosem. Można podawać na zimno lub na gorąco. Smak jest (tak jak pisałam na początku) dość ciekawy i oryginalny. Na pewno nie każdemu zasmakuje, ale myślę, że warty wypróbowania :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń mozaikowa wieprzowo-drobiowa 180

   Pieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12

Maminek kulinarny
Chleb bez mąki 149

dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość. Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą. Ciekawym składnikiem jest właśnie szałwia hiszpańska (chia). Pochodzi(...)dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej z nasion. Składniki (na 1 foremkę a 20cm): 135 g ziarem słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g migdałów

Grahamka, weka i kajzerka