Na lekką kolację polecamy galaretkę z mięsem kurczaka. -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół czyli do ok. 2 l wody dodajemy
Maminek kulinarnySkładniki: biodrówka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżka, cebula
W Mojej Kuchni Lubiębyły srebrne w kształcie listków migdałowca. Młoda kobieta lekko się uniosła, ujęła jeden z kubeczków, osuszyła jego brzeg smukłym palcem i dygając, podała napój Si-menowi. (...) Gdy wypili herbatę, dał znak Szylkrecikowi, a ten wniósł kwadratowe pudełko, w którym były podarunki: dwie szpile do włosów, dwie chustki z przetykanego złotem jedwabiu i sześć złotych pierścionków."* Randka. Zabawne słowo(...)sobotnie poranki o 8 rano wciąż śpiące i przemarznięte miasto nie było dla nas zbyt przyjazne. A nasze dygocące z zimna ciała, mimo żaru dusz, marzyły wtedy jedynie o gorącej herbacie. Nie była z miodem, ani z kumkwatami, nie było srebrnej łyżeczki, ani filiżanki z laki. Był hotel (i jest nadal), piękny, secesyjny, z otwartą od świtu restauracją. Pustą
KUCHARNIAziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego można ją serwować jako danie główne. Bon appétit! Dla 4 osób Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 60 minut Składniki: 120 g wyłuskanej świeżej białej fasoli 120 g świeżej czerwonej fasoli(...)Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, a cukinie bez obierania pokrój w kostkę lub talarki. Pomidory natnij na krzyż u podstawy, sparz przez około minutę w naczyniu z gorącą wodą, usuń z nich skórkę i pestki (opcjonalnie), i pokrój je na pół lub na duże ćwiartki. W rondlu zagotuj wodę, posól i wrzuć fasolkę (białą, czerwoną i fasolkę szparagową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakoperkowy jest naszym ulubionym sosem. Pasuje zarówno do mięsa jak i do ryby oraz do dań jarskich. Ostatnio serwowałam rybę w sosie koperkowym, tym razem czas na pulpeciki. Małe kulki z mięsa mielonego możecie przygotować w swój ulubiony sposób. Pulpety w sosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula(...)razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące. W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Teraz możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko ją podsmażamy. Następnie dolewamy szklankę
Pyza i Surówkaczego się składają. Może tam być dosłownie wszystko. I tak nie widać, jest gładko przemielone. Doda się garść (albo wiadro) polepszaczy smaku i nikt się nie zorientuje. Dlatego chcielibyśmy dać wam alternatywę. Nie trzeba przecież jeść sklepowego pasztetu, bardzo łatwo można go zrobić samemu w domu. Nie dość, że będzie zdrowo to o wiele smaczniej. Potrzebujemy: 1 kg ugotowanego mięsa(...)składa się czubryca) Ugotowane wcześniej mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa na oczkach 3 mm. Dokładnie oczyszczoną wątróbkę smażymy na oleju. Studzimy i również mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu dodajemy kaszę manną i odstawiamy na 10 minut. Mięso i wątróbkę przekładamy do miski, wlewamy bulion z kaszą, przyprawy oraz sól i pieprz do smaku. Miksujemy blenderem na gładką
Marder&Marder Manufacturektoś, kto nie lubi pizzy? Pytam serio :) Wydaje mi się, że pizza jest jednym z niewielu dań, które lubią wszyscy. Nigdy nie spotkałam osoby, która by powiedziała "Pizza? Nie...dziękuję, nie lubię". Jeśli więc ktoś z Was nie lubi tego włoskiego specjału-dajcie znać :) Razem z K. należymy zdecydowanie do pizzożerców i jadamy ją dosyć często. Czasem zamawiamy(...)super sie komponują. Składniki na pizzę o średnicy ok 34 cm: 100 g płatków owsianych górskich 1/8 kostki drożdży 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 1/3 szklanki przegotowanej, ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki przecieru pomidorowego Suszone oregano lub zioła prowansalskie 2 kulki mozzarelli o obniżonej zawartości tłuszczu Pół słoiczka karczochów
Zawsze głodna!Pyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych(...)minut, często mieszając. Wlałam dwie szklanki wrzątku, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Od czasu do czasu uzupełniałam odparowujący płyn, podlewając gorącą wodą. Kiedy serca były miękkie, dodałam zamrożone warzywa, a kiedy zagrzały się i zwiotczały dodałam do smaku sól, pieprz i suszony koperek. Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Mnie
Kuchenne zapiski EdytyOglądałam kilka dni temu na Kuchni+ program "David w Europie". I stwierdzam, że podoba mi się jego sposób gotowania. Poza tym można na niego patrzeć i da się go słuchać bo nie jest irytujący tak, jak niektórzy prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł(...)oczyszczamy z ewentualnych błonek i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i również kroimy w kosteczkę Nagrzewamy mocno patelnię i wlewamy olej Na gorącym tłuszczu i na dużym ogniu smażymy cebulę w polędwicą Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwiem :D Dzięki bdsklep.pl miałam ostatnio okazję pierwszy raz wypróbowac jak smakuje szpinakowy makaron i papryczki piri – piri. Przyrządziłam z nich nie tylko smaczne , ale i bardzo proste danie , które zachwyciło domowników! To i to na stałe zagości w mojej kuchni! Papryczki piri – piri ( African Birds Eye Chili ) , to dokładnie to czego poszukiwałam! Niesamowicie ostre(...)suszone pomidory. Chwilę przesmażamy. Wrzucamy ugotowany i przecedzony makaron. Delikatnie mieszając smażymy razem ok. 5 minutek. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem posypujemy uprażonymi pestkami dyni i odrobiną parmezanu. Zajadamy gorące
Ostra na SłodkoMakarony, hmmmmm nie znam takiej osoby, która nie lubiłaby kluchów :-) Można z nich wyczarować pyszne i szybkie dania. Tysiąc sposobów, moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i ze skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam(...)następnie połączyć z serkiem. Dokładnie wymieszać składniki 1 i 2 Dusić ok. 3 minuta aż się połączą ze sobą smaki. Doprawić przyprawami i świeżą bazylią Podawać na gorąco
pieprzny smaczekPyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym. POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD! ZAPRASZAM! SKŁADNIKI: - 2 dojrzałe gruszki - 2 łyżki miodu eukaliptusowego - 1 łyżka soku z cytryny - pieprz kolorowy - sól - łyżka masła karmelizowanego W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować(...)podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNIzainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już(...)oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju. Grzyby mun i makaron zalać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedzić i pokroić na drobniejsze kawałki. Marchew obrać, pokroić w słupki. Do garnka wlać bulion, zagotować, dodać marchew i grzyby
Fabryka pomysłówPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakmięso bez skóry -sól 18 g/kg skóry -pieprz czarny mielony 2,5 g/kg -kolendra 1 g/kg -ziele angielskie 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę według uznania ja lubię dałem 10 g/kg -folia celulozowa -siatka Wykonanie Kupioną golonkę myjemy pod bieżącą wodą. Z golonki zdejmujemy skórę tak aby jej nie uszkodzić. Wycinamy kość pozyskując jak najwięcej mięsa. Mięso kroimy(...)pokojowej temp. na 2 godz. Wędzenie W temp.55-60 stopni czas 4-8 godzin Parzenie 4,5 godz. w temp.75 stopni Prasowanie i studzenie Po wyjęciu rolady z wody, gorącą od razu dajemy do sprasowania ja użyłem talerzyka i deski do krojenia oraz krążków od hantli ciężar ich to 5 kg. Po kilku godzinach jak przestygnie przekładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.