dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:296/571)

Kotlety schabowe z cebulą. 117

ganiał z jakimiś patykami, a jago radosne krzyki mieszały się z wszechobecnym ptasim trelem. Zasiedzieliśmy się na tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą(...)drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się kotlet upiecze ser nam się ładnie rozpuści. Podajemy jeszcze gorące ;-) Pycha

Rozpustne gotowanie
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 281

Przedstawiam prosty przepis na obiad przygotowany z rzeczy niewykorzystanych do innych dań, które przygotowywałam w zeszłym tygodniu. Jak już wspominałam, nie lubię marnować jedzenia. Tak się złożyło, że zostały mi produkty, z których powstały moje faszerowane papryki . Postanowiłam zamienić je w kolejny obiad by się w lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który(...)kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam

Kuchnia po mojemu
KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA 145

się na gotowaniu ;) Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem quinoa. Niezwykle delikatne, aromatyczne dzięki przyprawom i sycące. Z sosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka(...)paprykę, 4 łyżki bułki tartej i doprawiamy do smaku. Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy na gładka masę. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące np. z sosem śmietanowo-koperkowym. Pycha! Quinoa , czyli kosmosa ryżowa jest produktem coraz bardziej popularnym , ale nie dostępnym jeszcze we wszystkich sklepach. Z całą pewnością możecie ją natomiast dostać

Ostra na Słodko
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 162

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
Kluski ziemniaczane z sosem z czerwonej sałaty - radicchio i serem pleśniowym -gorgonzola 174

mój ulubiony przepis, smaczny i kolorowy:) Połączenie lekko gorzkiego smaku czerwonej sałaty radicchio i włoskiego pleśniowego sera gorgonzola wraz z odrobiną białego wina, które je lekko łagodzi sprawia iż danie to jest przepyszne i robi wrażenie. Przygotowanie zabiera bardzo mało czasu praktycznie 10-15 minut. SKŁADNIKI   1 kg klusek ziemniaczanych 1 cebula czerwona sałata radicchio 50g masła(...)gorgonzola, poszatkowaną sałatę , serki w plasterkach.  Gotować przez 1 minutę do rozpuszczenia się serów i wyłączyć gaz. Ugotowane kluski ziemniaczane połączyć z sosem, dokładnie wymieszać.  Podawać na gorąco. SMACZNEGO

zielonacukinka
Panacotta z sosem truskawkowym 131

Sezon truskawkowy można uznać za rozpoczęty. Od dwu tygodni słyszałam "mamo kup truskawki, mamo kup truskawki...". Więc kiedy dziś pojawiły się nasze krajowe uległam błagalnej mince i dałam się skusić dziecięcym namowom. Więc na deser obowiązkowo musiała pojawić się panacotta. Składniki: 200 ml śmietanki 300 250 ml mleka 3 łyżeczki agar-agar laska wanilii 3 łyżki cukru 30 dkg truskawek(...)Połowę owoców miksuję z łyżka cukru, a następnie mus przecieram przez sitko. Powstały sos schładzam  w lodówce. Zastygniętą panacottę wykładam na talerzyki (foremkę na chwile należy zanurzyć w gorącej wodzie) polewam schłodzonym sosem i dekoruję pozostałymi truskawkami

Magiczna kuchnia Darii
KOTLETY PIECZARKOWE Z SOCZEWICĄ 167

jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety! Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek , marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad. Smaczne i zdrowo! Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 1 szkl * pieczarki – ok. 150-200 g * marchew – 1 szt * cebula(...)żółtego, jajko oraz mąkę. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i posiekaną natką pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Hinduskie kulki ryżowe z cieciorką. 137

Rice balls. Hindusi kochają dania wegetariańskie, jest to wpisane w ich kulturę. Kulki ryżowe z cieciorką są wspaniałe ciepłe i zimne .Doskonale pasują do hinduskich  potraw. Składniki. 100g ryżu długoziarnistego 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli, mała 2 pomidory 1 puszka cieciorki 1 żółtko 3 łyżki kolendry ½ łyżeczki papryki Sól(...)dodajemy cebulkę, ryż, żółtko, kolendrę, paprykę, sól, pieprz do smaki i wyrabiamy. Formujemy 12 kulek. Kulki pieczemy w temp.180st0p. 30min.W połowie pieczenia odwracamy. Kulki mają się lekko zrumienić. Podajemy gorące lub zimne. Dla mnie są smacznym dodatkiem do mięsa

Kulinarny karnet Christophera
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 192

Dzisiaj   chciałybyśmy zaproponować sushi z surimi, ogórkiem i awokado. W naszym sushi brakuje świeżych, surowych ryb, które są zwyczajowym elementem tego dania, jednakże bardzo trudno dostać świeże ryby dobrej jakości. Dodatkowym atutem tego sushi jest możliwość spożywania go przez kobiety w ciąży :) Ilość porcji: ok. 50 plasterków Składniki: 1,5 szklanki ryżu do sushi Zaprawa ryżowa(...)ryż przekładamy do garnka i zalewamy wodą około 3-4cm nad jego poziomem. Gotujemy na małym ogniu około 12-15 minut do miękkości. W razie potrzeby dolewamy nieco gorącej wody. Następnie po ugotowaniu dolewamy zaprawę ryżową, dokładnie mieszamy i odstawiamy d wystygnięcia. Ryż powinien być miękki i lepiący. Następnie zajmujemy się dodatkami. Sezam prażymy na patelni. Ogórka ze skórką

Kolizje Smaków
Golonka z szynkowaru 161

Kolejny wyrób z szynkowaru i kolejna pyszna golonka.. 1 golonka przyprawa Natura Smak-John przyprawa Smaczuś peklosól Z golonki wyciąć kość . Natrzeć przyprawami i  

Moje domowe kucharzenie
Passata czyli sos pomidorowy po włosku 209

bazylii i łyżeczki soli). Pomidory (10 kg) dokladnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy “oczko”, wrzucamy do wielkiego garnka. Garnek powinien być na tyle duży, aby pomieścił pomidory i aby dało się w nim swobodnie je mieszać ( ja używałam takiego, który zajmuje 2 palniki). Do pomidorów dodajemy umyte i pokrojone (byle jak) warzywa. Pomidory wraz z warzywami doprowadzamy do wrzenia(...)która powinna dość sporo wystawać poza brzegi wiadra. Ściereczkę umocowują do brzegów wiada klamerkami do prania i robią coś na kształt zagłębienia. Właśnie  w  to zagłębienie wlewają gorące pomidory i czekają, aż nadmiar soku spłynie na dno.  Odcedzony miąższ wraz z ugotowanymi warzywami, przepuszczają przez maszynkę  oddzielającą skórki i nasiona.  Czynność tą wykonują dwukrotnie

Mia Cucina Sofieta
Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 181

Do popołudniowej kawy najlepsza jest szarlotka, ale nie taka zwyczajna. To szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną .  Biszkopt: 6 jajek 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2

Salonik smaków
Sałatka z ogórkówi papryki do słoików na zimę 166

myślcie że Porzeczka próżnuje! Też przygotowuję przetwory ;) Niestety pogoda niezbyt sprzyja gotowaniu i pasteryzowaniu słoików, ale co tam, dałam radę mimo upałów. Dzisiaj zapraszam na sałatkę ogórkowo-paprykową w słodko-kwaśnym wydaniu. To jedne z moich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka(...)wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym.  Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut. Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;) Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
POLĘDWICZKA W SOSIE PIECZARKOWO- BOROWIKOWYM 155

formie pojedynczych roladek. Podane z aromatycznym, kremowym sosem pieczarkowo-borowikowym.  Z dodatkiem białego wytrawnego wina, które nadaje potrawie lekki aromat i w subtelny sposób podkreśla smak grzybów. Świetne danie do serwowania na wszelkie uroczystości rodzinne lub jako wystawny obiad w czasie grudniowych świąt. Najlepiej smakuje z delikatnym puree ziemniaczanym  lub kaszą jaglaną, gryczaną, jęczmienną. Jako sałatkę podałabym(...)sojowego 1 łyżka różowego pieprzu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego szczypiorku opcjonalnie: 1 łyżeczka musztardy ziarnistej WYKONANIE BOROWIKI płuczemy, wkładamy do rondelka, zalewamy 1 szklanką gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut, do napęcznienia.  Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu, przez około 20-30 minut.  Grzyby odsączamy na sitku

cool and minty
Pide z mięsem mielonym (Pide mit Hackfleisch) 119

trafiłam pewnego razu do tureckiej knajpki w centrum Frankfurtu - Bayram. Mimo dość późnej pory ruch w niej trwał w najlepsze, a klientela zaspakajała głód nie tylko kebabami.... Jednym z dań, które mnie zaciekawiło już z nazwy, było pide - ciasto w kształcie łódki, taka a la pizza, z różnymi farszami. Wówczas postawiłam na owczy ser. Dziś, kiedy poznałam i polubiłam(...)Bayram Kebab Haus!  Wejdzcie do tej knajpki, poczujcie unoszące się zapachy, bądźcie cząstką panującego tam gwaru i styku wielu kultur. A w samym środku Wy i ... kubek tureckiej gorącej herbaty. Uwielbiam! :) fot. Izabela Magdalena   Ciasto 2 szklanki mąki pszennej Typ 500 lub 550 1 łyżeczka soli 12 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłej wody

Kuchnia smaków