Brownie z kaszy jaglanej i bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli
BullioDzisiejsza zupa to odkrycie roku! Naprawdę! Nigdy jeszcze nie jadłam tak pysznej zupy pomidorowej. Pomidorówka? Phi, wielka rzecz. A jednak! Jestem pewna, że gdy jej spóbujecie
Codzienne GotowanieSkładniki: kminek Prymat 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, czosnek granulowany 1 łyżeczka , papryka ostra mielona 1 łyżeczka, bazylia otarta Prymat 1 łyżeczka , kucharek 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięKiedyś gdzieś się natknęłam na placuszki z ziemniaków z dodatkiem dyni, pomyślałam, że mogą być fajne i na jakiś czas zapomniałam. Dzisiaj zachciało mi
Smaczne ZdroweWiem, wiem - znowu wrzucam coś nie-tajskiego. Ale czasem po prostu nie mogę się oprzeć aromatom długo pieczonych potraw kuchni indyjskiej (tak jak w przypadku kurczaka
Tajskie smakiwedle doświadczenia niechybnych probieży, Nazajutrz ugniot miary właściwej dorasta, Pierzyną ciepłą kryje pulchne ciało ciasta, Kędy cierpliwie pory wypieku doleży. I uklepawszy w płaskie półkule miąższ miękki W gorący piec je wsuwa na długiej kociubie, Skąd roztaczając zapach kuszący i miły Wychodzą wnet pożywne, razowe bochenki, Brunatne i okrągłe – ku piekarki chlubie - Jak widnokrąg zoranych pól, co chleb zrodziły(...)miksera przesiewamy obie mąki. Dodajemy sól oraz po garści pestek dyni, sezamu i otrębów orkiszowych. Wlewamy rozczyn, maślankę i cieplą wodę (w oryginale było, aby wodę dodawać porcjami, ja dałam od razu całość). Włączamy mikser z hakiem i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Następnie wlewamy oliwę i ponownie wyrabiamy do połączenia składników. Gdy ciasto dobrze odchodzi od misy (już
mojewypiekiinietylkoUwielbiam nadziewane papryki .Najczęściej jem je surowe w sałatkach i na chlebie ,ale kto by się nie skusił na tak pięknie wyglądające danie? . Składniki: dla 4 osób 4 czerwone papryki ,lepsze są te o cienkim miąższu , szybciej się pieką i więcej farszu do nich wchodzi. 500 g mięsa mielonego ząbek czosnku 100 g ryżu por ,kawałek pieprz, sól Ryż(...)mieszamy . Z papryk odcinamy górną część ,usuwamy gniazda nasienne i napełniamy je farszem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy z ,,daszkami ‚’ około 25 minut w 180 stopniach .Podajemy gorące
Ladylaura.Bardzo efektowne i pyszne danie, zrobi wrażenie na gościach i domownikach. Jest to duża porcja, można zrobić z połowy. Użyć formy o średnicy 35 cm. Bułki – drożdże wsypać do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, sól, 1 łyżkę mąki, wlać pół szklanki letniego mleka, Przykryć i odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę,olej, wlać wyrośnięte drożdże(...)miksującego dodać ciepłe mleko 1/2 szklanki, cukier, sól, drożdże, 1 łyżka mąki, czas 2 minuty, temp. 37 C, interwał – do masy z drożdżami dodać pozostałe ciepłe mleko( nie gorące) mąkę, olej,wyrobić, czas 5 minut, naczynie zamknięte, interwał – ciasto wyłożyć do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. – reszta jak przy normalnym wyrabianiu
Kuchnia Pokoleńpokryte cienką warstwą skarmelizowanego cukru. Doskonałe do ciast i ciasteczek. Doskonałe do deseru na bazie bitej śmietany czy właściwie jakiegokolwiek innego. Naprawdę da się je wpasować właściwie w każde danie, w każdy deser. A jak was najdzie ochota to nawet i bez niczego można je jeść, prosto ze słoika. Owocowe przetwory mają naprawdę nieograniczone możliwości. Warto więc mieć kilka(...)sobą jabłka, cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Prażymy na małym ogniu około 15 minut, cały czas mieszając, aż jabłka nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru. Opcjonalnie doprawiamy jeszcze cynamonem. Gorące jabłka przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Smacznego
Marder&Marder Manufacturebrzegach, w zagłębienie wbijcie jajko, zawiążcie brzegi i taki pakunek wsadźcie na kilka minut do gotującej się wody (4-5 minut lub dłużej, jeśli lubicie bardziej ścięte). Podstawy dania mamy zrobione i zabieramy się za sos. Sos holenderski to połączenie żółtek, masła, złamane kwasowością. Trzeba ubijać żółtka, pilnować, żeby się nie ścięło, dodawać octu lub białego wina(...)zwykły mikser też wystarczy. Żółtka ubijam na puszystą pianę, w garnku rozpuszczam masło i jak zacznie się pienić dodaję do niego sok z cytryny, mieszam. Nie przerywając ubijania dodaję gorące masło do żółtek, dodajemy po kropelce, cienkim strumykiem, żeby jajka się nie ścięły. Po dodaniu całości masła, ubijam jeszcze przez moment. Doprawiam solą i pieprzem. Na talerzu układamy szparagi, jajko
ladykitchenporządnie przeszło przyprawami . W dzień kociołkowania , obieramy marchew , ziemniaki i wszystko kroimy w duże kawałki ( ziemniaki najlepiej w ćwiartki – żeby się nie rozgotowały ) . Słoninę , siekamy jak drobno się da . Rozpalamy ognisko ..swoją własną pionierską metodą – tego mój instruktarz nie obejmuje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)nagrzanego kociołka , wsypujemy słoninę i energicznie mieszamy – czekając aż się z niej wytopi tłuszczyk ( następuje to niemal natychmiast ) . Warto przygotować w międzyczasie czajnik z ciepłą woda , gdyż do gorącego kociołka nie można dolewać zimnej , a będzie potrzeba dolewki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Następnie wkładamy mięso
Ogrodnik w podróżyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc pora na kolejny wielkanocny przepis – Chleb do żurku. Jednym z obowiązkowych dań wielkanocnych w naszym domu jest żurek. Od kilku już lat podajemy go w chlebowych „miskach”. Podam więc Wam przepis na domowy chleb do żurku, gdyż przepisy na zakwas do żurku i na żurek na zakwasie jest już dawno na blogu(...)chleb do żurku i wyjaśnię, co zrobić aby kupiony w piekarni chleb do żurku nie przemókł podczas konsumpcji. Do jednego i drugiego wydrążonego bochenka nie można od razu wlewać gorącej zupy, gdyż szybko namoknie i jego zawartość może wypłynąć na świąteczny stół, a tego przecież nie chcemy, trzeba więc środki chlebów jakoś zabezpieczyć, a jak to napiszę poniżej! Jak samemu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodajecie na samym końcu. Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe. Składniki: 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy) 1 czerwona papryka 1 średni pomidor 1 mała cukinia 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 łyżka papryki(...)Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne. Nadziewanie: Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund). Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi). Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały. Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy. Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem
Apetyt na Zielonecieście parzonym, a według mnie, nie ma nic prostszego niż zagotowanie wody z tłuszczem i dodaniem mąki, a potem zmiksowanie z jajkami. To żadna filozofia i nawet kulinarny laik da sobie radę! Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny szklanka wody 4 duże jajka szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Do garnka wlać wodę, dodać masło(...)papierowym, można zrobić podwójną rundkę, czyli 2 kółeczka na sobie i będą one wtedy większe i wyższe. Następnie wycinamy papier z gniazdkami dookoła jak powyżej i wrzucamy na gorący tłuszcz. Po chwili zdejmujemy szczypcami papier i smażymy do zarumienienia po obu stronach, najlepiej usmażyć pierwszą partię i zobaczyć jedno gniazdko i posmakować, trzeba to wyczuć samemu. Gotowe gniazdka lukrujemy
Piekę, bo lubięząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 paczka makaronu penne (400g) Danie zaczynamy od przygotowania bakłażana. Kroimy go na plasterki, które płasko rozkładamy i każdy z osobna solimy. Zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie dokładnie osuszamy każdy plasterek ręcznikiem papierowym(...)pozbywamy się skórki jesli stała się sucha. W międzyczasie mięso mielone przesmażamy na dużej patelni na oliwie. Gdy się chwilę przesmaży dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek, oregano, pomidory, trochę gorącej wody i doprawiamy całość solą i pieprzem (ale niezbyt dużo, bo pamiętajmy, że feta i oliwki są słone). Całość dusimy na średnim ogniu około 10-15 minut
Simple Dish