dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:293/571)

Jajka po benedyktyńsku ze szparagami 159

połączeniem smaków, że wprowadził Eggs Benedict na stałe do menu restauracji, rozsławiając je przy okazji na cały świat. Moja wersja została wzbogacona o szparagi, które moim zdaniem doprowadziły to danie do perfekcji. Jak dla mnie to po prostu śniadanie mistrzów :) Składniki są na jedną bułkę. Ile to porcji? Na to pytanie niech odpowie Wasz apetyt. ;) Składniki(...)tyle, aby postawiona na garnku miska nie dotykała jej powierzchni. Wodę w garnku zagotować, zmniejszyć moc. Żółtko rozmieszać w misce z winem lub wodą. Miskę ustawić na garnku z gorącą wodą. Ubijać żółtko dodając po trochu masło. Cały czas energicznie mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Jajka po benedyktyńsku 8 zielonych szparagów 2 plasterki

Pełny talerz
Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami 278

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami... Kwadraciki makaronu łazanki. Otulone wiórkami kiszonej kapusty. Z dodatkiem pieczarek i cebuli. Pyszne, bezmięsne i tanie danie. Polecam! Składniki: 500 g makaronu łazanki; 1 kg kiszonej kapusty; 500 g pieczarek; 2 średnie cebule; Sól; Pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Kapustę odcisnąć z soku, włożyć(...)wrzucić pokrojoną cebulę i plasterki pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażać, aż pieczarki puszczą sok. Następnie dodać obgotowaną, pokrojoną kapustę i chwilę razem podsmażać. Do granka z ugotowanym, odcedzonym, gorącym makaronem dodać podsmażoną kapustę z pieczarkami i cebulą i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.  Podwać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu lub później, chrupiące i złociste, odsmażone na patelni

Gospodyni Miejska
Spaghetti Carbonara - podwójnie czarna 184

którego Carbonara nie istnieje. Sekretem udanej Carbonary jest jednak  nie dobór składników, a refleks kucharza, by nie ściąć sosu z dodatkiem surowego jajka, bo wówczas zamiast pysznego dania zaserwuje makaron z jajecznicą. Nie ukrywam, że spaghetti Carbonara jest moim ulubionym spaghetti.To dzisiejsze jest podwójnie czarne, bo i z dodatkiem obowiązkowego czarnego pieprzu i z czarnym makaronem. Składniki(...)opakowaniu. Z patelni zdjąć boczek, wlać wino i na silnym ogniu zredykować je o połowę w miseczce wymieszać śmietankę z jajkiem i wmieszać połowę startego sera. Makaron odcedzić i gorący wyłożyć na patelnię ze zredukowanym winem. Wlać śmietankę z jajkiem, dodać połowę boczku - zdecydowanie i szybko całość wymieszać wyłożyć najlepiej na podgrzane talerze. Przyozdobić resztą boczku i sera. Oprószyć czarnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Marchewka z groszkiem 207

Dzisiaj proste danie, marchewka z groszkiem. Bardzo często robię ją do obiadu bo jest bardzo zdrowa :-) Składniki 600 g marchwi 1 puszka groszku zielonego wody tyle, żeby przykryła marchewkę 1 kostka rosołowa sól pieprz 1 – 2 łyżki mąki. Sposób wykonania: Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, dodać kostkę rosołową i pieprz. Zalać wodą do wysokości marchewki i gotować(...)łyżki mąki zmieszanej z zimną wodą w celu zagęszczenia marchewki, dodać sól do smaku. Pogotować jeszcze około 5 minut często mieszając, żeby się marchewka nie przypaliła. Podawać na gorąco. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tort- boisko z kremem czekoladowym 203

Już wkrótce Dzień Dziecka:) Pamiętacie? Mój synek nie da mi zapomnieć! Dla małego wielbiciela piłki nożnej polecam pyszny tort z niebiańskim kremem czekoladowym w kształcie boiska. Myślę, że duzi kibice też nie pogardzą takim ciachem:) Biszkopt: 7 jajek, 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru do wypieków, 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku(...)boiska. Piec ok. 35min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na 3 równe części.     Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia.     Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz

Z miłości do słodkości
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 165

powstał nie zapomniany w smaku, pełny bogatego aromatu, najlepszych prawdziwków, zbieranych późnym latem w polskich lasach, jak i prawdziwych podhalańskich oscypków, przepis na najlepsze spaghetti. Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu  omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony(...)jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 219

parcie na szkło. Warto zajrzeć na ich stronę z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Naczynia wykonane są ze szkła żaroodpornego więc można ich używać do pieczenia a także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki(...)Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z szynką Prosciutto, suszonymi pomidorami i sosem carbonara 220

Maron to bardzo wdzięczne danie. Dlaczego? Można łączyć dowolne ulubione składniki, przez nieskończoną ilość wariantów nigdy się nie nudzi, a do tego jest bardzo szybkie w wykonaniu.  Tym razem miałam ochotę na carbonare, ale nie koniecznie w wydaniu z tłustym boczkiem, czy śmietaną, którą zazwyczaj dodaje do tego sosu, stąd powstała taka nietypowa wersja carbonary. Składniki(...)same w sobie) -łyżeczka oliwy do smażenia  Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, aby się nie sklejał (uwaga! Nie gotować makaronu dużo wcześniej, ponieważ musi być gorący w momencie połączenia z sosem).Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone pomidory i szynkę, chwilę razem podsmażyć. W tym czasie dobrze rozmieszać jajka, dodać do nich

Cook&Love
Zapiekane grillowane papryki z mięsnym farszem 146

Niedawno pisałam, że odkryłam grillowane marynowane papryki ( dostępne w sklepie sieciowym ). Nie posiadają też skóry. Dla mnie rewelacja. Postanowiłam je nafaszerować. Nadają się do tego idealnie

Smaki Ewy
SPAGHETTI ala CARBONARA – kuchnia włoska / najlepsze! 186

chyba najczęściej , spośród wszystkich dań makaronowych . Danie łatwe , szybkie i niesamowicie smaczne. Podsmażony boczek , cebulka , ser … – składniki proste , które przeważnie mamy pod ręką , tworzą wspaniałe danie , które zachwyci domowników! W wersji na romantyczną kolację można śmiało pokusić się o dodanie do niego białego wina – polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron spaghetti – 300 g * wędzony(...)parmezanu. Resztę śmietany wlewamy na patelnię , dodajemy podsmażony boczek i na bardzo wolny ogniu podgrzewając dodajemy masę śmietanową. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Drożdżowe ślimaczki z porem, selerem i serem feta. 149

W cieście drożdżowym uwielbiam to , ze smakuje na słodko jak i na wytrawnie. Jest plastyczne i możemy z niego zrobić wszystko! Dziś zapraszam na ślimaczki z

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierś z kurczaka z salsą pomidorową w boczku ze szparagami w sosie musztardowym. 193

Witam, witam moi Piękni. Czas na coś porządnego, sycącego i ciepłego. Innymi słowy, czas na danie obiadowe. Dzisiaj lekko, bo tak ciepło to się jeść nie chce, pierś z kurczaka, faszerowana salsą pomidorową pieczona w boczku, do tego szparagi z sosem musztardowym. Do przygotowania dwóch porcji potrzebne nam będą: 2 piersi z kurczaka pół pomidora 1 cebula dymka(...)więc wycinamy pozostałości po rzeźnikach, chrząstki czasem obojczyk i odcinamy nadmiar tłuszczyku.  Tak przygotowane piersi trzeba już tylko naciąć w kieszonki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, jak będzie gorący wsypujemy na patelnię, posiekaną dymkę, szklimy ja na lekko brązowy kolor i dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora, przykrywamy i na mały ogniu niech się poddusi około

Kuba Gotuje
Kluski śląskie idealne 194

ziemniaczane.   Ziemniaki obfitują w potas oraz magnez. Mają też nieco żelaza, wapnia, i fosforu. Dostarczają także niemal wszystkich witamin – najwięcej jest w nich witaminy C (ale tylko w gorących- witamina C się utlenia). Ugotowane w mundurkach zawierają również błonnik, który ułatwia trawienie, pomaga w walce z nadwagą i obniża poziom cholesterolu. Ziemniaki mają niewiele białka (tylko(...)podstawowe typy ziemniaków.   Typ A to odmiany sałatkowe, twarde. Nie rozpadają się podczas gotowania, mają w sobie mało skrobi a dużo wody. Najlepiej nadadzą się na sałatki, do dań z ziemniakami smażonymi bądź pieczonymi w plastrach i do gotowania w mundurkach (Lord, Ditta, Denar, Hubal, Dali).   Typ B to tak zwane odmiany ogólnoużytkowe- uniwersalne. Ziemniaki o średniej

Karo in the Kitchen
Kotlety schabowe z cebulą. 139

ganiał z jakimiś patykami, a jago radosne krzyki mieszały się z wszechobecnym ptasim trelem. Zasiedzieliśmy się na tyle, że obiad znacznie się opóźnił. Należało przygotować jakieś szybkie, proste danie, więc wybór padł na schabowe, lecz tym razem z prażoną cebulką, do tego pomidory se szczypiorkiem i papryką konserwową, i późny obiad gotowy. Składniki na kotlety schabowe z cebulą(...)drugą stronę. Teraz na tej usmażonej stronie każdego kotleta układamy 1/4 cebuli i plaster sera, przykrywamy pokrywką i nim się kotlet upiecze ser nam się ładnie rozpuści. Podajemy jeszcze gorące ;-) Pycha

Rozpustne gotowanie
Pomysł na obiad z niczego, czyli pikantny sos warzywno - mięsny doskonały na danie główne, dodatek czy tam na dokładkę ;) 296

Przedstawiam prosty przepis na obiad przygotowany z rzeczy niewykorzystanych do innych dań, które przygotowywałam w zeszłym tygodniu. Jak już wspominałam, nie lubię marnować jedzenia. Tak się złożyło, że zostały mi produkty, z których powstały moje faszerowane papryki . Postanowiłam zamienić je w kolejny obiad by się w lodówce zbytnio nie zależały. I tak można powiedzieć od niechcenia powstał sosik, który(...)kostki rosołowej wołowej 1/2 litra wody 100 ml przecieru pomidorowego domowej produkcji solidna szczypta płatków chili Przygotowanie: Paprykę pokroiłam  w kostkę, a cebulę i pieczarki w talarki ;) Na gorącą wodę wrzuciłam kostkę rosołową. Do gotowego bulionu wrzuciłam usmażone mięsko. Dusiło się ok. pół godzinki. Dorzuciłam paprykę. W tym czasie przysmażyłam cebulę i pieczarki na maśle, które lekko posoliłam

Kuchnia po mojemu