ostatnim wpisie poznaliście przepis na idealne naleśniki . Dziś pokażę Wam, jak przeistoczyć zwykłe naleśniki, w niezwykłe danie. Opowiem Wam także trochę o jednym z produktów, który to znalazł się w naleśnikach. Składniki: 7 naleśników ( z tego przepisu ) 300 g sera białego półtłustego 5 łyżek cukru + 1 łyżka do posypania naleśników kilka łyżek mleka(...)dodać rodzynki - wymieszać łyżką. Masą serową smarować naleśniki i składać w trójkąty. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, układać naleśniki. Sok pomarańczowy zagotować z cukrem i laską wanilii. Do gorącego soku wlać śmietankę. Płynem zalać naleśniki. Wierzch naleśników posypać płatkami migdałów oraz łyżką cukru. Zapiekać w 180 stopniach C przez około 40 minut. Słów kilka o rodzynkach ... Jeśli
kolorowotorcikowoMoże danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów(...)papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy
IMPRESJA SMAKUsuper smak i wygląd) ale można również podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej. Składniki: - 150g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiennie 130g mąki orkiszowej jasnej) - 250g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (jasnej) - 30g świeżych drożdży(...)mąki, dolać trochę letniej wody i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut aż zaczyn podrośnie. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką
Smaczne ZdrowePolędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt
Szefowa kuchniNasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny(...)dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem. /Pieczenie: Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni. piekarnik ustawiony na "góra-dół
Wypisz WymalujNaleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je
Kulinarne przygody GatitySkładniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięKażdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie
peanutbuttermonsterPewnie wszyscy znają to proste, włoskie danie. A w sumie nawet nie danie, tylko prostą przystawkę z pysznej grzanki, pachnącej czosnkiem i oliwą, podanej ze świeżymi pomidorami. Ja tradycyjną wersję wzbogaciłam o mozzarellę i zielone oliwki. Składniki: 4 średniej długości bagietki 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy (lub wg uznania) 1 mozzarella 4 pomidory garść listków bazylii sól(...)pieprz. Wymieszać. Oliwą czosnkową posmarować kromki bagietek, wystawić do piekarnia i piec w temperaturze 180 st.C przez 7 minut lub do czasu, gdy staną się lekko przypieczone. Następnie na gorące grzanki wyłożyć pomidory połączone z mozzarellą. Piec jeszcze przez 5 minut. Smacznego
Pasja Smakuprosto z Internetu. Teraz moje słoiczki mają stać w ciemnym, chłodnym miejscu przez minimum 2 miesiące. Na próbę nie zrobiłam go zbyt dużo, ale podobno pasuje do wielu dań :) Składniki na ketchup z cukinii (3 słoiczki po 300 ml): cukinia 1 kg przecier pomidorowy 300 ml cebula 250 g (około 5 średniej wielkości sztuk) pół łyżki soli pół(...)minut aż zmiękną. Po wyłączeniu palnika zmieszać z koncentratem pomidorowym i odstawić na godzinę, aby całość ostygła. Zblenderować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 20 minut. Gorący ketchup przelewać od razu do słoików i zakręcać. Jeszcze raz powtarzam, aby przechowywać słoiczki w chłodnym i ciemnym miejscu, a spożywać najwcześniej za dwa miesiące
Karola gotujetrochę ciasta i wrzucamy do tłuszczu. Jeżeli zaraz wypłynie na wierzch tzn można smażyć. Bierzemy dwie łyżki, obie maczamy w tłuszczu i nabieramy pół łyżki ciasta i wkładamy do gorącego oleju. Jeśli nie chce spaść pomagamy sobie drugą łyżką. To wygląda tak samo jak gotowanie kładzionych klusek. I czekamy aż się zarumienią i gdy są już usmażone z jednej(...)naturalna słodycz wszystko rekompensuje. Mają takie małe ciemne punkciki, to banany dają o sobie znać. :) Aha bym zapomniała. Dlaczego mąka zaraz przed smażeniem. W przepisie jest sok z cytryny, dałam po to aby nie było zbyt mdło. A on bardzo szybko wchodzi w reakcję z sodą. A nie chcemy aby nam ciasto urosło w garnku zamiast w oleju. Smacznego
Dieta moja pasjaaromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony. Podawać póki gorące. Smacznego! *** ENGLISH VERSION: *** CAULIFLOWER QUINOA PANCAKES 130 g cooked cauliflower 1 egg 4 tablespoons quinoa flour (Paul's Quinoa) 1 tablespoon bran or buckwheat hulls 1 tablespoon maple syrup half(...)coś więcej? Jedno z dań na pewno zachowam sobie na wakacyjną podróż, żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :) Co najlepsze, każde z nich ma dołączoną łyżeczkę. * quinoa z kaszą bulgur, * batoniki w trzech wersjach smakowych: - z nasionami, orzechami i miodem - z orzechami i ciemną czekoladą - z ananasem i kokosem * trzy dania gotowe do spożycia
Poranek na słodkojest więc nie tylko produktem oryginalnym, ale przede wszystkim aromatycznym i nadzwyczaj smacznym. Z kolei wszystkie przyprawy, takie jak laska wanilii, imbir, gorczyca czy różnorodne mieszanki pozwalają stworzyć niezwykłe danie, które swoimi walorami zachwyci smakosza o największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala(...)zdecydowanie warte zakupu, lub są też w dużo lepszej jakości. liście eukaliptusa kwiaty lawendy pyłek pszczeli trawa żubrówka Napar z liści eukaliptusa jest warty grzechu! Schłodzony niesamowicie orzeźwia, gorący rozgrzewa i w kilka minut pozbywamy się kataru. Myślę, że kuchnia to nie tylko świetne miejsce na ten produkt, a również apteczka. 50g liści kosztuje 5.55zł - starczy na długo
Gotowanie i blogowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie(...)sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso
Di gotuje