dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:282/571)

Naleśniki zapiekane w soku pomarańczowym ( ...i słów kilka o rodzynkach Bakalland ) 117

ostatnim wpisie poznaliście przepis na idealne naleśniki . Dziś pokażę Wam, jak przeistoczyć zwykłe naleśniki, w niezwykłe danie. Opowiem Wam także trochę o jednym z produktów, który to znalazł się w naleśnikach. Składniki:  7 naleśników ( z tego przepisu )  300 g sera białego półtłustego  5 łyżek cukru + 1 łyżka do posypania naleśników  kilka łyżek mleka(...)dodać rodzynki - wymieszać łyżką. Masą serową smarować naleśniki i składać w trójkąty. W wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania, układać naleśniki. Sok pomarańczowy zagotować z cukrem i laską wanilii. Do gorącego soku wlać śmietankę. Płynem zalać naleśniki. Wierzch naleśników posypać płatkami migdałów oraz łyżką cukru. Zapiekać w 180 stopniach C przez około 40 minut. Słów kilka o rodzynkach ...    Jeśli

kolorowotorcikowo
Faszerowany kurczak pieczony w szampanie 149

Może danie nie wygląda imponująco ale jest bardzo smaczne w szczególności farsz, a kurczak rozpływa się w ustach. Inspiracją był przepis z książki "Gordon Ramsay's ultimate cookery course". Przepis nieco zmodyfikowałam. Składniki: kurczak (w całości) Nadzienie: kiełbasa suszona dobrej jakości (ok. jednej dużej laski) lub kabanosy 1 puszka czerwonej fasoli 2 średniej wielkości cebule 3/4 słoika suszonych pomidorów(...)papryką lub po prostu gotową przyprawą do kurczaka Na patelni podsmażyć kiełbasę, cebulę i suszone pomidory. Dodać fasolę, pokrojone ząbki czosnku i doprawić papryką i chili. Nadziać kurczaka gorącym farszem, żeby farsz nie wyleciał zatykamy otwór połówką cytryny (miąższem do środka). Jeżeli otwór jest nadal za duży i farsz wypada najlepiej zaszyć go wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy

IMPRESJA SMAKU
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 232

super smak i wygląd) ale można również podsypać ziarnami tak dla urozmaicenia. U mnie podsypane sezamem i siemieniem lnianym. Mąkę pełnoziarnistą możemy zastąpić orkiszową jasną , wówczas musimy jej dać troszkę więcej niż pełnoziarnistej. Składniki: - 150g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zamiennie 130g mąki orkiszowej jasnej) - 250g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (jasnej) - 30g świeżych drożdży(...)mąki, dolać trochę letniej wody i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut aż zaczyn podrośnie. W misie miksera umieścić pozostałą mąkę, dodać sól, stopione, letnie masło i ciepłą (nie gorącą) wodę oraz wyrośnięty zaczyn i przy użyciu haka wyrobić gładkie ciasto. Można także ręcznie. Ciasto będzie się lekko kleić. Przekładamy je do przesmarowanej olejem miski (najlepiej pomóc sobie plastikową szpatułką

Smaczne Zdrowe
Polędwiczki w miodowo-czosnkowo-jogurtowej marynacie 208

Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, miła odskocznia od powszechniejszego fileta czy mięsa mielonego. Tutaj kluczową rolę odgrywa marynata. Nie pomyślałabym, że połączenie miód, czosnek i jogurt

Szefowa kuchni
PIZZA 'PIEKIELNIE DOBRA' - Szpinak, pieczarki, papryka, pomidorki... /Ciasto owsiane bezglutenowe. 301

Nasza rodzina, choć kocha wszelkiego rodzaju typowo obiadowe dania, zwykle z nutką szaleństwa (w tym i do kuchni polskiej serca nasze mocniej zabić potrafią) to dość często nadchodzą takie dni, kiedy mamy ochotę na fast-fooda, którego - nie oszukujmy się - w domowych warunkach tak szybko się nie robi. Ze względu na przymusową dietę części rodziny(...)dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem.  /Pieczenie: Od 45 minut do 1 godziny, w temperaturze 200-220 stopni. piekarnik ustawiony na "góra-dół

Wypisz Wymaluj
Czekoladowe naleśniki 187

Naleśniki często pojawiają się na talerzach w naszym domu. Wszyscy bardzo je lubią, bo dają duże możliwości w komponowaniu dodatków z którymi je zjemy. Podaję je

Kulinarne przygody Gatity
marynowane kacze udka w jabłkach... 128

Składniki: udka z kaczki 2 sztuki, olej rzepakowy 4 łyżki, czarny pieprz mielony Prymat, słodka papryka Prymat 1 łyżeczka, miód pszczeli 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka

W Mojej Kuchni Lubię
Domowe nachosy, czyli jak nie dać się chipsom 188

Każdego czasem dopada niepohamowana ochota na jakąś słoną przekąskę- sięgamy wtedy zazwyczaj po paczkę paluszków lub co gorsza chipsów, których nie możemy sobie później przebaczyć. Nie

peanutbuttermonster
Bruschetta - czyli włoska przystawka 268

Pewnie wszyscy znają to proste, włoskie danie. A w sumie nawet nie danie, tylko prostą przystawkę z pysznej grzanki, pachnącej czosnkiem i oliwą, podanej ze świeżymi pomidorami. Ja tradycyjną wersję wzbogaciłam o mozzarellę i zielone oliwki. Składniki: 4 średniej długości bagietki 8 ząbków czosnku 8 łyżek oliwy (lub wg uznania) 1 mozzarella 4 pomidory garść listków bazylii sól(...)pieprz. Wymieszać. Oliwą czosnkową posmarować kromki bagietek, wystawić do piekarnia i piec w temperaturze 180 st.C przez 7 minut lub do czasu, gdy staną się lekko przypieczone. Następnie na gorące grzanki wyłożyć pomidory połączone z mozzarellą. Piec jeszcze przez 5 minut. Smacznego

Pasja Smaku
Ketchup z cukinii 124

prosto z Internetu. Teraz  moje słoiczki mają stać w ciemnym, chłodnym miejscu przez minimum 2 miesiące. Na próbę nie zrobiłam go zbyt dużo, ale podobno pasuje do wielu dań :) Składniki na ketchup z cukinii (3 słoiczki po 300 ml): cukinia 1 kg przecier pomidorowy 300 ml cebula 250 g (około 5 średniej wielkości sztuk) pół łyżki soli pół(...)minut aż zmiękną. Po wyłączeniu palnika zmieszać z koncentratem pomidorowym i odstawić na godzinę, aby całość ostygła. Zblenderować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 20 minut. Gorący ketchup przelewać od razu do słoików i zakręcać. Jeszcze raz powtarzam, aby przechowywać słoiczki w chłodnym i ciemnym miejscu, a spożywać najwcześniej za dwa miesiące

Karola gotuje
Pączki małe bananowe cudeńka. 120

trochę ciasta i wrzucamy do tłuszczu. Jeżeli zaraz wypłynie na wierzch tzn można smażyć. Bierzemy dwie łyżki, obie maczamy w tłuszczu i nabieramy pół łyżki ciasta i wkładamy do gorącego oleju. Jeśli nie chce spaść pomagamy sobie drugą łyżką. To  wygląda tak samo jak gotowanie kładzionych klusek. I czekamy aż się zarumienią i gdy są już usmażone z jednej(...)naturalna słodycz wszystko rekompensuje. Mają takie małe ciemne punkciki, to banany dają o sobie znać. :) Aha bym zapomniała. Dlaczego mąka zaraz przed smażeniem. W przepisie jest sok z cytryny, dałam po to aby nie było zbyt mdło. A on bardzo szybko wchodzi w reakcję z sodą. A nie chcemy aby nam ciasto urosło w garnku zamiast w oleju.  Smacznego

Dieta moja pasja
Placuszki kalafiorowe z komosą ryżową. 90

aromatu migdałowego masło klarowane do smażenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę (o konsystencji gęstej śmietany). Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni około 5 minut z każdej strony. Podawać póki gorące. Smacznego! *** ENGLISH VERSION: *** CAULIFLOWER QUINOA PANCAKES 130 g cooked cauliflower 1 egg 4 tablespoons quinoa flour (Paul's Quinoa) 1 tablespoon bran or buckwheat hulls 1 tablespoon maple syrup half(...)coś więcej? Jedno z dań na pewno zachowam sobie na wakacyjną podróż,  żeby sprawdzić jak sprawdza się "w potrzebie" :)  Co najlepsze, każde z nich ma dołączoną łyżeczkę. * quinoa z kaszą bulgur, * batoniki w trzech wersjach smakowych: - z nasionami, orzechami i miodem - z orzechami i ciemną czekoladą - z ananasem i kokosem * trzy dania gotowe do spożycia

Poranek na słodko
Poszukiwaczu smaku, strudzony wędrowcu - Skworcu - Ocena produktu 116

jest więc nie tylko produktem oryginalnym, ale przede wszystkim aromatycznym i nadzwyczaj smacznym. Z kolei wszystkie przyprawy, takie jak laska wanilii, imbir, gorczyca czy różnorodne mieszanki pozwalają stworzyć niezwykłe danie, które swoimi walorami zachwyci smakosza o największych wymaganiach." Z każdego produktu Skworcu byłam zadowolona, miał na to wpływ również fakt, że sama skomponowałam swoją paczkę : dziki ryż garam masala(...)zdecydowanie warte zakupu, lub są też w dużo lepszej jakości. liście eukaliptusa kwiaty lawendy pyłek pszczeli trawa żubrówka Napar z liści eukaliptusa jest warty grzechu! Schłodzony niesamowicie orzeźwia, gorący rozgrzewa i w kilka minut pozbywamy się kataru. Myślę, że kuchnia to nie tylko świetne miejsce na ten produkt, a również apteczka. 50g liści kosztuje 5.55zł - starczy na długo

Gotowanie i blogowanie
Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di 167

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie(...)sojowy (do smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso

Di gotuje