Okres poświąteczny to mój ulubiony czas, ponieważ bezkarnie mogę przetwarzać resztki jedzenia ze świąt i tworzyć nowe dania :) Podobne danie robię z naleśnikami i kurczakiem. Od biedy zawsze można kaczkę zamienić na tańszą wersję drobiu :) Składniki na 6 sztuk: 40 dag pieczonej piersi z kaczki 6 papierów ryżowych 2 marchewki por - zielona cześć(...)podsmażamy kaczkę pokrojoną w kostkę oraz serki topione, smażymy tak długo aż serki się rozpuszczą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie przez 30 sekund. Następnie wyciągamy je z wody i osuszamy. Na każdym papierze układamy po łyżce marchewki z porem oraz kaczkę podsmażoną z serkami. rozsmarowujemy na papierze
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj domowe ruskie pierogi, o niebo lepsze od kupnych… Jeśli znajdziecie trochę czasu, naprawdę warto je zrobić. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 38-40
Oryginalny smakKażdy przepis to ulubiona zalewa octowa, przyprawy i pokrojone ogórki. Więc zrobiłam je całkowicie po swojemu. Ilość zalewy zawsze robię na oko. Bo nie wiem dokładnie ile na daną chwilę będę miała produktu. Składniki zalewy mojej ulubionej;) 4 szkl wody 1 szkl octu Łyżka soli kamiennej nie jodowanej Cukru do smaku. Uwielbiam słodko-kwaśny smak przetworów. Kilka liści laurowych(...)kilku min gotowania wyjmujemy pływające przyprawy. I wrzucamy pokrojone ogórki. Doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ogórki zmienia kolor, a trwa to naprawdę ok kilku min przekładamy je do słoików, zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem do wystudzenia. Gotowe. W ten sposób robiłam już nie raz sałatki wszelkiego rodzaju. I wytrzymują spokojnie nawet w temp pokojowej. Smacznego
Malinowe PocałunkiSkładniki: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda gazowana 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, olej rzepakowy
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wątróbki z kurczaka 1 kg, mleko - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, mieszanka przypraw shoarma Royal Brand 3 łyżki, jabłka 3
W Mojej Kuchni Lubięklik ), którą zrobiłem ze względu na nazwę;-) Lubię ostre potrawy, a chili „chodziło za mną” już od dłuższego czasu. Jak podaje ciocia wiki ( klik ), chili con carne jest tradycyjnym daniem kuchni meksykańskiej i teksańskiej. Jest popularnym fastfoodem w amerykańskich barach. Jak się okazuje moja wersja to nie jest chili, ale o tym opowie ekspert – Dr Sheldon Cooper z serialu(...)bardzo dobre... cokolwiek to jest. Chili con carne podałem na dwa sposoby: z brązowym ryżem i w placku tortilli. Moim zdaniem lepsze było z ryżem. W tortilli było za gorące żeby je wygodnie jeść, a jak wystygło nie smakowało już tak dobrze. Starszy szkodnik, przyzwyczajony już trochę do pikantnego jedzenia, pochwalił moje chili. Co prawda wybrał wersję w placku tortilli
Gotuj z MisiemZnana od stuleci, bardzo powszechna a jednak wciąż za mało wykorzystywana. Lawenda to wspaniałe aromatyczne zioło z dużą ilością olejku eterycznego które to zaczyna właśnie w
Kuchnia PROzdrowotnaPachnąca chrzanem i wędzonką zupa chrzanowa będzie idealną propozycją na wielkanocnym stole. Podana z białą kiełbasą oraz jajkiem doskonale uświetni wielkanocne śniadanie lub obiad. Ta
Smakowite Daniaspróbujcie! Ps. A jeśli macie ochotę na wersję ze zdjęciami krok po kroku - serdecznie zapraszamy Was na Smaczną Stronę Tesco . Dodatkowo znajdziecie tam kilka informacji o stylizacji tego dania! :) Składniki 2 mniejsze cukinie, 150 g zielonego groszku, 1/4 szklanki kaszy jaglanej, 125 g riccoty, 40 g fety, bułka tarta, mąka pszenna, jajko, świeże liście mięty i bazylii(...)osoloną i osłodzoną wodą podgotowujemy zielony groszek przez kilka minut, a następnie przelewamy na sitku zimną wodą - pozostawiamy do ostygnięcia, później go miksujemy. Kaszę jaglaną przepłukujemy na sitku gorącą wodą, przekładamy do garnuszka zalewając 150 ml gorącej wody i lekko solimy. Gdy kasza zacznie się gotować dodajemy łyżkę oleju i gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 15 minut
Plate of Joymożna dodać prawie wszystko – bazą jest sałata, pomidor i mięso. Konieczny jest element chrupiący, w postaci prażonego sezamu, który w połączeniu z sojowym sosem „dosala” całe danie. Do przygotowania sałaty potrzebujemy: sałatę lodową lub mieszankę sałat 1 pomidora 2 garście sezamu oliwę do smażenia (2 łyżki) sos sojowy (1 łyżka w zupełności wystarczy) kawałek mięsa (upieczonego(...)rozgrzewamy i dodajemy 2 łyżki oliwy a po chwili sezam (uwaga, może pryskać), chwilę podsmażamy aż lekko się przybrązowi, wyłączamy grzanie i dodajemy łyżkę sosu sojowego. Mieszamy i jeszcze gorący sezam przenosimy do sałatki, którą podajemy od razu. Mówię Wam po prostu pyszności
Szybko Tanio SmaczniePrzepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest trudne, a smakuje wybornie. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji wypróbować go - koniecznie musicie zrobić to jak najszybciej! Chili con carne można podawać z czymkolwiek chcemy. Świetnie smakuje z ryżem, makaronem, z tortillą(...)pizzy, wycinamy trójkąciki, a następnie pieczemy je na suchej patelni do momentu , aż staną się twarde. By były to prawdziwe nachos, posypujemy je żółtym serem, kiedy jeszcze są gorące. Składniki na chili con carne: - 500g mielonego mięsa wołowego (u mnie 400g wołowiny + 100g wieprzowiny) - 1 puszka krojonych pomidorów (400g) - 1 puszka kukurydzy (ok. 300g) - 1 puszka czerwonej fasoli (240g) - 125ml
Be Fit Be Strongstole, są czymś powszednim. Wtedy patrząc na moje koleżanki Litwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam eksperymentować z tym daniem, okazało się że wcale nie jest to takie szybkie i banalne. Szybkie to może być na drugi dzień, gdy tylko sobie odsmażymy kartacze z dnia poprzedniego:) Ułatwiając sobie życie(...)Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso, cebulę, jajko i przyprawy dokładnie wyrobić rękoma. Ziemniaki dzielimy na 3 części. Jedną część gotujemy, pozostałe 2 części ścieramy na najdrobniejszej tarce. Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dokładnie potłuc tłuczkiem i ostudzić. Starte ziemniaki dokładnie odcisnąć na sicie. Wodę, która powstała po odciśnięciu ziemniaków zlać, ale pozostawić skrobię, która osadziła się
na moim stole...powstania kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy zmielone migdały,kakao, proszek do pieczenia i cztery łyżki ubitej piany z białek (białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki (na tym etapie nie używamy już(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie okrajamy boki nożem i delikatnie wyjmujemy z formy. PRZYJEMNEGO PIECZENIA i Smacznego!!! Artykuł Bezglutenowy biszkopcik czekoladowy pochodzi
Domowe Tortyinnej wtedy 2 torebki). 1 / 2 szklanki esencji herbaty zalać chłodną wodą do ok. 200 ml. Posłodzić do smaku. kawa (1 -2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalać około 50 ml gorącą wodą , ale nie wrzącą rozpuścić). Do rozpuszczonej kawy dolać chłodnej wody do 200 ml. Posłodzić do smaku. Dekoracja: wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt : Z cyt ryny zetrzeć(...)olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz tyle samo mąki ile daliśmy kakao. Oda ciasta wylać do dwóch takich samych małych keksówek wcześniej posmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa: z mleka, budyniu
Ciastka - domowe słodkościcieszy małe dwa buziaki .Chrupiące jajeczko to jeden ze sposobów na moje wnuczki niejadki., po drugie jest to bardzo szybkie w wykonaniu . A ponieważ jestem trochę wygodnicka to szukam dań łatwych ,szybkich i smacznych . Owszem - nieraz mam wenę na gotowanie i wtenczas zasypuje rodzinkę różnymi przekąskami ,wynalezionych w jakiś książkach . Ale ostatecznie i tak smakuje im to co sama(...)pękło . Jak białko zetnie się przekładam jako do miseczki z rozkłuconym jajkiem a potem obtaczam je w bułce tartej i ponownie na patelnię . Waze aby tłuszcz na patelni był gorący,smażę z obydwóch stron do rumianej bułki . U mnie lubią żółtko ścięte dlatego minutkę dłużej smażę je . Chrupać je można na cieplo i na zimno
Eli Gotowanie