Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Dodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe(...)Podajemy gorące. Gotowe bliny ziemniaczane podajemy z jogurtem naturalnym, gęstą śmietaną, sałatką śledziową czy gulaszem. W wersji bardziej wykwintnej dodatkiem może być wędzony łosoś lub kawior. Jeżeli ciasto przygotujemy bez dodatku szalotki i czosnku domowa konfitura będzie idealnym uzupełnieniem. Ja swoje bliny podałam z jogurtem greckim, zieloną cebulką i miechunką peruwiańską. Są puszyste, delikatne i chrupiące – gorąco polecam
mojewypiekiinietylkoW zimowe dni warto poprawić sobie humor jedzeniem,dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy a efekt jest znakomity! Jeśli
Wanilia i KardamonSkładniki: kapusta włoska 1 duża, szynka wieprzowa 70 dag, jajka 2 sztuki, ryż ugotowany 2 saszetki, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie
W Mojej Kuchni Lubięnutach takich owoców jak truskawki czy maliny, do czego bardzo zachęcam. Racuchy z jabłkami 2014-12-11 13:01:35 Racuchy z jabłkami to łatwe do przygotowania, smaczne danie na słodko z banalnych i na bieżąco dostępnych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) duża szklanka (300ml) mąki pszennej pół szklanki (150ml) zimnej wody 1 duże (L) jajko(...)grubości ok. 15 mm. Pozostawiamy skórkę, natomiast wycinamy z plastrów gniazda nasienne. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Jabłka obtaczamy bardzo dokładnie w cieście i kładziemy na gorący już olej. Jeśli plaster jabłka pochodzi ze skrajnej części owocu i ma przez to nieco stożkowaty kształt, kładziemy go na patelni stroną o większej powierzchni (tak, aby zwężał się ku górze
Kulinarna Pokusaczerwonej 1 kg cebuli 1 i 1/2 szkl. octu 10% (najlepszy z Parczewa) 1 i 1/2 szkl. cukru 4 małe słoiczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki przyprawy do spaghetti / do dań kuchni włoskiej 2 łyżki bazylii 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka curry Ewentualnie do smaku: pieprz i sól Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie(...)dużego garnka, wlewamy zalewę i gotujemy około 25 minut na średnim ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10-15 minut na wolnym ogniu. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, dokładnie wycieramy gwint, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Można (ale nie trzeba) krótko pasteryzować. Ja pasteryzuję. Rady: Paprykę ostrą można zastąpić świeżymi papryczkami czili (około
Kolorowy Przepisownikwysmażyć na suche wiórki bo będą niesmaczne. Sos ma wyraźny smak musztardy, delikatną słodycz cydru. Jako dodatek przygotowałam pieczone pomidorki koktajlowe oraz makaron który wymieszałam w sosie. Przygotowanie dania zajęło mi około 30min. Dla 4 osób Potrzebujemy: kotlety schabowe (ja miałam 6 małych kotletów, mogą być 4 duże) 125ml cydru 75ml śmietany kremówki 1 łyżka musztardy francuskiej około(...)pieczenia, to czas przygotowania kotletów i makaronu. Nastawiamy wodę na makaron. Rozgrzewamy olej na dużej patelni. Kotlety musimy stłuc aby były cieńsze. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie kładziemy na gorący tłuszcz. Usmażone przekładamy do miski i przykrywamy. Olej z patelni wylewamy ale jej nie myjemy, ani nie wycieramy. Stawiamy patelnie znów na ogień, dodajemy cydr i 1 min. gotujemy. Następnie
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/malutkim ogniu. W zależności od tego jak gęsty przecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej. Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub pieprzem,oraz tymiankiem. Gorący, cały czas gotujący się przecier, przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy licząc czas od zagotowania wody około15-18minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki do góry dnem , aby się zawekowały(...)Timo qb , 1-2 cucchiai - Pomodori maturi in qualsiasi quantità , ad esempio 5 kg . - Sale qb ( 0,5 a 2 cucchiai da tavola a seconda delle dimensioni del piatto ) - Opzionale : zucchero a piacere - Opzionale : pepe qb - Cucchiaio di burro esecuzione
w mojej kuchniwiśni można przygotować tysiąc dań. Zapraszam na jedno z najlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Zamknięte w słoiku będą pysznym wspomnieniem lata w zimowy dzień. Polecam spróbować... zakochacie się:) Żelowane wiśnie z chilli SKŁADNIKI: 1,5kg wydrylowanych(...)Gotować na wolnym ogniu 15 minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15minut
Pyry na Gazbyć pomarańczowy) pół laski wanilii 1 płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej SPOSÓB WYKONANIA NADZIENIE -mak parzymy wrzątkiem i odstawiamy na ok 30 minut, aby się zaparzył. Rodzynki moczymy w gorącej wodzie będą wtedy miękkie. - gotowy mak mielimy przez maszynkę, osączamy rodzynki jeżeli są duże kroimy je na pół - mieszamy mak, bakalie doprawiamy gałką muszkatołową oraz dodajemy miód. Nie robię mocno(...)małym ogniu do odparowania połowy soku. Po tym czasie dodajemy likier cytrynowy oraz dosładzamy cukrem brązowym. W odrobinie zimnej wody rozmieszamy z niecałą łyżeczkę mąki ziemniaczanej( uważamy, aby nie dać za dużo mąki, aby nie wyszedł nam gęsty kisiel) dotujemy jeszcze minutę i odstawiamy do wystudzenia. Makaron gotujemy do miękkości odsączamy, na rozłożone płaty makaronu nakładamy farsz z maku
Basia w kuchniniej ozdoby niż z masy cukrowej, ale jest dużo smaczniejsza. Przymierzałam się do jej zrobienia już od dłuższego czasu, zawsze jednak w przepisach znajdował się jakiś składnik, którego nie da się znaleźć lub jest znaleźć ciężko (syrop kukurydziany, glukoza cukiernicza w płynie) w końcu znalazłam bajecznie prosty sposób: czekolada + miód. Pozostało jedynie wypróbować czy działa w praktyce. Użyłam 3 różnych(...)kąpieli wodnej (lub w mikrofalówce), podgrzewamy miód (powinien mieć płynną konsystencję). Łączymy czekoladę z miodem, nie mieszamy zbyt długo - tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę czekoladową (nie może być gorąca) przelewamy na folię, zamykamy brzegi i rozgniatamy ręką, tak żeby uzyskać cienki placek. Odstawiamy do stężenia w temperaturze pokojowej na co najmniej 12 godzin. Po około 12 godzinach
CiastkozercyWitamy wszystkich serdecznie! Długa przerwa, ale chyba to nic? Wszystko da się nadrobić! Dziś z okazji urodzin Taty, czekoladowy tort z bananami . Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie... W tym torciku krem czekoladowy jest idealny(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1- 1,5 szklanki cukru 2 jaja 1 szklanka maślanki 0,5 szklanki oleju aromat rumowy szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy Kakao, mąkę, proszek, sodę i cukier przesiewamy do miski. Płynne składniki (jaja, maślanka, olej i aromat) łączymy w drugiej misce roztrzepując je rózgą, a następnie dodajemy
Symfonia SmakówJestem osobą, która nigdy nie je regularnie posiłków. Jak jestem głodna to potrafię zjeść obiad już o 12, a są dni kiedy robię to dopiero o
Emskie SmakiSezon szparagowy w pełni –a że nie trwa nie wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają
Karo in the KitchenPlacki ziemniaczane na bazie ugotowanych ziemniaków w wersji na słodko, z dodatkiem startych jabłek, posypane cukrem pudrem to świetny sposób na bardzo prosty i smaczny obiadek
Smakowite DaniaWigilijny barszcz z uszkami to jedyna potrawa, którą spożywam tylko raz w roku. Nawet karpia udaje się zjeść przynajmniej raz poza świętami. Może dzięki temu jest to danie wyjątkowe, na które tak z utęsknieniem czekam. Przepis na barszcz pojawił się już na blogu, a dziś pokażemy Wam jak przygotować do niego uszka z grzybami. Jest to trochę pracochłonne zajęcie(...)pojemniczka lub woreczka. Dzięki temu się nie posklejają. Zatem do dzieła ;) SKŁADNIKI: Porcja dla około 4 osób. Ciasto: 1 szklanka mąki 1 łyżeczka masła pół jajka szczypta soli gorąca woda Farsz: 50 g suszonych grzybów (u mnie borowiki i podgrzybki 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto
W kuchni Katie