razem w nowej, pieczarkowej odsłonie! Poprzedni przepis na sycące spaghetti z pulpetami w sosie z bakłażana i pomidorów cieszył się ogromnym uznaniem. Dlatego też postanowiłem przygotować podobne danie w klasycznej domowej odsłonie - z pysznym, aromatycznym pieczarkowym sosem oraz różową sałatką z pieczonych buraczków i czerwonej fasoli. Mam nadzieję, że zasmakują Wam one równie mocno. ;) Pulpety z kaszy(...)przesyp do garnka i praż przez chwilę na małym ogniu, aż zacznie pachnieć . Następnie przepłucz we wrzątku i odcedź. Ponownie włóż ją do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody z odrobiną soli i ugotuj do miękkości . (Można ją wręcz rozgotować, aby pulpety dobrze się nam formowały). Do kaszy dodaj cebulkę, czosnek, pietruszkę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj
Food Squaresosem z indyka i pieczarek. Sos zrobiłam dość pikantny, dzięki dodatkowi chili, wzbogaciłam go dodatkiem imbiru, czosnku i cieciorki. Świeża natka pietruszki zbalansowała smak. Lubię takie szybkie i proste dania. Zresztą ostatnio bardzo często przygotowuje obiady w woku, który dostałam w prezencie od mojego K., jest to bardzo ale to bardzo użyteczny garnek, jeżeli jeszcze nie macie kupcie(...)masło - makaron ja użyłam Lu-belli penne Makaron ugotuj według uznania ja lubię al dente (zrób to około 10 min przed końcem przygotowywania sosu, tak aby makaron podać gorący). Podudzia kroimy, i usuwamy kości jak i chrząstki. Mięsko kroimy na dość spore kawałki. Zalewamy sosem sojowym. Dodaj przyprawy. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. W woku rozgrzej masło i oliwę
SMYKWKUCHNIjuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia. Inspiracja Moje wypieki . Pierniczki lebkuchen Proporcje na 30 ciasteczek Czas przygotowania: 240 minut(...)płynnego miodu 85 g masła 1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej starta skórka z jednej cytryny Lukier: 2 szklanki cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia. Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie
Kulinarne przygody Gatitymlody,starsze okazy staja sie lykowate i wlokniste.Z boczniakow jada sie tylko kapelusze.Znakomicie nadaja sie do smazenia.Dzis propozycja najbardziej znana i popularna boczniak a`la schabowy.Smakuja super i na goraco i na zimno.Pyszne sa rowniez grilowane boczniaki,kliknij tutaj,a znajdziesz przepis na smaczna marynate do grilowania boczniakow: klik.Skladniki:boczniaki-raczej wieksze okazy1 jajkobulka tartasol,pieprzmaslo ghee do smazeniaWykonanie(...)smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest dużo delikatniejszy, słodszy od świeżego, co bardzo mi odpowiada. Zupa mimo wszystko jest wyraźna, wspaniale smakuje z grzankami z serem. Zjedliśmy pełen garnek na raz. Jeśli planujecie drugie danie, taka ilość zupy wystarczy dla czterech osób. Zupa krem z pieczonego czosnku Składniki: (na 2 porcje) 2 całe główki czosnku 4 ziemniaki 600 ml bulionu 1 cebula(...)Czosnek wycisnąć do zupy, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki zmiękną. Zmiskować na gładki krem. Dodać pozostały bulion, gdyby zupa była zbyt gęsta. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać gorące, posypane natką pietruszki. Smacznego! Zupa wychodzi bardzo, bardzo gęsta. Jeśli wolicie nieco rzadsze, wystarczy po zmiksowaniu dodać więcej bulionu, albo wody. Będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pomidory naciąć na czubku w krzyż i sparzyć (tj. zalać gorącą, przegotowaną wodą i odstawić na około 10 minut). Odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z puszki z tuńczykiem i podsmażyć na nim cebulę(...)talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Najlepsze do tego typu dań są gatunki pomidorów, które są mięsiste. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego
Gospodyni MiejskaKiedy nie macie zbyt wiele czasu na długie gotowanie polecam szybkie i bardzo smaczne danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 młoda cukinia skórka starta z cytryny i 3 łyżki soku ok. 1 łyżki ziół do pizzy 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% tarty oscypek sól i pieprz Makaron(...)powoli wlewać 2/3 szklanki zimnej wody, mieszając trzepaczką. Kiedy mąka się rozpuści, wlać śmietankę, mieszając sos trzepaczką, zagotować. Dodać zioła, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Gorący sos wlać do odcedzonego makaronu i wymieszać. Wyłożyć na talerze, na wierzch wyłożyć cukinię i zetrzeć na oscypek. Od razu podawać. Makaron wyłożyć na talerze i od razu podawać
Czerwień i błękitkultowego dania, z którego słynie region gdzie mieszkam- Podlasie. Mogłabym rzec, iż to nasza skromna, ale jakże pyszna wizytówka. Zadziwiał mnie fenomen tego prostego dania. Zawsze kojarzyło mi się z czymś co się je jak się nie ma pomysłu na obiad, pieniędzy, z wsią..... z czymś banalnym, nie wykwintnym. Z czymś(...)Ziemniaki ścieramy na tarce (na papkę) łącznie z cebulą. Kiełbasę kroimy w dość duża kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie
Malinowe Pocałunkitakże uwielbiam. Do tego pyszny szpinaki i ser. Połączenie smaków idealne i warte spróbowania! Macie jeszcze miejsce na porcje makaronu? A może ktoś się pokusi przygotować go na kolację? Gorąco zachęcam! Składniki : * 2 porcje makaronu Bucatini Garofalo * pół awokado * garść szpinaku świeżego * ząbek czosnku * pół małego oscypka * 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, pieprz świeżo mielony(...)niteczki spaghetti jakie dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej
Magiczne Życie MartyJuż setki lat temu makowi przypisywano szczególne znaczenie. Miał zapewniać miłość, szczęście, pieniądze i płodność. Migdały znane są od czasów starożytnych i już wtedy były symbolem
My Chcemy JeśćGulasz z pieczarkami i papryką to moja propozycja na smaczny obiad. Podawać można go z ziemniakami, ryżem, kaszą lub kluskami. Ze wszystkim smakuje. Ja przygotowałam z
O kuchni z uczuciemSkładniki: pierś z kurczaka podwójna 1 sztuka, udka kurczaka całe 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 4 sztuki, papryka żółta 1
W Mojej Kuchni LubięMoże wygląd nie oddaje smaku tej zupy, ale jeśli chcecie zjeść coś zdrowego i pożywnego, warto się skusić. Prosta w przygotowaniu, w przepisie proporcje na
Corner With RecipesBigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa. Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami. Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie
Maminek kulinarnyNiestety pierogi nie są moją mocną stroną :( Po ich ugotowaniu zawsze znajdę jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo
Walijskie Pichcenie