Prosty sposób na pyszny dodatek do obiadu. Składniki (dla 1 osoby): - 3 marchewki, - olej, - sezam (użyłam czarnego), - sól. Wykonanie: Umyć i obrać marchewki, pokroić je w
Co na wege obiad?dzieci duża paczka herbatników kilka łyżek zaparzonej kawy lub amaretto (osobiście robiłam z amaretto -pyszne) Przygotowanie: Niewielką formę, najlepiej keksówkę :) wyłożyć herbatnikami i pokropić amaretto. Amaretto można rozcieńczyć gorącą wodą, wtedy procenty są mniejsze:) Błyskawiczną kaszę manną wsypać do garnka i zalać szklanką zimnego mleka. Poczekać aż kasza spęcznieje. Dolać do tego resztę mleka, wsypać cukry i dodać masło. Podgrzewać(...)pokropione amaretto i na to wylewamy białą masę, szybko układając na górze warstwę herbatników i znowu ją pokrapiamy amaretto. Wykładamy masę kakaową i ostatnią warstwę herbatników. Na górę można dać masę kakaową lub rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wstawić do lodówki. Znika w zawrotnym tempie, więc trzeba być pierwszym chętnym do zjedzenia! Wygląda niepozornie, ale smakuje
Lawendowe NieboSkładniki: 12 sztuk pałki kurczaka, 4 łyżki sok z cytryny, 1 łyżka papryka ostra, 1 łyżeczka maggi, 1 łyżka kucharek, 1/4 szklanki olej rzepakowy, - ile potrzeba
W Mojej Kuchni LubięDanie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest przyjęte w Rosji oraz na Litwie i Ukrainie. Podejrzewam, że Krymscy Tatarzy jedli je z baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż(...)intensywnie mieszamy aby powstała jednolita masa. 2. Na stolnicę przesiewamy resztę mąki, dodajemy jajo, ocet i przygotowane wcześniej gorące ciasto. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które ma nie przywierać do rąk, wilgotność regulujemy podsypując dodatkowo mąką lub dolewając małą ilość gorącej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na minimum pół godziny do lodówki aby odpoczęło. 3. Po wyznaczonym czasie ciasto cienko wałkujemy
Apetyczna babeczkaBiszkopt: 4 jajka 1/2 szkl.cukru 1/2 szkl.mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem ptysiowy 1/2 kg sera mielonego białego [ dałam serki waniliowe ] 3/4 szkl.cukru pudru [ dałam mniej] 2 jednakowe galaretki 2 opakowania bitej śmietany w proszku "Śnieżka 1 szkl.mleka Dodatkowo: herbatniki kolorowe cukierki [ u mnie kolorowa posypka ] Składniki na polewę czekoladowa: 1 łyżeczka(...)wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i ostudzić. Do mleka wsypać bitą śmietanę w proszku i ubić mikserem. Delikatnie miksując ser dodawać do niego ubitą śmietanę i tężejące galaretki. Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy
Moje domowe kucharzenieBożego narodzenia, pięknej wigilii, mnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (; Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (; Składniki: Ciasto: kostka zimnego masła 2 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao(...)anyżu Przygotowanie: Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu. Po osiągnięciu tego czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, splaszczamy je, owijamy folią
Symfonia Smakówowoce (np. figi, maliny, wiśnie), przyprawy korzenne (imbir, cynamon, anyż, goździki, wanilia, pieprz), a nawet lawenda, pokrzywa czy mniszek lekarski. Myjemy je, suszymy, następnie wkładamy do słoika i zalewamy gorącym octem. Słoik odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 2 do 4 tygodni, pamiętając, aby co kilka dni przemieszać zawartość. Ocet możemy w międzyczasie próbować i sprawdzać, czy jego smak(...)kopru włoskiego. Po wymieszaniu takiego octu aromatyzowanego z oliwą i solą otrzymamy bardzo szybki i ciekawy w smaku dressing do sałatki lub marynatę. Ja lubię też dodawać octy do dań na ciepło, szczególnie zawierających pomidory. Przygotowałam także trzeci ocet metodą, nazwijmy, ekspresową, bo ocet jest od razu gotowy do użycia. Bardzo lubię słodko-kwaśny smak glassy balsamicznej, dlatego
Chilli Czosnek i OliwaPyszne śniadanie składające się z tosta z sadzonym jajkiem , owiniętym porem . Oryginalny rodzaj podania sprawi, że ten rodzaj przekąski przypadnie nam szczególnie do gustu
Smakowite DaniaTwarde i jędrne domowe ogórki kiszone to najlepszy dodatek do obiadu, doskonale smakują z pieczywem a także są smacznym składnikiem w różnych sałatkach. Przygotowanie ich trwa
Smakowite Daniakratkę z obu stron. Smażenie Smażymy kotlety na oleju chociaż wcześniej często używano do tego smalcu. Kładziemy kotlety na gorący tłuszcz i zmniejszamy ogień. Jeśli tłuszcz będzie zbyt gorący, to kotlety się szybko spalą na zewnątrz, w środku pozostając surowe. Jeśli olej będzie miał zbyt niską temperaturę, to mięso się w nim zagotuje, puszczając niefajny sok. Czyli smażymy kotlety(...)kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na złoto po każdej ze stron. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/zrobic-kotlety-mielone/ BosowKuchni Artykuł Jak zrobić kotlety mielone pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkujedna konkretna. A jak my robimy? To zależy, my opracowaliśmy własną strategię. Jeżeli do zupy to tylko po polsku (czyli bez jajek ani rusz). Ale już do drugich dań to wyłącznie italian style. Czasami zdarza nam się zgrzeszyć i zrobić bez jajek, ale ze zwykłej mąki. Ale jeżeli tylko mamy semolinę to robimy tak jak każda tradycyjna, częstująca makaronem(...)tyle ważne, ze jedno z nas (i nie jest to Madzia) mimo tylu lat spędzonych w kuchni nigdy nie nauczyło się porządnego wałkowania ciasta :) Zatem my też maszynkę naprawdę gorąco polecamy. Nie jest droga (niecałe 80 zł), a jeśli raczej wolicie domowe niż sklepowe to oszczędzi wam ona sporo czasu i nerwów. Zatem teraz pokażemy wam jak my robimy
Marder&Marder Manufacturesię przez cały rok,czy to świeżą czy mrożoną.Gdy jest na nią sezon,robię zakupy i część mrożę ,część kładę do słoików,tak więc zawsze jest pod ręką. Danie do zrobienia nawet dla tych osób co w kuchni bywają od święta :) A jak miło potem zjeść w gronie rodzinnym takie smaczne ruloniki z jej udziałem.To bardzo zdrowe(...)pieprzem.Fasolkę blanszujemy,ser kroimy w kostkę i marchewkę.Składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem..Piersi nacinamy wzdłuż ,wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. 20 min.Mięso smażymy na gorącym oleju,zmniejszamy ogień,nakrywamy pokrywką patelnię i dusimy.Podajemy z warzywami lub z czym kto woli.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFasolka po bretońsku to bardzo sycąca, typowa potrawa jednogarnkowa. Przepisów na nią jest mnustwo, ale ja i moja rodzina lubimy ją własnie w takiej wersji. Niestety jest to danie dość kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Składniki: 1,5-2 szklanki fasoli Jaś 200g kiełbasy 100g boczku wędzonego 1-2 cebule(...)odstawić fasolę na 2 godziny. Po tym czasie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodać liść laurowy. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie. Boczek pokroić w niewielkie paski, a kiełbasę w półplasterki, lekko podsmażyć i dodać do fasoli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na smalcu. Dodać mąkę i przygotować
kuchnia doskiobiad proponuj ę klasyczne danie kuchni włoskiej, risotto. Tym razem w wersji warzywnej, ze szparagami, z dodatkiem marchwi. Smacznego :) SKŁADNIKI 250 gr ry żu do risotto 400 gr szparagów 50 gr masła 2 cebulki 750 ml - 1 litr wywaru warzywnego parmezan oliwa z oliwek s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE(...)minut. Na masło wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 2 minut. Ryż zalewamy 1 chochlą gorącego wywaru warzywnego. Do ryżu wrzucamy pokrojone łodygi szparagów. Wywar wlewamy stopniowo, chochla po chochli. Risotto mieszamy delikatnie od czasu do czasu, unikając zmiażdżenia ziarenek
La grande e la piccola cuocaroladki drobiowe Wiosenne roladki , drobiowe to smakowite , zdrowe i bardzo ładne danie . Doskonale wpasuje się w Wielkanocny nastrój i ozdobi stół . Dzieci także powinny skusić się na apetyczny kąsek , zielonego groszkowego , szaleństwa . Najważniejsze jednak , żeby po ponurych dniach zimowych , które w tym roku były wyjątkowo bure , szare , dać odpocząć zmysłom .Czas nasycić nie tylko apetyt , ale także oczy , poczuć(...)rozklepujemy tłuczkiem , troszkę cieniej niż na schabowe – najlepiej robić to przez woreczek , wtedy pierś , nie rozpada się i nie wbija w tłuczek . Na patelni roztapiamy masło , na gorące , wsypujemy zamrożony groszek ( nie rozmrażamy przed smażeniem ) , mieszamy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , cukier , sól do smaku i smażymy -dusimy przez około 5 minut . Zdejmujemy z patelni , przekładamy do miski , dodajemy pieprz
Ogrodnik w podróży