dania na gorąco - 8552 przepisów (strona:270/571)

Najlepsze Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe 307

smak – moja pierwsza myśl po pierwszym kęsie tego ciasta. Takie z pozoru zwykłe i proste…ale nie dajmy się zwieść pozorom. Ciasto jest przepyszne. Wspaniale wilgotne i miękkie. Mogłabym go robić i jeść na okrągło, tak przypadło do gustu moim kubkom smakowym. Ma wszystko co lubię… czekoladę, gdzieniegdzie jej kawałki, pomarańczę dość mocno wyczuwalną i to przepyszne(...)kryształu 240 ml oleju 25 g kakao 250 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pomarańcze przekuwamy w kilku miejscach np. wykałaczką a następnie gotujemy około 30 minut. Gorącą pomarańczę blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy stopniowo olej. Ciągle ubijając dodajemy pomarańczowe puree i roztopioną czekoladę

Made By Mom And Son
Wiosenna sałatka z groszkiem 181

domem, to możecie skorzystać ze strony  Foodpanda.pl . Jest to serwis internetowy, na którym można zamówić jedzenie on line, niezależnie od tego gdzie się w danej chwili znajdujecie.  Jego celem jest udostępnienie jak największej ilości restauracji w jednym miejscu, tak aby nie tracić czasu na przeglądanie stron różnych restauracji(...)smażymy z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Gdy przestygną kroimy je w cienkie paseczki. Mrożony groszek wrzucamy do garnuszka, zalewamy taką ilością gorącej wody, a by był nią dokładnie przykryty. Gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Można go też ugotować na parze. Do miski wrzucamy ryż

Kulinarne przygody Gatity
Omlet biszkoptowy 162

Pyszny puszysty omlet dla wielbicieli obiadów na słodko. Kiedy byłam dzieckiem robiła go moja babcia i było to jedno z moich ulubionych dań. Babcia mówiła na niego " grzybek ", bo omlet podczas smażenia mocno rośnie i bardzo się nadyma. Omlet świetnie smakuje z dżemem i śmietaną, a w sezonie, ze świeżymi owocami. Bardzo polecam! Składniki (jedna porcja): 2 jajka(...)wymieszać, tak aby całość pozostała puszysta. Omlet smażyć na patelni z odrobiną masła, na małym ogniu. Kiedy zacznie się ścinać z wierzchu, ostrożnie przewrócić na drugą stronę. Podawać na gorąco z dżemem i śmietaną lub w sezonie, ze świeżymi owocami. Wyliczenia: jajka 1,40 zł mąka, cukier, dodatki ok. 0,50 zł Koszt porcji

Obiad za dychę
Risotto z kwiatami cukini 212

Dziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini.  Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne i zdrowe danie. Nie ma przecież nic lepszego jak sezonowe, świeże produkty. Cukinie najlepsze s ą    gdy na ich koncu twki jeszcze okwiat. Tylko wtedy owoc ma delikatną skórkę, więc(...)zlepiał. - 4 łyżki oleju rzepakowego - 1 cebula - 3/4 szklanki białego wytrawnego wina, - 150 g chudej, surowej wędzonki pokrojonej w drobną kosteczkę, - ok ¾ litra wywaru warzywnego z kostki( lub gorąca woda i warzywko) - sól/pieprz/natka pietruszki do smaku Wykonanie: Cukinie myjemy, kroimy w małą kostkę. Z kwiatów cukini usuwamy szypułki i słupki kwiatowe, ponieważ są nieco gorzkie i mogą zepsuć

Mia Cucina Sofieta
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 324

Jesień i zima to czas, kiedy pierogi goszczą na naszym stole dość często. A pierogi z kapustą, jeszcze te odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami(...)duże cebule 200 g suszonych grzybów 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 listki laurowe Ciasto pierogowe 350 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka oleju szczypta soli Sposób przygotowania Grzyby namoczyć na 6-8 h lub całą noc. Grzyby następnego dnia odlewamy i gotujemy do miękkości, nie wylewamy wywaru, dodajemy

Mieszam w Garnku
Pierogi z mięsem 121

Po niedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do

R'n'G Kitchen
bitki schabowe w sosie podgrzybkowym... 147

Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda

W Mojej Kuchni Lubię
PIEROGI Z MIĘSEM ( + najlepsze ciasto na pierogi! ) 294

Ostatnią sobotę spędziłam na lepieniu pierogów! Mama już od jakiegoś czasu mnie o nie męczyła, a teraz to ja sama również miałam na nie ochotę. Delikatne

Ostra na Słodko
Ciapkapusta 145

Kuchnia śląska zawsze przyciągała mnie swoim wyrazistym smakiem. Pomieszanie ziemniaków ,kiszonej kapusty i cebuli wyszło bardzo smacznie. Polecam zamiast "tradycyjnych" ziemniaków. Składniki 500 g ziemniaków 500

R'n'G Kitchen
KOTLETY PIZZOWE Z SALAMI, SEREM I KUKURYDZĄ 182

Dziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący

Ostra na Słodko
pieczarki na słodko-kwaśno... 207

Składniki: pieczarki 3 kg, cebula 3 sztuki, cukier 2 łyżki, goździki całe 1 łyżeczki, ziele angielskie całe 1 łyżka, liście laurowe 4 sztuki, ocet 10 % 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
wątróbka z indyka na ostro z fasolką... 170

Składniki: 1/2 kg wątróbka z indyka, 1 sztuka cebula, 1 sztuka papryka ostra świeża, 15 dag fasolka żółta ugotowana, 1/2 pęczka koperek, 5 łyżek masło do

W Mojej Kuchni Lubię
na ostro piersi w kukurydzianej panierce... 183

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 2 sztuki jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 mała papryczka chilli, 1 łyżeczka olej rzepakowy, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretki z kurczaka 120

sobie świąt czy innych uroczystości bez tych galaretek. Szkoda, że moje dzieci jeszcze do tego nie dorosły. Ten przepis wymyśliłam dawno temu, dodatek ogórka konserwowego zaostrza smak dania, tak samo jak ocet winny w bulionie. Składniki: • 5 udek z kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • 1/2 pora • – 2 liście laurowe • 5 ziaren(...)laurowym. Posolić do smaku. • Ugotowane mięso kurczaka oddzielić od kości, odrzucić skórę, większe kawałki pokroić. • Odlać 1 litr bulionu, dodać żelatynę i rozpuścić ją w gorącym. • Dodać do bulionu 1 łyżkę octu winnego. • Marchewkę pokroić w plasterki, można wyciąć z niej ozdoby. • Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić

To co kocham
Mus z pigwy 117

cytryny. Ponownie ustawić garnek na palniku o małej mocy i ciągle mieszając, dodawać stopniowo cukier. Trzymać na ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gorąca. Gorący mus można wkładać do słoików, zakręcić i odstawić do powolnego stygnięcia. Ale można też podać jako deser lub słodką przekąskę na ciepło lub na zimno. Mus naprawdę polecam! Jest przepyszny(...)smaków warto dbać o sad i drzewka w nich owocujące :) Owoce z własnych upraw to źródło pewnej żywności oraz naprawdę zdrowych i wartościowych składników. Dlatego warto zadbać o jakość dań - nie muszą być przekombinowane, nie muszą zawierać składników z drugiego krańca świata czy nadmiernie doprawione różnymi przyprawami i w ten sposób tracące swój niepowtarzalny smak. W prostocie siła, smak

Weekendy w domu i ogrodzie